Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika U PODGORIČKOM VIŠEM SUDU BIĆE DONESENA ODLUKA U PREDMETU UBISTVA DUŠKA JOVANOVIĆA
Privođenje Damira Mandića Mandiću danas presuda
Dan - novi portal
Sud­sko vi­je­će Vi­šeg su­da, ko­jim pred­sje­da­va su­di­ja Ve­sna Mo­štro­kol, da­nas će iz­re­ći pre­su­du Da­mi­ru Man­di­ću, okri­vlje­nom za sa­i­zvr­ši­la­štvo u ubi­stvu Du­ška Jo­va­no­vi­ća. Ovo je tre­ći sud­ski po­stu­pak ko­ji se vo­di u ovom pred­me­tu, a Man­dić je pr­vo bio oslo­bo­đen, pa osu­đen na 30 go­di­na za­tvo­ra. Ape­la­ci­o­ni sud je pre­i­na­čio tu pre­su­du i Man­di­ća osu­dio na 18 go­di­na za­tvo­ra, ali je i ta pre­su­da uki­nu­ta.
Is­tra­žni or­ga­ni za vi­še od 11 go­di­na od ubi­stva pr­vog čo­vje­ka „Da­na“ ni­je­su pro­na­šli iz­vr­ši­o­ce i na­lo­go­dav­ce li­kvi­da­ci­je.
Advo­kat Ne­boj­ša Asa­no­vić, ko­ji za­stu­pa su­pru­gu i si­na Du­ška Jo­va­no­vi­ća, pri iz­no­še­nju za­vr­šnih ri­je­či na­gla­sio je da se kom­ple­tan pret­kri­vič­ni i pret­hod­ni po­stu­pak, kao i glav­ni pre­tres, pred ovim su­dom ni­je od­vi­jao po re­du ili sli­je­du či­nje­ni­ca.
– Pri­či­nje­ni su broj­ni pro­pu­sti u po­stu­pa­nju nad­le­žnih dr­žav­nih orga­na, ta­ko da se ni­je pot­pu­no i do kra­ja ra­svi­je­ti­lo, ras­pra­vi­lo i raz­ja­sni­lo ubi­stvo Du­ška Jo­va­no­vi­ća. S ob­zi­rom na sve to, ne mo­že se oče­ki­va­ti pot­pu­na pri­mje­na pra­va i prav­de za Du­ška Jo­va­no­vi­ća i nje­go­vu po­ro­di­cu, a u ovom sud­skom po­stup­ku za ošte­će­ne – nje­go­vu su­pru­gu Sla­vi­cu Jo­va­no­vić i nji­ho­vog ma­lo­ljet­nog si­na Vo­ji­na Jo­va­no­vi­ća. Ta­ko­đe, ne mo­že se oče­ki­va­ti da će okri­vlje­ni i svi dru­gi ko­ji su uče­stvo­va­li u ovom zlo­či­nu, a ko­ji još ni­su ni ot­kri­ve­ni iako je pro­šlo vi­še od 11 go­di­na, od­go­va­ra­ti po za­ko­nu i u skla­du sa po­či­nje­nim zlo­či­nom – re­kao je Asa­no­vić.
Pri­li­kom od­mje­ra­nja vr­ste i vi­si­ne ka­zne za okri­vlje­nog i u od­no­su na imo­vin­sko­prav­ni za­htjev ošte­će­nih pro­tiv okri­vlje­nog, Asa­no­vić je za­mo­lio sud da ima u vi­du bit­ne či­nje­ni­ce.
– Su­pru­ga ubi­je­nog Du­ška Jo­va­no­vi­ća, Sla­vi­ca Jo­va­no­vić, osta­la je bez su­pru­ga i ži­vot­nog dru­ga sa ko­jim je tek bi­la ot­po­če­la za­jed­nič­ki ži­vot. Pre­ra­no je li­še­na naj­ve­ćeg ži­vot­nog oslon­ca i osta­la je udo­vi­ca. Sin ubi­je­nog Du­ška Jo­va­no­vi­ća, ma­lo­ljet­ni Vo­jin Jo­va­no­vić, ostao je pre­ra­no bez oca, ni­je imao čak ni pri­li­ku da ga upo­zna. Ostao je us­kra­ćen za očin­sku lju­bav i one­mo­gu­će­no mu je da od­ra­sta uz svog oca, a sve zbog zlo­či­na i na­sil­ne smr­ti Du­ška Jo­va­no­vi­ća. To je bol do ne­ba i gri­jeh nad svim gre­ho­vi­ma – ka­zao je Asa­no­vić.
Advo­kat ošte­će­nih je pre­do­čio su­du da se pri­li­kom od­mje­ra­nja vr­ste i vi­si­ne vi­si­ne ka­zne za okri­vlje­nog uzmu u ob­zir još ne­ke bit­ne okolnosti.
– Tre­ba ima­ti u vi­du da je ubi­je­ni Du­ško Jo­va­no­vić bio opo­zi­ci­o­ni po­sla­nik u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re; da je go­di­na­ma oba­vljao naj­od­go­vor­ni­je funk­ci­je u dr­ža­vi Cr­noj Go­ri i da je bio osni­vač i glav­ni i od­go­vor­ni ured­nik dnev­nog li­sta ,,Dan“, naj­či­ta­ni­jeg i naj­ti­ra­žni­jeg u Cr­noj Go­ri. Bit­no je na­po­me­nu­ti da je u tom dnev­nom li­stu ob­ja­vlje­no na sto­ti­ne is­tra­ži­vač­kih no­vi­nar­skih tek­sto­va u ko­ji­ma je jav­nost de­talj­no in­for­mi­sa­na o kri­mi­na­lu i ko­rup­ci­ji na naj­vi­šem ni­vou u Cr­noj Go­ri i u naj­bli­žem okru­že­nju. Po mi­šlje­nju naj­u­že po­ro­di­ce pok. Du­ška Jo­va­no­vi­ća, ob­ja­vlji­va­nje tih no­vi­nar­skih tek­sto­va je ured­ni­ka „Da­na” i ko­šta­lo ži­vo­ta. Na osno­vu svih iz­ve­de­nih do­ka­za pred ovim su­dom, a po­seb­no na osno­vu iz­vr­še­nih vje­šta­če­nja i iz­ja­va svje­do­ka, ja­sno je za ošte­će­ne da je okri­vlje­ni kriv za dje­lo za ko­je se te­re­ti u ovom po­stup­ku. U ime ošte­će­nih pri­dru­žu­jem se kri­vič­nom go­nje­nju pro­tiv okri­vlje­nog i po­sta­vljam imo­vin­sko­prav­ni za­htjev pro­tiv okri­vlje­nog na ime na­kna­de šte­te, a ko­ji ću pre­ci­zi­ra­ti u od­go­va­ra­ju­ćem po­stup­ku i u skla­du sa za­ko­nom – za­klju­čio je Asa­no­vić.D.Ž.


Ubi­jen is­pred re­dak­ci­je

Du­ško Jo­va­no­vić ubi­jen je iz za­sje­de 27. ma­ja 2004. go­di­ne is­pred re­dak­ci­je „Da­na”. Na nje­ga je pu­ca­no iz auto­mo­bi­la u po­kre­tu. Da­mir Man­dić je op­tu­žen za sa­u­če­sni­štvo i osu­đen je na 18 go­di­na za­tvo­ra. Su­di­ja Ra­do­van Man­dić je u pr­vom po­stup­ku oslo­bo­dio Da­mi­ra Man­di­ća, ali je ta pre­su­da uki­nu­ta. U po­no­vlje­nom pro­ce­su su­di­ja La­zar Ako­vić mu je iz­re­kao ka­znu od 30 go­di­na, ko­ju je Ape­la­ci­o­ni sud sma­njio na 18 go­di­na.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"