Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U zgradi ANB-a bili smo Milo, Duško, Peruničić i ja * Pred izbore otvaraju 200 radnih mjesta * Mesar uhapšen  zbog ubistva * Vukčević nezakonito smijenjen * U zgradi ANB-a bili smo Milo, Duško, Peruničić i ja * Ako hoće priznanje Kosova – hvala, doviđenja * Ljepota je u umjerenosti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 26-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Neven Gošović, funkcioner Demokratske Crne Gore :
– Motiv postupanja Filipa Vujanovića nije poštovanje zakona, već čista računica njegove partije i njenog šefa da održavanje lokalnih i predsjedničkih izbora u istom danu ne bi bilo u interesu DPS-a.

Vic Dana :)

Policajac zaustavlja auto koji je jurio brzinom većom od 150 km na sat:
– Gospođo, da li znate da ste prekoračili dozvoljenu brzinu?
Gospođa koja ima 85 godina, mirno odgovara:
– Znam sine, ... ali ja moram da stignem na odredište prije nego što zaboravim gdje sam krenula ...

Razgovaraju dvije gluve babe:
- Je li, a koji je danas dan, je l‘ četvrtak?
- Ma jok, bre, danas je četvrtak.
- A što sam ja sve mislila da je danas četvrtak?

Razgovor babe i unuka:
- Još samo da završiš fakultet, pa mogu da umrem.
- Baba, završio sam faks! -Još samo da se oženiš, pa mogu da umrem ...
- Čekaj baba, nismo se tako dogovorili!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija SIN ŠEFA DPS-A POSLAO ZAHTJEV MINISTARSTVU ODRŽIVOG RAZVOJA
Blažo Đukanović Blažo traži saglasnost za drugu elektranu Dva mjeseca nakon što su tražili da se obustavi izdavanje građevinske dozvole za mHE Bistrica, vlasnici firme BB hidro pisali su Ministarstvu održivog razvoja tražeći saglasnost arhitekte za glavni projekat male hidroelektrane
Dan - novi portal
Fir­ma BB hi­dro, či­ji je su­vla­snik Bla­žo Đu­ka­no­vić, po­sla­la je Mi­ni­star­stvu odr­ži­vog raz­vo­ja za­htjev za da­va­nje sa­gla­sno­sti glav­nog grad­skog ar­hi­tek­te za glav­ni pro­je­kat ma­le hi­dro­e­lek­tra­ne (mHE) Bi­stri­ca u op­šti­ni Ko­la­šin. Osim sa­gla­sno­sti za glav­ni pro­je­kat, fir­ma BB hi­dro je tra­ži­la i sa­gla­snost za spolj­ni iz­gled pri­vre­me­nog objek­ta.
Fir­ma, ko­ju Đu­ka­no­vić dr­ži za­jed­no sa Igo­rom Bur­za­no­vi­ćem, sa­gla­snost od glav­nog ar­hi­tek­te tra­ži­la je dva mje­se­ca na­kon što su od istog mi­ni­star­stva tra­ži­li da ob­u­sta­vi po­stu­pak po za­htje­vu za iz­da­va­nje gra­đe­vin­ske do­zvo­le za mHE Bi­stri­ca. Ta­da ni­su na­vo­di­li raz­lo­ge iz ko­jih tra­že da se po­stu­pak po za­htje­vu za iz­da­va­nje gra­đe­vin­ske do­zvo­le ob­u­sta­vi.
Lo­ka­ci­je objek­ta su, ka­ko pi­še u za­htje­vu, ka­ta­star­ske par­ce­le u KO Li­pov­ska Bi­stri­ca i KO Voj­ko­vi­ći.
Fir­ma BB hi­dro je kon­ce­si­ju za iz­grad­nju mHE Bi­stri­ca do­bi­la u ok­to­bru 2016. go­di­ne, ka­da je na če­lu Vla­de bio Mi­lo Đu­ka­no­vić, da bi u av­gu­stu pro­šle go­di­ne do­bi­la ur­ba­ni­stič­ko-teh­nič­ke uslo­ve (UTU) na osno­vu ko­jih je tra­ži­la gra­đe­vin­sku do­zvo­lu kra­jem ok­to­bra pro­šle go­di­ne. Na­kon de­se­tak da­na, me­đu­tim, od­u­sta­la je od za­htje­va za iz­da­va­nje gra­đe­vin­ske do­zvo­le i tra­ži­la da se po­stu­pak ob­u­sta­vi, na šta ima pra­vo.
Pre­ma ka­ta­star­skim po­da­ci­ma, imo­vi­na na ko­joj tre­ba da se iz­gra­di mHE Bi­stri­ca di­je­lom je svo­ji­na dr­ža­ve, ko­jom ras­po­la­že op­šti­na Ko­la­šin, di­je­lom jav­ni put, a di­je­lom jav­no do­bro vo­de.
Ugo­vor o kon­ce­si­ji sa BB hi­dro za mHE Bi­stri­ca tre­ba da se re­a­li­zu­je u tri fa­ze. Pr­va fa­za je iz­ra­da teh­nič­ke do­ku­men­ta­ci­je u tra­ja­nju od 12 mje­se­ci, za­tim sli­je­di iz­grad­nja objek­ta ko­ja tra­je dvi­je go­di­ne i 27 go­di­na teh­no-eko­nom­skog ko­ri­šće­nja vod­nog po­ten­ci­ja­la za pro­iz­vod­nju elek­trič­ne ener­gi­je. BB hi­dro za pr­vu i dru­gu fa­zu tre­ba da do­sta­vi ban­kar­sku ga­ran­ci­ju. Od da­va­nja kon­ce­si­je već je pro­šlo 15 mje­se­ci.
Ja­či­na mHE će bi­ti 993,3 ki­lo­va­ta, dok je pred­vi­đe­na go­di­šnja pro­iz­vod­nja elek­trič­ne ener­gi­je u iz­no­su od 3.154 me­ga­vat-sa­ti.
Osim mHE Bi­stri­ca, BB hi­dro ima kon­ce­si­ju za mHE Sla­ti­na u op­šti­ni Ko­la­šin. Kon­ce­si­ju za Sla­ti­nu do­bi­li su u mar­tu pro­šle go­di­ne.
Pro­iz­vod­njom elek­trič­ne ener­gi­je iz mHE ba­ve se uglav­nom bi­zni­sme­ni bli­ski vr­hu DPS-a. Ovaj po­sao je pro­fi­ta­bi­lan jer se naj­ve­ći dio pri­ho­da do­bi­ja od gra­đa­na ko­ji kroz ra­ču­ne za stru­ju pla­ća­ju pod­sti­ca­je pro­iz­vod­nji elek­trič­ne ener­gi­je iz ob­no­vlji­vih iz­vo­ra. Ti pod­sti­ca­ji na pro­sječ­nom ra­ču­nu iz­no­se oko dva eura. Na­kna­da je pro­šle go­di­ne po­ve­ća­na sko­ro če­ti­ri pu­ta, dok se ove, pre­ma na­ja­va­ma iz Mi­ni­star­stva eko­no­mi­je, ne­će mi­je­nja­ti.
Tre­nut­no sta­tus po­vla­šće­nog pro­iz­vo­đa­ča ima­ju fi­me Hi­dro­e­ner­gi­ja Mon­te­ne­gro, Kro­nor, Ig­ma ener­dži, Si­ner­dži i od no­vem­bra Kr­no­vo grin ener­dži. D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"