Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za poslovni prostor Milovog partnera dali 1,7 miliona * OEBS da se uključi u izborne reforme * Duže od tri godine rješavaju 4.400 predmeta * Za „Carine“ optužili i Mugošine savjetnike * Za poslovni prostor Milovog partnera dali 1,7 miliona * Austrija na nogama zbog Putina * Probušene čarape
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 19-08-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MOMČILO VUKSANOVIĆ, PREDSJEDNIK SNS-a :
Iz najavljenog djelovanja vlasti može se naslutiti da kroz izmjene zakona slijede napadi na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i eparhije SPC. Međutim, ubijeđen sam da će to biti uzaludan pokušaj.

Vic Dana :)

Moja žena stavila telefon da joj se otključava na prepoznavanje lica. Skinula šminku i sad ga nosi na dekodiranje.

Prva žena na Mjesecu :
- Hjustone, imamo problem!..
- Šta je??
- Nema veze, ništa....
- Šta je problem??
- Ništa!!
- Molim te reci nam šta je problem?!..
- Znaš ti dobro šta je problem!!!!!

Pitaju plavušu koliko ima godina.
- Ma ne znam, to se stalno mijenja!

Kaže plavuša plavuši:
- Počela sam da sumnjam u svog muža, mislim da mi zadnje dijete nije njegovo...

Plavuša se jada prijateljici:
- Ah, trebam se naći s dečkom, ali sam potpuno zaboravila jel u 8:30 ili u 3:80!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika SERGEJ SEKULOVIĆ U RAZGOVORU ZA „DAN” OCIJENIO DA JE NEOPHODAN DIJALOG U PARLAMENTU
OEBS da se uključi u izborne reforme
Sekulović OEBS da se uključi u izborne reforme Od civilnog društva se očekuje da se kritički odnosi prema društvenim anomalijama, a od Vlade da, ako već ne želi da uvaži kritike i mijenja prakse, da tu kritiku istrpi – kazao je Sekulović
Dan - novi portal
Po­li­tič­ki ana­li­ti­čar Ser­gej Se­ku­lo­vić oci­je­nio je u raz­go­vo­ru za „Dan“ da je neo­p­ho­dan di­ja­log po­li­tič­kih stra­na­ka u cr­no­gor­skom par­la­men­tu ve­za­no za de­ta­lje iz pla­na za pre­va­zi­la­že­nje po­li­tič­ke kri­ze. Ka­ko je ka­zao, osta­je da se vi­di da li su­štin­ski i stra­te­ški po­sto­ji ja­sna po­li­tič­ka vo­lja da se do­đe do kom­pro­mi­sa ko­ji je u jav­nom in­te­re­su.
Na pi­ta­nje ka­ko ocje­nju­je re­ak­ci­je iz vla­sti i ostat­ka opo­zi­ci­je, ali i iz EU, na­kon što je pred­sta­vljen plan za pre­va­zi­la­že­nje po­li­tič­ke kri­ze, uz pred­log DPS-a za osni­va­nje od­bo­ra, Se­ku­lo­vić je re­kao da su re­ak­ci­je, u prin­ci­pu, oče­ki­va­ne.
– DPS po­ku­ša­va da pri­ču sve­de na re­do­van po­li­tič­ki te­ren, is­ka­zu­ju­ći po­li­tič­ku vo­lju za una­pre­đe­nje iz­bor­nog za­ko­no­dav­stva i pre­ćut­ku­ju­ći „po­li­tič­ki” dio ko­ji je sa­dr­žan u pla­nu (ter­min van­red­nih iz­bo­ra, lo­kal­ni iz­bo­ri u istom da­nu, pi­ta­nje Agen­ci­je za spre­ča­va­nje ko­rup­ci­je..,) – re­kao je Se­ku­lo­vić.
On sma­tra da dru­gi dio opo­zi­ci­je že­li da uma­nji zna­čaj ini­ci­ja­ti­ve, iz svo­jih le­gi­tim­nih in­te­re­sa, jer ne že­le da do­zvo­le ini­ci­ja­to­ri­ma pri­mat po­li­tič­ke ak­ci­je.
– U sva­kom slu­ča­ju, oče­ku­je nas još do­sta po­li­tič­kog tak­ti­zi­ra­nja, gdje su mo­gu­ći ra­zni obr­ti – ka­zao je Se­ku­lo­vić.
Upi­tan da li oče­ku­je da se OEBS i dru­gi iz me­đu­na­rod­ne za­jed­ni­ce ak­tiv­ni­je uklju­če u pro­ces de­fi­ni­sa­nja bo­ljih iz­bor­nih uslo­va, on je od­go­vo­rio da je to vr­lo mo­gu­će.
– Oni su već uklju­če­ni jer su pre­po­ru­ke OEBS/OID­HR-a u do­brom di­je­lu osno­va za dje­lo­va­nje. U per­spek­ti­vi vi­dim nji­ho­vo ja­če uklju­či­va­nje ako stva­ri kre­nu u do­brom prav­cu – na­veo je Se­ku­lo­vić.
Upi­tan da li je po­sled­njih go­di­na bi­lo opi­plji­vog na­pret­ka u od­no­su Vla­de pre­ma ne­vla­di­nom sek­to­ru, on je re­kao da se u od­re­đe­nom smislu mo­že go­vo­ri­ti i o na­za­do­va­nju.
– Sna­ga ci­vil­nog dru­štva u Cr­noj Go­ri je ve­li­ka, što ovom od­no­su da­je spe­ci­fič­nu po­li­tič­ku te­ži­nu. U sva­kom slu­ča­ju, po­treb­no je ra­di­ti na una­pre­đe­nju od­no­sa, pri če­mu sva­ko tre­ba da ima ja­snu ulo­gu. Od ci­vil­nog dru­štva se oče­ku­je da se kri­tič­ki od­no­si pre­ma dru­štve­nim ano­ma­li­ja­ma, a od Vla­de da, ako već ne že­li da uva­ži kri­ti­ke i mi­je­nja prak­se, da tu kri­ti­ku is­tr­pi – re­kao je Se­ku­lo­vić.
Pre­ma pla­nu iz­bor­ne re­for­me ko­ji su pred­sta­vi­li De­mo­krat­ska Cr­na Go­ra i Gra­đan­ski po­kret URA, po­treb­no je na­ći odr­ži­va rje­še­nja u ve­zi sa iz­bo­rom čla­no­va Sud­skog sa­vje­ta iz re­do­va ugled­nih prav­ni­ka. Tra­ži se i de­fi­ni­sa­nje no­vih za­kon­skih rje­še­nja u ve­zi sa na­či­nom iz­bo­ra i iz­bo­rom čla­no­va Sa­vje­ta RTCG, ko­ji će bi­ti no­mi­no­va­ni u par­la­men­tu. Tu je i sve­o­bu­hvat­na iz­bor­na re­for­ma.
Plan pred­vi­đa im­ple­men­ta­ci­ju svih pre­po­ru­ka OEBS/ODI­HR-a, u ci­lju po­ve­ća­nja tran­spa­rent­no­sti i pro­fe­si­o­na­li­zma in­sti­tu­ci­ja ko­je su uklju­če­ne u iz­bor­ni pro­ces, ka­ko bi se po­ve­ća­lo po­vje­re­nje jav­no­sti. To uklju­ču­je iz­mje­ne za­ko­na o iz­bo­ru od­bor­ni­ka i po­sla­ni­ka, o bi­rač­kom spi­sku, o fi­nan­si­ra­nju po­li­tič­kih su­bje­ka­ta i iz­bor­nih kam­pa­nja i o re­gi­stri­ma pre­bi­va­li­šta i bo­ra­vi­šta. Po­treb­no je i de­fi­ni­sa­nje za­kon­skog rje­še­nja odr­ža­va­nja svih lo­kal­nih iz­bo­ra u jed­nom da­nu, kao i do­no­še­nje ko­de­ska etič­kog po­na­ša­nja u iz­bor­nim kam­pa­nja­ma i pod­za­kon­skih aka­ta DIK-a, uklju­ču­ju­ći i one ko­ji re­gu­li­šu nje­nu struk­tu­ru i na­čin ra­da.
Vl.O.–M.V.

Spre­ča­va­nje kra­đe je ustav­ni pa­tri­o­ti­zam

Na pi­ta­nje da li su i po­sled­nje iz­bo­re u Pod­go­ri­ci i još de­set gra­do­va obi­lje­ži­le iz­bor­ne kra­đe i ma­ni­pu­la­ci­je, Se­ku­lo­vić je re­kao da se tu ne­ma ne­što no­vo re­ći, osim da se, ma­nje-vi­še, de­si­lo već vi­đe­no.
– Da­kle, pro­stor za una­pre­đe­nje si­ste­ma po­sto­ji, ali ga mo­ra pra­ti­ti i iskre­na na­mje­ra, od­no­sno i ja­sna pro­mje­na prak­se. Ako Cr­na Go­ra že­li da gra­di ustav­ni pa­tri­o­ti­zam, evo ja­snog te­sta – is­ta­kao je Se­ku­lo­vić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"