Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Protiv DPS-a u četiri kolone * Oduzeli mu pištolj jer je lelekao Mila * Tužiocu pretresali stanove * Na stubu srama jer traže prava * Protiv DPS-a u četiri kolone * Dženan pjevao damama u čast * Najgore je stalno stajati u grijehu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-03-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Draginja Vuksanović, predsjednički kandidat SDP-a:
– Biću prva predsjednica Crne Gore.

Vic Dana :)

Gdje ti radi sin?
- Radi kao izbacivač.
- U nekom klubu ili...?
- Ne, nego izbacuje po 300 slika dnevno na Instagram.
Zaustavi policajac BMW i odmah saopšti vozaču:
- Prebrzo ste vozili, morate da platite kaznu.
Vozač odgovori:
- Sačekajte malo da pozovem mobilnim vašeg šefa, pa će on riješiti problem oko kazne.
Pošto vozač na telefonu dobi saopštenje da je traženi šef nedostupan, policajac mu saopšti:
- Gospodine, iskoristili ste pomoć prijatelja, publike nema, ostalo vam je samo pola-pola.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo SA PANELA O JAVNIM NABAVKAMA PORUČENO DA ZAKON TREBA DA VAŽI JEDNAKO ZA SVE Na tajne tendere potrošeno osam miliona eura Ana Đurnić je navela da je ANB jedina institucija koja ne poriče da sprovodi povjerljive nabavke i koja je uredno dostavila potrošnju o svojim povjerljivim nabavkama, zaključno sa 2016. godinom
Dan - novi portal
Za­ko­nom o jav­nim na­bav­ka­ma tre­ba­lo bi bo­lje ure­di­ti si­stem na­bav­ki u obla­sti bez­bjed­no­sti i od­bra­ne, a Agen­ci­ja za na­ci­o­nal­nu bez­bjed­nost (ANB) i Mi­ni­star­stvo unu­tra­šnjih po­slo­va (MUP) su za po­vjer­lji­ve na­bav­ke od 2013. do pro­šle go­di­ne po­tro­ši­li oko osam mi­li­o­na eura. To je oci­je­nje­no na pa­nel di­sku­si­ji „Po­vjer­lji­ve na­bav­ke – jav­ne, a taj­ne”, ko­ja je dio isto­i­me­nog pro­jek­ta, ko­ji In­sti­tut Al­ter­na­ti­va spro­vo­di u sa­rad­nji sa Cen­trom za is­tra­ži­vač­ko no­vi­nar­stvo CIN, a uz fi­nan­sij­sku po­dr­šku Evrop­ske uni­je u okvi­ru re­gi­o­nal­nog pro­jek­ta „Od­go­vor­nost, teh­no­lo­gi­ja i mre­ža in­sti­tu­ci­o­nal­ne otvo­re­no­sti u ju­go­i­stoč­noj Evro­pi – Action SEE”.
Ko­or­di­na­tor­ka pro­jek­ta i is­tra­ži­vač jav­nih po­li­ti­ka u In­sti­tu­tu Al­ter­na­ti­va Ana Đur­nić po­ja­sni­la je da je is­tra­ži­va­nje ko­je je spro­veo IA bi­lo fo­ku­si­ra­no na ANB, MUP i Mi­ni­star­stvo od­bra­ne, a ob­u­hva­ti­lo je pe­ri­od od 2013. do 2017. go­di­ne.
– Ključ­ni na­la­zi is­tra­ži­va­nja po­ka­zu­ju da se tro­še­nje jav­nog nov­ca na po­vjer­lji­ve na­bav­ke u Cr­noj Go­ri de­ša­va da­le­ko od oči­ju jav­no­sti, a da ni osnov­ni po­da­ci o ovim na­bav­ka­ma, po­put aka­ta na osno­vu ko­jih se one spro­vo­de, če­sto ni­je­su do­stup­ni jav­no­sti – is­ta­kla je Đur­ni­će­va.
Ona je ka­za­la da u cr­no­gor­skom za­kon­skom okvi­ru, ko­ji re­gu­li­še si­stem na­bav­ki u obla­sti bez­bjed­no­sti i od­bra­ne, po­sto­ji „ter­mi­no­lo­ška zbr­ka” ko­ja se ne­ga­tiv­no od­ra­ža­va na ure­đe­nost ove obla­sti. Đurnićeva je navela da je ANB je­di­na in­sti­tu­ci­ja ko­ja ne po­ri­če da spro­vo­di po­vjer­lji­ve na­bav­ke i ko­ja je ured­no do­sta­vi­la po­tro­šnju o svo­jim po­vjer­lji­vim na­bav­ka­ma, za­ključ­no sa 2016. go­di­nom.
Pred­sjed­ni­ca Cen­tra za is­tra­ži­vač­ko no­vi­nar­stvo Mil­ka Ta­dić Mi­jo­vić oci­je­ni­la je da se po­vjer­lji­vim pro­gla­ša­va­ju na­bav­ke ko­je to ni­je­su.
– Ap­su­rd­no je, ali ka­ko od­mi­če pro­ces evrop­skih in­te­gra­ci­ja, ko­ji bi tre­ba­lo da do­ve­de do ja­ča­nja vla­da­vi­ne pra­va i struk­tur­nih re­for­mi u na­šoj ze­mlji, opa­da­ju me­dij­ske slo­bo­de i pri­stup in­for­ma­ci­ja­ma od jav­nog zna­ča­ja – na­ve­la je Ta­dić Mi­jo­vić.
Pre­ma svim re­le­vant­nim me­đu­na­rod­nim or­ga­ni­za­ci­ja­ma, ka­ko je re­kla, Cr­na Go­ra je ni­že na lje­stvi­ci me­dij­skih slo­bo­da da­nas, ne­go što je bi­la pri­je otva­ra­nja pre­go­vo­ra.
Is­tra­ži­vač Be­o­grad­skog Cen­tra za bez­bjed­no­snu po­li­ti­ku iz Sr­bi­je, Vla­di­mir Er­ceg oci­je­nio je da ka­da je ri­ječ o na­bav­ka­ma u obla­sti bez­bjed­no­sti i od­bra­ne u Sr­bi­ji po­sto­je dvi­je ključ­ne po­ru­ke.
– Jed­na je da je za­kon­ski okvir jav­nih na­bav­ki i okvir ko­ji ure­đu­je na­bav­ke u obla­sti od­bra­ne i bez­bjed­no­sti u naj­ve­ćoj mje­ri uskla­đen sa te­ko­vi­na­ma EU. Dok dru­ga po­ru­ka je­ste da, upr­kos ja­ča­nju za­kon­skog okvi­ra, prak­sa na­bav­ki u in­sti­tu­ci­ja­ma sek­to­ra bez­bjed­no­sti ne na­pre­du­je, već po­sto­je tren­do­vi ko­ji su po­pri­lič­no za­bri­nja­va­ju­ći – na­veo je Er­ceg.M.S.


DRI evidentira zloupotrebe

Đurnićeva je istakla da je međunarodna ekspertska organizacija SIGMA u izvještaju za prošlu godinu navela da nisu dobra važeća zakonska rješenja za sistem nabavki u oblasti bezbjednosti i odbrane.
– Zbog toga smo ove godine od SIGMA-e za nivo usaglašenosti naših propisa sa zakonodavstvom Evropske unije (EU) dobili ocjenu tri. Jedina svjedočanstva zlupotreba u oblasti odbrane i bezbjednosti, kada je riječ o nabavkama su izvještaji Državne revizorske institucije (DRI). Tokom ovog izvještajnog perioda, DRI je radila reviziju sve tri potrošačke jedinice kojima smo se mi bavili i kod sve tri je utvrdila jednu istu nepravilnost, a to je da se nabavke koje bi trebalo da budu javne nabavljaju povjerljivim procedurama - objasnila je Đurnićeve.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"