Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
ANB prati 60 džihadista * Spriječiti Aca i A2A da opljačkaju EPCG * Za stanove prevario 200 Tuzlaka * Tužioci oprali biografije Šariću i Kaliću * Putin naredio povlačenje * Bez SPD-a nema stabilne vlade * Na putu bez kraja
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 12-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
JELENA MITROVIĆ, FUNKCIONER SDP-a :
U slučaju Marović imamo nevjerovatnu situaciju, jer postoji pravosnažna presuda, ali su osuđenici i dalje na slobodi, bez izgleda da se presuda efektuira.

Vic Dana :)

Uđe Perica u autobus i pita ga vozač:
- Koliko imaš godina?
- Sedam.
- Kada bude došao kondukter, reci da imaš šest.
- Zašto?
- Pustiće te besplatno
Dolazi kondukter i pita ga:
- Koliko imaš godina?
- Šest!
- A kad puniš sedam?
- Čim izađem iz autobusa.

Stoji dječak ispred zgrade i pokušava da pozvoni na interfon. Vidi ga policajac, pa ga upita:
– Oprosti dečko, mogu li nekako da ti pomognem?
– Plitisni tli!
Policajac pritisne:
– I šta sad?
– Bezimo!
- Kako si se osjećao na posljednjem času u školi - pita majka Pericu.
- Kao general - odgovori Perica - Stojim u stavu mirno i posmatram svoje jedinice.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

   
Podgoricom ODBORNIK DF-A BRANKA BOŠNJAK PODNIJELA AMANDMAN NA BUDŽET O PREUSMJERAVANJU SREDSTAVA
Bošnjak Umjesto jednokratne pomoći, platiti đačku užinu
Dan - novi portal
Od­bor­nik De­mo­krat­skog fron­ta Bran­ka Bo­šnjak pod­ni­je­la je amand­man Skup­šti­ni Glav­nog gra­da na pred­log od­lu­ke o bu­dže­tu Glav­nog gra­da ko­jim tra­ži da se nov­cem opre­dje­lje­nim za jed­no­krat­nu so­ci­jal­nu po­moć po­kri­ju tro­ško­vi uži­ne u ško­la­ma za dje­cu či­je po­ro­di­ce su ko­ri­sni­ci so­ci­jal­ne po­mo­ći. Ti­me bi se, ka­ko je po­ja­sni­la Bo­šnjak, zlo­u­po­tre­be sve­le na mi­ni­mum, a i grad bi po­ka­zao da se bri­ne o dje­ci kao naj­ra­nji­vi­joj ka­te­go­ri­ji.
– U uvo­du obra­zlo­že­nja od­lu­ke o bu­dže­tu Glav­nog gra­da, sto­ji da je mje­ra­ma fi­skal­ne kon­so­li­da­ci­je pred­vi­đe­no „re­de­fi­ni­sa­nje so­ci­jal­ne po­li­ti­ke u ci­lju po­spje­ši­va­nja na­ta­li­te­ta i za­šti­te ugro­že­nih ka­te­go­ri­ja sta­nov­ni­štva”, kao i „sma­nje­nje dis­kre­ci­o­ne po­tro­šnje”, ob­zi­rom da ovaj amand­man upra­vo u tom ci­lju, jer je nji­me pred­lo­že­no, da se sred­stva u iz­no­su od 240.000 eura pla­ni­ra­na za ta­ko­zva­ne so­ci­jal­ne jed­no­krat­ne po­mo­ći, da­kle ne­de­fi­ni­sa­no ko­me tač­no idu te po­mo­ći, već je to osta­vlje­no kao dis­kre­ci­o­no pra­vo nad­le­žnih u Se­kre­ta­ri­ja­tu a ko­je mo­že bi­ti zlo­u­po­tri­je­blje­no, po­seb­no u 2018. go­di­ni kao iz­bor­noj go­di­ni, na­mi­je­ne za tro­ško­ve uži­ne u ško­la­ma, za dje­cu po­ro­di­ca ko­ri­sni­ka ma­te­ri­jal­nog obez­bje­đe­nja po­ro­di­ce. Usva­ja­njem ovog amand­ma­na bi se kon­kret­no zna­lo ko­me sred­sta­va u iz­no­su od 240.000 eura idu. Ovaj amand­man je ta­ko­đe u pot­pu­no­sti na fo­nu po­spje­ši­va­nja na­ta­li­te­ta i za­šti­ti ugro­že­nih ka­te­go­ri­ja sta­nov­ni­štva, pa bi usva­ja­njem istog Glav­ni grad po­ka­zao da se bri­ne o dje­ci, kao naj­ra­nji­vi­joj ka­te­go­ri­ji – na­vo­di Bo­šnjak u amand­ma­nu.
On je na­po­me­nu­la i da se Fon­da­ci­ja Ban­ka hra­ne i NVO Ro­di­te­lji, ta­ko­đe za­la­žu da Glav­ni grad Pod­go­ri­ca po­ka­že od­go­vor­nost pre­ma so­ci­jal­no naj­u­gro­že­ni­joj ka­te­go­ri­ji dje­ce.
– Ima­ju­ći u vi­du da su i is­tra­ži­va­nja UNI­CEF-a po­ka­za­la da nam je sva­ko de­se­to di­je­te u Cr­noj Go­ri glad­no, sma­tram da je pred­la­gač ove od­lu­ke du­žan da pri­hva­ti pred­lo­že­ni amand­man. Onih 30.000 eura ko­li­ko je Glav­ni grad na­knad­no opre­di­je­lio da par­ti­ci­pi­ra u tro­ško­vi­ma uži­ne ovoj ka­te­go­ri­ji dje­ce, je ne­do­volj­no, jer tre­ba po­kri­ti sve tro­ško­ve ko­je pre­ma re­le­vant­nim pro­cje­na­ma iz­no­se bli­zu 250.000 eura, a ne sa­mo par­ti­ci­pi­ra­ti, jer ova ka­te­go­ri­ja ni­je u sta­nju da po­kri­je tro­ško­ve uži­ne, ni po uma­nje­nim ci­je­na­ma. Ta­ko da i u ci­lju tan­spa­rent­no­sti, kao i ci­lju is­pu­nja­va­nja tač­no de­fi­ni­sa­nih mje­ra fi­skal­ne kon­so­li­da­ci­je ko­je je pro­pi­sa­la Vla­da Cr­ne Go­re, a pr­ven­stve­no u ci­lju ozbilj­ni­jeg vo­đe­nja so­ci­jal­ne po­li­ti­ke, oče­ku­je­mo da će uko­li­ko pred­la­gač ne pri­hva­ti ovaj amand­man, od­bor­ni­ci Glav­nog gra­da po­ka­za­ti ozbilj­nost i od­go­vor­nost pre­ma oni­ma ko­ji su ih iza­bra­li, i da će­mo kon­sen­zu­som svih iz­gla­sa­ti ovaj amand­man – is­ti­če Bo­šnjak.
Bran­ka Bo­šnjak je za­ka­sni­la sa ovom ini­ci­ja­ti­vom jer je već sti­gla od Udru­že­nje Ro­di­te­lji (da za dje­cu osnov­no­škol­skog uz­ra­sta iz oko 1.500 po­ro­di­ca - ko­ri­sni­ca ma­te­ri­jal­nog obez­bje­đe­nja po­ro­di­ce na te­ri­to­ri­ji Glav­nog gra­da, bu­de obez­bi­je­đen bes­plat­ni obrok), po­ru­či­la je Aet Salh, od­bo­r­nik DPS-a u Skup­šti­ni Glav­nog gra­da
– Na osno­vu te ini­ci­ja­ti­ve gra­do­na­čel­nik Sla­vo­ljub Sti­je­po­vić je tra­žio sa­sta­nak sa mi­ni­stri­ma pro­svje­te Da­mi­rom Še­ho­vi­ćem i ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja Ke­ma­lom Pu­ru­ši­ćem ka­ko bi utvr­di­li mo­del par­ti­ci­pa­ci­je za bes­plat­nu po­dje­lu đač­ke uži­ne za dje­cu či­ji su ro­di­te­lji ko­ri­sni­ci ma­te­ri­jal­nog obez­bje­đe­nja po­ro­di­ce. Taj pro­ces je u to­ku i, pre­ma pre­li­mi­nar­nim in­for­ma­ci­ja­ma, bi­će ri­je­šen po­zi­tiv­no – ka­za­la je Salh.
Bošnjak je odgovorila da je njen amandman jasan u smislu da se tačno zna gdje ide 240.000 eura.S.R.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"