Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Ubio djevojku, pa presudio sebi * Neistomišljenike prijavljuje policiji * Funkcioneri DPS-a kupovali glasove za Brajovića * Ako DPS ne podrži smjene, raskinućemo koaliciju * Zablistali na pet jezika * Čovjek u plamenu ispao iz auta * Ubio djevojku, pa presudio sebi
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 11-06-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije:
Dok su drugi trgovali i pogađali se sa Milom Đukanovićem, srpski narod je nepokolebljivo stajao u opoziciji nakaradnom, kriminalizovanom i korumpiranom režimu.

Vic Dana :)

Razgovaraju dva ludaka od kojih jedan plete džemper:
- Šta to radiš?
- Pletem džemper.
- Koje će boje da bude?
- Je l’ znaš onu boju trula višnja?
- Znam.
- E, isti takav samo zelen.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Kultura - datum: 2015-06-10 DEVETNAESTA GENERACIJA CETINJSKIH BOGOSLOVA USPJEŠNO OKONČALA PETOGODIŠNJE ŠKOLOVANJE
Bogoslovi na svečanom prijemu diploma Učvršćeni u vjeri, nadi i ljubavi Neka se svijetli svjetlost vaša pred ljudima, da ljudi vide vaša dobra djela i proslave Oca našeg koji je na nebesima. Neka vam je sa srećom – poručio je prof. Slavko Zorica
Dan - novi portal
De­vet­na­e­stoj ge­ne­ra­ci­ji ma­tu­ra­na­ta ob­no­vlje­ne Bo­go­slo­vi­je „Sve­ti Pe­tar Ce­tinj­ski” ju­če su sve­ča­no uru­če­ne di­plo­me o uspje­šno za­vr­še­nom ma­tur­skom is­pi­tu.
Sve­ča­no­sti u Bo­go­slo­vi­ji pri­su­stvo­vao je mi­tro­po­lit cr­no­gor­sko-pri­mor­ski Am­fi­lo­hi­je. Pred broj­nim go­sti­ma i pro­fe­so­ri­ma Bo­go­slo­vi­je, ma­tu­ran­ti­ma su uru­če­ne di­plo­me: Ste­fa­nu Đu­ri­ću, Vla­di­mi­ru Er­ki­ću, Mar­ku Že­ra­ji­ću, Vla­du Jo­vi­či­ću, Pre­dra­gu Mi­ja­no­vi­ću, Alek­san­dru Mi­li­či­ću, Bra­ni­sla­vu Mi­lo­va­no­vi­ću, Alek­sna­dru Milj­ko­vi­ću, De­ja­nu Mla­đe­no­vi­ću, Lu­ki Pa­vi­će­vi­ću i Mi­lo­šu Ta­na­sko­vi­ću.
Njih je po­seb­no je po­zdra­vio iza­sla­nik Sve­tog ar­hi­je­rej­skog Si­no­da Srp­ske pra­vo­slav­ne cr­kve pro­to­je­rej-sta­vro­for Slav­ko Zo­ri­ca, ko­ji je i pred­sje­da­vao ma­tur­skim is­pi­tom.
– Bi­la mi je čast da po dru­gi put kao iza­sla­nik Sve­tog ar­hi­je­rej­skog Si­no­da is­pra­tim još jed­nu ge­ne­ra­ci­ju svr­še­nih bo­go­slo­va. Pro­te­klih da­na sa­slu­ša­li smo va­še ko­nač­ne od­go­vo­re i vi­dje­li smo da ste to uglav­nom do­bro sa­vla­da­li i da ste se to­kom pe­to­go­di­šnjeg ško­lo­va­nja for­mi­ra­li u do­bre lju­de i bo­go­slo­ve – ka­zao je pro­to­je­rej-sta­vro­for Zo­ri­ca.
On je re­kao da se na­da da će ma­tu­ran­ti na­sta­vi­ti da se usa­vr­ša­va­ju jer, ka­ko je re­kao, usa­vr­ša­va­nju ne­ma kra­ja.
- I Go­spod nam je re­kao „bu­di­te sa­vr­še­ni kao što je sa­vr­šen Otac vaš ne­be­ski”, a to zna­či da ne­ma kra­ja usa­vr­ša­va­nju i u na­u­ka­ma, a pri­je sve­ga u do­brim dje­li­ma, vje­ri, na­di i lju­ba­vi. Ta­ko da se svi­je­tli svje­tlost va­ša pred lju­di­ma, da lju­di vi­de va­ša do­bra dje­la i pro­sla­ve Oca na­šeg ko­ji je na ne­be­si­ma. Ne­ka vam je sa sre­ćom – po­ru­čio je prof. Zo­ri­ca.
Na uspje­šno za­vr­še­nom is­pi­tu zre­lo­sti u Bo­go­slo­vi­ji Sve­tog Pe­tra Ce­tinj­skog, ma­tu­ran­ti­ma je uz pri­god­ne po­klo­ne če­sti­tao i rek­tor Goj­ko Pe­ro­vić.
On je za „Dan” ka­zao da je i ova ge­ne­ra­ci­ja bo­go­slo­va po­ka­za­la do­bro vla­da­nje i do­bar uspjeh jer je od njih 11, od­lič­nih bi­lo šest, vr­lo­do­brih če­ti­ri i je­dan do­bar.
- Sma­tram da je i ova, kao i pret­hod­ne ge­ne­ra­ci­je, do­bro pri­pre­mlje­na za bu­du­će ško­lo­va­nje, a to­me svje­do­či i či­nje­ni­ca da su do­sad na­ši đa­ci bi­li me­đu naj­bo­ljim stu­den­ti­ma na fa­kul­te­ti­ma – ka­zao je Pe­ro­vić.
Na­kon uru­če­nja di­plo­ma, u tr­pe­za­ri­ji Bo­go­slo­vi­je upri­li­čen je sve­ča­ni ru­čak.Z. P.


Isto­ri­ja sa­bra­na na tri kr­sta

Sve­ča­no­sti u ce­tinj­skoj Bo­go­slo­vi­ji pret­ho­di­la je Sve­ta ar­hi­je­rej­ska li­tur­gi­ja u Ce­tinj­skom ma­na­sti­ru ko­ju je slu­žio mi­tro­po­lit Am­fi­lo­hi­je.
Uka­zu­ju­ći svr­še­nim bo­go­slo­vi­ma šta ih če­ka u da­ljem ži­vo­tu mi­tro­po­lit Am­fi­lo­hi­je je to­kom li­tu­r­gij­ske be­sje­de pod­sje­tio da je Hri­stos ra­za­pet na kr­stu, a po­red nje­ga su ra­za­pe­ta dva raz­boj­ni­ka.
Ka­ko je re­kao, je­dan raz­boj­nik se po­ka­jao i u mo­men­tu naj­ve­ćeg stra­da­nja okre­nuo se pre­ma Hri­stu, a dru­gi ni­je, ne­go je i da­lje na­sta­vio da mu se ru­ga. Na ta tri kr­sta sa­bra­na je sva isto­ri­ja ljud­sko­ga ro­da - Bog i dva ti­pa lju­di. Svi lju­di su gre­šni ali je­dan se po­ka­je, a dru­gi ne.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"