Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Protiv DPS-a u četiri kolone * Oduzeli mu pištolj jer je lelekao Mila * Tužiocu pretresali stanove * Na stubu srama jer traže prava * Protiv DPS-a u četiri kolone * Dženan pjevao damama u čast * Najgore je stalno stajati u grijehu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-03-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Draginja Vuksanović, predsjednički kandidat SDP-a:
– Biću prva predsjednica Crne Gore.

Vic Dana :)

Gdje ti radi sin?
- Radi kao izbacivač.
- U nekom klubu ili...?
- Ne, nego izbacuje po 300 slika dnevno na Instagram.
Zaustavi policajac BMW i odmah saopšti vozaču:
- Prebrzo ste vozili, morate da platite kaznu.
Vozač odgovori:
- Sačekajte malo da pozovem mobilnim vašeg šefa, pa će on riješiti problem oko kazne.
Pošto vozač na telefonu dobi saopštenje da je traženi šef nedostupan, policajac mu saopšti:
- Gospodine, iskoristili ste pomoć prijatelja, publike nema, ostalo vam je samo pola-pola.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija BIZNISMENI BLISKI DPS-U PROFITIRALI NA RAČUN GRAĐANA
Obradović Vlasnicima mini-elektrana četiri miliona Četiri firme koje upravljaju sa 11 mini-hidroelektrana i imaju status povlašćenog proizvođača lani su od proizvodnje električne energije zaradili preko četiri miliona. Građani su tome doprinijeli sa 2,3 miliona, koliko su platili po osnovu podsticaja
Dan - novi portal
Vla­sni­ci mi­ni-hi­dro­e­lek­tra­na (mHE) za­ra­di­li su u pro­šloj go­di­ni pre­ko če­ti­ri mi­li­o­na eura. U to­me su im zna­čaj­no po­mo­gli gra­đa­ni, ko­ji su pre­ko ra­ču­na za stru­ju vla­sni­ci­ma tih ener­get­skih obje­ka­ta pla­ti­li 2,3 mi­li­o­na eura, po­ka­zu­ju po­da­ci ko­je je „Da­nu” do­sta­vio Cr­no­gor­ski ope­ra­tor tr­ži­šta elek­trič­ne ener­gi­je (CO­TEE). Ovaj iz­nos su pla­ti­li za­hva­lju­ju­ći ured­ba­ma Vla­de ko­ji­ma je pro­pi­sa­no da se sva­ki ki­lo­vat-sat pro­iz­ve­den u mi­ni-hi­dro­e­lek­tra­na­ma pla­ća po pod­sti­caj­noj ci­je­ni, ko­ja je zna­čaj­no ve­ća od tr­ži­šne.
Naj­vi­še nov­ca od pro­iz­vod­nje stru­je iz mHE za­ra­di­la je fir­ma Hi­dro­e­ner­gi­ja Mon­te­ne­gro. Vla­snik 40 od­sto ka­pi­ta­la te kom­pa­ni­je je He­me­ra ka­pi­tal ko­jom upra­vlja Oleg Ob­ra­do­vić, dok su po 30 od­sto ka­pi­ta­la do pri­je mje­sec da­na ima­li Ran­ko Ubo­vić i Alek­san­dar Mi­jaj­lo­vić. Svoj udio su, ka­ko po­ka­zu­ju po­da­ci iz cen­tral­nog re­gi­stra, pre­ba­ci­li na Ran­ka Ra­do­vi­ća, du­go­go­di­šnjeg iz­vr­šnog di­rek­to­ra ovog pred­u­ze­ća.
Hi­dro­e­ner­gi­ja Mon­te­ne­gro je la­ni pri­ho­do­va­la 2,35 mi­li­o­na, od če­ga 1,339 mi­li­o­na od gra­đa­na. Oni su vla­sni­ci šest mHE u op­šti­ni Be­ra­ne i pr­vi su po­če­li da pro­iz­vo­de stru­ju iz tih ener­get­skih obje­ka­ta. Naj­ve­ću za­ra­du do­ni­je­la im je mHE Bi­stri­ca, od ukup­no 1,15 mi­li­o­na.
Fir­ma Kro­nor, či­ji su vla­sni­ci fir­me Kro­ling, Nor­mal i Mont hi­dro, od­no­sno Želj­ko Mi­ško­vić, Žar­ko Bu­rić i Pre­drag Ba­jo­vić, šu­ra biv­šeg pre­mi­je­ra Igo­ra Luk­ši­ća, za­ra­di­la je la­ni od dvi­je mHE u op­šti­ni Plav 1,099 mi­li­o­na eura. Od to­ga je gro nov­ca za­ra­đe­no od mHE Ja­ra 997,3 hi­lja­de eura. Gra­đa­ni su uče­stvo­va­li u pri­ho­du fir­me Kro­nor sa 575,75 hi­lja­da eura.
Tre­ću naj­ve­ću za­ra­du od mi­ni-hi­dro­e­lek­tra­na ima­la je fir­ma Ig­ma ener­dži, či­ji je vla­snik Igor Ma­šo­vić, ro­đe­ni brat gra­do­na­čel­ni­ka An­dri­je­vi­ce Sr­đa­na Ma­šo­vi­ća. Nje­go­va fir­ma je vla­snik dvi­je mHE u op­šti­ni An­dri­je­vi­ca, od ko­jih je la­ni imao za­ra­du od 382,8 hi­lja­da eura. Vi­še od po­lo­vi­nu nov­ca, od­no­sno 195,8 hi­lja­da je pri­ho­do­vao od gra­đa­na pre­ko ra­ču­na za stru­ju.
Naj­ma­nju za­ra­du od svih po­vla­šće­nih pro­iz­vo­đa­ča ima­la je fir­ma Si­ner­dži, gdje de­se­ti­nu ka­pi­tala ima Vuk Raj­ko­vić pre­ko fir­me Kia Mon­te­ne­gro. Raj­ko­vić je kum biv­šeg pre­mi­je­ra i sa­da­šnjeg še­fa DPS-a Mi­la Đu­ka­no­vi­ća. Si­ner­dži je la­ni za­ra­dio 262,2 hi­lja­de eura. Gra­đa­ni su im u to­me po­mo­gli sa 167,6 hi­lja­da eura.
Iz­grad­njom mHE, uglav­nom se ba­ve bi­zni­sme­ni bli­ski DPS-u. Po­sao sa mHE je pro­fi­ta­bi­lan zbog to­ga što je Vla­da ure­di­la si­stem po­slo­va­nja ta­ko da pro­iz­vo­đa­či­ma ga­ran­tu­je ot­kup sva­kog ki­lo­vat-sa­ta i to po ci­je­ni zna­čaj­no ve­ćoj od tr­ži­šne, za­hva­lju­ju­ći pod­sti­ca­ji­ma ko­je pla­ća­ju gra­đa­ni. Kao što i po­da­ci za pro­šlu go­di­nu po­ka­zu­ju, pre­ko po­lo­vi­ne ukup­ne za­ra­de či­ne pod­sti­ca­ji.
Ova­kav si­stem bio je i u EU, ali se na Za­pa­du po­la­ko po­či­nje mi­je­nja­ti jer su iz­no­si ko­ji se pla­ća­ju pre­ko ra­ču­na za stru­ju enorm­no vi­so­ki. I Cr­noj Go­ri je pri­je dvi­je go­di­ne pre­do­če­no da tre­ba iz­mi­je­ni­ti si­stem ta­ko da se ne pla­ća pod­sti­caj­na ci­je­na i da bu­de ga­ran­to­van ot­kup, već da se kon­ce­si­ja da­je fir­mi ko­ja tra­ži naj­ma­nje nov­ca za pod­sti­ca­je. Na taj na­čin se smanju­je iz­nos ko­ji se pla­ća za pod­sti­caj vla­sni­ci­ma obje­ka­ta ko­ji pro­iz­vo­de ob­no­vlji­vu ener­gi­ju.
Ovaj po­sao če­sto se po­ve­zu­je sa še­fom DPS-a iz raz­lo­ga što kon­ce­si­ju za grad­nju mHE ima i nje­gov sin Bla­žo Đu­ka­no­vić, kao i ro­đak Mi­lo­van Mak­si­mo­vić.D.M.


Kr­no­vo naj­vi­še ko­šta

Osim vla­sni­ka mHE, sta­tus po­vla­šće­nog pro­iz­vo­đa­ča ima i fir­ma Kr­no­vo grin ener­dži ko­ja ga­zdu­je vje­tro­e­lek­tra­na­ma (VE) na Kr­no­vu. Ova vr­sta elek­tra­ne da­le­ko naj­vi­še će ko­šta­ti gra­đa­ne, a o to­me svje­do­či po­da­tak da su za dva mje­se­ca pro­šle go­di­ne pri­ho­do­va­li 3,65 mi­li­o­na eura, od če­ga pre­ko pod­sti­ca­ja 2,2 mi­li­o­na.
Vla­snik VE Kr­no­vo je fran­cu­ski Akuo ener­dži.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"