Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Drešaj organizovao šverc, Isat ilegalnu proizvodnju? * Izlazak u Novom logičan kao i bojkot u Nikšiću * Majke prekinule proteste * Milova vlada mimo tendera potrošila 2,6 miliona * Trampov zid zidaju teškoće * Rat sa mrtvima * Evropa stvarana na pepelu ratnih poraza
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MAJA ĆATOVIĆ, FUNKCIONER DPS-a :
Očekujem da će Demokratska partija socijalista pobijediti na predstojećim lokalnim izborima u Herceg Novom.

Vic Dana :)


Kaže Perica prijateljima:
- Jeste li znali da novi Ajfon 7 ima aplikaciju za mršavljenje?
Na to će drugovi:
- Kako ona radi?
Perica:
- Pa kupite ga i ostanete bez para za hljeb.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika SAOPŠTENJE DELEGACIJE EU POVODOM 60 GODINA OD USVAJANJA RIMSKIH UGOVORA Jačati vladavinu prava
Dan - novi portal
Usva­ja­njem Rim­skih ugo­vo­ra 25. mar­ta 1957. go­di­ne po­sta­vlje­ni su te­me­lji za je­din­stve­no eko­nom­sko i po­li­tič­ko part­ner­stvo ko­je da­nas zna­mo kao Evrop­sku uni­ju: za­jed­ni­cu mi­ra i pro­spe­ri­te­ta ko­ja pro­mo­vi­še za­jed­ni­štvo na kon­ti­nen­tu i sa­rad­nju na glo­bal­nom ni­vou, na­ve­li su iz De­le­ga­ci­je EU u Cr­noj Go­ri, či­ji je šef Aivo Orav. Ka­ko su pod­sje­ti­li, Rim­skim ugo­vo­ri­ma us­po­sta­vlje­no je za­jed­nič­ko tr­ži­šte gdje lju­di, do­bra, uslu­ge i ka­pi­tal mo­gu slo­bod­no da se kre­ću i us­po­sta­vlje­ne su osno­ve za pro­spe­ri­tet i sta­bil­nost evrop­skih gra­đa­na.
– Pro­te­klih šest de­ce­ni­ja od us­po­sta­vlja­nja Evrop­ske eko­nom­ske za­jed­ni­ce i Evrop­ske za­jed­ni­ce za atom­sku ener­gi­ju, ko­je su usli­je­di­le na­kon for­mi­ra­nja Evrop­ske za­jed­ni­ce za ugalj i če­lik 1951. go­di­ne, pred­sta­vlja­ju pe­ri­od mi­ra, pro­spe­ri­te­ta i bez­bjed­no­sti u ko­ji­ma je Evrop­ska uni­ja po­ra­sla sa šest iz­vor­nih  čla­ni­ca (Bel­gi­ja, Nje­mač­ka, Fran­cu­ska, Ita­li­ja, Luk­sem­burg i Ho­lan­di­ja) do da­na­šnjih 28 čla­ni­ca. EU osta­je pri­vlač­na za­jed­ni­ca i da­nas, ka­da vi­še ze­ma­lja, uklju­ču­ju­ći Cr­nu Go­ru, uče­stvu­ju u pro­ce­su pro­ši­re­nja – na­ve­li su iz De­le­ga­ci­je.
Ka­ko su is­ta­kli, uz broj­ne ak­tiv­no­sti ko­je ob­u­hva­ta­ju za­jed­nič­ku bez­bjed­no­snu i od­bram­be­nu po­li­ti­ku, me­đu­na­rod­nu sa­rad­nju i raz­voj, tr­go­vi­nu, ci­vil­nu za­šti­tu i pru­ža­nje hu­ma­ni­tar­ne po­mo­ći i kli­mat­ske pro­mje­ne, jed­na od naj­va­žni­jih po­li­ti­ka Uni­je upra­vo je po­li­ti­ka pro­ši­re­nja.
– Cilj ove po­li­ti­ke je pri­pre­ma bu­du­ćih čla­ni­ca za član­stvo u EU, sa po­seb­nim na­gla­skom na vla­da­vi­nu pra­va, te­melj­na pra­va, eko­nom­ski raz­voj i kon­ku­rent­nost, kao i funk­ci­o­ni­sa­nje de­mo­krat­skih in­sti­tu­ci­ja i re­for­ma jav­ne upra­ve. Pro­ces pro­ši­re­nja je ve­o­ma va­žan za sta­bil­nost, raz­voj i na­pre­dak ze­ma­lja ko­je su u pro­ce­su pro­ši­re­nja. Za pe­ri­od od 2014. go­di­ne do 2020. go­di­ne EU po­dr­ža­va nji­ho­vu tran­sfor­ma­ci­ju i mo­der­ni­za­ci­ju sa 11,7 mi­li­jar­di eura – pi­še u sa­op­šte­nju.
M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"