Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Iz policije nestala i službena zabilješka o Damiru Mandiću * Bojkot ako ne odlože izbore * Mrtvu bebu dva dana držala pod krevetom * Rafet zida uprkos zabrani * Iz policije nestala i službena zabilješka o Damiru Mandiću * Napravili bojeve glave za balističke rakete * Crna Gora na Rusiju kreće
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-03-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Momir Bulatović, bivši predsjednik Crne Gore :
Premijer Milo Đukanović ucijenjen je da uđe u NATO, kao i ministar odbrane Milica Pejanović Đurišić.

Vic Dana :)

Razlika između djevojke i žene
Djevojka: • Skidaj se… imamo samo 15 minuta dok se ne vrate.
Žena: • Skidaj se… i daj sve što imaš šareno da ubacim u veš mašinu.

Deda će svom unuku Perici:
- Sakrij se, evo učiteljice, danas nisi u školi.
- Deda, ti se sakrij, ja sam jutros javio da si ti umro.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija PREDSTAVNICI NVO SA PRIMORJA ŽALILI SE DELEGACIJI EU U CRNOJ GORI
Vlada ugrožava privatnu imovinu
Dan - novi portal
Pred­stav­ni­ci ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je „Ma­ti­ce Bo­ke”, udru­že­nja „Na­še og­nji­šte”, In­že­njer­ske ko­mo­re i gra­đa­na raz­go­va­ra­li su sa De­le­ga­ci­jom EU u Cr­noj Go­ri o spor­nim za­kon­skim rje­še­nji­ma u ve­zi sa za­šti­tom pri­vat­ne imo­vi­ne. Sa nji­ma je raz­go­va­ra­la sa­vjet­ni­ca za po­li­tič­ka pi­ta­nja sa sa­rad­ni­ci­ma Ana­li­sa Gi­a­ni­san­ti. Pred­stav­ni­ci pri­mor­skih NVO raz­go­va­ra­li su o no­voj za­kon­skoj re­gu­la­ti­vi, na­cr­tu za­ko­na o mor­skom do­bru, Za­ko­nu o ure­đe­nju pro­sto­ra i iz­grad­nju obje­ka­ta i Pro­stor­nom pla­nu obal­nog pod­ruč­ja po­seb­ne na­mje­ne ko­ji, pre­ma nji­ho­voj ocje­ni, ugro­ža­va­ju pra­va pri­vat­ne svo­ji­ne.
– Od­lu­ka­ma Vla­de u pr­vom re­du je ugro­že­na pri­vat­na imo­vi­na gra­đa­na. Či­tav plan pro­da­je re­sur­sa na­ci­o­nal­ne imo­vi­ne pre­ko di­sku­ta­bil­nih za­kon­skih rje­še­nja, stva­ra­nje po­volj­ne kli­me za pro­da­ju in­ve­sti­to­ri­ma je ustva­ri stva­ra­nje „real ectate” su­per­mar­ke­ta sa pe­ča­tom Mi­ni­star­stva odr­ži­vog raz­vo­ja – sa­op­šti­li su iz pri­mor­skih NVO na­kon sa­stan­ka.
Oni su na­ve­li da je či­ta­va te­ri­to­ri­ja is­par­ce­li­sa­na i ka­te­go­ri­sa­na za stam­be­nu iz­grad­nju, te da je pred­vi­đe­na za što ve­ću gra­đe­vin­sku eks­plo­a­ta­ci­ju da bi se po mo­de­lu „bu­dva­ni­za­ci­je” is­pu­ni­la be­to­nom, zgra­da­ma, kon­do ho­te­li­ma, apart­ma­ni­ma za pro­da­ju, bez ob­zi­ra na ne­sa­gle­di­ve po­sle­di­ce po ži­vot­nu sre­di­nu.
– Uko­li­ko ova za­kon­ska rje­še­nja pro­đu, Cr­na Go­ra će se su­o­či­ti sa ma­sov­nim gu­bit­kom pri­vat­ne svo­ji­ne, ali i sto­ti­na­ma eko­lo­ških de­va­sta­ci­ja i pri­vat­nih tu­žbi, kao i mo­gu­će gu­bit­kom su­ve­re­ni­te­ta u ve­li­kom di­je­lu pri­mor­ja zbog pro­da­je ogrom­nih ze­mlji­šnih kom­plek­sa dr­ža­va­ma oko Per­sij­skog za­li­va – uka­za­li su pred­stav­ni­ci NVO sa pri­mor­ja.
Oni su su­ge­ri­sa­li Evrop­skoj ko­mi­si­ji da ne pri­si­lja­va po sva­ku ci­je­nu CG da usva­ja no­ve za­ko­ne, dok se za to ne stek­nu pra­vi uslo­vi i pri­pre­me osno­ve za to.
– No­vi se­to­vi za­ko­na uz­di­žu se iz­nad na­ro­da i nje­go­ve vo­lje, iz­nad vje­kov­nih vla­snič­kih prin­ci­pa do­mi­cil­nog sta­nov­ni­štva a fa­vo­ri­zu­ju in­te­re­se ve­li­kih in­ve­sti­to­ra. Mno­gi za­ko­ni su ili pre­u­ra­nje­ni ili po sa­dr­ža­ju ne od­go­va­ra­ju ni EU ni na­ro­du Cr­ne Go­re – ka­za­li su oni.
Pro­stor­ni plan, ka­ko su na­ve­li, slu­ži ne da bi su­zbio grad­nju, već da bi sta­vio u funk­ci­ju pre­o­sta­le pro­stor­ne re­sur­se, ali na na­čin da nji­ho­ve autoh­to­ne vla­sni­ke li­ši pra­va na pro­fit, ko­ri­šće­nje i upra­vlja­nje pro­sto­rom.D.M.


Neutemeljene konstatacije

Iz Ministarstva održivog razvoja su odgovorili da su konstatacije NVO sa primorja u vezi sa prostornim planom neutemeljene i neistinite.
- Prostorni plan posebne namjene za obalno područje je restriktivan u odnosu na ono što je u prethodnom periodu planirano kroz detaljnu plansku dokumentaciju u Primorskom regionu. Plan predviđa umanjivanje građevinskog područja za oko pet odsto, sa sadašnjih 15,5 odsto na oko devet. Predviđa se sprečavanje kontinuirane izgradnje uz obalu i nameće potreba poštovanja zelenih prodora. Po prvi put u planskom dokumentu koji tretira obalno područje ucrtana je linija odmaka – linija od 100 metara do koje nije dozvoljeno graditi objekte u uskom obalnom pojasu. Napominjemo da se planski dokumenti ne bave pitanjima vlasništva niti imaju nadležnost da zadiru u postojeća vlasnička prava – naveli su iz Ministarstva.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"