Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Reklame plaćali iz crnih fondova * Ekspert dobio 4.800, pa hvalio zdravstvo * Tajkunima 25 puta više nego opštini * Psi lutalice napali djevojku * Reklame plaćali iz crnih fondova * Agenti na tragu blaga Pabla Eskobara * Politička socijalizacija
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 25-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MILENA MIJOVIĆ,bivši v.d. direk. „Đina Vrbica”:
– DPS aktivisti ucjenjuju zaposlene i bez dozvole ove stranke ne mogu se izabrati direktor i ostali funcioneri u vrtiću „Đina Vrbica”.

Vic Dana :)

Na sahrani svog muža plavuša se guši u suzama.
- Nemoj toliko plakati - tješi je druga plavuša: - Ti si još mlada i lijepa i sjutra možeš naći drugog muža. - Ma, nemoj mi reći! A šta ću večeras?

Pričaju Njemac, Amerikanac i Bosanac šta će ženama kupiti za rođendan.
Kaže Njemac:
- Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 9 sekundi.
Pitaju ga Amerikanac i Bosanac:
- Šta je to?
On odgovara:
- Porše.
Kaže Amerikanac: - Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 6 sekundi.
Pitaju ga Njemac i Bosanac: - Šta je to?
On odgovara: - Ferari.
Kaže Bosanac:
- Ja sam ženi uzeo nešto što od 0-100 dođe za 2 sekunde.
Pitaju ga Njemac i Amerikanac:
- Šta je to?
On odgovara:
- Pa, vaga.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2018-01-24 SINDIKAT RUDNIKA UGLJA OGORČEN ZBOG POSTUPANJA MENADŽMENTA PREDUZEĆA
Menadžment rudnika Profit povećali, zarade smanjili Rudnik uglja povećao je u prošloj godini dobit iz poslovanja na 7,5 miliona eura, dok su zaposlenima zarade u konstantnom padu. Plate su u prosjeku manje za oko 200 eura kada se uporede sa zaradama od prije deset godina, ukazali su iz sindikata
Dan - novi portal
Iako je Rud­nik uglja (RUP) u pro­šloj go­di­ni imao pro­fit od se­dam i po mi­li­o­na, za­ra­de za­po­sle­nih su u kon­stant­nom pa­du, upo­zo­ri­li su iz sin­di­ka­ta tog pred­u­ze­ća. Oni tvr­de da ta­kva prak­sa ni­je do­bra, dok iz opo­zi­ci­je na­vo­de da je cilj me­nadž­menta da iz­vu­če što ve­ći pro­fit ne osvr­ću­ći se na po­lo­žaj rad­ni­ka.
Pred­sjed­nik Sin­di­ka­ta RUP-a Mi­la­din Se­ku­lo­vić sma­tra da je ne­do­pu­sti­vo da du­ži niz go­di­na od­go­vor­na li­ca pra­ve zlo­u­po­tre­be pri­li­kom ob­ra­ču­na za­ra­da, a da ni­ko od nad­le­žnih ne sno­si od­go­vor­nost. Po­ja­snio je da Rud­nik po­slu­je sa mi­li­on­skim pro­fi­tom, a da se rad­ni­ci upor­no za­ki­da­ju.
– Rud­nik uglja je u pro­te­kloj go­di­ni ostva­rio do­bit u iz­no­su od 7,5 mi­li­o­na, sve za­hva­lju­ju­ći vri­jed­nim ra­dom za­po­sle­nih, a pri­tom su za­ra­de u kon­stant­nom pa­du. Ono na če­mu smo in­si­sti­ra­li u pro­te­klom pe­ri­o­du, i na če­mu će­mo in­si­sti­ra­ti i u na­red­nom, je­ste da se za­ra­de po­ve­ća­ju i da se ob­ra­ču­na­va­ju u skla­du sa pra­vil­ni­kom o za­ra­da­ma, da se ugo­vo­ri rad­ni­ka na od­re­đe­no vri­je­me tran­sfor­mi­šu u ugo­vo­re na neo­d­re­đe­no. Po­ten­ci­ra­će­mo i dru­ga pi­ta­nja, ko­ja su u in­te­re­su za­po­sle­nih i Rud­ni­ka uglja u cje­li­ni – ka­zao je Se­ku­lo­vić.
Sin­di­kal­ne or­ga­ni­za­ci­je u Rud­ni­ku u vi­še na­vra­ta su upo­zo­ra­va­le da su pla­te za­po­sle­nih ma­nje ne­go pri­je de­set go­di­na, i to u pro­sje­ku 200 eura. Iz­vr­šni di­rek­tor Rud­ni­ka Sla­vo­ljub Po­pa­dić je na Dan ru­da­ra, 24. sep­tem­bra, obe­ćao da će po­slo­vod­stvo vo­di­ti ra­ču­na da se u 2018. go­di­ni pla­te po­ve­ća­ju.
U opo­zi­ci­ji sma­tra­ju da me­nadž­ment sa­mo za­ni­ma pro­fit te da ih rad­ni­ci, ko­ji su naj­za­slu­žni­ji za pro­fit, ne in­te­re­su­ju.
– U 2016. Rud­nik uglja je ostva­rio do­bit od 4,9 mi­li­o­na eura, a u pro­šloj go­di­ni 7,5 mi­li­o­na. Zna­či pro­fit se uve­ća­va, a pla­te za­po­sle­ni­ma se sma­nju­ju – ka­zao je funk­ci­o­ner DF-a Vla­di­slav Bo­jo­vić i po­ja­snio da je oči­gled­no po­slo­vod­stvu bit­no da što vi­še iz­vu­če nov­ca.
Na­po­me­nuo je da Rud­nik uglja iz­bje­ga­va broj­ne oba­ve­ze pre­ma sre­di­ni u ko­joj ra­di, od­no­sno da se po­je­di­ne oba­ve­ze za­po­sta­vlja­ju.
– Naj­te­že je sa re­kul­ti­va­ci­jom eks­plo­a­ti­sa­nih po­vr­ši­na. Rud­nik ne vr­ši re­kul­ti­va­ci­ju, pa pro­sto ni­je ja­sno gdje od­la­zi taj no­vac ko­ji je dio oba­ve­za Rud­ni­ka pre­ma lo­kal­noj sre­di­ni. Iza Rud­ni­ka osta­ju pu­sti pro­sto­ri – na­gla­sio je Bo­jo­vić i do­dao da je sve mo­gu­će ka­da su u pi­ta­nju plje­valj­ska op­šti­na i Rud­nik uglja.
Dr­ža­va je vla­snik 31 od­sto ak­ci­ja RUP-a, dok A2A ima pre­ko 39 od­sto, a Aco Đu­ka­no­vić pre­ko 11 od­sto ak­ci­ja. A2A i Đu­ka­no­vić po­nu­di­li su EPCG na pro­da­ju ve­ćin­ski pa­ket ak­ci­ja.
B.Je.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"