Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
U zgradi ANB-a bili smo Milo, Duško, Peruničić i ja * Pred izbore otvaraju 200 radnih mjesta * Mesar uhapšen  zbog ubistva * Vukčević nezakonito smijenjen * U zgradi ANB-a bili smo Milo, Duško, Peruničić i ja * Ako hoće priznanje Kosova – hvala, doviđenja * Ljepota je u umjerenosti
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 26-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Neven Gošović, funkcioner Demokratske Crne Gore :
– Motiv postupanja Filipa Vujanovića nije poštovanje zakona, već čista računica njegove partije i njenog šefa da održavanje lokalnih i predsjedničkih izbora u istom danu ne bi bilo u interesu DPS-a.

Vic Dana :)

Policajac zaustavlja auto koji je jurio brzinom većom od 150 km na sat:
– Gospođo, da li znate da ste prekoračili dozvoljenu brzinu?
Gospođa koja ima 85 godina, mirno odgovara:
– Znam sine, ... ali ja moram da stignem na odredište prije nego što zaboravim gdje sam krenula ...

Razgovaraju dvije gluve babe:
- Je li, a koji je danas dan, je l‘ četvrtak?
- Ma jok, bre, danas je četvrtak.
- A što sam ja sve mislila da je danas četvrtak?

Razgovor babe i unuka:
- Još samo da završiš fakultet, pa mogu da umrem.
- Baba, završio sam faks! -Još samo da se oženiš, pa mogu da umrem ...
- Čekaj baba, nismo se tako dogovorili!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo DEMOKRATE TRAŽE DA SE ISPOŠTUJE ODLUKA USTAVNOG SUDA
Sa konferencije Demokrata Država povrijedila prava majki
Dan - novi portal
-Član pred­sjed­ni­štva De­mo­krat­ske Cr­ne Go­re Ne­ven Go­šo­vić sa­op­štio je ju­če da se pred­sjed­nik De­mo­kra­ta Alek­sa Be­čić otvo­re­nim pi­smom obra­tio pre­mi­je­ru Du­šku Mar­ko­vi­ću po­vo­dom od­lu­ke Ustav­nog su­da ko­jom su uki­nu­te i pre­sta­le da va­že po­je­di­ne od­red­be za­ko­na ko­jim je ure­đen prav­ni sta­tus ko­ri­sni­ca na­kna­de po osno­vu ro­đe­nja tro­je ili vi­še dje­ce. Ustav­ni sud je uki­nuo od­red­bu za­ko­na či­jom pri­mje­nom je ostva­ri­va­nje pra­va na mje­seč­nu na­kna­du bi­lo us­kra­će­no maj­ka­ma, ko­ji­ma je ra­di ko­ri­šće­nja tog pra­va pre­stao rad­ni od­nos na od­re­đe­no vri­je­me.
Ustav­ni sud je, ta­ko­đe, kao ne­sa­gla­sne sa Usta­vom, uki­nuo i od­red­be čla­na 12 ospo­re­nog za­ko­na, či­jom is­klju­či­vom pri­mje­nom su nad­le­žni cen­tri za so­ci­jal­ni rad do­ni­je­li oko 22.000 rje­še­nja, ko­ji­ma su sa da­nom 30.6.2017. go­di­ne ob­u­sta­vlje­ne is­pla­te na­kna­da maj­ka­ma.
– Pred­met­nom od­lu­kom Ustav­nog su­da po­tvr­đe­ni su na­ši na­vo­di da su na skan­da­lo­zan na­čin, kr­še­ći ustav­ne prin­ci­pe o vla­da­vi­ni pra­va i jed­na­ko­sti svih pred za­ko­nom, dr­žav­ni or­ga­ni po­vri­je­di­li pra­va maj­ki – is­ta­kao je Go­šo­vić.
Ka­ko je re­kao, na­ve­de­na od­lu­ka Ustav­nog su­da oba­ve­zu­je na pri­mje­nu čla­na 67 Za­ko­na o Ustav­nom su­du Cr­ne Go­re, ko­jim je pro­pi­sa­no da „sva­ko ko­me je po­vri­je­đe­no pra­vo ko­nač­nim ili pra­vo­sna­žnim po­je­di­nač­nim ak­tom, do­ni­je­tim na osno­vu za­ko­na ili dru­gog pro­pi­sa za ko­ji je od­lu­kom Ustav­nog su­da utvr­đe­no da ni­je bio ili da ni­je u sa­gla­sno­sti sa Usta­vom, ima pra­vo da tra­ži od nad­le­žnog or­ga­na iz­mje­nu tog po­je­di­nač­nog ak­ta, kao i da pred­log za iz­mje­nu tog ak­ta mo­že pod­ni­je­ti u ro­ku od šest mje­se­ci od da­na ob­ja­vlji­va­nja od­lu­ke u Slu­žbe­nom li­stu Cr­ne Go­re.“ Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, sa­da maj­ke, ko­ji­ma Za­ko­nom o iz­vr­še­nju od­lu­ke Ustav­nog su­da, po bi­lo kom osno­vu, ni­je omo­gu­će­no da ostva­re pra­vo na mje­seč­nu na­kna­du, ima­ju sva­ka­ko na za­ko­nu za­sno­van in­te­res da po­kre­nu po­stu­pak za iz­mje­nu rje­še­nja do­ne­se­nog na osno­vu od­re­da­ba za­ko­na za ko­je je Ustav­ni sud oci­je­nio da ni­je­su sa­gla­sne sa Usta­vom.
– Pred­sjed­nik De­mo­kra­ta Alek­sa Be­čić u otvo­re­nom pi­smu, do­sta­vlje­nom pred­sjed­ni­ku Vla­de, po­seb­no je uka­zao da je Usta­vom Cr­ne Go­re od­re­đe­no da je od­lu­ka Ustav­nog su­da oba­ve­zna i iz­vr­šna, a da iz­vr­še­nje od­lu­ke Ustav­nog su­da, ka­da je to neo­p­hod­no, obez­bje­đu­je Vla­da. Za­kon o Ustav­nom su­du Cr­ne Go­re, ta­ko­đe, oba­ve­zu­je Vla­du i nad­le­žna mi­ni­star­stva na stva­ra­nje pro­ce­snih pret­po­stav­ki za iz­vr­še­nje na­ve­de­ne od­lu­ke Ustav­nog su­da i, ti­me, za­šti­te pra­va maj­ki, ko­ja im na­kon ob­ja­vlji­va­nja od­lu­ke Ustav­nog su­da, u skla­du sa za­ko­nom pri­pa­da­ju. Po­što­va­nje na­če­la ustav­no­sti i za­ko­ni­to­sti, vla­da­vi­ne pra­va i za­bra­ne dis­kri­mi­na­ci­je, kao i za­šti­ta pra­va maj­ki ko­ji­ma je mje­seč­na na­kna­da pred­sta­vlja­la je­di­ni iz­vor pri­ho­da, oba­ve­zu­ju Vla­du na na­ve­de­no hit­no po­stu­pa­nje – za­klju­čio je Go­šo­vić.M.S.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"