Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Šef ANB-a priznao susrete sa Branom * Milo gura Vešovića dok ga Katnić izviđa * „Teroristima” po pet mjeseci zatvora * Pored sina plaćamo kumove i drugove * Šef ANB-a priznao susrete sa Branom * Ne planiramo više duete * Sunčane igrarije u Delti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-01-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Zdenka Popović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore:
– Milovi prijatelji državi dužni stotine miliona eura.

Vic Dana :)

Ide zec šumom i vidi da svi odjednom bježe pa zaustavi malog miša i upita ga:
- Je li, mišu, što svi bježe?
A miš će njemu:
- Lav je provalio da ga lavica vara pa bježe svi sumnjivi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2017-01-26 PORAZAN PODATAK IZ ISTRAŽIVANJA BRITANSKOG EKONOMISTA O STANJU U CRNOJ GORI Demokratija nam je kao u Zambiji Po istraživanju, Crna Gora se svrstava među zemlje sa blagim hibridnim režimom i ocjenom između pet i šest na skali od nula do deset u oblasti jačanja demokratija i poštovanja demokratskih standarda u političkom sistemu
Dan - novi portal
Pre­ma sta­nju de­mo­kra­tič­no­sti, Cr­na Go­ra se u svi­je­tu svr­sta­va me­đu ze­mlje sa ta­ko­zva­nim bla­gim hi­brid­nim re­ži­mom i ocje­nom iz­me­đu pet i šest na ska­li od nu­la do de­set u obla­sti ja­ča­nja de­mo­kra­ti­ja i po­što­va­nja de­mo­krat­skih stan­dar­da u po­li­tič­kom si­ste­mu. U re­gi­o­nu, sa­mo Ma­ke­do­ni­ja i BiH ima­ju go­ri in­deks od Cr­ne Go­re (5,72), dok Sr­bi­ja (6,57) i Al­ba­ni­ja (6,91) ima­ju bo­lji in­deks de­mo­kra­ti­je.
Pre­ma in­dek­su de­mo­kra­tič­no­sti, po is­tra­ži­va­nju bri­tan­skog Eko­no­mi­sta (is­tra­ži­va­nje je spro­vo­di­lo ana­li­tič­ko kri­lo Eko­no­mi­sta, to jest Eko­no­mist in­te­li­džens ju­nit) ze­mlje se di­je­le u če­ti­ri gru­pe (sva­ka ima po dvi­je pod­gru­pe) – auto­ri­tar­no dru­štvo, hi­brid­ni re­žim, od­no­sno ne­li­be­ral­na de­mo­kra­ti­ja, ne­pot­pu­na de­mo­kra­ti­ja i pot­pu­na de­mo­kra­ti­ja.
Cr­na Go­ra od 2006, go­di­ne re­fe­ren­du­ma, ka­da je bi­la na naj­ve­ćem ste­pe­nu de­mo­kra­tič­no­sti sa ko­e­fi­ci­jen­tom 6,57, upor­no pa­da­la sve do 2013. i 2014. go­di­ne, ka­da je stag­ni­ra­la na 5,94, što je bio i naj­go­ri re­zul­tat.
Na­kon to­ga, kon­sta­to­van je ma­nji skok (6,01), a on­da je usli­je­dio naj­ve­ći pad u po­sled­njih de­set go­di­na, po­što je Cr­na Go­ra ran­gi­ra­na na 5,72 na in­dek­su ko­ji sva­ke go­di­ne ob­ja­vlju­je bri­tan­ski Eko­no­mist.
Što se ti­če re­gi­o­na, Hr­vat­ska je na 6,75 sa ma­lim pa­dom u od­no­su na pro­te­kle če­ti­ri go­di­ne, Sr­bi­ja sa 6,57 ta­ko­đe ni­je na ni­vou iz pro­te­kle tri go­di­ne, dok iz re­gi­o­na biv­še Ju­go­sla­vi­je, kao i uvi­jek ka­da se od­no­si na vla­da­vi­nu pra­va i de­mo­kra­ti­ju, pred­nja­či Slo­ve­ni­ja sa 7,51, ali ta­ko­đe sa ma­njim pa­dom.
Sla­bi­je od cr­no­gor­ske dr­ža­ve u tom seg­men­tu su Ma­ke­do­ni­ja (5,23, ko­ja je do­ži­vje­la pad za sko­ro či­ta­vu jed­nu ocje­nu u od­no­su na pro­šlih de­set go­di­na, i Bo­sna i Her­ce­go­vi­na sa 4,87 na in­dek­su de­mo­kra­ti­je.
U gru­pi bla­go hi­brid­nih re­ži­ma na­la­ze se još ze­mlje po­put Zam­bi­je, Hon­du­ra­sa, Al­ba­ni­je, Ban­gla­de­ša, Ma­li­ja, Fi­dži­ja, Ke­ni­je, Ugan­de, Ma­da­ga­ska­ra, Kir­gi­sta­na, Be­ni­na, Bo­li­vi­je, Ma­ke­do­ni­je, Tur­ske.
Naj­ve­ću de­mo­kra­tič­nost na svi­je­tu ima­ju Ka­na­da, Šved­ska, Nor­ve­ška, Švaj­car­ska, Dan­ska, Fin­ska i Austra­li­ja, kao i Island i Re­pu­bli­ka Ir­ska.
M.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"