Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Dobro je, kako je * Kod Murića novac i oružje za likvidaciu * Od septembra ignorisali žarišta epidemije * Graditelj Možure duguje 1,4 miliona za poreze * Nova vlada da ispuni uslove iz poglavlja 23 i 24 * Zatvaraju kafiće do ponedjeljka * Sud pozvao Tačijeve žrtve da se prijave, moguća hapšenja u Albaniji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-11-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Andrija Mandić, lider DF-a i predsjednik Nove:
– Mandatar nam je predstavio spisak novih članova vlade sa koga poznajem samo jednog čovjeka. Ne znam ko su ti ljudi, ne znam ko je za njih glasao. Ispostavlja se samo jedno – da je za tim foteljama trčao neko drugi.

Vic Dana :)

Napala Fata Muju: - Mujo, zašto me varaš s komšinicom? - Ja imam tebe, ti mene, a ona nema nikoga, jadnica - odgovara Mujo.


Dolazi Muž kući i sa vrata pita ženu:
- Draga, šta ima za ručak?
- Ništa! odgovara žena.
- Kako ništa? I juče je bilo ništa!
- Pa kuvala sam za dva dana.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2020-11-06
Jelena Borovinić Bojović BIOGRAFIJA PREDLOŽENIH MINISTARA
Dan - novi portal
Magistar Tamara Srzentić – Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

Magistar Tamara Srzentić zaposlena je u Kancelariji guvernera Kalifornije, a prema biografiji objavljenoj na poslovnoj mreži Linkedin, ima više od 15 godina iskustva u vladinoj reformi, vođenju politike i digitalne transformacije. U protekle dvije kalifornijske administracije Tamara je zagovarala kurs za prioritetne inicijative politike i strategije digitalnih usluga i javnih transformacija za petu najveću svjetsku ekonomiju.

Vlasti države Kalifornija su uz Tamarinu pomoć preoblikovale politike i standarde, pokrenule javno-privatna partnerstva, uštedjele novac, poboljšale usluge i izgradile trajne mogućnosti za inovacije i pružanje digitalnih usluga. Kako se navodi se u njenoj biografiji, Tamara je ponosna Cetinjanka i Crnogorka.

Diplomirala je na Državnom univerzitetu Kalifornije i magistrirala na Univerzitetu Temple u Filadelfiji.

Profesor doktor Ratko Mitrović, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta – Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Ratko Mitrović rođen je 1956. godine, diplomirao na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu Univerziteta u Nišu 1981. godine. U toku studija završio dva odsjeka: Odsjek za izgradnju i projektovanje objekata visokogradnje i za izgradnju i projektovanje građevina infrastrukture. Postdiplomske studije završio na Građevinskom fakultetu u Beogradu. U martu 1994. godine završio doktorsku disertaciju na Tehničkom fakultetu u Novom Sadu. Od marta 1997. do marta 1998. bio na postdoktorskim studijama na Faculty of Architecture, at the University of Florida at Gainesville, Florida, USA.

Radnu karijeru započeo u kompaniji OGP Podgorica. Nedugo zatim postao je rukovodilac Fabrike stanova Spuž. U Elektroprivredu Crne Gore prelazi 1987. godine, gdje je radio na poslovima glavnog inženjera, a od 1991. godine 2000. godine bio direktor Elektrogradnje.

U poslednjih pet godina se intenzivno bavi istraživanjima iz oblasti upravljanja projektima u BIM tehnologijama, novim tehnologijama i materijalima i obnovljivih izvora energije i do sada je uradio više desetina originalnih idejnih rješenja hidroenergetskog iskorištenja vodotoka od kojih je petnaest autorski zaštitio.

Objavio je više knjiga i publikacija u domaćim i stranim časopisima, autor je većeg broja naučnih radova objavljenih u najboljim svjetskim časopisima i naučnim skupovima.

Član je Tehničkog odbora Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Udruženja za upravljanje projektima IPMA, član Udruženja procjenitelja Crne Gore i Inženjerske Komore Crne Gore.

Magistar Nikola Terzić – Ministarstvo unutrašnjih poslova

Advokat Nikola Terzić rođen je 1984. godine u Podgorici, gdje je i završio Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore. Od 2013. godine radi u advokatskoj kancelariji Terzić – Živković.

Osim zastupanja u sporovima pred sudovima i državnim organima bavi se i konsultantskim uslugama iz oblasti privrednog prava, radnog prava i javnih nabavki.​

Terzić je bio u Pokretu za promjene, kasnije se pridružio GP URA.

Ministarstvo vanjskih poslova – magistar Đorđe Radulović

Đorđe Radulović je rođen 1984. godine u Podgorici gdje je završio gimnaziju, a 2009. je diplomirao na Fakultetu političkih nauka. Od 2011. zaposlen je u Ministarstvu vanjskih poslova, prvo kao ataše u Generalnom direktoratu za bilateralne poslove. Od septembra 2013. godine, na poziv državnog sekretara za politička pitanja ambasadora Vladimira Radulovića, preuzima dužnosti u njegovom kabinetu, paralelno zadržavajući portfolio iz domena Generalnog direktorata za bilateralne poslove.

Od 2013. do 2016. bio je sekretar u Kabinetu državnog sekretara za politička pitanja, a od 2017. do 2020, radio je kao otpravnik poslova, a potom i kao zamjenik crnogorskog ambasadora u Bukureštu.

Bio je direktor Direkcije za evropsku susjedsku politiku u Ministarstvu vanjskih poslova, a od 2020. direktor je Direkcije za EU u istom ministarstvu.

Radulović govori engleski, ruski i služi se njemačkim jezikom.

Magistar Jakov Milatović – Ministarstvo ekonomskog razvoja

Jakov Milatović radi kao ekonomista u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, lociranoj u Podgorici. Isprva je radio u istoj instituciji, ali u Londonu, zatim je prešao u Podgoricu odakle pokriva zemlje zapadnog Balkana. Radio za Deutche banku u Frankfurtu i kao analitičar u oblasti upravljanja rizikom u NLB grupi u Crnoj Gori. Master studije završio je na Univerzitetu Oksford, na kome je studirao kao Čevening stipendista. Bačelor studije završio je u Podgorici. Nagrađen je kao najbolji student sa srednjom ocjenom 10. Dobitnik stipendija EU, Vlade Austrije i Vlade SAD.

Mladen Bojanić – Ministarstvo kapitalnih investicija

Mladen Bojanić rođen je 1962. godine, nekadašnji je poslanik i predsjednički kandidat opozicije na izborima 2018. godine, na kojima je izgubio od Mila Đukanovića.

Bojanić je široj javnosti, prije svega poznat kao ekonomski stručnjak, a devet godina bio je u rukovodstvu Saveza ekonomista Crne Gore. Sa diplomom brokera i dilera na tržištu kapitala, jedno vrijeme pokrivao je i funkciju direktora Montenegroberze, ali i investicionog fonda Aktiva Integra.

Bio je poslanik Pozitivne Crne Gore, a nakon razlaza sa liderom Darkom Pajovićem i nezavisni poslanik, najpoznatiji po tome što je objelodanio aferu „Ramada".

Magistar Aleksandar Stijović, iz Instituta za šumarstvo – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Aleksandar Stijović je završio Srednju šumarsku školu u Beranama. Potom je upisao Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu. Prema podacima sa profila na Linkedin mreži, Stijović 2010. godine upisuje dvogodišnje master studije takođe na Šumarskom fakultetu u Beogradu.

Kao glavni inženjer bio je zaposlen u Institutu za šumarstvo Crne Gore, od 2014 do 2018. godine. Preko osam godina je bio angažovan u Institutu za šumarstvo Crne Gore na projektu kao ekspert za zdravlje šuma. Bio je angažovan i na mnogim drugim projektima u trajanju od po nekoliko mjeseci do godinu i više i to u važnim resorima od Delegacije Evropske unije u Podgorici preko nacionalnih parkova Crne Gore, Međunarodnom centru za održivi razvoj sistema energije, vode i životne sredine, Evropske banke za ruralni razvoj, Svjetske banke...

Profesor doktor Vesna Bratić, čelnica NVO Ne damo Crnu Goru – Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Dr Vesna Bratić je rođena u Trebinju. Osnovnu školu i gimnaziju je završila u Bileći. Filozofski fakultet, Odsjek za engleski jezik i književnost završila je u Nikšiću 2000. godine. Od 2003. angažovana je kao saradnik u nastavi u Institutu za strane jezike. Poslijediplomske magistarske studije završila je na Filološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu gdje je 2007. godine odbranila magistarsku tezu iz oblasti moderne srpske i američke književnosti, analiziravši pripovjedni postupak Aleksandra Tišme i Viljema Foknera. Doktorirala je 2012. na istom fakultetu, odbranivši tezu pod naslovom „Slike Amerike u djelima Sema Šeparda i Dejvida Memeta”. U zvanje docenta birana je u junu 2013. godine, a u zvanje vanrednog profesora decembra, 2018. Predaje Književnost klasicizma i sentimentalizma, Književnost romantizma, Američku književnost 4 i Osnove književnog prevođenja na Odsjeku za engleski jezik i književnost Filološkog fakulteta i Engleski jezik III i Engleski jezik IV na Elektrotehničkom fakultetu.

Dobitnik je SUSI stipendije američke vlade (Institut savremene američke književnosti) na Univerzitetu u Lujvilu, Kentaki, 2015. godine i stipendije za bibliotečko istraživanje Instituta Dž.F. Kenedi u Berlinu, 2018. godine. Od januara 2020. glavni je urednik časopisa Filološkog fakulteta Logos et Littera. Član je najužeg koordinatorskog tima ERASMUS + projekta REFLAME.

Doktorand Jelena Borovinić Bojović, načelnica Pulmološke klinike Klinčkog centra Crne Gore – Ministarstvo zdravlja
Dr Jelena Borovinić Bojović rođena je 1975. godine, osnovnu i srednju školu završila je u Podgorici. Završila je Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, u apsolventskom roku 2001, sa ocjenom 8,5, a specijalizaciju iz Interne medicine, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, završila 2009. godine sa ocjenom 10. Subspecijalizacija iz oblasti Pulmologija, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, završila 2016, sa ocjenom 10. Postdiplomske studije (Interna medicina), Medicinski Fakultet Univerziteta u Beogradu (u toku).

U radnom iskustvu navodi da je ljekar opšte prakse u HMP i DZ Podgorica: 2002; klinički doktor na Infektivnoj klinici KCCG Podgorica: 2002 – 2004; internista na Odjeljenju pulmologije KCCG Podgorica: 2009–2016; subspecijalista pulmolog na Odjeljenju pulmologije Interne Klinike KCCG Podgorica: od 2016, i dalje;

Načelnik Odjeljenja pulmologije Interne klinike KCCG, Podgorica: od 1.1.2019, i dalje;

Sudsko medicinski vještak iz Interne medicine i Pulmologije: 2015 – i dalje;

Stručni saradnik iz oblasti „Interna medicina“ na Medicinskom Fakultetu Univerziteta Crne Gore: školska 2018/19.god; Mentor iz oblasti „Interna medicina – Pulmologija“ na Medicinskom Fakultetu Univerziteta Crne Gore: od 2017, i dalje.
Ima i veliki broj objavljenih stručnih radova iz oblasti Interne medicine, Pulmologije Infektivnih bolesti (kao autor i /ili koautor). Objavljen rad na „C“ listi, kao i autorski rad na ERS Kongresu u Milanu 2017.god; Brojne usmene prezentacije, poster prezentacije i učešća na domaćim i inostranim stručnim kongresima, konferencijama, debatama.

Doktor Vladimir Leposavić, advokat i član pravnog tima Mitropolije crnogorske-primorske – Ministarstvo pravde, manjinskih ljudskih prava

Vladimir Leposavić, rođen u Baru 1984. godine. Diplomirani je pravnik i član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a specijalizirao se u oblasti međunarodnih ljudskih prava na Pravnom fakultetu u Vašingtonu i doktorirao na temi međunarodne zaštite manjina 2016. godine

Autor je dvije monografije a u izdanju Matice srpske u Crnoj Gori, objavljena mu je knjiga „Uhvaćeni u vršenju svojih prava”.
Objavljeni naučni radovi: Međunarodno krivično pravosuđe, Pravni zbornik, Podgorica, Crna Gora, 2009; Vojna neutralnost u savremenom međunarodnom pravu, Pravni zbornik, Podgorica, Crna Gora, 2009; Regulativa prava EU u oblasti autorskih i srodnih prava, Pravo i privreda, Beograd, Srbija, 2010; Teritorijalni integritet i pravo naroda na smoopredjeljnje, Pravni fakultet Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija, 2012; Sloboda govora kao međunarodno ljudsko pravo, Pravni zbornik Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Srbija, 2012.

Magistar Milojko Spajić – Ministarstvo finansija i socijalnog staranja

Milojko Spajić rođen je 1988.godine, porijeklom je iz Pljevalja i govori više svjetskih jezika među kojima engleski, japanski, francuski i kineski jezik. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a ima i diplome brokera i dilera na tržištu kapitala.

​Završio je gimnaziju u Pljevljima, kao stipendista japanske vlade završio Ekonometriku na Osaka Univerzitetu, i Tsinghua Univerzitetu (broj jedan tehnicki Univerzitet u Kini). Završio magistarske na HEC Paris (po Financial times-u, broj jedan škola u Evropi za Finansije) uz merrit stipendiju. Radio na Wall Street: u Citi Bank-, pa u Goldman Sachs, u Parizu, Tokiju, Nju Jorku i Singapuru. Poslednje četiri godine bio partner Venture Kapital fonda u Singapuru i bio najmlađi fond menadžer u Singapuru 2018. godine

Doktor Dritan Abazović – potpredsjednik vlade i Ministarstvo odbrane

Dritan Abazović, rođen je 1985.godine u Ulcinju, živi i radi u Podgorici.Doktor je političkih nauka, predsjednik je Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), te nosilac koalicione liste „Crno na bijelo“, koja je na parlamentarnim izborima 2020. godine osvojila četiri mandata.

U Ulcinju je završio osnovnu školu i gimnaziju. Tokom srednje škole je osnovao Omladinsku grupu Helsinškog komiteta za ljudska prava, čiji je fokus delovanja bilo pomirenje mladih u post-konfliktnim zonama bivše Jugoslavije. Završio je Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Bio je student generacije, te dobitnik Zlatne značke i Zlatne povelje Univerziteta u Sarajevu. Magistarske studije je završio za godinu dana na smjeru Međunarodni odnosi na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore u Podgorici. Doktorsku disertaciju na temu „Političke teorije“ odbranio je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Kao stipendista norveške organizacije „Frid Ord“ usavršavao se na Univerzitetu u Oslu, na kome je završio „Studije mira“. Bio je učesnik stručnih programa u Americi, Austriji, Belgiji, Sloveniji, Španiji i Luksemburgu.

Pohađao je Regionalnu akademiju za demokratiju koja je tokom 2013. godine održana u Subotici, Zagrebu, Draču i Barseloni, te Školu mladih lidera iz oblasti politike, ekonomije, tehnologije i kulture u sklopu Strateškog foruma na Bledu. Abazović pored crnogorskog i albanskog, govori i engleski jezik.


Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"