Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita * Odbornicu uhapsili zbog telefonskog poziva * Mila tumačio uz pomoć rječnika * Tužilaštvo da ispita bogatstvo Vujovića * Decembar u znaku dobrog zvuka * Savremena srpska umjetnost pred kineskom publikom * Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije :
Ako državni funkcioneri ne mogu da dokažu da su nešto stekli od svojih primanja, svu takvu imovinu im treba oduzeti. Mnogi su stekli imovinu na račun pljačke države i naroda.

Vic Dana :)

Mujo se jedva dovukao kući mrtav pijan u sitne sata, a bijesna Fata ga dočeka u kuhinji i zvizne mu jednu za uho:
- Pijanduro jedna obična, ‘o’š još pit’?
Mujo ćuti, a Fata mu zalijepi još jednu:
- A, budalet’no, ‘o’š još pit’?
Mujo i dalje ćuti, pa ga Fata tresne nogom:
- Čuješ ti mene? ‘O’š još pit?!
Mujo slegne ramenima:
- A daj onda još jednu kad s’ već tol’ko navalila...

Utrčava muž u kuću i s vrata viče:
- Ženooo... šta bi radila kad bih dobio na lotou?
- Uzela bih ti pola i ostavila te!
Muž izvadi 20 eura, daje ženi 10 i kaže:
- Briši.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-12-01 SA KONFERENCIJE UMHCG PORUČENO Obezbijediti sredstva za prava OSI
Dan - novi portal
Glav­ni grad Pod­go­ri­ca tre­ba­lo bi bu­dže­ti­ma za na­red­ne go­di­ne da pla­ni­ra sred­stva za re­a­li­za­ci­ju lo­kal­nih i na­ci­o­nal­nih do­ku­me­na­ta ko­ja se ti­ču ostva­ri­va­nja pra­va oso­ba sa in­va­li­di­te­tom (OSI). To je oci­je­nje­no na pres kon­fe­ren­ci­ji Udru­že­nja mla­dih sa hen­di­ke­pom Cr­ne Go­re (UMHCG).
Ko­or­di­na­tor­ka Prav­nog pro­gra­ma i an­ti­di­skri­mi­na­ci­je u UMHCG Mi­ro­sla­va Mi­ma Iva­no­vić oci­je­ni­la je da je pro­ces pla­ni­ra­nja, iz­ra­de, spro­vo­đe­nja i mo­ni­to­rin­ga re­a­li­za­ci­je bu­dže­ta Glav­nog gra­da Pod­go­ri­ce ne­us­kla­đen s Kon­ven­ci­jom UN-a o pra­vi­ma oso­ba s in­va­li­di­te­tom.
– Ovo u sva­ko­dnev­nom ži­vo­tu OSI zna­či da ne mo­gu ostva­ri­ti osnov­na pra­va za­ga­ran­to­va­na kon­ven­ci­jom i da se pot­pu­no one­mo­gu­ća­va nji­ho­vo uče­šće u pro­ce­su pla­ni­ra­nja, iz­ra­de, spro­vo­đe­nja i mo­ni­to­rin­ga re­a­li­za­ci­je bu­dže­ta Glav­nog gra­da Pod­go­ri­ce – ob­ja­sni­la je Iva­no­vić.
Ona je ka­za­la da je UMHCG, u okvi­ru pro­jek­ta, ura­dio is­tra­ži­va­nje sa fo­kus gru­pa­ma, na osno­vu ko­jeg su do­ni­je­li pre­po­ru­ke za una­pre­đe­nje u toj obla­sti i da je po­treb­no kon­ti­nu­i­ra­no ra­di­ti i pre­u­ze­ti od­go­vor­nost za spro­vo­đe­nje pre­po­ru­ka Ko­mi­te­ta UN-a za pra­va OSI od stra­ne Glav­nog gra­da Pod­go­ri­ca. Iva­no­vić je na­ve­la da je u Od­lu­ci o bu­dže­tu Glav­nog gra­da Pod­go­ri­ce za 2018. i u na­red­nim go­di­na­ma po­treb­no pla­ni­ra­ti sred­stva za re­a­li­za­ci­ju lo­kal­nih i na­ci­o­nal­nih do­ku­me­na­ta ko­ja se ti­ču ostva­ri­va­nja pra­va OSI.
Na­gla­si­la je da u bu­dže­tu po­treb­no de­fi­ni­sa­ti i obez­bje­đi­va­nje pri­stu­pač­no­sti obje­ka­ta i po­vr­ši­na u jav­noj upo­tre­bi, pri­stu­pa­čan grad­ski pre­voz s audio-sig­na­li­za­ci­jom, obez­bje­đi­va­nje ve­ćeg bro­ja par­king mje­sta za OSI i lak­še pro­ce­du­re za ostva­ri­va­nje pra­va na njih, za­po­šlja­va­nje OSI u in­sti­tu­ci­ja­ma Glav­nog gra­da Pod­go­ri­ce.
No­vi­nar dnev­nog li­sta „Dan“ Mi­lan Se­ku­lo­vić ka­zao je da je na­ša me­dij­ska ku­ća spro­ve­la is­tra­ži­va­nje sa UMHCG, ko­je je po­ka­za­lo da je Glav­ni grad Pod­go­ri­ca sprem­ni­ji da pla­ti „ka­znu“ zbog ne­za­po­šlja­va­nja OSI, „ne­go da za­po­sli ne­kog mla­dog mom­ka i dje­voj­ku ko­ji mo­že ra­di­ti bi­lo ko­ji ad­mi­ni­stra­tiv­ni po­sao“.
– Oso­ba­ma sa in­va­li­di­te­tom je u Pod­go­ri­ci us­kra­će­no i pra­vo da se ba­ve kre­i­ra­njem bu­dže­ta, jer se taj akt pi­še u ne­pri­stu­pač­nim pro­sto­ri­ja­ma, a da stvar bu­de još iro­nič­ni­ja i jav­ne ras­pra­ve se od­vi­ja­ju u pro­sto­ri­ja­ma ne­pri­stu­pač­nim za OSI. Ta­ko­đe, ne mo­gu ga svi či­ta­ti – na­gla­sio je on.
Do­dao je da upr­kos pri­či o pri­la­go­đa­va­nju obje­ka­ta za pri­stup OSI i na­vod­nim iz­dva­ja­nji­ma u te svr­he, „u prak­si ni­je­smo ot­kri­li po­hval­ne re­zul­ta­te“.
Is­tra­ži­vač jav­nih po­li­ti­ka u In­sti­tu­tu al­ter­na­ti­va (IA) Ana Đur­nić ka­za­la je da je pro­je­kat UMHCG dio ši­reg pro­jek­ta WE­BER ko­ji spro­vo­di se­dam tink-tank or­ga­ni­za­ci­ja ci­vil­nog dru­štva iz re­gi­o­na, me­đu ko­ji­ma je i IA.
A.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"