Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Velika koalicija za rušenje Mila * Čistačicu mučio, pa silovao * Medina oteli, ne zna se je li živ * Crnogorci uhapšeni zbog puča * Kruzeri ne dolaze, budžet oštećen * Tuča paradajzom * Velika koalicija za rušenje Mila
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 01-09-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Janko Vučinić, lider Radničke partije:
Ako su oni zaduženi da nas biju, neka biju. Neka svijet vidi kako policija bije radničku sirotinju.

Vic Dana :)

Kako se sahranjuju Piroćanci?
●Do pola, da ne bi dizali spomenik.
●Sada se sahranjuju do ramena, jer kradu jedan drugom cvijeće.


U čemu je razlika između
penzije i side?
●Od side se duže živi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura MATICA BOKE PREDSTAVILA „LIBER DE BELILA - KRTOLJSKE PRIČE” ZORANA MUJBEGOVIĆA
Enciklopedija o Krtolima
Dan - novi portal
U okvi­ru „Pur­ga­to­ri­ja” na atrak­tiv­noj sce­ni po­red ba­ze­na u na­se­lju Lu­šti­ca Bej pred­sta­vlje­na je knji­ga „Li­ber de Be­li­la” Zo­ra­na Muj­be­go­vi­ća u or­ga­ni­za­ci­ji Cen­tra za kul­tu­ru i Ma­ti­ce Bo­ke.
Na pro­mo­ci­ji su o no­vom iz­da­vač­kom po­du­hva­tu Ma­ti­ce Bo­ke go­vo­ri­li Sla­vi­ca Mi­lić iz kom­pa­ni­je „Lu­šti­ca Bej”, pred­sjed­nik Uprav­nog od­bo­ra Ma­ti­ce Bo­ke Želj­ko Kom­ne­no­vić, aka­dem­ski sli­kar iz Kr­to­la Va­so Sta­nje­vić i autor. U mu­zič­kom di­je­lu pro­gra­ma na­stu­pi­la je Iva­na Star­če­vić na gi­ta­ri, a od­lom­ke iz ro­ma­na či­ta­la je Sa­ra Ko­stić.
– Ka­da se tra­ži sto­li­ca vi­še, pro­mo­ci­ja je uspje­la. A to je ve­če­ras slu­čaj u ovom pre­div­nom am­bi­jen­tu Lu­šti­ce Bej, no­vog mo­der­nog tu­ri­stič­kog kom­ple­sa ko­ji ov­dje ni­če. Za­ni­mljiv je kon­cept spo­ja sta­rog i no­vog, pri­če Zo­ra­na Muj­be­go­vi­ća o sta­rim Kr­to­li­ma ko­ji ži­ve u sje­ća­nji­ma i ovoj knji­zi, i no­vih, mo­der­nih Kr­to­la, o ko­ji­ma će ne­ki na­red­ni Muj­be­go­vić pi­sa­ti. Ova knji­ga na­sta­la je ve­li­kim tru­dom auto­ra, a nje­ne taj­ne mo­ra­će­te ot­kri­ti sa­mi. Autor ni sam ni­je mo­gao da od­re­di ko­ja je knji­žev­na for­ma u pi­ta­nju pa je sam na­zvao „ka` ro­man”. Knji­ga ima vi­še slo­je­va, uosta­lom kao i sam autor, čo­vjek dže­klon­do­nov­skog ti­pa, či­ja je bi­o­gra­fi­ja ve­o­ma za­ni­mlji­vo šti­vo. Pi­sac, aka­dem­ski sli­kar, ur­ba­ni­sta, ar­hi­tek­ta, di­zaj­ner, čo­vjek ko­ji je do­bi­jao na­gra­de za di­zajn pla­ka­ta na­ših po­zna­tih fil­mo­va u SAD, umjet­nik, vla­snik re­sto­ra­na u Mo­to­vu­nu, čo­vjek ko­ji je otvo­rio pr­vu di­sko­te­ku na Bje­li­li­ma i ko­ji je na­pi­sao tu­ce knji­ga iz astro­lo­gi­je. Kroz ovu knji­gu na­pra­vio je svoj ži­vot­ni opus, za­o­kru­žio sve ono što je že­lio i pre­tvo­rio svo­je emo­ci­je, uokvi­rio ih u ovom dje­lu. Mo­že­te ga či­ta­ti kao ar­hiv­sku gra­đu ili kao ro­man. Ubi­je­đen sam da će ova knji­ga na­ći mje­sto na po­li­ca­ma sva­ke po­ro­di­ce u Kr­to­li­ma. Ova knji­ga do­no­si i za­bo­ra­vlje­ne obi­ča­je, re­cep­te, cr­te­že i mno­go to­ga. Ma­ti­ci Bo­ke je bi­lo za­do­volj­stvo da re­a­li­zu­je ovaj pro­je­kat – re­kao je Želj­ko Kom­ne­no­vić.
„Li­ber de Be­li­la - Kr­tolj­ske pri­če” naj­bli­ža je ne­kom ob­li­ku do­ku­men­tar­ne be­le­tri­sti­ke i en­ci­klo­pe­dij­skoj for­mi. Štam­pa­na je u dva to­ma, na pre­ko 500 stra­ni­ca, do­no­si pri­po­vi­je­sti o stvar­nimm lič­no­sti­ma ko­je u Muj­be­go­vi­će­voj knji­zi go­vo­re na ći­ri­li­ci i la­ti­ni­ci.
R.K.


Emo­tiv­no obra­ća­nje

– Cio moj ži­vot je u knji­zi. Tu su lju­di ko­ji su me na­u­či­li sve­mu što znam o Kr­to­li­ma, mo­žda i o ži­vo­tu. Sli­ka­ju­ći Kr­to­le u stva­ri sam se sje­ćao sve­ga. Htio sam da na­pi­šem ro­man, ali ni­sam mo­gao. I na­pi­sao sam ovo što sam na­pi­sao. Ovo je ci­klič­na knji­ga. Jed­no­stav­no, bi­lo je li­je­po bi­ti u Kr­to­li­ma. Ima još ma­te­ri­ja­la za jed­no tri ta­kve knji­ge. Ali, mno­go bi bi­lo – is­ta­kao je u svom emo­tiv­nom obra­ća­nju Zo­ran Muj­be­go­vić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"