Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Protiv DPS-a u četiri kolone * Oduzeli mu pištolj jer je lelekao Mila * Tužiocu pretresali stanove * Na stubu srama jer traže prava * Protiv DPS-a u četiri kolone * Dženan pjevao damama u čast * Najgore je stalno stajati u grijehu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-03-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Draginja Vuksanović, predsjednički kandidat SDP-a:
– Biću prva predsjednica Crne Gore.

Vic Dana :)

Gdje ti radi sin?
- Radi kao izbacivač.
- U nekom klubu ili...?
- Ne, nego izbacuje po 300 slika dnevno na Instagram.
Zaustavi policajac BMW i odmah saopšti vozaču:
- Prebrzo ste vozili, morate da platite kaznu.
Vozač odgovori:
- Sačekajte malo da pozovem mobilnim vašeg šefa, pa će on riješiti problem oko kazne.
Pošto vozač na telefonu dobi saopštenje da je traženi šef nedostupan, policajac mu saopšti:
- Gospodine, iskoristili ste pomoć prijatelja, publike nema, ostalo vam je samo pola-pola.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija MANS O REBALANSU BUDŽETA
Za „krpljenje rupa” 440 miliona
Dan - novi portal
Na­ja­vlje­ni re­ba­lans bu­dže­ta po­ka­zu­je da Vla­da na­sta­vlja sa po­li­ti­kom enorm­nih za­du­že­nja svih bu­du­ćih ge­ne­ra­ci­ja i sa­mo u ovoj go­di­ni će se pri­bli­ži­ti „ma­gič­noj” su­mi od 940 mi­li­o­na eura po­zaj­mi­ca, što je ja­san alarm da jav­ne fi­nan­si­je ze­mlje to­nu sve du­blje, oci­je­ni­li su iz MANS-a.
– Od pro­jek­to­va­nih 940 mi­li­o­na, Vla­da je 440 mi­li­o­na pla­ni­ra­la da po­zaj­mi za „kr­plje­nje ru­pa” u bu­dže­tu i ot­pla­tu du­go­va, dok je po­la mi­li­jar­de no­va emi­si­ja euro­ob­ve­zni­ca na me­đu­na­rod­nom tr­ži­štu, ko­jom će re­fi­nan­si­ra­ti po­sto­je­ći dug, ali i obez­bi­je­di­ti do­dat­ni no­vac za is­pla­tu ita­li­jan­ske kom­pa­ni­je A2A, ka­ko bi dr­ža­va vra­ti­la vla­sni­štvo u Elek­tro­pri­vre­di – na­ve­la je ko­or­di­na­tor­ka is­tra­ži­vač­kog cen­tra MANS-a Ines Mr­do­vić.
Re­ba­lans, ka­ko je ka­za­la, po­ka­zu­je i da je Vla­da uve­ća­la iz­nos na 12,8 mi­li­o­na eura za pla­ća­nje du­go­va gu­bi­ta­ša Mon­te­ne­gro­er­laj­nza i Cr­no­gor­ske plo­vid­be ko­je do­spi­je­va­ju u ovoj go­di­ni, a za ko­je je pr­vo­bit­no opre­di­je­li­la 6,4 mi­li­o­na eura. Me­đu­tim, pre­ma po­da­ci­ma MANS-a Vla­da je za pro­šlo­go­di­šnje du­go­ve ove dvi­je kom­pa­ni­je pla­ti­la bli­zu 15 mi­li­o­na eura, pa je ne­ja­sno ka­ko sa­da pro­jek­tu­je ma­nji iz­nos.
Uka­za­la je i da se po­lo­vi­nom go­di­ne mo­že otvo­ri­ti pi­ta­nje pla­ća­nja du­go­va Bar­ske plo­vid­be, po osno­vu kre­di­ta za na­bav­ku bro­do­va, s ob­zi­rom na to da je to pred­u­ze­će u ne­za­vid­noj fi­nan­sij­skoj si­tu­a­ci­ji.
– U obra­zlo­že­nju pred­lo­ga re­ba­lan­sa Vla­da se ni­je po­tru­di­la da de­talj­ni­je obra­zlo­ži ni­jed­nu pred­lo­že­nu iz­mje­nu. Ta­ko je kod uve­ća­nja bu­dže­ta Mi­ni­star­stva jav­ne upra­ve od čak če­ti­ri mi­li­o­na po­vr­šno na­ve­la da će se ko­ri­sti­ti za re­for­mu jav­ne upra­ve i da su sred­stva obez­bi­je­đe­na iz do­na­ci­ja Evrop­ske uni­je. Po­me­nu­to uve­ća­nje je vr­lo in­di­ka­tiv­no i otvo­ra pi­ta­nje ko­li­ko će od tog nov­ca bi­ti is­ko­ri­šte­no za no­va za­po­šlja­va­nja u go­di­ni pred­sjed­nič­kih i lo­kal­nih iz­bo­ra u ve­li­kom bro­ju op­šti­na, po­put Glav­nog gra­da – ka­za­la je Mr­do­vi­će­va.
Pre­ma nje­nim ri­je­či­ma, Vla­da ni­je obra­zlo­ži­la ni uve­ća­nje pri­ho­da od ka­pi­ta­la za čak 43 mi­li­o­na eura, osim štu­rog na­vo­đe­nja da se naj­ve­ći dio od­no­si na pri­ho­de od di­vi­den­di, ali bez na­vo­đe­nja po­da­ta­ka od ko­jih kom­pa­ni­ja u ve­ćin­skom ili pot­pu­nom dr­žav­nom vla­sni­štvu oče­ku­je te pri­ho­de, što sve do­dat­no svje­do­či da gra­đa­ni ne­ma­ju ni osnov­ne in­for­ma­ci­je o pu­nje­nju i po­tro­šnji nov­ca iz dr­žav­ne ka­se, iako su oni naj­vi­še „na uda­ru” ka­da je tre­ba pu­ni­ti.
– U pri­log alar­mant­no­sti si­tu­a­ci­je sa jav­nim fi­nan­si­ja­ma i za­du­že­njem ze­mlje naj­bo­lje svje­do­če po­da­ci da je u po­sled­njih de­vet go­di­na, od­no­sno od 2009. do kra­ja pro­šle go­di­ne, Vla­din plan za­du­že­nja iz­no­sio 2,7 mi­li­jar­di eura, a da se stvar­no za­du­ži­la ne­stvar­nih če­ti­ri mi­li­jar­de eura. Sto­ga je kraj­nje ne­pri­hva­tlji­vo da Vla­da go­di­na­ma enorm­no za­du­žu­je po­re­ske ob­ve­zni­ke, umje­sto da utvr­di set mje­ra ko­ji­ma bi bit­ni­je pu­ni­la bu­džet, po­put po­ve­ća­nja sto­pe po­re­za na do­bit, kon­ce­si­o­nih na­kna­da, opo­re­zi­va­nja luk­su­za, uki­da­nja po­vla­šće­nog PDV-a za pri­vi­le­go­va­ne, po­bolj­ša na­pla­tu za­o­sta­lih po­re­skih du­go­va­nja – za­klju­či­la je ona.
D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"