Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Došao kao podstanar, odlazi kao milioner * Sudiji Ustavnog suda stan za 10.000 eura * Mujovićevoj kćerki prijetili odsijecanjem ruku i nogu * Velimiroviću nude da bude svjedok saradnik * Kopači zlata donijeli bolest * Evropa ne smije da prepusti Balkan * Barak Obama će nedostajati Evropi
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 21-11-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Duško Marković, zamjenik predsjednika DPS-a:
Evroatlantska agenda Crne Gore biće u vrhu prioriteta nove izvršne vlasti, čije formiranje se očekuje u nekoliko narednih dana.

Vic Dana :)

Gostuje Mujo na radiju, a voditelj ga pita:
- Znači, Mujo, Vi ste pjesnik?
- Da, ja sam pjesnik - odgovara Mujo.
Voditelj pita:
-Amater?
A Mujo odgovara:
- A mater nije, ona je domaćica, malo oko bašte i tako.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

   
Podgoricom LEGALIZACIJA DIVLJIH OBJEKATA MOŽE DA IZAZOVE SOCIJALNU REVOLUCIJU
Vlasnici neformalnih objekata plaćaće zakup prostora DPS ponovo profitira na divljoj gradnji
Dan - novi portal
Gra­đa­ni sa ne­vje­ri­com oče­ku­ju stu­pa­nje na sna­gu Za­ko­na o re­gu­la­ri­za­ci­ji ne­for­mal­nih obje­ka­ta, po­seb­no oni ko­ji ne­će mo­ći da pla­te ko­mu­na­li­je za ku­će ko­je su sa­gra­di­li jer su u zo­ni vo­do­i­zvo­ri­šta, aero­dro­ma, že­lje­zni­ce. Vla­sni­ci ovih obje­ka­ta pla­ća­će za­kup pro­sto­ra a ova no­vi­na pred­vi­đe­na je uvo­đe­njem na­kna­de za ko­ri­šće­nje pro­sto­ra od ko­je će lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve ubi­ra­ti pri­hod.
U pri­pre­mi je mo­del od­lu­ke o na­kna­di za ko­ri­šće­nje pro­sto­ra na osno­vu ko­je će sve lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve ura­di­ti od­lu­ku ko­jom će bi­ti pro­pi­sa­no da će za­kup lo­ka­ci­je na ko­joj je iz­gra­đen ne­le­aglni obje­kat pla­ća­ti vla­sni­ci ko­ji u za­kon­skom ro­ku ne pod­ne­su za­htjev za le­ga­li­za­ci­ju. Tu su i vla­sni­ci či­ji za­htjev bu­de od­bi­jen jer u pro­ce­su le­ga­li­za­ci­je ni­je­su pod­ni­je­li svu po­treb­nu do­ku­men­ta­ci­ju. Vla­sni­ci će na­kna­du, ko­ja pro­is­ti­če iz Za­ko­na o le­a­li­za­ci­ji ne­for­mal­nih obje­ka­ta ko­ji 1. mar­ta stu­pa na sna­gu, pla­ća­ti na go­di­šnjem ni­vou.
Pla­ća­nje na­kna­de za ko­ri­šće­nje pro­sto­ra za vla­sni­ke ne­le­gal­nih obje­ka­ta za Cvet­ka Madž­ga­lja iz Park šu­me Za­go­rič je ne­pri­hva­tlji­vo.
-Sad su svi na­va­li­li da nam uzmu ovo što je na­še. Mi ne mo­že­mo da le­ga­li­zu­je­mo objek­te jer dr­ža­va ni­je ri­je­ši­la imo­vin­sko-prav­ne od­no­se. Ovo ze­mlji­šte je vra­će­no biv­šim vla­sni­ci­ma i sve dok se to ne ri­je­ši ne zna­mo šta će bi­ti. Pla­ća­nje na­kna­de za ko­ri­šće­nje pro­sto­ra Glav­nom gra­du ne do­la­zi u ob­zir. To je ne­iz­dr­žlji­vo. Ni­ko ov­dje ni­je na­pra­vio ku­ću iz hi­ra i luk­su­za, ne­go iz nu­žde. Ni­je­smo u mo­guć­no­sti da pla­ća­mo sve to pa ko­li­ka god da je ci­je­na. Po 30 go­di­na smo ra­di­li u fir­ma­ma i ni­ko ni­šta od dr­ža­ve ni­je do­bio. Bi­li smo pri­mo­ra­ni da ra­di­mo ov­dje ku­će. Ri­je­ši­li smo na ovaj na­čin ne­ka­ko da ko­li­ko to­li­ko obez­bi­je­di­mo krov nad gla­vom. Od nas oti­ma­ju sa svih stra­na. Po­la nas ne bi na­pra­vi­lo objek­te da ni­je bi­lo če­stih iz­bo­ra. Ta­da su nam sve obe­ća­va­li - re­kao je Madž­galj.
Je­dan od pr­vih sta­nov­ni­ka Park šu­me Za­go­rič je Mi­ro Svr­ko­ta. On u ovom na­se­lju ži­vi od 1998. go­di­ne i ka­ko ka­že za­u­zeo je ze­mlji­šte ka­ko bi sa­gra­dio ku­ću.
-Ov­dje sam se do­se­lio 1998. go­di­ne i sve znam ko je ko­me pro­dao i ustu­pio ze­mlji­šte. Ja ni­je­sam ku­pio plac već za­u­zeo ze­mlji­šte. Ov­dje se ra­di­lo sve i sva­šta. Vo­lio bih da le­ga­li­zu­jem ku­ću ko­li­ko je ve­če­ras, ali vi­dje­će­mo ho­će li to bi­ti mo­gu­će. Ne bje­žim od to­ga da pla­tim le­ga­li­za­ci­ju, ali pla­ća­nje na­kna­de za ko­ri­šće­nje pro­sto­ra je mno­go. Ovo je sa­mo još je­dan udar na naš kuć­ni bu­džet. Ja sam di­lo­mi­ra­ni eko­no­mi­sta, že­na pro­svjet­ni rad­nik pre­da­je he­mi­ju i bi­o­lo­gi­ju i ni­ko nas ni­je ni­šta po­mo­gao - sma­tra Svr­ko­ta.
Od­bor­nik DF-a Zo­ran La­ku­šić sa­op­štio je da će uvo­đe­nje no­vog na­me­ta do­ve­sti do so­ci­jal­ne re­vo­lu­ci­je.
-Umje­sto da se opre­zu­ju oni ko­ji su ste­kli ne­le­gal­nim po­slo­vi­ma na mi­li­o­ne eura, te­ret fi­na­sij­ske kri­ze u Cr­noj Go­ri pre­no­si se na naj­si­ro­ma­šni­ji dio sta­nov­ni­štva. Za­kon o le­ga­li­za­ci­ji di­vljih obje­ka­ta je sa­mo jed­na od pred­iz­bor­nih tri­ko­va i neo­d­go­vor­no nje­go­vo usva­ja­nje u vri­je­me ras­pu­šta­nja Skup­šti­ne po­ka­zu­je da mu je svr­ha bi­la sa­mo pred­iz­bo­r­no pri­vla­če­nje gla­sa­ča. Vla­da­ju­ća vr­hu­ška je stvo­ri­la di­vlju grad­nju i ho­će sa­da na njoj da pro­fi­ti­ra do­no­se­ći ovaj za­kon, ko­ji je svoj­stven dr­ža­va­ma i po­je­din­ci­ma ko­ji sve ra­de na­o­pa­ko. Svi­ma je ja­sno da je za­hva­lju­ju­ći neo­d­go­vor­noj po­li­ti­ci, ne­le­gal­na grad­nja to­li­ko uze­la ma­ha u Pod­go­ri­ci, da je lo­gič­no da se mo­ra le­ga­li­zo­va­ti - re­kao je La­ku­šić.
On uka­zu­je da u Pod­go­ri­ci evi­den­ti­ra­no na hi­lja­de ne­le­gal­nih objek­ta, te da vla­sni­ci di­vljih obje­ka­ta su u stra­hu od ru­še­nja i na le­ga­li­za­ci­ju gle­da­ju kao na ne­ku po­moć od stra­ne DPS-a.
A.D.-N.S.


Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"