Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kestnerov šverc preplavio Podgoricu * Akcije prodaju Vladi iza leđa * Pacijente pregledali u hotelu * Uhapšen kum Brana Mićunovića * Kestnerov šverc preplavio Podgoricu * Kompromis je kockanje sa samim sobom * Hrvati i Švajcarci vide Rusiju
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Mihailo Babović, Pozitivna Crna Gora:
– Ovih 35 pari klompi koje doniramo i te kako poboljšavaju zdravstvenu zaštitu sistema.

Vic Dana :)

–Sada možete da skinete masku, gospode doktore. Ja sam vas prepoznao! - reče pacijent u operacionoj sali.

Starija dama je došla kod zgodnog hirurga i pita ga:
– Doktore, možete li da me proljepšate?


– Žao mi je, odrubljivanje glave je u našoj državi zabranjeno.


Mlada pacijentkinja se po povratku iz bolnice hvali prijateljici šta je doživjela:
– Uradili su mi sve pretrage i uradili sve što je bilo u njihovoj moći: mamografiju, tomografiju, pornografiju...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija EVROPSKA KOMISIJA SMANJILA PROGNOZE ZA BDP U NAREDNOJ GODINI Manji rast zbog većeg PDV-a
Dan - novi portal
Evrop­ska ko­mi­si­ja (EK) po­ve­ća­la je prog­no­zu ra­sta bru­to do­ma­ćeg pro­iz­vo­da (BDP) Cr­ne Go­re u ovoj go­di­ni sa 3,3 od­sto na 3,9 od­sto, po­ka­zu­ju po­da­ci iz iz­vje­šta­ja o je­se­njim prog­no­za­ma. EK je, me­đu­tim, sma­nji­la prog­no­ze ra­sta za na­red­nu go­di­nu sa tri i po pro­cen­ta na tri.
Jav­ni dug je u ovoj go­di­ni prog­no­zi­ran na 69,5 od­sto BDP-a, dok će, pre­ma pro­cje­na­ma EK, na­red­ne go­di­ne iz­no­si­ti 73,2 od­sto. U 2019. go­di­ni oče­ku­je se nje­go­vo po­ve­ća­nje na 74,9 od­sto, pi­še u iz­vje­šta­ju ko­ji je ju­če ob­ja­vljen na saj­tu EK.
– U pr­voj po­lo­vi­ni ove go­di­ne, re­al­ni rast BDP-a ubr­zao je na 4,2 od­sto i uglav­nom je bio pod uti­ca­jem pri­vat­ne po­tro­šnje pod­stak­nu­te po­ve­ća­njem za­po­sle­no­sti i sna­žnim kre­di­ti­ra­njem do­ma­ćin­sta­va. Ja­ko ubr­za­nje pri­vred­ne ak­tiv­no­sti u pr­voj po­lo­vi­ni ove go­di­ne od­ra­zi­lo se na po­ve­ća­nje pri­ho­da od op­šteg dr­žav­nog sek­to­ra, uz ja­ču po­tra­žnju ko­ja pod­sti­če pri­ho­de od po­re­za na do­da­tu vri­jed­nost (PDV) i ak­ci­za, kao i po­rez na do­bit i do­pri­no­se za so­ci­jal­no osi­gu­ra­nje. Na stra­ni tro­ško­va, in­ten­zi­vi­ra­ni ra­do­vi na auto­pu­tu po­ve­ća­li su ka­pi­tal­nu po­tro­šnju, iako su stvar­ni tro­ško­vi i da­lje is­pod bu­džet­skog ci­lja – pi­še u iz­vje­šta­ju.
Ka­ko je pre­ci­zi­ra­no, u ju­nu je ni­vo jav­nog du­ga pao na 61,8 od­sto BDP-a, sa 64,4 od­sto na kra­ju pro­šle go­di­ne.
– Me­đu­tim, oče­ku­je se da će se i bu­džet­ski de­fi­cit i jav­ni dug zna­čaj­no po­ve­ća­ti do kra­ja ove go­di­ne, ka­da i ukup­ni tro­ško­vi iz­grad­nje auto­pu­ta bu­du u pot­pu­no­sti ma­te­ri­ja­li­zo­va­ni –na­vo­di se u iz­vje­šta­ju.
Iz EK su pod­sje­ti­li da se fi­skal­nom stra­te­gi­jom ko­ja je usvo­je­na u ju­nu ove go­di­ne pred­vi­đa po­ve­ća­nje nor­mal­ne sto­pe PDV-a za dva pro­cent­na po­e­na u ja­nu­a­ru na­red­ne go­di­ne, od­no­sno na 21 od­sto, kao i da­lje po­ve­ća­nje ak­ci­za i za­mr­za­va­nje pla­ta u jav­nom sek­to­ru.
– Oče­ku­je se da će ove mje­re do­pri­ni­je­ti ja­ča­nju bu­dže­ta za do­dat­na dva pro­cent­na po­e­na go­di­šnje do 2019. go­di­ne – kon­sta­to­va­no je u iz­vje­šta­ju.
Ka­ko se na­vo­di u tom do­ku­men­tu, ulo­gu glav­nog po­kre­ta­ča ra­sta po­ste­pe­no je pre­u­ze­la pri­vat­na po­tro­šnja. Oče­ku­je se da će se taj trend na­sta­vi­ti to­kom prog­no­zi­ra­nog pe­ri­o­da, čak i ako bi se pri­vre­me­no za­u­sta­vlja­nje pri­vat­ne po­tro­šnje mo­glo oče­ki­va­ti u na­red­noj go­di­ni usled pla­ni­ra­nog po­ve­ća­nja sto­pe PDV-a.
Bu­džet­ski de­fi­cit u ovoj go­di­ni će iz­no­si­ti 6,2 od­sto BDP-a, u na­red­noj 5,6 od­sto, a u 2019. go­di­ni 2,7 od­sto. Pre­ma je­se­njim prog­no­za­ma, in­fla­ci­ja će u ovoj go­di­ni iz­no­si­ti 2,5 od­sto, u na­red­noj 2,2 od­sto, a u 2019. go­di­ni dva od­sto.
D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"