Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vlada potvrdila zabranu, ministar policije negirao * EU da se uključi u rad odbora * Trojica zatvorenika pretukla cimera * Strahuju od poplava zbog uništavanja Tare * Vlada potvrdila zabranu, ministar policije negirao * Dikinson počasni građanin Sarajeva * Neobjavljene pjesme Džordža Majkla
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-11-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Matija Bećković, književnik:
– Da li se zabrana ulaska u Crnu Goru odnosi na mene živog ili mrtvog, s obzirom na to da imam namjeru kad umrem da živim u Crnoj Gori.

Vic Dana :)

Najlakši način da udvostručite svoj novac je da ga presavijete i vratite u džep.

„Doktore, ja sam došao na operaciju krajnika, a vi ste mi izvadili i slijepo crijevo?!”
„Da, istina je. Kolege su mi toliko aplaudirali poslije prve operacije, pa sam morao nešto izvesti na bis.”


Dolazi muž kući i kaže ženi: „Kupio sam ti tablete za glavobolju.”
„Što će mi? Pa, ne boli me glava.”
„Tu sam te čekao… Skidaj se!”Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika SUSPENDOVANI SLUŽBENIK SAJ-A PODNIO TUŽBU ZBOG NEISPLAĆENIH ZARADA
Grgurović (Foto: Portal Vijesti) Osuđeni za prebijanje tužio državu za 150 eura
Dan - novi portal
Službenik Specijalne antiterorističke jedinice Boro Grgurović tužio je Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog naknade materijalne štete, tražeći u tužbenom zahtjevu da mu se isplati 150 eura. Grgurović je, i dalje nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Podgorici, osuđen na godinu i pet mjeseci zatvora zbog prebijanja Milorada Mija Martinovića na protestima u Podgorici.
U tužbenom zahtjevu tražio je naknadu štete za neisplaćene posebne mjesečne naknade ostvarene na radu od 23. avgusta 2008. do 1. septembra 2009. godine.
Iako je u tužbi navedeno da Grgurović po tom osnovu traži 150 eura, moguće je da će se tokom postupka taj iznos promijeniti. Pripremno ročište po tužbi sajovca protiv MUP-a zakazano je za sjutra u Osnovnom sudu u Podgorici.
Ovaj službenik SAJ-a dospio je u žižu javnosti kada je sa kolegom Goranom Zejakom označen kao jedan od policajaca koji je 24. oktobra 2015. godine brutalno pretukao Martinovića. Oni su priznali da su sporne noći nakon protesta učestvovali u akciji prebijanja Martinovića, ali su tvrdili da su postupali po zakonu.
Grgurović i Zejak osuđeni su za krivično djelo mučenje i nanošenje teških povreda. Oslobođeni su optužbi da su oštetili Martinovićevo vozilo.
Osumnjičeni pri­pad­ni­ci Spe­ci­jal­ne an­ti­te­ro­ri­stič­ke je­di­ni­ce uhap­še­ni su po na­lo­gu Osnov­nog dr­žav­nog tu­ži­la­štva zbog sum­nje da su uče­stvo­va­li u bru­tal­nom pre­bi­ja­nju Mar­ti­no­vi­ća. On je zvjer­ski pre­tu­čen 24. ok­to­bra, na­kon pro­te­sta is­pred zgra­de pa­r­la­men­ta u Pod­go­ri­ci.
Osnov­ni dr­žav­ni tu­ži­lac Lji­lja­na Kli­ko­vac i njen za­mje­nik Zo­ran Vu­či­nić od­re­di­li su Gr­gu­ro­vi­ću i Ze­ja­ku pri­tvor do 72 ča­sa. Nakon izvjesnog vremena omogućeno im je da se brane sa slobode. Is­kaz su tada da­li pred tu­ži­o­cem Lji­lja­nom Kli­ko­vac. Ka­za­li su da su kri­tič­ne ve­če­ri ima­li pu­no ak­tiv­no­sti, jer je bio ha­os u gradu, zbog po­zna­tih de­ša­vanja is­pred par­la­men­ta. Pre­ko ve­ze su do­bi­li in­for­ma­ci­ju da je, navodno, ne­ki auto­mo­bil pro­bio kor­don po­li­ci­je i on­da su se hit­no upu­ti­li pre­ma sta­roj zgra­di vla­de. Tvrdili su i da ni­­su zna­li ko je sa nji­ma u vo­zi­lu, jer su svi no­si­li ma­ske.
Prvostepenu presudu kojom su Grgurović i Zejak osuđeni na po 17 mjeseci zatvora izrekla je sudija Osnovnog suda u Podgorici Nada Rabrenović. Presuda je izrečena u martu ove godine, a Viši sud u Podgorici još nije odlučio o žalbama na tu odluku.
U završnim riječima pred sudijom Rabrenović tužilac Dan­ka Iva­no­vić Đe­rić tra­ži­la je da se op­tu­že­nim iz­rek­ne stro­ža ka­zna za­tvo­ra, jer bi dru­ga­či­ja od­lu­ka bi­la „opa­sna po dru­štvo”. Isti za­htjev imao je Mar­ti­no­vi­ćev prav­ni za­stup­nik, advo­kat Ve­li­bor Mar­ko­vić, dok je bra­ni­lac okri­vlje­nih sa­jo­va­ca, advo­kat Zdrav­ko Be­go­vić, tra­žio oslo­ba­đa­ju­ću pre­su­du.
– Pri­li­kom od­mje­ra­va­nja ka­zne pred­la­žem da se sa­gle­da­ju ne sa­mo uobi­ča­je­ne olak­ša­va­ju­će i ote­ža­va­ju­će okol­no­sti, već i da sud ci­je­ni okol­nost da su okri­vlje­ni kao po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci pred­u­ze­li ne­do­zvo­lje­nu i ne­sra­zmjer­nu upo­tre­bu si­le za ko­ju ne­ma za­kon­skog oprav­danja. Ta­kvo po­na­ša­nje sma­tra se ne­čo­vječ­nim, tra­ja­lo je ve­o­ma du­go i iza­zva­lo je te­ške tje­le­sne po­vre­de kod ošte­će­nog, kao i na de­se­ti­ne lak­ših po­vre­da. S ob­zi­rom na uče­šće po­li­cij­skih slu­žbe­ni­ka, na­čin upo­tre­be sred­sta­va pri­nu­de, bes­po­moć­nost žr­tve, te­ži­nu po­stu­pa­nja, ova­kvo dje­lo­va­nje pred­sta­vlja i tor­tu­ru. Bla­že ka­žnja­va­nje mo­glo bi da do­pri­ne­se raz­vi­ja­nju op­šte ne­ga­tiv­ne mo­ral­ne kli­me u dru­štvu i po­sta­vi­lo bi se pi­ta­nje op­šte ge­ne­ral­ne pre­ven­ci­je – na­gla­si­la je Iva­no­vić Đe­rić tada. M.V.P.

Optužnica je pranje obraza

Advo­kat Be­go­vić u završnim riječima na­gla­sio je da tu­ži­la­štvo ne bi po­di­glo op­tu­žni­cu za pre­bi­ja­nje Mar­ti­no­vi­ća, slu­čaj ko­ji je di­gao na no­ge dr­ža­vu, da op­tu­že­ni ni­je­su pri­zna­li da su uče­stvo­va­li u toj in­ter­ven­ci­ji. Ipak, tvr­dio je Be­go­vić, tu­ži­lac je u op­tu­žni­ci opi­sao ne­za­ko­ni­te rad­nje sa­jo­va­ca, ne po­na­o­sob op­tu­že­nih. Advo­kat je na­veo i da je Mar­ti­no­vić sam ka­zao da opis op­tu­že­nih ne od­go­va­ra sa­jov­ci­ma ko­ji su ga na­pa­li.
– Ni­­su sa­mo oni mo­gli po­či­ni­ti kri­vič­no dje­lo, ali tu­ži­la­štvo ni­je iden­ti­fi­ko­va­lo osta­le i ne­ko za to tre­ba da od­go­va­ra. Ov­dje je stvo­re­na at­mos­fe­ra lin­ča, i nji­ma je pre­su­đe­no pri­je su­da. Sve u op­tu­žni­ci je osta­lo u sfe­ri pret­po­stav­ke i pred­sta­vlja pra­nje obra­za za pro­pu­šte­ne rad­nje – naveo je Begović tada.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"