Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Da odrobija godinu i plati 380.000 eura * Jačati vladavinu prava * Ne vraćam se direktno u politiku * Dvije tragedije obilježile doček * Osvojili ledom okovani Nevidio * Pomoć za ugrožene * Da odrobija godinu i plati 380.000 eura
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-01-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Crnogorac pao s motora. Izlazi iz bolnice sav u gipsu, i dolazi mu brat u posetu.
-Pa šta je bilo brate? Šta si slomio?
-Kaže doktor da imam prelom rebra, frakturu mozga, iščašenje kuka, frakturu potkolenice i frakturu klavikule...
Kaže mu brat:
-A ne mogu ti ja to pamtit' brate. Ja ću reći majci da si umro!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika HOLANDIJA OD 1. JANUARA PREUZELA PREDSJEDAVANJE EU, ŠEF DIPLOMATIJE TE ZEMLJE BERT KENDERS U RAZGOVORU ZA „DAN” PORUČIO
Kenders Jačati vladavinu prava Podržavamo dalje integracione procese Crne Gore i spremni smo da pružimo podršku, posebno u oblasti jačanja vladavine prava i administrativnih kapaciteta – rekao je Kenders
Dan - novi portal
Cr­na Go­ra je po­sti­gla do­bre re­zul­ta­te u obla­sti evrop­skih i evro­a­tlant­skih in­te­gra­ci­ja, a da­lji na­pre­dak za­vi­si­će od is­pu­nja­va­nja mje­ra iz in­te­gra­ci­o­ne agen­de, sa­op­štio je šef ho­land­ske di­plo­ma­ti­je Bert Ken­ders. On je re­kao da će u okvi­ru ho­land­skog pred­sje­da­va­nja EU, ko­je je po­čelo 1. ja­nu­a­ra 2016. go­di­ne, po­red ak­tu­el­nih te­ma u EU, po­se­ban ak­ce­nat bi­ti na da­ljoj in­te­gra­ci­ji za­pad­nog Bal­ka­na u evrop­ske struk­tu­re.
Ho­land­ski mi­ni­star je po­ziv Cr­noj Go­ri da po­sta­ne pu­no­prav­ni član NA­TO-a oci­je­nio kao po­seb­no va­žan.
Ken­ders je za „Dan” ka­zao da su bi­la­te­ral­ni od­no­si Cr­ne Go­re i Ho­lan­di­je ve­o­ma do­bri. Pre­ma nje­go­vom su­du, iz­vje­štaj Evrop­ske ko­mi­si­je o na­pret­ku Cr­ne Go­re u pro­ce­su evrop­skih in­te­gra­ci­ja iden­ti­fi­ku­je obla­sti na ko­je tre­ba obra­ti­ti po­seb­nu pa­žnju.
–Po­dr­ža­va­mo da­lje in­te­gra­ci­o­ne pro­ce­se Cr­ne Go­re i sprem­ni smo da pru­ži­mo po­dr­šku, po­seb­no u obla­sti ja­ča­nja vla­da­vi­ne pra­va i ad­mi­ni­stra­tiv­nih ka­pa­ci­te­ta – re­kao je Ken­ders.
Shod­no pra­vi­li­ma u EU, sva­ka dr­ža­va čla­ni­ca oba­vlja funk­ci­ju pred­sje­da­va­ju­će evrop­skom sa­ve­zu na pe­ri­od od po­la go­di­ne, a od 1. ja­nu­a­ra to je Ho­lan­di­ja. U pro­gra­mu ho­land­skog pred­sje­da­va­nja EU na­vo­di se da Evrop­ska uni­ja mo­ra na­sta­vi­ti da se mo­der­ni­zu­je i po­jed­no­sta­vlju­je, kao i da, gdje je to mo­gu­će, sma­nju­je za­ko­no­dav­stvo ta­ko da za­ko­ni EU za­i­sta uti­ču po­zi­tiv­no na gra­đa­ne i pred­u­ze­ća. Po­seb­no pa­žnju će obra­ti­ti na rje­ša­va­nje mi­grant­ske kri­ze.
Ne­po­treb­na i kom­pli­ko­va­na pra­vi­la, ka­ko se is­ti­če u pro­gra­mu, mo­ra­ju bi­ti po­jed­no­sta­vlje­na, ad­mi­ni­stra­tiv­no op­te­re­će­nje sma­nje­no, a uti­caj za­ko­no­dav­stva ta­kav da osi­gu­ra da se ne ome­ta­ju ino­va­ci­je. U fo­ku­su pred­sje­da­va­nja EU bi­će i Za­pad­ni Bal­kan, gdje Cr­na Go­ra za­sad ima naj­vi­še otvo­re­nih pre­go­va­rač­kih po­gla­vlja – 22 od ukup­no 35 po­gla­vlja u pre­go­va­rač­kom okvi­ru.
Cr­na Go­ra je 21. de­cem­bra u Bri­se­lu otvo­ri­la još dva po­gla­vlja u pre­go­vo­ri­ma o pri­klju­če­nju EU. Ta­da je sa­op­šte­no da je EU pa­žlji­vo raz­mo­tri­la tre­nut­ni ni­vo pri­pre­mlje­no­sti Cr­ne Go­re u ve­zi sa otva­ra­njem pre­go­vo­ra u 14. i 15. po­gla­vlju, ko­ja se od­no­se na sa­o­bra­ćaj­nu po­li­ti­ku i ener­ge­ti­ku. Is­tak­nu­ta je po­tre­ba da Cr­na Go­ra na­sta­vi da ostva­ru­je na­pre­dak u usa­gla­ša­va­nju sa prav­nom te­ko­vi­nom i u nje­nom spro­vo­đe­nju u tim po­gla­vlji­ma. Evrop­ska uni­ja pro­mo­vi­sa­la je no­vi pri­stup u pre­go­vo­ri­ma ko­ji je po­čeo od otva­ra­nja pre­go­vo­ra sa Cr­nom Go­rom, a va­ži i za dru­ge ze­mlje kan­di­da­te. Taj no­vi pri­stup, iz­me­đu osta­log, pod­ra­zu­mi­je­va da pre­go­vo­ri po­či­nju po­gla­vlji­ma 23 i 24 (ko­ja se od­no­se na spre­ča­va­nje kri­mi­na­la i ko­rup­ci­je, i ja­ča­nje sud­stva), a ne da se pro­ces nji­ma za­vr­ša­va, kao što je to bi­lo ra­ni­je, po­seb­no u slu­ča­ju Hr­vat­ske. Evrop­ska ko­mi­si­ja je ra­ni­je sa­op­šti­la da će na­pre­dak u is­pu­nja­va­nju mje­ri­la za vla­da­vi­nu pra­va uti­ca­ti na uku­pan tem­po pre­go­vo­ra o pri­stu­pa­nju. M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"