Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kod Aca oročili pet miliona po najgorim kamatama * Staviću tačku na podjele u partiji * Mržnju i podmetanja ostavljam drugima * Baćinom sinu kazna osam mjeseci i 30.000 * Kod Aca oročili pet miliona po najgorim kamatama * Čovjek miš * Srpski zavoj o srpsko rame
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 08-08-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
IVAN VUJOVIĆ, FUNKCIONER SDP-a :
Premijeri Albanije i Makedonije nisu imali previše partnerskog razumijevanja zbog bojkota parlamenata, ali su istrajali i danas su lideri koji su pobijedili autokratije.

Vic Dana :)

Čovjek i žena spavaju. Usred noći odjednom se začuje neka buka spolja. Žena sva zbunjena i preplašena počne da viče:
- Jao, to mora da je moj muž!
Čovjek na to iskoči iz kreveta i sav unezvjeren, i kao od majke rođen, pobježe kroz prozor. Nakon nekoliko minuta vraća se on, sav izgreban, penje se u spavaću sobu i viče na ženu:
- Objasni mi šta ti znači ono „to je moj muž”, pa ja sam ti muž!
A žena će na to:
- Prvo ti meni objasni što si onda bježao?!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija EKONOMSKI ANALITIČARI OBJAŠNJAVAJU UTICAJ MJERA HRVATSKE NA CRNU GORU Cijene iz uvoza će rasti
Dan - novi portal
Od­lu­ka Hr­vat­ske da po­ve­ća tak­se za uvo­zno vo­će i po­vr­će sa 12 na 270 eura ima pr­ven­stve­no re­gi­o­nal­ni ka­rak­ter, a ka­da je bi­la­te­ral­ni od­nos cr­no­gor­ske i hr­vat­ske eko­no­mi­je po­sri­je­di, do zna­čaj­ni­jeg na­ru­ša­va­nja ne­će do­ći, oci­je­nio je eko­nom­ski ana­li­ti­čar Pre­drag Dre­cun.
– Ono što pla­ši je­ste na­ja­va Sr­bi­je o eko­nom­skom ra­tu s Hr­vat­skom, jer to su dvi­je naj­ja­če eko­no­mi­je na te­ri­to­ri­ji za­pad­nog Bal­ka­na. Po­sto­ji mo­guć­nost in­di­rekt­nog ne­ga­tiv­nog uti­ca­ja na eko­no­mi­ju Cr­ne Go­re i osta­lih ze­ma­lja u okru­že­nju – iz­ja­vio je Dre­cun i do­dao da je za sa­da te­ško pro­ci­je­ni­ti obim šte­te.
– Jed­no je ipak si­gur­no – Hr­vat­ska će osje­ti­ti uko­li­ko tr­ži­šte Sr­bi­je za nju bu­de za­tvo­re­no. Si­gur­no da će, uko­li­ko Sr­bi­ja bu­de is­traj­na u to­me, do­ći do od­re­đe­nih eko­nom­skih šte­ta, čak vi­še po Hr­vat­sku ne­go po Sr­bi­ju. Ali to su po­li­tič­ke od­lu­ke o ko­ji­ma se vje­ro­vat­no mno­go ne pi­ta­ju – re­kao je Dre­cun i do­dao da su i osta­le ze­mlje sa pra­vom na­ja­vi­le kon­tra­mje­re.
– Hr­vat­ska je mo­gla da na­pra­vi iz­u­ze­tak kad je po­sri­je­di sa­rad­nja sa ze­mlja­ma CEF­TA si­ste­ma – za­klju­čio je Dre­cun.
Sa­vjet­nik u sek­to­ru za ana­li­ze Pri­vred­ne ko­mo­re (PKCG) Fi­lip Vu­jo­vić ob­ja­snio je da po­tez Hr­vat­ske zna­či rast ci­je­na uve­ze­nog vo­ća i po­vr­ća. Sa­mim tim, ka­ko je na­veo, do­la­zi do nji­ho­ve ne­kon­ku­rent­no­sti na ta­mo­šnjem tr­ži­štu, ali i kr­še­nja oba­ve­za ko­je su pro­pi­sa­ne Spo­ra­zu­mom o sta­bi­li­za­ci­ji i pri­dru­ži­va­nju.
– To je ne­ta­rif­na ba­ri­je­ra ko­jom Hr­vat­ska šti­ti do­ma­će pro­iz­vo­de, a isto­vre­me­no omo­gu­ća­va po­volj­ni­ji po­lo­žaj pro­iz­vo­đa­či­ma iz EU. Za ze­mlje re­gi­o­na ko­je ima­ju za­klju­če­ne spo­ra­zu­me o sta­bi­li­za­ci­ji i pri­dru­ži­va­nju, to zna­či kr­še­nje oba­ve­ze mi­ro­va­nja ko­ja pod­ra­zu­mi­je­va da ne­ma no­vih ca­rin­skih op­te­re­će­nja na uvoz i iz­voz, kao ni da­žbi­na sa jed­na­kim efek­tom – do­dao je Vu­jo­vić.
On je ka­zao da re­ci­proč­ne mje­re oče­ku­ju i u po­slov­noj za­jed­ni­ci.
– Zna­mo da je sa­da se­zo­na lu­be­ni­ca, bre­skvi i gro­žđa. Ova­kve mje­re su neo­spor­no štet­ne i uko­li­ko ne bu­de sprem­no­sti da se ar­gu­men­ti­ma u ve­o­ma krat­kom ro­ku ri­je­ši no­vo­na­sta­la si­tu­a­ci­ja, pro­iz­vo­đa­či i uvo­zni­ci oče­ku­ju uvo­đe­nje re­ci­proč­nih mje­ra – do­dao je Vu­jo­vić.
Hr­vat­ska je pra­vil­ni­kom pro­pi­sa­la uvo­đe­nje in­spek­cij­skog nad­zo­ra i kon­tro­le ve­ćeg bro­ja vr­sta vo­ća i po­vr­ća ko­je se uvo­zi iz tre­ćih ze­ma­lja, ne­go do sa­da, i utvr­di­la 22 pu­ta ve­će pla­ća­nje na­kna­de za in­spek­cij­ski nad­zor i kon­tro­lu uskla­đe­no­sti vo­ća i po­vr­ća s tr­ži­šnim stan­dar­di­ma pri­li­kom uvo­za iz tre­ćih ze­ma­lja.D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"