Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * ANB krenula u predizbornu kampanju * Braća tražila reket od 200 hiljada * Pomoćniku dala stan na časnu riječ * Mjesecom tekle rijeke magme * Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * Samir i Kiki u muzičkoj misiji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-08-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Zaustavi pandur dizelaša i traži mu vozačku dozvolu. Naravno, dizelaš je nema. Pandur traži ličnu kartu ili pasoš. Dizelaš kaže da nema ništa od toga.
●Dobro, šta imate? - pita pandur.
●Imam retrovizor! - kaže dizelaš.
●Dobro, dajte.
Dizelaš iščupa retrovizor i da mu. Pandur pogleda, pa kaže:
●Pa, kolega, što ne kažete da ste u civilu?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Feljton - datum: 2016-08-11 BOJ NA ŠARANCIMA 1862. GODINE (6)
Udar na Brajkovači Manje turske snage su bez obezbjeđenja otaborile na Brajkovači, pa su prikrivene snage šaranske odbrane jurišom pobile sve glavare, što je izazvalo paniku i bježanje. Nadmoćne turske snage sa Rudanaca se organizovano povlače
Dan - novi portal
PI­ŠE: Lju­bo­je Ž.Ron­do­vić


Ša­ran­ske sna­ge su na­ra­sle sa po­vrat­ni­ci­ma iz zbje­go­va i pri­sti­glim stra­ža­ma, naj­vi­še do 400 bo­ra­ca. Pre­gru­pi­sa­le su se u dva di­je­la. Sna­ge sa is­toč­ne stra­ne od Je­li­ne Go­re su ima­le oko 150 bo­ra­ca, a pred­vo­di­li su ih Ra­de Kne­že­vić i Zu­ko od Alu­ge. Na za­pad­noj stra­ni na Braj­ko­va­či su se pri­ma­kle sna­ge ko­je su bi­le u šu­ma­ma iz­nad Ru­da­na­ca. Či­ni­le su ih Je­zer­ci, ko­je su pred­vo­di­li Živ­ko Ši­ba­lić i Đo­ko Ša­u­lić, usko­ci-haj­du­ci Mi­ća Glu­šče­vi­ća i dio Ša­ra­na­ca, ko­je je pred­vo­dio Si­mo Dža­ko­vić. Ove sna­ge su op­ko­lja­va­le tur­ske sna­ge od­o­zgo, sa ju­žne stra­ne. Stra­ža sa Đur­đe­vić Ta­re (Tre­šnji­ce) sto­ti­na­ša Beć­ka Za­ki­ća Ra­i­če­vi­ća je op­ko­lja­va­la Braj­ko­va­ču sa za­pad­ne stra­ne. Na Po­di­ma, is­pod Braj­ko­va­če, su sna­ge stra­že Si­ma Ze­ja­ka i Jan­ka No­vo­va Vu­ko­vi­ća. Sna­ge Ša­ra­na­ca, Je­ze­ra­ca i usko­ka-haj­du­ka u oko­li­ni Braj­ko­va­če su ima­le oko 250 bo­ra­ca, pa je od­nos sna­ga bio 2000:250 ili „sa­mo“ 8:1.
Ka­ko se pri kre­ta­nju do Braj­ko­va­če ni­je na­i­la­zi­lo na ot­por, ko­man­da se uvje­ri­la, da od pre­o­sta­lih ša­ran­skih sna­ga ne pri­je­ti ni­ka­kva opa­snost. Za­to je tur­ska voj­ska ota­bo­ri­la na rav­noj li­va­di, me­đu go­rom, od­lo­ži­li su oruž­je i ve­se­li­li se, ne po­sta­viv­ši ni­ka­kvu stra­žu. Tu, na ma­lom pro­sto­ru, je bi­la ma­nja sna­ga tur­ske voj­ske, pa su ko­man­da i bar­ja­ci bi­li uoč­lji­vi. Sna­ge od­bra­ne su se pri­kri­ve­no pri­ma­kle, pa je iz bli­zi­ne u isto vri­je­me opa­ljen plo­tun sa svih stra­na, uz ko­man­de kao da na­pa­da­ju ja­ke sna­ge po­ja­ča­nja. Ubi­li su ko­man­dan­ta či­ta­ve voj­ske, mi­ra­la­ja Alaj­be­go­vi­ća i sko­ro sve glav­ne star­je­ši­ne. Ha­ram­ba­ša Mi­ćo Glu­šče­vić je imao i pro­do­ran glas, ko­jim je pre­no­sio ko­man­du na sve po­lo­ža­je, pod­sti­cao po­vra­tak iz zbje­go­va, do­zi­vao sve­ce i po­zna­te bor­ce pro­tiv Tu­ra­ka, ta­ko da je iz­gle­da­lo da su sti­gla ve­li­ka po­ja­ča­nja. Sto­ti­naš Beć­ko je iz­gle­da pr­vi sti­gao na li­va­du i ugra­bio alaj­bar­jak. Plju­snu­la je ki­ša ko­ja je ovla­ži­la ba­rut, pa je iz­vr­šen ju­riš no­že­vi­ma. Mu­nje, gro­mo­vi i pro­dor­ne ko­man­de ko­ji­ma se pri­zi­vao Sve­ti Pe­tar i vo­đe sna­ga na­vod­nog po­ja­ča­nja su stvo­ri­le stra­vič­nu sli­ku na tur­sku voj­sku. Iz­ne­na­đe­nje sa ze­mlje se spo­ji­lo sa iz­ne­na­đe­njem sa ne­ba. Iz­gle­da­lo je da su se pro­tiv njih za­vje­ri­li i Bog i lju­di.
Tur­ske sna­ge, ba­ši­bo­zuk, kog su či­ni­li su­je­ver­ni se­lja­ci je uhva­ti­la pa­ni­ka. Jur­nu­li su niz ne­po­zna­te vr­le­ti i bes­pu­ća. Stra­ža Si­ma Ze­ja­ka i Jan­ka No­vo­vi­ća na Po­di­ma ih je skre­nu­la do­lje i na­go­ni­la na sti­je­ne No­si­la is­pod Po­da i na skri­ve­nu sti­je­nu vi­si­ne oko 35 me­ta­ra, iz­nad ko­je je či­sta za­ra­van sa ko­je je vo­do­pad Vo­de­nič­kog po­to­ka. Te­ren im ni­je bio po­go­dan da skre­nu ni li­je­vo ni de­sno. Kao da je Bog na­pra­vio klop­ku sa tri stra­ne, a ot­po­za­di su na­va­lji­va­li go­ni­o­ci. Zad­nji su po­ti­ski­va­li pred­nje, pa su se ta­ko niz sti­je­nu po­lo­mi­le de­se­ti­ne, mo­žda i sto­ti­ne us­pa­ni­če­nih voj­ni­ka. Od ta­da se ta sti­je­na i vo­do­pad na­zi­va­ju Ska­ka­vac. Oni ko­ji su ka­sni­je uspje­li da iz­bjeg­nu sti­je­nu sti­žu do Ta­re, gdje ni­je bi­lo mo­sta ni bro­da-pli­ća­ka, pa je ne­bro­je­na voj­ska se­lja­ka ne­pli­va­ča na­šla smrt u nje­nim vi­ro­vi­ma.
U dru­goj fa­zi je sa na­pa­dom na Braj­ko­va­či po­čeo i na­pad na sna­ge u Ru­dan­ci­ma. Ja­ke tur­ske sna­ge (oko 4000 voj­ni­ka) na ši­ro­kom pro­sto­ru od Je­li­ne Go­re do kra­ja Ru­da­na­ca su bi­le u pre­mo­ći. Ma­le sna­ge od­bra­ne ni­je­su se mo­gle pro­bi­ti kroz broj­nu tur­sku voj­sku ni po­bi­ti gla­va­re, ni na­pra­vi­ti iz­ne­na­đe­nje, još ma­nje pa­ni­ku. Tu su bi­li za­kr­vlje­ni Ko­la­šin­ci želj­ni osve­te, pred­vo­đe­ni is­ku­snim vo­đa­ma. Gru­pe sna­ga od­bra­ne su, ko­ri­ste­ći pred­no­sti po­zna­tog te­re­na, na­sta­vi­le krat­ke i br­ze pre­pa­de sa br­zim po­vla­če­njem i ma­ne­vri­sa­njem na no­ve po­lo­ža­je. Po­vla­če­nje tur­skih sna­ga je po­če­lo po na­re­đe­nju sa Braj­ko­va­če, kad je po­gi­nu­lo tur­sko vođ­stvo. Iz­da­to je bo­ri­jom, ko­ju je pre­ma pje­smi ra­zu­mio Pe­tar Dži­mi­dži­ja „što je Tur­sku voj­sku iz­u­čio“, i sa­op­štio „po­bje­go­še Tur­ci Ta­ri lad­noj“.
Lo­go­ro­va­nje i opu­šte­nost tur­ske voj­ske, vje­šti­na i po­stig­nu­to iz­ne­na­đe­nje, pr­vo na Ru­dan­ci­ma, pa na Braj­ko­va­či, ni­je­su is­ti­ca­ni da ta­ko ne bi uma­nji­li ve­li­či­nu po­bje­de i ju­na­štva. Za po­bje­du u bo­ju na Ša­ran­ci­ma je bi­lo od­lu­ču­ju­će po­stig­nu­to iz­ne­na­đe­nje na Braj­ko­va­či. Iako su bor­be u ovoj fa­zi bi­le ma­nje, gu­bi­ci – po­lom i uta­pa­nje u Ta­ri tur­ske voj­ske je bio ve­li­ki.
(Na­sta­vi­će se)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"