Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * ANB krenula u predizbornu kampanju * Braća tražila reket od 200 hiljada * Pomoćniku dala stan na časnu riječ * Mjesecom tekle rijeke magme * Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * Samir i Kiki u muzičkoj misiji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-08-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Zaustavi pandur dizelaša i traži mu vozačku dozvolu. Naravno, dizelaš je nema. Pandur traži ličnu kartu ili pasoš. Dizelaš kaže da nema ništa od toga.
●Dobro, šta imate? - pita pandur.
●Imam retrovizor! - kaže dizelaš.
●Dobro, dajte.
Dizelaš iščupa retrovizor i da mu. Pandur pogleda, pa kaže:
●Pa, kolega, što ne kažete da ste u civilu?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Feljton BOJ NA ŠARANCIMA 1862. GODINE (8)
Gubici i istaknuti učesnici branilaca Ukupni gubici snaga odbrane su bili oko 60 poginulih, a zapamćeno je samo oko 13 imena. Uloga harambaše Mića Gluščevića je bila najveća kao starješine i junaka u boju. Janko Novov Vuković je posjekao istaknutog turskog junaka Kurtagu Kuja Micanovića
Dan - novi portal
PI­ŠE: Lju­bo­je Ž.Ron­do­vić


Ukup­ni gu­bi­ci sna­ga od­bra­ne se mo­gu pro­ci­je­ni­ti na oko 60 po­gi­nu­lih, ka­ko u knji­zi pi­še i V.Kne­že­vić. Ime­na is­tak­nu­tih uče­sni­ka i po­gi­nu­lih Ša­ra­na­ca i Je­ze­ra­ca u bo­ju su osta­la ne­po­zna­ta i po­red ro­do­slo­va ko­ji su pi­sa­ni za ne­ka ša­ran­ska brat­stva. Ukup­no sam do­šao sa­mo do 53 vje­ro­vat­na uče­sni­ka u svim bor­ba­ma to­ga vre­me­na sa ne­pot­pu­nim ime­ni­ma me­đu ko­ji­ma je sa­mo 13 po­gi­nu­lih (11 usko­ka-haj­du­ka i 2 Ša­ran­ca). Na osno­vu ro­do­slo­va ša­ran­skih brat­sta­va i po­pi­sa Ša­ran­ske ka­pe­ta­ni­je 1879. go­di­ne do­šlo se do 304 ime­na Ša­ra­na­ca, mo­gu­ćih uče­sni­ka u Ša­ran­skom bo­ju i Ri­je­ci Cr­no­je­vi­ća.
a) Vo­đe i is­tak­nu­ti uče­sni­ci u bo­ju
U to vri­je­me je od­si­je­ca­nje gla­ve bi­lo naj­ve­ća po­tvr­da ju­na­štva, pa su po­da­ci o gla­vo­sje­ča­ma naj­če­šće ne­po­u­zda­ni. Je­di­no ni­je spor­no da je Jan­ko No­vo­vić po­sje­kao Ku­ja Mi­ca­no­vi­ća. Po pre­da­nju, Jan­ko je od­nio gla­vu na Ce­ti­nje kao i vi­jest o tur­skom po­lo­mu na Ša­ran­ci­ma i knjaz Ni­ko­la ga je od­li­ko­vao. Po dru­gi­ma je gla­vu pr­vo skri­vao da mu je ne pre­ot­mu, pa je pre­dao na Po­da, što je uvjer­lji­vi­je.
Is­tak­nu­ti Ša­ran­ci su bi­li: sto­ti­naš Beć­ko Za­kić Ra­i­če­vić, Zu­ko Ra­i­če­vić od Alu­ge, per­ja­nik Ra­de Kne­že­vić, Jan­ko Vu­ko­vić No­vo­vić, Si­mo Ze­jak, Isak Ron­do­vić, Si­mo Dža­ko­vić, Di­mi­tri­je An­đe­lić, Mi­lo­van Man­dić, Vu­ko­sav Kne­že­vić, Lu­ka Ra­i­če­vić, Đor­đi­je Či­čić, Di­mi­tri­je Se­ku­lov Kne­že­vić, Vi­dak De­de­ić... Is­tak­nu­te ju­na­ki­nje su Ma­ri­ja, se­stra Iva­na Kne­že­vi­ća (ili Ro­bo­vi­ća?), Si­mo­ni­da, že­na Va­sa Kne­že­vi­ća, Vi­da ,že­na Ga­vri­la Dža­ko­vi­ća i Je­la, že­na Pe­ta­ša Nik­če­va – one su po­sje­kle po dvi­je gla­ve tur­skih voj­ni­ka.
Is­tak­nu­ti Je­ze­ra­ci su bi­li: Živ­ko Ši­ba­lić, Đo­ko Ša­u­lić, Bo­žo Kr­sta­jić, Jo­ko i Vuk Kr­sta­jić, Mak­sim i La­zar Ro­go­vić Gr­bo­vić, Mi­lu­tin Go­gić, Ra­do­ji­ca Ka­ra­džić....
Is­tak­nu­ti haj­du­ci i usko­ci. Iz Za­tar­ja Mi­ćo Glu­šče­vić, Ma­rin­ko Le­o­vac, Ri­stan Ša­rac, Ivan Ro­bo­vić, Jo­vo Ko­ma­ri­ca, No­vak Star­če­vić, No­vak Po­po­vić(Jo­vo­vić?), Mi­tar To­šić, Mi­tar Ro­bo­vić, Pa­vle Da­mja­no­vić, Nin­ko Kol­džić Kol­dži­ja, La­zar Bo­ško­vić..; s li­je­ve stra­ne Ta­re su: Di­mi­tri­je Ce­ro­vić, per­ja­nik, Ma­li­ša Kr­gu­šić, Otaš Sa­vin Me­de­ni­ca, Mi­jaj­lo Aša­nin, Pe­tar Gi­ljen...
b) Po­gi­nu­li
Me­đu po­gi­nu­lim je haj­duč­ki ha­ram­ba­ša Mi­ćo Glu­šče­vić. I bez iz­bo­ra je bio ko­man­dant u po­čet­ku na Ru­dan­ci­ma, po­sje­kao je 17 gla­va, pa se mo­že oci­je­ni­ti da je nje­go­va ulo­ga kao star­je­ši­ne i bor­ca naj­ve­ća u bo­ju. Naj­broj­ni­ji su iz­vo­ri da je po­gi­nuo kod Ta­re po­go­đen met­kom sa su­prot­ne oba­le. Ne­ki na­vo­de da ga je u bor­bi za pre­stiž ubio ofi­cir Beć­ko, dru­gi da je ubi­jen po­sle bo­ja u se­lu Po­da, da ga je iz za­vi­sti ubio Jo­van Zvi­zdo­je­vić (De­de­ić).. Mo­gu­će je da je Mi­ćo do­šao u su­kob sa sto­ti­na­šom Beć­kom, za­mje­ni­kom ša­ran­skog ka­pe­ta­na, pa je zbog to­ga Beć­ku pri­pi­sa­no ubi­stvo. Nje­go­va po­gi­bi­ja je ne­ra­svi­je­tlje­na. Da je stvar­no ubi­jen od ne­kog Ša­ran­ca, to ni­je mo­glo bi­ti bez svje­do­ka, bi­lo bi za­pam­će­no i u ša­ran­skom pre­da­nju. Za ža­lje­nje je, jer i ne­do­ka­za­na op­tu­žba osta­vlja mr­lju na ova­ko sjaj­nu po­bje­du. Naj­vje­ro­vat­ni­je je da je ubi­jen od do­brog ni­šan­dži­je sa da­lji­ne što se ni ta­da ni­je mo­glo utvr­di­ti, pa je zbog spo­ra pri­pi­sa­no Ša­ran­ci­ma.
Od Ša­ra­na­ca su po­gi­nu­li Ja­kov Kne­že­vić i Vi­dak De­de­ić. Od usko­ka su po­gi­nu­li No­va­čić, Po­pa­dić i Jo­van Bra­jo (Bra­jo­vić?), od bo­bov­skih haj­du­ka No­vak Star­če­vić, Mi­lan Džu­ver i Ži­van Svr­ko­ta. Po­gi­nuo je i per­ja­nik Di­mi­tri­je Ce­ro­vić i Ga­vri­lo Ce­ro­vić. Ne­iz­vje­sno je da li je Di­mi­tri­je Se­ku­lov gre­ška za Di­mi­tri­ja Kne­že­vi­ća,ko­ji je po­gi­nuo na Ru­dan­ci­ma 1877. go­di­ne i da li je Pe­taš Nik­čev,ko­ga je osve­ti­la že­na Je­la, ustva­ri Pe­taš Ni­ša­vić ,ko­ga po­mi­nje Vu­le Kne­že­vić kao uče­sni­ka u za­vje­ri pro­tiv Sma­il-age Čen­gi­ća?
(Na­sta­vi­će se)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"