Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milovom kumu šest miliona državne pomoći * Ne potpisujemo sporazum prije Radojkine ostavke * Novac uzeo da podmiti vještake, a ne Katnića * Prodavali i opasnu opremu za bebe * Milovom kumu šest miliona državne pomoći * Oteo avion da bi predao pismo bivšoj ženi * „Božji prorok” u američkom Kongresu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-03-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vuk Maraš, direktor Monitoring programa MANS-a:
I 2012. godine projekat „Hiljadu plus stanova” pokrenut je uoči parlamentarnih izbora, a veliki broj siromašnih građana ostao je bez neriješenog stambenog pitanja nakon što su prethodno morali da glasaju za DPS.

Vic Dana :)

Čovjek gleda svjetsko prvenstvo u fudbalu. Dolazi dijete i kaže:
- Tata, tata, mamu su zgazila kola!
Čovjek ne pomjera pogled s televizora i kaže:
- Počni ti da plačeš, sad ću ja da dođem.

Prije mnogo godina, jedan mladić je pitao djevojku da se uda za njega.
Rekla je NE!
Tako je on dugo živio srećno!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija ODGOVOR GP URA MINISTARSTVU ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA Gvozdenović krši zakone zbog investitora
Dan - novi portal
Na jav­ni za­htjev Op­štin­skog od­bo­ra URA Bu­dva Mi­ni­star­stvu odr­ži­vog raz­vo­ja i tu­ri­zma da ob­ja­sni grad­nju ma­ri­ne u Bu­dvi, to mi­ni­star­stvo je vr­lo br­zo po­tvr­di­lo sum­nje gra­đa­na da ni­je na­pu­šte­na prak­sa da in­ve­sti­to­ri fi­nan­si­ra­ju pla­no­ve svo­jih pro­fit­nih že­lja, a da ka­sni­je to po­sta­ju „stra­te­ška do­ku­men­ta“ dr­ža­ve, na­vo­di se u sa­op­šte­nju GP URA.
Pre­ma nji­ho­vim ri­je­či­ma, lo­gi­ka pla­ni­ra­nja pod­ra­zu­mi­je­va da se po­la­zi od ba­znih stu­di­ja, ko­je je Vla­da de­be­lo pla­ti­la iz bu­dže­ta ne­iz­bje­žnom RZUP-u.
– Ka­da se ra­dio pro­stor­ni plan Cr­ne Go­re 2007–2020, ura­đe­ne su de­se­ti­ne sek­tor­skih stu­di­ja ko­je su po­slu­ži­le za stra­te­ška opre­dje­lje­nja bu­duć­no­sti cr­no­gor­ske dr­ža­ve. Ni­je se taj plan ni po­čeo re­a­li­zo­va­ti, a MORT već do­no­si no­vi PPPN za obal­no pod­ruč­je i to že­sto­ko se­lek­ti­van u ko­rist po­vla­šće­nih po­je­di­na­ca, če­sto su­pro­tan zdra­voj lo­gi­ci i stru­ci. Ni u tom pla­nu ne­ma u Bu­dvi „ma­ri­ne sa pet zvje­zdi­ca” – oci­je­nje­no je iz URA.
Prema njihovim riječima u po­sto­je­ćim (va­že­ćim) pro­stor­nim pla­no­vi­ma ni­je pred­vi­đe­na ma­ri­na ve­ća od sa­da­šnjih ga­ba­ri­ta. Bi­lo ka­kvi pre­go­vo­ri sa bi­lo ko­jim in­ve­sti­to­rom ni­je­su u skla­du sa za­ko­nom ne­go upra­vo na osno­vu za­mi­sli „s pr­stom na če­lu”.
Iz URA su oci­je­ni­li da bi se da je za­i­sta po­sto­ja­la na­mje­ra tran­spa­rent­no­sti i po­što­va­nja do­ne­se­nih agen­di, an­ke­ti­ra­li gra­đa­ni i pri­vred­ni su­bjek­ti, te da bi mo­ra­la po­sto­ja­ti stra­te­gi­ja raz­vo­ja po­mor­stva, ri­bar­stva, na­u­tič­kog tu­ri­zma, li­nij­ske plo­vid­be.
Oprav­da­no je za­pi­ta­ti se ka­kvu dr­ža­vu na ovaj na­čin gra­di­mo i či­je in­te­re­se za­stu­pa­mo. Sa­mo MORT ima dva­de­se­tak sek­to­ra, a isto mi­ni­star­stvo je naj­sreć­ni­je kad ras­po­re­đu­je ki­o­ske i šan­ko­ve u zo­ni mor­skog do­bra i pro­jek­tu­je­te va­ša­re duž cr­no­gor­ske oba­le. Tu se vi­di sva stra­te­gi­ja tu­ri­zma, ko­ja se sva­ki čas mi­je­nja pre­ma že­lja­ma i za­mi­sli­ma in­ve­sti­to­ra. Sva je pri­li­ka da je ov­dje ri­ječ o te­škom pre­kr­ša­ju. Taj­no se pla­ni­ra, bez an­ke­ta i zna­nja gra­đa­na, bez ga­ran­ci­je da se ra­de stu­di­je za­šti­te.
Oni su ka­za­li da ni u PPPN za OB ne­ma stra­te­gi­je za­šti­te kul­tur­ne ba­šti­ne, a mo­ra­la se ra­di­ti upo­re­do sa ovim do­ku­men­tom.
– Za­to se u istom tre­nut­ku u pla­nu PPPN za OP na So­la­ni pla­ni­ra­ju ho­te­li i isto­vre­me­no isti MORT So­la­nu kan­di­du­je za Bi­je­na­le u Ve­ne­ci­ji kao bi­o­di­ver­zi­tet i za Evro­pu zna­čaj­no sta­ni­šte pti­ca. Zbog sve­ga to­ga Vam, go­spo­di­ne mi­ni­stre, ni­šta ne vje­ru­je­mo, i na­sto­ja­će­mo svim de­mo­krat­skim sred­stvi­ma da raz­ob­li­či­mo na­čin na ko­ji „stra­te­ški pla­ni­ra­te“ bu­duć­nost ove ze­mlje – za­klju­či­li su u sa­op­šte­nju.M.M.


Svi će mo­ći da da­ju sud o stu­di­ji

Iz Mi­ni­star­stva tu­ri­zma su sa­op­šti­li da je PPPN za mor­sko do­bro pred­vi­đe­na mo­der­ni­za­ci­ja i raz­voj ma­ri­ne Bu­dva. Da­kle, in­for­ma­ci­ja ko­ja je pla­si­ra­na u jav­nost da o na­ve­de­nom „ne­ma ri­je­či ni u jed­nom do­stup­nom do­ku­men­tu”, pro­sto re­če­no je – ne­tač­na. Osim to­ga, i u pro­stor­nom pla­nu po­seb­ne na­mje­ne za obal­no pod­ruč­je, ko­ji je pri­tom još u fa­zi na­cr­ta, ta­ko­đe se po­mi­nje ma­ri­na.
– Dr­žav­na stu­di­ja lo­ka­ci­je „Dio sek­to­ra 43 – Lu­ka Bu­dva” za ovo pod­ruč­je je u pro­ce­su iz­ra­de. Ona će na struč­noj osno­vi raz­mo­tri­ti i raz­ra­di­ti vi­zi­ju raz­vo­ja ma­ri­ne i, pod­ra­zu­mi­je­va se, na­ći će se i na jav­noj ras­pra­vi, ka­da će svi mo­ći da da­ju svoj sud o njoj, na­vo­di se u sa­op­šte­nju.
Iz mi­ni­star­stva su ta­ko­đe sa­op­šti­li da je u sklo­pu iz­ra­de ovog do­ku­men­ta ura­đe­na stu­di­ja is­pi­ti­va­nja akva­to­ri­ju­ma, te da se ra­de i stu­di­je za­šti­te kul­tur­nog na­sle­đa i stra­te­ška pro­cje­na uti­ca­ja na ži­vot­nu sre­di­nu, ta­ko da nam osta­je ne­ja­sna i tvrd­nja go­spo­đe Je­lu­šić da se pla­ni­ra „bez ga­ran­ci­ja da se ra­de stu­di­je za­šti­te”.
– Jav­na ras­pra­va se pla­ni­ra u skla­du sa do­brom prak­som i na­šom na­mje­rom da sva za­in­te­re­so­va­na li­ca da­ju svoj do­pri­nos iz­ra­di pla­na, ob­ra­đi­vač je spro­veo an­ke­tu u ob­u­hva­tu pla­na – na­vo­di se u re­a­go­va­nju.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"