Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Kome je hljeb luksuz neka dođe na protest * Lazović i Golubović neće u penziju * Medenici kupuju auto od 70.000 eura * Garčević dokazao količinu Milove političke gluposti * Protesti iz očaja * Njemci prihvataju Putinove „vukove”
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-04-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)


Došao Mujo u kafanu i naruči pivo. Konobar mu donese pivo i podmetač. Popije on i hoće još jedno, konobar mu donese pivo i podmetač i tako još nekoliko puta. I zatraži on još jedno pivo. Konobar mu donese ali bez podmetača, a na to će Mujo:
- A gdje je keksić?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika VLADA IMA PROBLEM DA SE OSLOBODI STARIH KADROVA U ANB-U
Lazović i Golubović Lazović i Golubović neće u penziju Dvojica operativaca ANB-a podnijeli su zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa, jer je Golubović planirao da sa radom nastavi u Upravi policije, a Lazović u Carini
Dan - novi portal
Dvo­ji­ca du­go­go­di­šnjih age­na­ta ANB-a Du­ško Go­lu­bo­vić i Zo­ran La­zo­vić oba­vi­je­sti­li su še­fa te slu­žbe da ne že­le da uzmu ot­prem­ni­ne i odu u pen­zi­ju, jer že­le da na­sta­ve rad­ni an­ga­žman u dru­gim bez­bjed­no­snim slu­žba­ma. Oni su pod­ni­je­li za­htjev za spo­ra­zum­ni ras­kid rad­nog od­no­sa, jer je Golubović planirao da sa radom nastavi u Upravi policije, a Lazović u carine. Njih dvo­ji­ca su je­di­ni iz ANB-a ko­ji ni­je­su uze­li ot­prem­ni­ne, dok je oko 70 slu­žbe­ni­ka is­ko­ri­sti­lo za­kon­sku mo­guć­nost da po po­volj­nim uslo­vi­ma odu u pen­zi­ju.
Agen­ci­ja za na­ci­o­nal­nu bez­bjed­nost po­nu­di­la je ot­prem­ni­ne za pri­pad­ni­ke te slu­žbe ko­ji su ste­kli uslo­ve za pen­zi­ju. Pri­pad­ni­ci­ma Agen­ci­je po­nu­đe­ne su ot­prem­ni­ne od 15.000 do 17.000 eura, a vi­si­na po­nu­đe­ne ot­prem­ni­ne za­vi­si­la je od go­di­na rad­nog sta­ža, funk­ci­je ko­ju su slu­žbe­ni­ci oba­vlja­li i sta­ro­sti.
Go­lu­bo­vić, pre­ma na­šim sa­zna­nji­ma, tre­nut­no pre­go­va­ra o an­ga­žma­nu u okvi­ru po­li­ci­je, dok će La­zo­vić, naj­vje­ro­vat­ni­je od sle­de­će ne­dje­lje, pre­u­ze­ti ne­ku od funk­ci­ja u Upra­vi ca­ri­na kod bivšeg direktora ANB-a Vladana Jokovića ili nekom od ministarstava.
Oni su preko direktora ANB-a obavijestili i Vladu da ne žele da idu u mirovinu i da im se obezbijedi dalji angažman u državnim organima.
Po­sla­ni­ci Skup­šti­ne Za­kon o Agen­ci­ji za na­ci­o­nal­nu bez­bjed­nost usvo­ji­li su na ple­nu­mu odr­ža­nom 17. fe­bru­a­ra ove go­di­ne. Pri­pad­ni­ci Agen­ci­je ko­ji su pri­hva­ti­li ot­prem­ni­nu su pen­zi­o­ni­sa­ni, a na­red­nih pet go­di­na ne­će mo­ći da oba­vlja­ju funk­ci­je u ne­kom dru­gom dr­žav­nom or­ga­nu.
Pot­pred­sjed­nik Vla­de Du­ško Mar­ko­vić ne­dav­no je sa­op­štio da će po osno­vu Za­ko­na o ANB-u oko 70 slu­žbe­ni­ka te Agen­ci­je oti­ći u pen­zi­ju, što po si­li za­ko­na, što do­bro­volj­no.
– Ime­no­van je vr­ši­lac du­žno­sti ANB-a za pe­ri­od od šest mje­se­ci. To je pe­ri­od u ko­jem će­mo se opre­di­je­li­ti za traj­no rje­še­nje, a u ovom tre­nut­ku ne mo­že­mo go­vo­ri­ti o kan­di­da­tu za tu funk­ci­ju. Po Za­ko­nu o ANB-u po­sto­je dva mo­de­la pen­zi­o­ni­sa­nja slu­žbe­ni­ka Agen­ci­je, i to po si­li za­ko­na po od­re­đe­nim uslo­vi­ma i na do­bro­volj­noj osno­vi. Ka­ko sa­da stva­ri sto­je, oče­ki­va­no je da oko 70 slu­žbe­ni­ka ANB-a is­ko­ri­sti pra­vo na pen­zi­ju. Po si­li za­ko­na 59 slu­žbe­ni­ka i de­se­tak na do­bro­volj­noj osno­vi – ka­zao je Mar­ko­vić.
Član 52 b Za­ko­na o ANB-u pro­pi­su­je da slu­žbe­ni­ku Agen­ci­je ko­ji za­ključ­no sa 30. apri­lom 2015. go­di­ne na­vr­ši naj­ma­nje 50 go­di­na ži­vo­ta i 25 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja, od ko­jih naj­ma­nje 15 go­di­na efek­tiv­no pro­ve­de­nih na po­slo­vi­ma na ko­ji­ma se staž osi­gu­ra­nja ra­ču­na sa uve­ća­nim tra­ja­njem, rad­ni od­nos pre­sta­je naj­ka­sni­je 1. ma­ja 2015. go­di­ne. U ovom slu­ča­ju, ka­ko za­kon pro­pi­su­je, slu­žbe­nik Agen­ci­je ima pra­vo na sta­ro­snu pen­zi­ju.
– Sta­ro­sna pen­zi­ja iz sta­va 2 ovog čla­na od­re­đu­je se na na­čin pro­pi­san Za­ko­nom o pen­zij­skom i in­va­lid­skom osi­gu­ra­nju, s tim što se pri­li­kom od­re­đi­va­nja lič­nog ko­e­fi­ci­jen­ta, ako je za slu­žbe­ni­ka Agen­ci­je po­volj­ni­je, lič­ni ko­e­fi­ci­jent utvr­đu­je na osno­vu za­ra­de, od­no­sno na­kna­de za­ra­de, ostva­re­ne u ka­len­dar­skoj go­di­ni ko­ja pret­ho­di go­di­ni ostva­ri­va­nja pra­va na sta­ro­snu pen­zi­ju – gla­si stav 3 ovog čla­na Za­ko­na o ANB-u.
Od­re­đe­ni iz­nos sta­ro­sne pen­zi­je uve­ća­va se za 40 od­sto, s tim što ne mo­že bi­ti ve­ći od naj­vi­šeg iz­no­sa sta­ro­sne pen­zi­je utvr­đe­ne u skla­du sa Za­ko­nom o pen­zij­skom i in­va­lid­skom osi­gu­ra­nju. Pra­vo na sta­ro­snu pen­zi­ju pri­mje­nom ovog čla­na mo­že se ostva­ri­ti do 1. ju­la 2015. go­di­ne.
Sta­ti­stič­ki po­da­ci po­ka­zu­ju da je od ukup­nog bro­ja za­po­sle­nih u ANB-u 16 od­sto njih sta­ri­je od 50 go­di­na, a 54 od­sto iz­me­đu 40 i 50 go­di­na.
D.Ž.


Re­for­ma slu­žbe

Re­fo­r­ma bez­bjed­no­snih slu­žbi, ko­ja pod­ra­zu­mi­je­va i od­la­zak kon­tro­verz­nih slu­žbe­ni­ka, uz vla­da­vi­nu pra­va, ključ­ni je uslov da Cr­na Go­ra do kra­ja ove go­di­ne do­bi­je po­ziv­ni­cu za NA­TO. Agen­ci­ja je 2007. ima­la oko 400 slu­žbe­ni­ka, a sre­di­nom pro­šle go­di­ne oko 300.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"