Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Ojadili državu za 4,5 miliona, za Mila sve čisto * Nema dogovora sa DPS-om i njegovim satelitima * Čitava partija pristupa Demokratama * Zakon pisali u interesu tajkuna * Djecu učili o pticama * Najljepša na svijetu * Gigant u zalivu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 20-04-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Drago Musić, trener atletičarke Slađane Perunovi&:
– Što su rezultati naših sportista bolji, to je ministarstvo prema njima gore.

Vic Dana :)

Facebook: Najbolji sam!
Youtube: I ja!
Google: Bez mene ništa!
Internet: Molim!?
Kompjuter: Bez mene nema nikog’ od vas!
Struja: O čemu vi pričate?
Tesla: What?
Teslina mama: Šta?
Teslin deda: Da nije nas, ne bi ni vas bilo!
Adam i Eva: Šta si to rekao?
Bog: Sram vas sve bilo!
Chuck Norris: Ajmo razlaz.

Dođe kompjuteraš u mesaru i kaže:
- Dajte mi 100 grama salame.
- Da vam narežem?
- Ma jok, prebaci mi na USB!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija ODBOR ZA EKONOMIJU PODRŽAO PREDLOGE ZAKONA O NEDOZVOLJENOM OGLAŠAVANJU I EKSPROPRIJACIJI
Sa jučerašnje sjednice Odbora za ekonomiju Zabraniće obmanjujuće reklame Predlogom zakona je predviđena zabrana obmanjujućeg oglašavanja, a takvim se smatra svako oglašavanje kojom se primalac oglasne ponude, odnosno potrošač, dovodi u zabludu Izmjenama Zakona o eksproprijaciji predviđeno je da i državna preduzeća mogu da budu korisnici eksproprijacije
Dan - novi portal
Od­bor za eko­no­mi­ju po­dr­žao je Pred­log za­ko­na o ne­do­zvo­lje­nom ogla­ša­va­nju ko­jim se za­bra­nju­ju ob­ma­nju­ju­će re­kla­me i upo­re­đu­ju­će ogla­ša­va­nje ko­je di­rekt­no ili in­di­rekt­no upu­ću­je na kon­ku­ren­ta. Pod ob­ma­nju­ju­ćim ogla­ša­va­njem, po za­ko­nu, sma­tra se sva­ko ogla­ša­va­nje, uklju­ču­ju­ći na­čin pred­sta­vlja­nja ogla­ši­va­ča, či­me se pri­ma­lac ogla­sne po­ru­ke do­vo­di u za­blu­du ili je vje­ro­vat­no da će se do­ve­sti u za­blu­du, ko­jim se mo­že uti­ca­ti na nje­go­vo neo­d­go­va­ra­ju­će eko­nom­sko po­na­ša­nje, od­no­sno po­vri­je­di­ti in­te­re­si kon­ku­ren­ta. Pro­sto re­če­no, ob­ma­nju­ju­će ogla­ša­va­nje je ka­da tr­gov­ci pr­o­da­ju pr­o­iz­vod za ko­ji tvr­de da je naj­bo­lji i da će vam po­mo­ći da na pri­mjer smr­ša­te, do­ve­de­te li­ni­ju u red, a za­pra­vo ne va­lja ni­šta i od nje­ga ne­ma ni­ka­kve vaj­de.
Po­moć­nik mi­ni­stra eko­no­mi­je Jo­vo Ra­bre­no­vić je na­veo da se ovim za­ko­nom ure­đu­je za­šti­ta tr­go­va­ca i po­tro­ša­ča, te da u isto vri­je­me dje­lu­je na dva zna­čaj­na seg­men­ta dru­štva.
– Pri­mar­no je na­mi­je­njen za­šti­ti tr­go­va­ca, a in­di­rekt­no po­tro­ša­ča, jer kroz nje­go­ve od­red­be sa­mom za­šti­tom tr­go­va­ca mo­že da šti­ti i po­tro­ša­če s ob­zi­rom na to da se za­bra­nju­je pla­si­ra­nje ogla­sa i re­kla­ma ko­je su ne­do­zvo­lje­ne. Pod ti­me se pod­ra­zu­mi­je­va i ne­do­zvo­lje­no upo­re­đu­ju­će ogla­ša­va­nje – re­kao je Ra­bre­no­vić na ju­če­ra­šnjoj sjed­ni­ci od­bo­ra.
Ob­ma­nju­ju­će ogla­ša­va­nje, pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, slu­ži za ob­ma­nji­va­nje jav­no­sti, uti­če na kon­ku­rent­ne spo­sob­no­sti i ne­lo­jal­nu kon­ku­ren­ci­ju, jer se tr­gov­ci ob­ma­nju­ju­ćim ogla­ša­va­njem na­met­nu na tr­ži­štu i po­ve­ća­va­ju svoj udio na ra­čun lo­jal­nih i kre­di­bil­nih tr­go­va­ca.
Za­ko­nom je, ka­ko je ka­zao, pred­vi­đe­no da tr­gov­ci mo­gu tra­ži­ti za­bra­nu pu­šta­nja ta­kvih po­ru­ka.
– Tr­gov­ci mo­gu pod­ni­je­ti pri­ja­vu i sud mo­že do­ni­je­ti od­lu­ku i pri­je ne­go što se oglas po­ja­vi u jav­nost, od­no­sno u fa­zi pra­vlje­nja re­kla­me – na­veo je on.
Osim ovog, Od­bor za eko­no­mi­ju je po­dr­žao i iz­mje­ne i do­pu­ne Za­ko­na o eks­pro­pri­ja­ci­ji i iz­mje­ne Za­ko­na o po­vra­ća­ju od­u­ze­tih imo­vin­skih pra­va i obe­šte­će­nju. Po­moć­ni­ca mi­ni­stra fi­nan­si­ja Mi­lan­ka Oto­vić je na­ve­la da se ova dva ak­ta mi­je­nja­ju zbog uskla­đi­va­nja sa no­vim Za­ko­nom o uprav­nom po­stup­ku, ko­ji stu­pa na sna­gu 1. ju­la.
– Iz­mje­na­ma se ubr­za­va po­stu­pak eks­pro­pri­ja­ci­je. Ne di­ra­ju se ste­če­na, od­no­sno svo­jin­ska pra­va pri­vat­nih vla­sni­ka i pre­ci­zi­ra se u ko­jim slu­ča­je­vi­ma se mo­že ra­di­ti eks­pro­pri­ja­ci­ja – ka­za­la je Oto­vi­će­va.
Iz­mje­na­ma je pred­vi­đe­no da jav­na pred­u­ze­ća i pred­u­ze­ća u dr­žav­nom vla­sni­štvu bu­du ko­ri­sni­ci eks­pro­pri­ja­ci­je.
– Tu se pri­je sve­ga mi­sli­lo na Elek­tro­pri­vre­du (EPCG) i Cr­no­gor­ski elek­tro­pre­no­sni si­stem (CGES) za re­a­li­za­ci­ju pro­jek­ta pod­mor­skog ka­bla do Ita­li­je. Ho­tel­ska pred­u­ze­ća, po ovom za­ko­nu ne mo­gu ku­po­va­ti pri­vat­nu imo­vi­nu, jer su to ko­mer­ci­jal­ni po­slo­vi – na­ve­la je Oto­vi­će­va.
Da li ho­tel­ska pred­u­ze­ća mo­gu eks­pro­pri­sa­ti pri­vat­nu imo­vi­nu ra­di svo­jih po­slo­va, in­te­re­so­va­lo je Gen­ci­ja Ni­man­be­gua (For­ca), ali i ko­ja pred­u­ze­ća bi mo­gla da bu­du ko­ri­sni­ci.
Usvo­jen je i Pred­log za­ko­na o elek­tron­skoj iden­ti­fi­ka­ci­ji i elek­tron­skom pot­pi­su.
D.M.


Grad­nja ho­te­la jav­ni in­te­res

Pre­drag Se­ku­lić (DPS) je na­veo da je grad­nja ho­te­la sa pet zvje­zdi­ca jav­ni in­te­res.
– Ako bi­smo po­šli sa tim, do­šli bi­smo do to­ga da Bu­dvan­ska ili Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra mo­gu da eks­pro­pri­šu ne­ko ze­mlji­šte da bi gra­di­li ho­tel sa pet zvje­zdi­ca – na­veo je Se­ku­lić i do­dao da je pro­blem što ni­je­su ja­sno sa­op­šti­li šta je to jav­ni in­te­res.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"