Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U zgradi ANB-a bili smo Milo, Duško, Peruničić i ja * Pred izbore otvaraju 200 radnih mjesta * Mesar uhapšen  zbog ubistva * Vukčević nezakonito smijenjen * U zgradi ANB-a bili smo Milo, Duško, Peruničić i ja * Ako hoće priznanje Kosova – hvala, doviđenja * Ljepota je u umjerenosti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 26-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Neven Gošović, funkcioner Demokratske Crne Gore :
– Motiv postupanja Filipa Vujanovića nije poštovanje zakona, već čista računica njegove partije i njenog šefa da održavanje lokalnih i predsjedničkih izbora u istom danu ne bi bilo u interesu DPS-a.

Vic Dana :)

Policajac zaustavlja auto koji je jurio brzinom većom od 150 km na sat:
– Gospođo, da li znate da ste prekoračili dozvoljenu brzinu?
Gospođa koja ima 85 godina, mirno odgovara:
– Znam sine, ... ali ja moram da stignem na odredište prije nego što zaboravim gdje sam krenula ...

Razgovaraju dvije gluve babe:
- Je li, a koji je danas dan, je l‘ četvrtak?
- Ma jok, bre, danas je četvrtak.
- A što sam ja sve mislila da je danas četvrtak?

Razgovor babe i unuka:
- Još samo da završiš fakultet, pa mogu da umrem.
- Baba, završio sam faks! -Još samo da se oženiš, pa mogu da umrem ...
- Čekaj baba, nismo se tako dogovorili!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija PROBLEMI U PRIMJENI METODOLOGIJE REGULATORNE AGENCIJE ZA ENERGETIKU Zakon ne poštuju Vlada, Skupština, opštine
Dan - novi portal
Sa­mo 741 ko­ri­snik di­stri­bu­tiv­nog si­ste­ma elek­trič­ne ener­gi­je, od njih 2.031 či­ja se po­tro­šnja sna­ge mje­ri, za­klju­čio je sa Cr­no­gor­skim elek­tro­di­stri­bu­tiv­nim si­ste­mom (CE­DIS) ugo­vor o pri­klju­če­nju na di­stri­bu­tiv­nu mre­žu. Ta­ko­zva­ni ve­li­ki po­tro­ša­či su oba­ve­zu za­klju­či­va­nja ugo­vo­ra sa CE­DIS-om ima­li, od­no­sno ima­ju do 28. ja­nu­a­ra. Me­đu tim po­tro­ša­či­ma je i ve­li­ki broj dr­žav­nih in­si­tu­ci­ja, pa je Vla­da ju­če usvo­ji­la za­ključ­ke ko­ji­ma je oba­ve­za­la sve ko­ri­sni­ke da za­klju­če ugo­vo­re o pri­klju­če­nju sa CE­DIS-om u na­red­nih 30 da­na.
Ve­li­ki po­tro­ša­či su ima­li go­di­nu da­na da pot­pi­šu ugo­vo­re sa CE­DIS-om, jer je Re­gu­la­tor­na agen­ci­ja za ener­ge­ti­ku (RAE) la­ni pro­mi­je­ni­la me­to­do­lo­gi­ju po ko­joj ob­ra­ču­na­va po­tro­šnju ovoj ka­te­go­ri­ji po­tro­ša­ča, ali je nje­na pri­mje­na od­lo­že­na za go­di­nu, od­no­sno do kra­ja ja­nu­a­ra ove go­di­ne.
– Me­đu ko­ri­sni­ci­ma ko­ji su od­bi­li da za­klju­če ugo­vor o pri­klju­če­nju su i dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je, a ko­je su kod CE­DIS-a evi­den­ti­ra­ne pod raz­li­či­tim ime­ni­ma ko­ri­sni­ka, po­put MUP i jav­na upra­va, Upra­va po­li­ci­je, Upra­va za imo­vi­nu, Mi­ni­star­stvo pro­svje­te, Mi­ni­star­stvo po­ljo­pri­vre­de, ZIKS, Re­pu­blič­ki se­kre­ta­ri­jat za in­for­mi­sa­nje, Zgra­da su­do­va, Upra­va za za­jed­nič­ke po­slo­ve dr­žav­nih or­ga­na, Vi­la „Go­ri­ca” i Skup­šti­na Cr­ne Go­re – pi­še u in­for­ma­ci­ji o za­klju­či­va­nju ugo­vo­ra o pri­klju­če­nju sa ko­ri­sni­ci­ma di­stri­bu­tiv­nog si­ste­ma elek­trič­ne ener­gi­je, ko­ju je ju­če usvo­ji­la Vla­da.
U in­for­ma­ci­ji Vla­de se na­vo­di da ne­pot­pi­si­va­njem ugo­vo­ra o pri­klju­če­nju, ko­ri­snik od­bi­ja ak­tiv­nu ulo­gu u pla­ni­ra­nju an­ga­žo­va­ne sna­ge i upra­vlja­nju po­tro­šnjom elek­trič­ne ener­gi­je, kao i op­ti­mi­za­ci­ji sop­stve­nih tro­ško­va ko­ji se od­no­se na utro­še­nu ener­gi­ju.
– Ne­re­al­no pla­ni­ra­nje an­ga­žo­va­ne sna­ge od stra­ne ko­ri­sni­ka, za ko­je oni ne sno­se di­rekt­ne po­sle­di­ce, stva­ra pri­vid da u si­ste­mu ne­ma slo­bod­nih ka­pa­ci­te­ta i pro­u­zro­ku­ju no­ve in­ve­sti­ci­je u in­fra­struk­tu­ri ra­di obez­bje­đi­va­nja do­dat­nih ka­pa­ci­te­ta za no­ve ko­ri­sni­ke. Tro­ško­ve tih in­ve­sti­ci­ja, ko­je uzro­ku­ju pre­di­­men­zi­o­ni­sa­nje si­ste­ma, kroz ta­ri­fe će sno­si­ti svi ko­ri­sni­ci. Ka­ko no­vo me­to­do­lo­ško rje­še­nje pre­po­zna­je fi­nan­sij­ske po­sle­di­ce za ko­ri­sni­ke či­je po­tre­be od­stu­pa­ju od pla­no­va, ta­ko isto uvo­di u pra­vič­nu ras­po­dje­lu tro­ško­va me­đu ko­ri­sni­ci­ma, sti­mu­li­še ra­ci­o­nal­no pla­ni­ra­nje po­tre­ba od stra­ne ko­ri­sni­ka i pro­mo­vi­še efi­ka­sni­ji raz­voj elek­tro­ner­get­skog si­ste­ma – pi­še u in­for­ma­ci­ji Vla­de.
Na­ve­de­no je i da dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je ko­je ni­su pot­pi­sa­le, to tre­ba da ura­de u na­red­nih 30 da­na, te da dr­žav­ne in­stut­ci­je tre­ba da da­ju pri­mjer i do­pri­ne­su re­a­li­za­ci­ji oba­ve­ze ko­ju je pro­pi­sa­la RAE.
La­ni se zbog pro­mje­ne me­to­do­lo­gi­je ža­li­la Pri­vred­na ko­mo­ra, jer će mno­ga pred­u­ze­ća mo­ra­ti da pot­pi­šu po­me­nu­te ugo­vo­re.D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"