Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Džigi zakinuo budžet za 1,6 miliona eura * Onaj kome služite kuću vam je iskopao * Kriju kome su dijelili socijalu pred izbore * Ubica se zna, ko su pomagači * Džigi zakinuo budžet za 1,6 miliona eura * Modni start u Šipčaniku * Svuda prođoh, kući dođoh
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 15-04-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Kaže žena mužu: - Zašto kupuješ CD, a nemaš CD plejer.
- Isto zašto i ti kupuješ grudnjak.

Šta kaže plavuša kad se žali prijateljici na lošeg muža?
- Nisam još udovica, ali radim na tome!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija UPCG OSUDILA PONAŠANJE DRŽAVE KAO POSLODAVCA Niko ne odgovara zbog plaćenih 71,3 miliona eura
Dan - novi portal
Dr­ža­va je od 2012. do 2015. go­di­ne po osno­vu rad­nih spo­ro­va pla­ti­la 71,3 mi­li­o­na sud­skih tro­ško­va, pa su iz Uni­je po­slo­da­va­ca (UPCG) pi­ta­li ko je u jav­nom sek­to­ru za­ka­zao, ne­do­ma­ćin­ski se po­na­šao i do­zvo­lio si­tu­a­ci­ju ko­ja je re­zul­ti­ra­la ogrom­nim mi­nu­som u bu­dže­tu. Dr­žav­na re­vi­zor­ska in­sti­tu­ci­ja (DRI) je u iz­vje­šta­ju ob­ja­vlje­nom pro­šle sed­mi­ce utvr­di­la da se od 71,3 mi­li­o­na, čak 46,22 od­sto od­no­sni­lo na is­pla­tu tro­ško­va sud­skog po­stup­ka.
– Ko je u jav­noj upra­vi pre­u­zeo po­stup­ke usled ko­jih su sud­ski tro­ško­vi čak i do­dat­no uve­ća­va­ni ne­bla­go­vre­me­nim iz­vr­še­njem pra­vo­sna­žnih sud­skih od­lu­ka? Ova­kva i slič­na po­na­ša­nja po­sta­la su prak­sa, na ko­ju ni­ko u dr­ža­vi ne re­a­gu­je i ne od­go­va­ra. Dr­žav­ni no­vac se ne­mi­li­ce pro­si­pa, ću­ti ad­mi­ni­stra­ci­ja, žmu­ri in­spek­ci­ja, a iz­gle­da i po­li­ci­ja, tu­ži­la­štvo i sud­stvo – na­ve­li su iz UPCG u sa­op­šte­nju.
Ka­ko su na­ve­li, naj­ve­ći broj sud­skih pro­ce­sa po osno­vu po­vre­de pra­va iz rad­nog od­no­sa bi­lje­ži jav­ni sek­tor.
– Ta­kav od­nos po­je­di­nih or­ga­na dr­žav­ne upra­ve pre­sku­po ko­šta gra­đa­ne, ali i pri­vre­du. Za­to ne­će za­ču­di­ti ako se ra­čun za ove iz­dat­ke po­no­vo is­po­sta­vi pri­vred­ni­ci­ma, a ti­me na njih pre­li­je sav te­ret fi­nan­si­ra­nja te­ku­će po­tro­šnje i za­ra­da, odr­ži­vo­sti bu­džet­skih pri­ho­da i jav­nih fi­nan­si­ja. Pi­ta­nje je sa­mo do ka­da će i da li će osla­blje­na pri­vre­da sve to mo­ći da iz­dr­ži – sa­op­šti­li su iz UPCG, na či­jem če­lu je Sve­tla­na Vuk­sa­no­vić.
Pod­sje­ti­li su da DRI još od 2009. go­di­ne upo­zo­ra­va na kon­stan­tan rast iz­no­sa po osno­vu sud­skih pre­su­da pro­tiv dr­ža­ve.
– Iz­nos od 71,3 mi­li­o­na is­pla­ćen je u pe­ri­o­du od če­ti­ri go­di­ne. Jav­no­sti ni­je po­zna­to ko­li­ko je po istom osno­vu is­pla­će­no u go­di­na­ma pri­je 2012. go­di­ne – ka­za­li su oni.
Ka­ko su is­ta­kli, dr­ža­va je naj­ve­ći po­slo­da­vac, a po­slov­na prak­sa je po­ka­za­la da pri­vred­ni su­bjek­ti iz re­al­nog sek­to­ra tr­pe sko­ro sva­ko­dnev­na bes­kom­pro­mi­sna ka­žnja­va­nja od stra­ne in­spek­cij­skih or­ga­na, dok za iste ta­kve pro­pu­ste u jav­nom sek­to­ru va­že dru­ga­či­ji ar­ši­ni – kad je u pi­ta­nju ka­žnja­va­nje i po­zi­va­nje na od­go­vor­nost, ko­ja je u ovom slu­ča­ju za­ta­ji­la.
D.M.


Đuranović pred odborom

Od­bor za rad će na­red­ne sed­mi­ce odr­ža­ti kon­trol­no sa­slu­ša­nje mi­ni­sta­ra prav­de, fi­nan­si­ja, od­bra­ne, unu­tra­šnjih po­slo­va, te za­šti­ti­ni­ka imo­vin­sko-prav­nih od­no­sa Cr­ne Go­re Dra­ga­ne Đu­ra­no­vić zbog na­la­za DRI. Ini­ci­ja­ti­vu za sa­slu­ša­nje pod­ni­je­li su po­sla­ni­ci DPS-a.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"