Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Izgubio posao pa život * Nijesu čuvali svjedoka saradnika * Nema slobode gdje ubijaju novinare * Kriju Milovu i imovinu 14 ministara * Zakoni o kleveti ne treba da ućutkaju medije * Vatra gutala četiri pravoslavne svetinje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-05-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura LJILJANA KOLUNDŽIĆ SE PREDSTAVILA BEOGRADSKOJ LIKOVNOJ PUBLICI Od melanholije do svedenosti
Dan - novi portal
Na­ša ugled­na li­kov­na umjet­ni­ca Lji­lja­na Ko­lun­džić pred­sta­vi­la se ne­dav­no be­o­grad­skoj pu­bli­ci u ga­le­ri­ji Su­luj-a. Pu­bli­ka je vidjela 25 ra­do­va u kom­bi­no­va­noj teh­ni­ci ko­je je Lji­lja­na Ko­lun­džić ura­di­la pro­šle i ove go­di­ne.
Opus Lji­lja­na Ko­lun­džić, mo­že, bez ika­kve di­le­me, da se po­sma­tra kao vid kon­ti­nu­u­ma sa mi­ni­ma­li­stič­kim in­ti­mi­zmom ve­li­kog su­na­rod­ni­ka Cvet­ka La­i­no­vi­ća, ali i po­e­ti­kom Ga­bri­je­la Stu­pi­ce, is­ta­kla je Mir­ja­na Ba­jić, isto­ri­čar­ka i te­o­re­ti­čar­ka umjet­no­sti.
U cen­tru in­te­re­so­va­nja Ko­lun­dži­će­ve je pot­pu­no ap­stra­ho­va­no - od vre­me­na, at­mos­fe­re, ar­hi­tek­ton­skog ili pri­rod­nog okru­že­nja - unu­tar­nje sta­nje per­so­ne, iz­lo­že­no, po­put iz­vr­nu­te ko­že na sli­kar­skom plat­nu, no ipak ta­jan­stve­no i za­kop­ča­no ne­vi­dlji­vim kop­ča­ma du­ha ka unu­tra, is­ta­kla je Ba­jić.
„Nje­ni li­ko­vi, uglav­nom žen­ski, ni­ti su ve­se­li ni­ti za­stra­šu­ju­će tu­žni ili bi­lo ka­ko dru­ga­či­je ostra­šće­ni, sa Di­sov­skim „oči­ma iz­van sva­kog zla...” ili oči­ma ko­je se je­dva pro­ma­lja­ju kao cr­ta, tač­ka, go­to­vo ni­šta ali ipak po­sto­je­će na tki­vu li­ca, vi­brant­ne. Po­put sje­ni nas sa­mih, li­ko­vi dje­lu­ju po­zna­to ali i otu­đe­no, imo­bi­li­sa­no i vi­brant­no u isto vri­je­me, plu­ta­ju­će u sop­stve­nom svi­je­tu iz­van svih obri­sa po­zna­tih sve­to­va”, za­pi­sa­la je ona. Svi­jet nje­ne sli­kar­ske po­vr­ši­ne su kao sje­ni jed­nog svi­je­ta sa­či­nje­nog od sve­tlo­sti i be­li­ne, za­pi­sa­la je Ba­jić. Nji­ho­vo čip­ka­sto ne­žno tki­vo uvo­di nas u spe­ci­fič­nu me­ta­fo­ru op­se­siv­nog kru­žnog to­ka ve­li­čan­stve­ne Me­lan­ho­li­je – maj­ke du­hov­no­sti i stva­ra­la­štva sve­de­nih i enig­ma­tič­nih for­mi, pro­či­šće­nih do gra­ni­ca do ko­jih sti­žu sa­mo oda­bra­ni me­đu na­ma.
Lji­lja­na Ko­lun­džić za­vr­ši­la je Na­stav­nič­ki fa­kul­tet u Nik­ši­ću, a di­plo­mi­ra­la je sli­kar­stvo na ce­tinj­skom FLU u kla­si Dra­ga­na Ka­ra­dži­ća. Na istom fa­kul­te­tu je ma­gi­stri­ra­la sli­kar­stvo. Član je ULUCG od 1994. go­di­ne. Do sa­da je ima­la de­set sa­mo­stal­nih i uče­stvo­va­la na vi­še od 40 ko­lek­tiv­nih iz­lo­žbi u ze­mlji i ino­stran­stvu. Ba­vi se pe­da­go­škim ra­dom. Sa­mo­stal­no je iz­la­ga­la vi­še pu­ta u Pod­go­ri­ci, za­tim u Tiv­tu, Ko­to­ru, Da­ni­lov­gra­du. Za svoj rad na­gra­đe­na je 1988. dru­gom na­gra­dom za sli­kar­svo na Ju­go­slo­ven­skom kon­kur­su po­vo­dom 25. ma­ja, te na­gra­da­ma za sli­kar­stvo „Pi­vo Ka­ra­ma­ti­je­vić”, „Mla­da cr­no­gor­ska umjet­nost” i „Ismet Mu­je­zi­no­vić” na XI­II In­ter­na­ci­o­nal­nom bi­je­na­lu - fe­sti­va­lu por­tre­ta - cr­tež i gra­fi­ka u Tu­zli.
S.Ć.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"