Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Država odobrila kredit da se „Bemaksu” isplate četiri miliona * Važno je da Vlada dobro radi, a ne jesu li lideri u njoj * Drogu do 16. godine probalo 14 odsto maloljetnika * Od države dobijaju milijardu, a neće da plate 340 eura * Crni dnevni rekord, sedmoro umrlo, 301 zaražen * U Italiji i Britaniji po 25.000 zaraženih * Tači preko amandmana pokušava da okonča rad Specijalnog suda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 29-10-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
M​irjana Spremo Jančevska, politikolog:
Građane ste obmanuli predizbornim obećanjima kako vas ništa ne zanima osim Crkve i pada režima, a vi biste da im ponovo asfaltirate put za povratak. Umjesto što ucjenjujete, bolje bi bilo da ste se pozabavili biračkim spiskom i predstojećim popisom.

Vic Dana :)

Usred žestoke svađe žena se izviče na svog muža: - Reci samo još jednu riječ i odmah se vraćam kod svoje majke! - Taksi.


Perica pita oca:
- Tata mogu li uzeti tvoj auto večeras?
- Je li za šta ti služe noge?
- Lijeva za kvačilo, a desna za kočnicu i gas!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika MANDATAR ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ ISTAKAO DA NEMA OBAVEZU NI PREMA JEDNOM POLITIČKOM LIDERU I PORUČIO
Zdravko Krivokapić Važno je da Vlada dobro radi, a ne jesu li lideri u njoj Njihova vizija je zamjena, a moja vizija je promjena i reforma. Ako je zamjena mjera tih lidera, onda, vjerujte, ja ne mogu da prihvatim da ijedan lider bude u toj vladi, kazao je Krivokapić
Dan - novi portal
Nije važno da li će neki partijski lider biti u novoj vladi, već kako će ta vlada da radi, poručio je Zdravko Krivokapić, mandatar za sastav Vlade. On je u intervjuu za „Nedeljnik“ kazao i da je vizija lidera stranaka zamjena, a da je njegova vizija kao mandatara promjena.

– Ako želimo da budemo korektni, treba da znamo da nije važno u ovom trenutku da li će neki lider biti u toj vladi, nego kako će ta vlada da radi i kako ćemo da projektujemo budućnost Crne Gore. To je razlika u viziji. Njihova vizija je zamjena, a moja vizija je promjena i reforma. Ako je zamjena mjera tih lidera, onda, vjerujte, ja ne mogu da prihvatim da ijedan lider bude u toj vladi – kazao je Krivokapić.

On je dodao i da bi oni trebalo da dopuste da ova vlada, zbog problema koje imamo, bude vlada kojoj će se dati – ne kao što je uobičajeno 100 dana, nego 200 dana, te da ako ne iskažu rezultat, onda da se vidi kako će dalje.

Krivokapić je rekao i da svi u Crnoj Gori znaju da ga za nosioca liste sigurno nije postavio Andrija Mandić, i da on nema obavezu ni prema jednom političkom lideru.

– Zašto je priča o liderima toliko bitna? Svi u Crnoj Gori znaju da me Andrija Mandić sigurno nije postavio za nosioca liste. Ja nemam nikakvu obavezu ni prema jednom političkom lideru, niti prema bilo kome. Nemam bilo kakvu vezu sa bilo kojim tajkunom, iako oni to svesrdno žele da iskažu. Ono što je tačno jeste da su se oni viđali sa tim ljudima koje predstavljaju kao tajkune. Ja nisam – kazao je Krivokapić.

S obzirom da su u toku pregovori oko formiranja Vlade, te da su sve tri koalicije sa partijama koje ih čine trebale da poredlože kandidate za resore koje im je Krivokapić prethodno ponudio, bilo je onih koji su predali listu kandidata i onih koje to nisu učinile, što je mandatar potvrdio na svom Tviter nalogu.

– Iako pojedini koalicioni partneri u odgovoru na moju inicijativu nijesu dostavili predlog kandidata za ponuđene resore, ohrabren sam učinjenim napretkom u sastavljanju Vlade, posebno činjenicom da koalicije načelno prihvataju da resore treba da vode prije svega stručni ljudi. Ostajem pri stavu da svi kandidati za ministre u novoj vladi moraju proći provjeru kompetencija za funkciju na koju su predloženi. To ne isključuje učešće političara u Vladi, ukoliko svojom biografijom zadovoljavaju kompetentnost za predloženu funkciju – poručio je Krivokapić.

S.R.

boks

Krapoviću MVP, Koprivici pravda

Imena kandidata za resore u novoj vladi poslali su i iz koalicije „Mir je naša nacija“. Kako nezvanično saznajemo, oni su predložili da Draganu Krapoviću pripadne Ministarstvo vanjskih poslova, Momu Koprivici Ministarstvo pravde, a Danilu Šaranoviću Ministarstvo kulture. Pominjao se i Novica Obradović kao ministar rada i socijalnog staranja.

Međutim, iz Demokratske Crne Gore su sinoć saopštili da ne stoje iza imena sa kojima se spekuliše u medijima, ali nisu ni demantovali te navode.

– U toku je jedna od faza pregovora o formiranju nove, demokratske i proevropske vlade, u okviru koje će se usaglasiti kadrovska rješenja shodno dogovorenim principima. Demokratska Crna Gora će u konačnom predložiti kompetentne kadrove za upravljanje odgovarajućim resorima, na osnovu odluka nadležnih organa partije, saglasno statutu. Sve do donošenja konačnih i zvaničnih odluka partije, personalna rješenja koja se pominju u javnosti predstavljaju medijske spekulacije – saopšteno je iz te stranke.​

Vučinić: Dogovora oko vlade će sigurno biti

​Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić rekao je da slobodarska Crna Gora, nakon tri decenije trpljenja, odricanja i borbe, očekuje vlast koju je izglasala. Poručio je i da buduća vlada mora biti ekspertska.

– Ovih dana u javnosti su aktuelne želje pojedinih političara, dok narod polako gubi strpljenje. Takođe, do mene stižu pitanja koja postavlja narod sa strahom za svoju i budućnost države – hoće li se dogovoriti? Ono što u ovom trenutku mogu ljudima da kažem je to da će Vlada koja je izabrana od naroda 30. avgusta biti formirana. Postoji više argumenta, glavni je isti onaj zbog koga su građani Crne Gore izašli na izbore, a to je da nema nazad! Nema nazad jer nazad je pakao DPS-a. Uostalom, ko je toliko smjeo da na sebe preuzme prokletstvo i bude neki novi Đurović, Pajović ili Džaković? Čak ni to nije neka sigurnost koliku nam daje želja međunarodne zajednice da se u Crnoj Gori nešto promjeni – kazao je Vučinić.

On ističe da nova vlada, htjeli mi to ili ne, mora biti ekspertska, jer samo kao takva može da spasi Crnu Goru od dubokog ponora u koji ju je gurnula prethodna vlast.

– Budućoj vladi nužno su potrebni i eksperti i ljudi sa iskustvom u dinamičnom i nemilosrdnom domenu politike. Na taj način dobićemo balans i samokontrolu vlasti koja će imati stabilnu vladu i obezbijediti idealne uslove za sprovođene reformi – zaključio je Vučinić.


Abazović neće odustati od MUP-a
​Predlog kandidata za ponuđene resore, kako nezvanično saznajemo, nije dostavila koalicija „Crno na bijelo“, koja insistira da joj u raspodjeli resora u vlasti pripadne sektor bezbjednosti. Međutim, mandatar je u svom predlogu raspodjele resora koje je ponudio koalicijama na vlasti MUP prepustio koaliciji „Za budućnost Crne Gore“, na šta je lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović poručio da oko sektora bezbjednosti nema diskusije, što podrazumijeva i MUP.

– Koncept ekspertske vlade je najbolje rješenje i ostajemo u potpunosti privrženi toj ideji. Oko sektora bezbjednosti nema diskusije, a to podrazumijeva i MUP. Držimo se dogovora i poštovanja principa. Nećemo dozvoliti bilo kakvo kockanje sa nacionalnim interesima Crne Gore – poručio je Abazović na Tviteru.

Koaliciji „Crno na bijelo” mandatar je ponudio potpredsjedničko mjesto za borbu protiv korupcije i koordinaciju bezbjednosnog sektora, resor odbrane, poljoprivrede i ljudskih i manjinskih prava.

Komentarišući medijske navode o raspodjeli funkcija i resora među partijama nove većine, poslanik GP URA Božena Jelušić je za Radio Crne Gore rekla da je riječ o računu bez krčmara i da je u pitanju još jedan spin u medijima.

– URA je jasno pokazala da ne ucjenjuje i da vrednuje izborni rezultat, ali URA nije prethodni koalicioni partner ovih grupacija, nego saradnik bez kojeg nema demontaže DPS sistema i institucija. Zato je potrebna ekspertiza, jer jedino ona stavlja u drugi plan ko je odakle i ko je ko – navela je Jelušić.


Đeljošaj: Odluka na sjednici predsjedništva
​Albanska lista juče nije dobila ponudu od mandatara Krivokapića, kazao je nosilac te liste na nedavno održanim izborima Nik Đeljošaj.

– Nakon predstavljanja naših programskih zahtjeva, gospodin Krivokapić je ponudio Albanskoj listi Ministarstvo turizma i ekologije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Isto tako, ponuđene su nam i funkcije pomoćnika ili državnih sekretara, dakle sedam dodatnih pozicija. Veoma bitna činjenica za mene lično jeste i podjela resora ostalih institucija, sa posebnim naglaskom na bezbjedonosni sektor, kao i personalna rješenja za navedene resore – napisao je Đeljošaj na Fejsbuku.
On je dodao da je odluka Albanske liste da vodi dijalog bila opravdana, ali i ponovio da neće biti dio Vlade po svaku cijenu.
– Svojim stavom po pitanju dijaloga pokazali smo političku zrelost i ozbiljnost u predstavljanju našeg naroda, a, s druge strane, željeli smo da vidimo i na djelu da li je poziv nove većine manjinskim partijama bio iskren ili samo formalnost. Nakon sprovedenih konsultacija članica liste sa stranačkim organima, očekujemo uskoro sjednicu predsjedništva Albanske liste, kako bismo procijenili ozbiljnost ponude i konkretna rješenja koja je ponudio mandatar. Svakako da ćemo ostati pri stavu odranije, a to je da radimo u interesu svog naroda i da očekujemo poštovanje u svakom nivou pregovaračkog procesa oko formiranja Vlade– naveo je Đeljošaj.


Husović vladi dao rok pola godine
​Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović je u intervjuu za Radio-televiziju Rožaje konstatovao da su kroz učešće u vlasti ostvarili odlične rezultate u afirmaciji i promociji bošnjačkog naroda i vjere i da su unaprijedili odnos prema važnim državnim pitanjima. Naglasio je da će budućoj vlasti biti na raspolaganju sve što su radili funkcioneri BS-a, kao i da će biti dostupni njihovi bankovni računi i računi članova njihove uže i šire porodice. Kada je riječ o popisu stanovništva koji je planiran za narednu godinu, Husović smatra da politička situacija ne može da utiče na izjašnjavanje građana.

– Vjerujem da su građani Crne Gore svjesni ko su i šta su i kojim jezikom govore, bez obzira na političku pripadnost. Jedino brinu evropski standardi po kojima se konstantno ne popisuju naši građani u dijaspori, a kojih samo iz Rožaja ima najmanje 10.000 – rekao je Husović.
On je izrazio zabrinutost zbog nesaglaja u formiranju nove vlade, ali i sumnju da će njen mandat biti kratkotrajan.

– Mislim da nova vladajuća struktura ima više mentora koji diktiraju rad političkih grupacija koje su osvojile vlast i sumnjam da će takva vlada moći da opstane. Svjesni smo da političke grupacije koje će formirati vladu povezuje mržnja prema DPS-u, jer da te mržnje nema, oni ne bi mogli da konstituišu novu vladu. Upravo zbog toga, njihova vlada neće moći dugo da traje, čemu dodatno doprinosi to što mandatar nema nijednog poslanika – rekao je Husović, koji smatra da će se manjinske partije u novoj vladi utopiti jer ne odlučuju o vlasti.

V.Ra.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"