Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * ANB krenula u predizbornu kampanju * Braća tražila reket od 200 hiljada * Pomoćniku dala stan na časnu riječ * Mjesecom tekle rijeke magme * Patriote da formiraju koaliciju „Ne u NATO” * Samir i Kiki u muzičkoj misiji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 13-08-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Zaustavi pandur dizelaša i traži mu vozačku dozvolu. Naravno, dizelaš je nema. Pandur traži ličnu kartu ili pasoš. Dizelaš kaže da nema ništa od toga.
●Dobro, šta imate? - pita pandur.
●Imam retrovizor! - kaže dizelaš.
●Dobro, dajte.
Dizelaš iščupa retrovizor i da mu. Pandur pogleda, pa kaže:
●Pa, kolega, što ne kažete da ste u civilu?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2016-08-12 NOBELOVAC DŽOZEF ŠTIGLIC KRITIKOVAO JEDINSTVENU VALUTU
Štiglic Eurozona mora da se otarasi eura
Dan - novi portal
Od­lu­ka da se stvo­ri je­din­stve­na va­lu­ta bez in­sti­tu­ci­ja ko­je bi je šti­ti­le, bi­la je fa­tal­na za euro­zo­nu, oci­je­nio je no­be­lo­vac i eko­no­mi­sta Džo­zef Šti­glic.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, euro­zo­na mo­ra da se ota­ra­si eura da bi pre­ži­vje­la.
U svo­joj knji­zi pod na­zi­vom „Euro: Ka­ko za­jed­nič­ka va­lu­ta ugro­ža­va bu­duć­nost Evro­pe”, ko­ja će bi­ti ob­ja­vlje­na na­red­ne sed­mi­ce, on na­vo­di da je euro­zo­na ima­la ne­do­sta­ke ot­ka­ko je stvo­re­na i da je ti­me pred­o­dre­đe­na da se uru­ši, osim uko­li­ko ne spro­ve­de ve­li­ke pro­mje­ne na pla­nu za­jed­nič­ke va­lu­te, pre­no­si B92.
Šti­glic, pro­fe­sor eko­no­mi­je na Uni­ver­zi­te­tu Ko­lum­bi­ja i biv­ši pred­sjed­nik i glav­ni eko­no­mi­sta Svjet­ske ban­ke, sma­tra da euro ni­je uspio da ostva­ri ni dva svo­ja glav­na ci­lja – pro­spe­ri­tet i po­li­tič­ku in­te­gra­ci­ju, a kao re­zul­tat tog ne­u­spje­ha evrop­ske ze­mlje sa­da jed­ne na dru­ge gle­da­ju s ljut­njom i ne­po­vje­re­njem.
Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, je­din­stve­na va­lu­ta za­mi­šlje­na da odr­ži za­jed­no re­gi­on sa ogrom­nim eko­nom­skim i po­li­tič­kim raz­li­ka­ma, sko­ro je ne­mo­guć po­sao. On je upu­tio kri­ti­ke na ra­čun li­de­ra euro­zo­ne is­ti­ču­ći da ne ra­zu­mi­ju do­volj­no šta mo­ne­tar­na uni­ja za­pra­vo zna­či.
– Su­šti­na euro­zo­ne, pre­ma svo­jim pra­vi­li­ma i pro­pi­si­ma, ni­je stvo­re­na da pro­mo­vi­še rast, za­po­sle­nost i sta­bil­nost – ka­zao je on.
Eko­no­mi­ja, sma­tra, do­bro funk­ci­o­ni­še ka­da je rast brz, ka­da svi ima­ju ne­ku ko­rist, ka­da je ne­za­po­sle­nost ni­ska.
– Ono što se de­si­lo u Evro­pi je obr­nu­to – re­kao je on is­ti­ču­ći da je ve­li­ki dio evrop­skog blo­ka su­o­čen sa „iz­gu­blje­nom de­ce­ni­jom” i na­veo je pri­mjer Špa­ni­je, gdje je ne­za­po­sle­nost pa­la sa 26 na 20 od­sto, ali je sko­ro sva­ka dru­ga oso­ba u dr­ža­vi i da­lje bez po­sla.
On je ka­zao da je mo­žda naj­bo­lji put ka na­pret­ku euro­zo­ne „flek­si­bi­lan euro”, gdje sva­ka ze­mlja čla­ni­ca usva­ja svo­ju ver­zi­ju te va­lu­te.
– Flek­si­bil­ni euro mo­gao bi da po­mog­ne ze­mlja­ma ju­žne Evro­pe da iz­vo­ze vi­še, a uvo­ze ma­nje, ka­ko bi po­sti­gle i tr­go­vin­ski ba­lans i ve­ću za­po­sle­nost – na­veo je on.
J.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"