Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Šef ANB-a priznao susrete sa Branom * Milo gura Vešovića dok ga Katnić izviđa * „Teroristima” po pet mjeseci zatvora * Pored sina plaćamo kumove i drugove * Šef ANB-a priznao susrete sa Branom * Ne planiramo više duete * Sunčane igrarije u Delti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 27-01-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Zdenka Popović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore:
– Milovi prijatelji državi dužni stotine miliona eura.

Vic Dana :)

Ide zec šumom i vidi da svi odjednom bježe pa zaustavi malog miša i upita ga:
- Je li, mišu, što svi bježe?
A miš će njemu:
- Lav je provalio da ga lavica vara pa bježe svi sumnjivi.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija GRADNJA PROJEKTA VIJEKA NE ODMIČE, OPOZICIJA UKAZUJE NA VELIKE PROPUSTE
Gradilište autoputa Autoput kasni, biće 100 miliona skuplji Iznos kredita prema Eksim banci, odnosno glavnica duga porasla je sa 688,14 miliona nominalnih eura za 137,5 miliona eura sa tendencijom daljeg rasta, objasnio je Radičević Već je sada jasno da prioritetna dionica autoputa značajno kasni, ocijenila je Popović
Dan - novi portal
Ni sko­ro dvi­je go­di­ne na­kon što je po­če­la grad­nja pri­o­ri­tet­ne di­o­ni­ce auto­pu­ta Bar–Bo­lja­re od Smo­kov­ca do Ma­te­še­va, ni me­tar, od 41 ki­lo­me­tra, ni­je as­fal­ti­ran. Ima­ju­ći u vi­du di­na­mi­ku ra­do­va, to jest da od ma­ja 2015. go­di­ne tra­ju pri­prem­ni ra­do­vi, u opo­zi­ci­ji sma­tra­ju da „pro­je­kat vi­je­ka” ne­će bi­ti za­vr­šen u pred­vi­đe­nom ro­ku. Upra­vo zbog to­ga, ka­ko su na­ve­li, vlast ni­je do­zvo­li­la for­mi­ra­nje od­bo­ra za pra­će­nje re­a­li­za­ci­je pro­jek­ta auto­pu­ta jer će za­vr­še­tak ra­do­va ka­sni­ti a zbog kre­di­ta u do­la­ri­ma grad­nja će bi­ti sku­plja.
Po­sla­nik Zden­ka Po­po­vić (De­mo­kra­te) sa­op­šti­la je da je već sa­da ja­sno da auto­put Bar–Bo­lja­re zna­čaj­no ka­sni.
– Vri­jed­nost sa­mo ove di­o­ni­ce je pre­ko 800 mi­li­o­na eura. Na­ma ni­je pro­blem što iz­grad­nja di­o­ni­ce ka­sni, pro­blem bi na­stao ako bi se iz­grad­nja ove di­o­ni­ce od­vi­ja­la po pla­nu, jer bi to do­ve­lo do po­ve­ća­nja jav­nog du­ga sa ga­ran­ci­ja­ma na 82,6 od­sto BDP-a do kra­ja ove go­di­ne, što nas vo­di do ivi­ce bez­da­na. Po­sta­vlja se pi­ta­nje i šta će se de­si­ti ka­da se ova di­o­ni­ca auto­pu­ta za­vr­ši. Bi­će­mo vi­so­ko za­du­že­na dr­ža­va sa ma­lom šan­som da po­dig­ne­mo no­vi kre­dit za na­sta­vak ra­do­va i za­vr­še­tak kom­plet­nog auto­pu­ta Bar–Bo­lja­re. Za­to tre­ba po­sta­vi­ti pi­ta­nje pre­mi­je­ru – ka­ko će to ova di­o­ni­ca auto­pu­ta bo­lje po­ve­za­ti Cr­nu Go­ru sa Evro­pom, ka­ko je to kon­sta­to­vao u svom eks­po­zeu, i na ko­ji na­čin će se fi­nan­si­ra­ti na­sta­vak ra­do­va? Auto­put je sva­ka­ko naj­zna­čaj­ni­ja in­ve­sti­ci­ja, ali i kru­pan za­lo­gaj za dr­ža­vu sa sla­ba­šnom eko­no­mi­jom i ve­li­kim pro­ble­mi­ma ko­ji je ka­rak­te­ri­šu – ob­ja­sni­la je Po­po­vić.
Eko­nom­ski ana­li­ti­čar iz re­do­va SDP-a Če­do­mir Ra­di­če­vić re­kao je da će auto­put bi­ti oči­gled­no sku­plji.
– Na osno­vu broj­nih pa­ra­me­ta­ra i na­ro­či­to pro­cje­ne svjet­skih fi­nan­sij­skih in­sti­tu­ci­ja ra­sta do­la­ra, iz­nos kre­di­ta pre­ma Eks­im ban­ci, od­no­sno glav­ni­ca du­ga po­ra­sla je sa 688,14 mi­li­o­na no­mi­nal­nih eura za 137,5 mi­li­o­na eura sa ten­den­ci­jom da­ljeg ra­sta – ob­ja­snio je Ra­di­če­vić.
Rok za iz­grad­nju 41 ki­lo­me­tra pri­o­ri­tet­ne di­o­ni­ce Smo­ko­vac–Uvač–Ma­te­še­vo je 2019. go­di­na. Biv­ši mi­ni­star sa­o­bra­ća­ja Ivan Bra­jo­vić u vi­še na­vra­ta je sa­op­šta­vao da će ra­do­vi bi­ti za­vr­še­ni u pred­vi­đe­nom ro­ku, te da se oni od­vi­ja­ju po pla­nu, kao i da je na grad­nji auto­pu­ta an­ga­žo­va­no hi­lja­du rad­ni­ka. 
B.Ma.


Cr­na Go­ra i Al­ba­ni­ja je­di­ne bez glav­nog pro­jek­ta

Cr­na Go­ra i Al­ba­ni­ja je­di­ne su ze­mlje ko­je su naj­ve­će in­fra­struk­tur­ne pro­jek­te gra­di­li na osno­vu ide­je bez glav­nog pro­jek­ta. Na pri­mjer, u Al­ba­ni­ji je iz­grad­nja 147 ki­lo­me­ta­ra auto­pu­ta umje­sto 700 mi­li­o­na ko­šta­la dvi­je mi­li­jar­de a epi­log grad­nje na osno­vu idej­nog pro­jek­ta su tri is­tra­ge o ko­rup­ci­ji, zo­lu­po­tre­bi slu­žbe­nog po­lo­ža­ja, a ot­kri­ve­no je da su sred­stva za gra­đe­nje auto­pu­ta pre­u­smje­ra­va­na iz dru­gih pri­je­ko po­treb­nih in­fra­struk­tur­nih pro­je­ka­ta, kao što su iz­grad­nja ško­la, bol­ni­ca i slič­no.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"