Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita * Odbornicu uhapsili zbog telefonskog poziva * Mila tumačio uz pomoć rječnika * Tužilaštvo da ispita bogatstvo Vujovića * Decembar u znaku dobrog zvuka * Savremena srpska umjetnost pred kineskom publikom * Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije :
Ako državni funkcioneri ne mogu da dokažu da su nešto stekli od svojih primanja, svu takvu imovinu im treba oduzeti. Mnogi su stekli imovinu na račun pljačke države i naroda.

Vic Dana :)

Mujo se jedva dovukao kući mrtav pijan u sitne sata, a bijesna Fata ga dočeka u kuhinji i zvizne mu jednu za uho:
- Pijanduro jedna obična, ‘o’š još pit’?
Mujo ćuti, a Fata mu zalijepi još jednu:
- A, budalet’no, ‘o’š još pit’?
Mujo i dalje ćuti, pa ga Fata tresne nogom:
- Čuješ ti mene? ‘O’š još pit?!
Mujo slegne ramenima:
- A daj onda još jednu kad s’ već tol’ko navalila...

Utrčava muž u kuću i s vrata viče:
- Ženooo... šta bi radila kad bih dobio na lotou?
- Uzela bih ti pola i ostavila te!
Muž izvadi 20 eura, daje ženi 10 i kaže:
- Briši.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-12-01 VLADA PREDLOŽILA VRAĆANJE NADOKNADA ZA 143 MAJKE, ŽELJKA SAVKOVIĆ OCJENJUJE Narodu bacaju prašinu u oči Od 22.000 korisnica, sada naknadu prima svega oko 2.000 i to ako ubrojimo ove nove. Zašto Vlada nije bila dobra pa priznala da su pogriješili i vratila svima nadoknade, zašto diskriminišu žene koje su imale ugovore o radu na određeno vrijeme? Njih je nekoliko hiljada, kaže Savković
Dan - novi portal
Vla­da je na ju­če­ra­šnjoj sjed­ni­ci utvr­di­la Pred­log za­ko­na o iz­vr­še­nju od­lu­ke Ustav­nog su­da ko­jim je pred­vi­đe­no da ko­ri­sni­ce na­kna­da sa tro­je i vi­še dje­ce ko­je su se ba­vi­le pred­u­zet­ni­štvom ili po­ljo­pri­vre­dom, njih sve­ga 143, ima­ju pra­vo na mje­seč­nu na­kna­du. Vla­da pra­vo na na­kna­du ni­je vra­ti­la maj­ka­ma ko­je su pre­ki­nu­le rad­ni od­nos na od­re­đe­no vri­je­me, što pred­stav­ni­ca ko­or­di­na­ci­o­nog od­bo­ra biv­ših ko­ri­sni­ca na­kna­da po osno­vu ma­te­rin­stva Želj­ka Sav­ko­vić ocje­nju­je kao ba­ca­nje pra­ši­ne u oči, ka­ko bi se pri­kri­la dis­kri­mi­na­ci­ja oko 20.000 že­na.
– Od 22.000 ko­ri­sni­ca, sa­da na­kna­du pri­ma sve­ga oko 2.000 i to ako ubro­ji­mo ove no­ve. Za­što Vla­da ni­je bi­la do­bra pa pri­zna­la da su po­gri­je­ši­li i vra­ti­la svi­ma na­dok­na­de, za­što dis­kri­mi­ni­šu že­ne ko­je su ima­le ugo­vo­re o ra­du na od­re­đe­no vri­je­me? Njih je ne­ko­li­ko hi­lja­da. U re­du je što su vra­ti­li za ovih 143, ali što ne vra­te osta­lim? Sa­mo za­va­ra­va­ju na­rod, za­to što sle­de­će go­di­ne idu iz­bo­ri pa po­ku­ša­va­ju da se na­pra­ve do­bri – is­ti­če Sav­ko­vić.
Ona is­ti­če da Vla­da vra­ća na­kna­de za ma­nji broj že­na ka­ko bi se stvo­ri­la la­žna na­da i ta­ko raz­bi­li pro­te­sti.
– Po­ru­ču­je­mo im da nas ne­će po­di­je­li­ti, ne do­zvo­lja­va­mo ovu per­fid­nu dis­kri­mi­na­ci­ju i pre­va­ru – na­vo­di ona.
Mi­ni­star ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja Ke­mal Pur­šić po­ja­snio je da je pred­vi­đe­no da ko­ri­sni­ce na­kna­da ko­je su, ra­di ostva­ri­va­nja tog pra­va pre­sta­le da oba­vlja­ju pred­u­zet­nič­ku ili po­ljo­pri­vred­nu dje­lat­nost kao osnov­no za­ni­ma­nje i bri­sa­ne su iz od­go­va­ra­ju­ćih re­gi­sta­ra, ima­ju pra­vo na mje­seč­nu na­kna­du u ne­to iz­no­su od 193 eura, sa pri­pa­da­ju­ćim do­pri­no­si­ma od 34 eura.
– Ta­kvih ko­ri­sni­ca, pre­ma evi­den­ci­ji cen­ta­ra za so­ci­jal­ni rad, ima ukup­no 143, od­no­sno 88 pred­u­zet­ni­ca i 55 po­ljo­pri­vred­ni­ca. Go­di­šnji fik­sal­ni efe­kat ove mje­re će bi­ti oko 408.690 eura. Vla­da se opre­di­je­li­la da re­tro­ak­tiv­no ovoj ka­te­go­ri­ji li­ca is­pla­ti na­kna­de za pe­ri­od od 1. ju­la do 31. de­cem­bra i tu svr­hu opre­di­je­li­će 205.490 eura – ka­zao je Pu­ri­šić.
On je na­veo da su pred­lo­gom za­ko­na pre­ci­zi­ra­ne od­re­đe­ne nor­me ko­je se od­no­se na do­ku­men­ta­ci­ju ko­ju tre­ba pri­ba­vi­ti, i utvr­đen do­dat­ni rok od 30 da­na da pred­u­zet­ni­ce i po­ljo­pri­vred­ni­ce ob­no­ve svoj za­htjev i do­sta­ve po­treb­nu do­ku­men­ta­ci­ju.
M.S.


Po 77 eura za 600 že­na

Pu­ri­šić je ka­zao da je odo­bre­no da ko­ri­sni­ce ko­je su iz­gu­bi­le na­kna­du po osno­vu ne­za­po­sle­no­sti po­no­vo ostva­re to pra­vo. Ka­ko je do­dao, to pra­vo bi­će im odo­bre­no od 1. ju­la, ta­ko­đe re­tro­ak­tiv­no.
– Vla­da je za te svr­he opre­di­je­li­la 672.577 eura. Ova iz­mje­na za­ko­na pod­ra­zu­mi­je­va oba­ve­zu dr­ža­ve da upla­ti do­pri­no­se za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ra­nje u iz­no­su od 34,05 eura mje­seč­no ko­ri­sni­ci­ma ko­je je za­kon pred­vi­dio, re­tro­ak­tiv­no i ubu­du­će – ka­zao je Pu­ri­šić.
Od­go­va­ra­ju­ći na pi­ta­nje ko­li­ko je ko­ri­sni­ca ko­je su ra­ni­je bi­le na bi­rou ra­da, re­kao je da ih je bi­lo oko 600.
– One se vra­ća­ju na ono pra­vo ko­je su ima­le, 77 eura, plus po­re­zi i do­pri­no­si ko­ji su se upla­ći­va­li – na­veo je Pu­ri­šić.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"