Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Drešaj organizovao šverc, Isat ilegalnu proizvodnju? * Izlazak u Novom logičan kao i bojkot u Nikšiću * Majke prekinule proteste * Milova vlada mimo tendera potrošila 2,6 miliona * Trampov zid zidaju teškoće * Rat sa mrtvima * Evropa stvarana na pepelu ratnih poraza
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MAJA ĆATOVIĆ, FUNKCIONER DPS-a :
Očekujem da će Demokratska partija socijalista pobijediti na predstojećim lokalnim izborima u Herceg Novom.

Vic Dana :)


Kaže Perica prijateljima:
- Jeste li znali da novi Ajfon 7 ima aplikaciju za mršavljenje?
Na to će drugovi:
- Kako ona radi?
Perica:
- Pa kupite ga i ostanete bez para za hljeb.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika DOKUMENT O PRIJEMU CRNE GORE U NATO ULAZI U PROCEDURU AMERIČKOG SENATA Glasanje o protokolu do četvrtka
Dan - novi portal
Ame­rič­ki se­nat da­nas bi tre­ba­lo da poč­ne pro­ce­du­ru iz­ja­šnja­va­nja i gla­sa­nja o pro­to­ko­lu o član­stvu Cr­ne Go­re u NA­TO-u. Ka­ko pre­no­si Glas Ame­ri­ke, pro­ce­du­ra je uvr­šte­na u dnev­ni red na za­htjev vo­đe re­pu­bli­ka­na­ca Mi­ča Me­ko­ne­la.
Na­ja­vlje­no je da će da­nas bi­ti gla­sa­nje o ogra­ni­če­nju ras­pra­ve, ka­ko bi se iz­bje­gao ta­ko­zva­ni „fi­li­ba­ster”, ko­ji omo­gu­ća­va se­na­to­ri­ma da mo­gu di­sku­to­va­ti bez od­re­đe­nih vre­men­skih ogra­ni­če­nja. Na­kon tog ko­ra­ka, ka­ko je pla­ni­ra­no, naj­ka­sni­je do če­tvrt­ka bi­će gla­sa­no o pro­to­ko­lu o Cr­noj Go­ri.
Na­kon što Se­nat da ze­le­no svje­tlo, svoj pot­pis na odo­bre­nje Sje­di­nje­nih Ame­rič­kih Dr­ža­va da Cr­na Go­ra po­sta­ne dio za­pad­ne voj­ne ali­jan­se tre­ba da sta­vi ame­rič­ki pred­sjed­nik Do­nald Tramp.
Ame­rič­ki re­pu­bli­kan­ski se­na­tor Džon Me­kejn iz­ra­zio je uvje­re­nje da će Se­nat Sje­di­nje­nih Ame­rič­kih Dr­ža­va idu­će sed­mi­ce odo­bri­ti ula­zak Cr­ne Go­re u NA­TO. Me­kejn, ina­če pred­sje­da­va­ju­ći Od­bo­ra za oru­ža­ne sna­ge, iz­ja­vio je na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re u Bri­se­lu da sma­tra da će gla­so­vi Se­na­ta u cje­lo­sti ići u ko­rist Cr­ne Go­re.
– Sre­ćan sam što mo­gu re­ći da će­mo u po­ne­dje­ljak za­po­če­ti sa gla­sa­njem i za­tvo­re­nom ras­pra­vom, a on­da kre­nu­ti da­lje sa gla­sa­njem o Cr­noj Go­ri. Ve­o­ma sam sre­ćan što mo­gu ka­za­ti da sam u cje­lo­sti uvje­ren da će gla­so­vi ići u ko­rist za ula­zak Cr­ne Go­re u NA­TO – re­kao je Me­kejn.
On je na­gla­sio da je ula­zak Cr­ne Go­re u NA­TO zna­ča­jan s aspek­ta cje­lo­kup­ne bez­bjed­no­sne kon­struk­ci­je.M.V.


Pro­ble­mi pro­ce­du­ral­ni, a ne su­štin­ski

Cr­nu Go­ru od ra­ti­fi­ka­ci­je pro­to­ko­la u ame­rič­kom se­na­tu ne di­je­le su­štin­ski već pro­ce­du­ral­ni pro­ble­mi, ka­za­la je se­na­tor­ka iz Nju Hemp­ši­ra Džin Ša­hin to­kom raz­go­vo­ra sa funk­ci­o­ne­rom Gra­đan­skog po­kre­ta URA Mi­lo­šem Ko­na­ta­rom. Ka­ko je sa­op­šte­no iz GP URA, Ko­na­tar je u ame­rič­kom se­na­tu raz­go­va­rao sa Ša­hin, ko­ja je čla­ni­ca ko­mi­te­ta za oru­ža­ne sna­ge i za me­đu­na­rod­ne po­slo­ve, a sma­tra se za jed­nu od naj­cje­nje­ni­jih i naj­u­ti­caj­ni­jih čla­ni­ca ame­rič­kog se­na­ta. Na­vo­di se da je ona još jed­nom iz­ra­zi­la svo­ju po­sve­će­nost NA­TO bu­duć­no­sti Cr­ne Go­re i na­ja­vi­la na­sta­vak po­dr­ške pro­ce­su ra­ti­fi­ka­ci­je pro­to­ko­la o pri­stu­pa­nju u ame­rič­kom se­na­tu.
Ko­na­tar i Ša­hin su za­klju­či­li da je Cr­noj Go­ri mje­sto u NA­TO-u, a ame­rič­ka se­na­tor­ka je is­ta­kla da se ve­ći­na u Se­na­tu ne­će do­vo­di­ti u pi­ta­nje ka­da na dnev­ni red do­đe po­tvr­da pro­to­ko­la o pri­stu­pa­nju.
– Se­na­tor­ka je po­tvr­di­la da je dr­žav­ni se­kre­tar SAD Reks Ti­ler­son po­zvao čla­no­ve Se­na­ta da po­dr­že pro­ces ra­ti­fi­ka­ci­je, či­me bi po­tvr­di­li po­sve­će­nost SAD po­li­ti­ci otvo­re­nih vra­ta i NA­TO bu­duć­no­sti Cr­ne Go­re – na­vo­di se u sa­op­šte­nju.
U okvi­ru bo­rav­ka u Va­šing­to­nu, Ko­na­tar je u Stejt de­part­men­tu raz­go­va­rao i sa di­rek­to­rom Bi­roa za evrop­ske i evro­a­zij­ske po­slo­ve Na­ta­ni­je­lom Di­nom, ko­ji je ta­ko­đe uka­zao na zna­čaj i obo­stra­ne ko­ri­sti ko­nač­nog pri­stu­pa­nja Cr­ne Go­re NA­TO-u.


Ako Cr­na Go­ra uđe u NA­TO, Ru­si­ja će bra­ni­ti Sr­bi­ju

Ru­si­ja je bi­la, je­ste i bi­će ve­li­ka si­la i mi ne­će­mo ustu­pi­ti ni dje­lić na­šeg su­ve­re­ni­te­ta ni za ka­kve že­lje na­ših za­pad­nih part­ne­ra. To ih, na­rav­no, ner­vi­ra, ka­zao je pot­pred­sjed­nik Dr­žav­ne du­me Ru­si­je Pe­tar Tol­stoj.
– Sa iz­vje­snom tu­gom gle­da­mo na ono što se de­ša­va u Cr­noj Go­ri, jer ako ona uđe u NA­TO, to će je sta­vi­ti u isti red sa ze­mlja­ma ko­je su na svo­joj te­ri­to­ri­ji ras­po­re­di­le ame­rič­ke ba­ze i ra­da­re PRO. Ru­si­ja u to­me neo­spor­no vi­di di­rekt­nu voj­nu pri­jet­nju i za se­be i za svo­je sa­ve­zni­ke. Mo­gu sa­mo da ka­žem da će u tom slu­ča­ju Ru­si­ja po­ma­ga­ti Sr­bi­ji i da ne­će do­zvo­li­ti uni­po­lar­no ja­ča­nje na Bal­ka­nu. Mo­že­mo sa­mo da ža­li­mo zbog ula­ska Cr­ne Go­re u NA­TO, a znam da se i mno­gi cr­no­gor­ski gra­đa­ni ne sla­žu s ti­me i ne že­le to – ka­zao je Tol­stoj.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"