Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita * Odbornicu uhapsili zbog telefonskog poziva * Mila tumačio uz pomoć rječnika * Tužilaštvo da ispita bogatstvo Vujovića * Decembar u znaku dobrog zvuka * Savremena srpska umjetnost pred kineskom publikom * Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije :
Ako državni funkcioneri ne mogu da dokažu da su nešto stekli od svojih primanja, svu takvu imovinu im treba oduzeti. Mnogi su stekli imovinu na račun pljačke države i naroda.

Vic Dana :)

Mujo se jedva dovukao kući mrtav pijan u sitne sata, a bijesna Fata ga dočeka u kuhinji i zvizne mu jednu za uho:
- Pijanduro jedna obična, ‘o’š još pit’?
Mujo ćuti, a Fata mu zalijepi još jednu:
- A, budalet’no, ‘o’š još pit’?
Mujo i dalje ćuti, pa ga Fata tresne nogom:
- Čuješ ti mene? ‘O’š još pit?!
Mujo slegne ramenima:
- A daj onda još jednu kad s’ već tol’ko navalila...

Utrčava muž u kuću i s vrata viče:
- Ženooo... šta bi radila kad bih dobio na lotou?
- Uzela bih ti pola i ostavila te!
Muž izvadi 20 eura, daje ženi 10 i kaže:
- Briši.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-12-01 OPOZICIJA TRAŽI REAKCIJU TUŽILAŠTVA I ASK U SLUČAJU PREDSJEDNIKA SAVJETA AGENCIJE ZA NADZOR OSIGURANJA
Vujović Vujoviću oduzeti imovinu ukoliko ne dokaže porijeklo Radnici u većini preduzeća koji su imali „sreću” da njihove firme privatizuje Vujović danas su na birou za zapošljavanje i njihova djeca i pored završenih fakulteta rade sezonske poslove na primorju – ocjenjuju u SDP-u
Dan - novi portal
Opozicione partije pozvale su tužilaštvo i Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK) da hitno provjere porijeklo imovine bivšeg ministra ekonomije i aktuelnog predsjednika Savjeta Agencije za nadzor osiguranja Bran­ka Vu­jo­vića. Predlažu i da država izvrši konfiskaciju njegove imovine ukoliko Vujović ne dokaže da je zakonito stekao vrijedne nekretnine.
„Dan” je juče objavio analizu Istraživačkog centra MANS-a, kojom je otkriveno da je Vu­jo­vić za krat­ko vri­je­me uspio da skući oba sina i da je njegova porodica za sa­mo ne­ko­li­ko go­di­na na ku­po­vi­nu no­vih ne­kret­ni­na i vo­zi­la po­tro­ši­la oko 250.000 eura. Po­ri­je­klo te imo­vi­ne ne mo­že se ob­ja­sni­ti nje­go­vim zva­nič­nim pri­ho­di­ma. Si­no­vi Bran­ka Vu­jo­vi­ća, Ivan i Ni­ko­la, po­čet­kom 2013. go­di­ne ku­pi­li su dva sta­na i dvi­je ga­ra­že u is­toj zgra­di u po­pu­lar­nom Si­ti kvar­tu u Pod­go­ri­ci. Sta­no­ve na pr­vom i dru­gom spra­tu, ko­ji ima­ju po 68 me­ta­ra kva­drat­nih, Vu­jo­vi­će­vi na­sled­ni­ci su pla­ti­li 180 hi­lja­da eura. Takođe Vujovići su kupili i vozila – Tojotin SUV, „ševrolet”, BMV i „audi”.
Poslanik Demokratskog fronta i bivši predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić ističe da primjeri poput Vujovića pokazuju da Crna Gora mora uvesti obavezu dokazivanja porijekla bogatstva visokih funkcionera. On smatra da država treba da konfiskuje kompletnu imovinu čije se porijeklo ne može dokazati ili koja je stečena nezakonito.
– S obzirom da je Branko Vujović bio na čelu Agencije za privatizaciju i ministar ekonomije, a sada je u tenderskoj komisiji, nije isključeno da nelegalna imovina potiče iz koruptivnih radnji. Znamo kakve su sve privatizacije bile i kako su se završile, ne samo na primjeru Željezare i KAP-a, nego i ogromne većine preduzeća. U svim tim privatizacijama Vujović je vodio glavnu riječ, i kada su se te privatizacije završavale zatvaranjem preduzeća, uvođenjem stečaja on je uvijek bio na strani onih koji su privatizovali i pljačkali te firme. Uvijek je okrivljavao radnike. Moguće je da ta imovina potiče od koruptivnih radnji jer tako uništavanje i pljačka preduzeća nijesu bili mogući bez koruptivnih radnji – istakao je Vučinić.
On navodi da treba da se provjeri imovina svih onih koji su raspolagali ili raspolažu državnim novcem.
– Ako ne mogu da dokažu da su nešto stekli od svojih primanja, sve treba oduzeti. Mnogi su stekli vrijednu imovinu na račun pljačke države i naroda – ocjenjuje Vučinić.
Šef pres centra Demokratske Crne Gore Duško Stijepović ističe da bogaćenje Branka Vujovića, „korifeja crnogorske pljačkaške privatizacije”, najbolji dokaz da je transfer državnog i društvenog vlasništva pretvoren u igru interesa i moći”. On navodi da je u teškom vremenu društveno ili „svačije i ničije” pretvoreno u „samo njihovo“.
– Društveno bogatstvo je zapalo u ruke bogataške klike i kriminalnih stranih oligarha i sumnjivih tzv. strateških investitora. Taj su transfer debelo naplatili nosioci politike privatizacije. U privatizaciju se ušlo bez prethodne izgradnje stabilnih i antikoruptivnih državnih institucija. Shodno tome, privatizacija je bila kontrolisani haos i negacija poretka, sistema i javnog interesa. Umjesto podizanja efikasnosti privrede, privatizacija je poslužila za formiranje bogataške klike koja drži u šaci društvo i privredu. Prema planu privatizacije iz 1999, planirana je masovna vaučerska privatizacija u cjelosti 226 preduzeća i dio imovine oko 50 preduzeća, a od tada je privatizovano preko 85 odsto državnih preduzeća. Da li je sačinjena ozbiljna analiza učinaka procesa privatizacije? Ko se okoristio u tom procesu? Ako se ima u vidu da svega 16 odsto uvoza pokrivamo izvozom, jasno je kakvo je stanje privrede. U Crnoj Gori skoro 10.000 visokoškolaca nema posao, ali se baš nalazi posao za djecu korifeja pljačkaške privatizacije i pride stanovi od 180.000. Građanima se u lice smiju otimači državne imovine – navodi Stijepović.
Član Koordinacionog odbora Građanskog pokreta URA Miloš Konatar ističe da u situaciji kada državni funkcioneri, bivši i sadašnji, imaju po nekoliko stanova i imovinu za koju se ne može dokazati porijeklo, a doktori, nastavnici i profesori žive kao podstanari, ne možemo govoriti o pravednoj i naprednoj državi.
– Za nas u Građanskom pokretu URA je neprihvatljivo da naši najtalentovaniji mladi ljudi, ljekari i stručnjaci iz raznih oblasti odlaze iz zemlje zbog nebrige države, a da funkcioneri režima uživaju u nezasluženim privilegijama i gomilaju imovinu za koju ne mogu dokazati porijeklo. Ne možemo a da se ne zapitamo šta radi ASK? Vjerovatno su i dalje zauzeti slučajevima uperenim protiv ljudi iz opozicije. U svakom slučaju, svako mora dokazati svaki euro svoje imovine, pogotovo se to odnosi na sadašnje i bivše funkcionere. To očekujemo i od Vujovića. Ukoliko se ne može dokazati porijeklo imovine, država mora reagovati – ističe Konatar.
U Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) navode da ih ne čudi sumnjivo Vujovićevo bogaćenje, jer on, kako navode, nije usamljen slučaj. U toj stranci ističu da tužilaštvo treba da reaguje, kao i ASK kako bi se saznalo otkud Vujovićima 250.000 eura za kupovinu stanova i auta, kada nemaju pokriće u zvaničnim prihodima.
U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) ističu da se rezultati do kojih je došao istraživački centar MANS-a u vezi sa imovinom Branka Vujovića moraju razmatrati sa najvećom mogućom pažnjom kako bi saznali istinu o ovom slučaju.
– Budući da postoji nesklad između prihoda i stotina hiljada vrijednih stanova, pozivamo nadležne državne organe, prije svega tužilaštvo i ASK, da hitno ispitaju navode iz ovog izvještaja. Posebno zabrinjavajuća činjenica leži u tome da je Vujović dugogodišnji prvi čovjek Agencije za restrukturiranje privrede i strana ulaganja koja je direktno orgovorna za desetine spornih privatizacija posle kojih je država ostala siromašnija a razni tajkuni bogatiji. Radnici u većini preduzeća koji su imali „sreću” da njihove firme privatizuje Vujović danas su na birou za zapošljavanje i njihova djeca i pored završenih fakulteta rade sezonske poslove na primorju. Ne ulazeći u sposobnosti sinova Branka Vujovića, zbog toga još jednom pozivamo nadležne državne organe da hitno reaguju kako bi ispitali cijeli slučaj – kažu u SDP-u.
M.S.


Nadležni ćute

Iz tužilašta i Agencije za sprečavanje korupcije juče nijesu odgovorili da li će ispitati otkud Vujovićima novac za kupovinu stanova, s obzirom na to da u zvaničnim izvještajima o imovini nemaju pokriće za te izdatke. Takođe, ostali smo uskraćeni i za informaciju da li će se provjeriti kako su Vujovići kupovali automobile, te šta će uraditi kako bi provjerili kako je Branko Vujović početkom 2005. godine kupio stan u zgradi „Maksim” u Podgorici površine 106 kvadrata, koji je plaćen oko 127.000 eura.


U Obodu zaradio „stančić”

Predstavnik bivših radnika cetinjskog preduzeća „Obod” Dragan Banović podsjeća da je Vujović iz pomenute firme, gdje je bio generalni direktor, otišao sa „zarađenim stančićem”.
– Sve što je nakon odlaska sa Cetinja zaradio, zaradio je u Vladi. To je činjenica, a kako – znam isto koliko i vi. Mene je bez stana ostavio u „Obodu”. On je bio generalni direktor i poznato je da je tu i zaradio stan. Svakako da se zalažem za to da institucije provjere otkud mu novac. Ko god ima više nego što su mu prihodi, treba da se provjeri. To je jasno kao bijeli dan – navodi Banović.


Sve će se to objasniti

Politički direktor i poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Tarzan Milošević vjeruje da će Vujović dati objašnjenje kako je stekao imovinu.
– Vjerujem da će Vujović dati objašnjenje za to i da kao ozbiljan čovjek ima pokriće za sve što je kupio. Nakon njegovog odgovora nadležni organi neka regularno rade svoj posao – kazao je Milošević.


Zakonom da se vrati oteto i opljačkano

Demokrate poručuju da se zalažu za donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine, jer se „oteto i opljačkano mora vratiti, a to je uslov za oslobađanje institucija i privrede i za ostvarivanje pravde”.
– Dok djeca otpuštenih radnika sanjaju sumu novca za kartu u jednom pravcu, djeca nosilaca politike rasprodaje državnih preduzeća ostvaruju snove u stanovima koji se nikako nijesu mogli steći legalnim i zvaničnim prihodima. To je vrhunac pravnog i moralnog posrtanja naše zemlje. Crna Gora je zarobljena od strane otuđene elite koja se nelegalno bogati uz prisustvo ili blagoslov vlasti. U našem poreskom zakonodavstvu nema čak ni valjanih normi o unakrsnom ispitivanju prihoda i imovine, što i neke zemlje u regionu poznaju. Dakle, sistem je po mjeri lopova. Klasična kleptokratija. Neće biti napretka u Crnoj Gori sve dok Branko Vujović i njemu slični ne daju objašnjenja iz kojih su izvora stekli enormno bogatstvo i stanove i polože račune za svoje postupke – poručuje Darko Stijepović iz te partije.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"