Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita * Odbornicu uhapsili zbog telefonskog poziva * Mila tumačio uz pomoć rječnika * Tužilaštvo da ispita bogatstvo Vujovića * Decembar u znaku dobrog zvuka * Savremena srpska umjetnost pred kineskom publikom * Predsjednik i dvoje sudija bez pravosudnog ispita
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 02-12-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije :
Ako državni funkcioneri ne mogu da dokažu da su nešto stekli od svojih primanja, svu takvu imovinu im treba oduzeti. Mnogi su stekli imovinu na račun pljačke države i naroda.

Vic Dana :)

Mujo se jedva dovukao kući mrtav pijan u sitne sata, a bijesna Fata ga dočeka u kuhinji i zvizne mu jednu za uho:
- Pijanduro jedna obična, ‘o’š još pit’?
Mujo ćuti, a Fata mu zalijepi još jednu:
- A, budalet’no, ‘o’š još pit’?
Mujo i dalje ćuti, pa ga Fata tresne nogom:
- Čuješ ti mene? ‘O’š još pit?!
Mujo slegne ramenima:
- A daj onda još jednu kad s’ već tol’ko navalila...

Utrčava muž u kuću i s vrata viče:
- Ženooo... šta bi radila kad bih dobio na lotou?
- Uzela bih ti pola i ostavila te!
Muž izvadi 20 eura, daje ženi 10 i kaže:
- Briši.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2017-12-01 IZ HRA POZDRAVILI ODLUKU USTAVNOG SUDA U SLUČAJU TUFIKA SOFTIĆA I PORUČILI
Gorjanc Prelević Skromna naknada ne smije biti „otkup” odgovornosti
Dan - novi portal
Od­lu­ka Ustav­nog su­da, ko­jom je usvo­je­na žal­ba Tu­fi­ka Sof­ti­ća zbog ne­dje­lo­tvor­ne is­tra­ge na­pa­da na nje­ga, na­gla­ša­va va­žnost spro­vo­đe­nja bla­go­vre­me­nih i te­melj­nih is­tra­ga na­pa­da na no­vi­na­re i ve­o­ma je va­žna za za­šti­tu ljud­skih pra­va u Cr­noj Go­ri, oci­je­nje­no je iz NVO Ak­ci­ja za ljud­ska pra­va (HRA). Ta NVO i lon­don­ska Me­dia Le­gal De­fen­se Ini­ti­a­ti­ve (MLDI) po­zdra­vi­li su od­lu­ku Ustav­nog su­da u slu­ča­ju Sof­ti­ća, na­gla­ša­va­ju­ći da ona pred­sta­vlja va­žan ko­rak u bor­bi pro­tiv ne­ka­žnji­vo­sti na­pa­da na no­vi­na­re.
– Če­ti­ri ne­dje­lje po­sli­je Me­đu­na­rod­nog da­na za okon­ča­nje ne­ka­žnji­vo­sti zlo­či­na pro­tiv no­vi­na­ra, Ustav­ni sud Cr­ne Go­re je do­nio ključ­nu pre­su­du ko­ja na­gla­ša­va oba­ve­zu spro­vo­đe­nja dje­lo­tvor­nih i te­melj­nih is­tra­ga na­pa­da na no­vi­na­re – iz­ja­vio je vi­ši prav­ni sa­vjet­nik MLDI Džo­na­tan Mek Ka­li.
Iz­vr­šna di­rek­to­ri­ca HRA Tea Gor­janc Pre­le­vić po­ru­či­la je da se ne­ka­žnji­vost oba na­pa­da na Sof­ti­ća ne smi­je to­le­ri­sa­ti.
– Vr­hov­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo mo­ra da pre­du­zme sve što je još mo­gu­će dok oba slu­ča­ja ne za­sta­re. Skrom­na na­kna­da šte­te Sof­ti­ću ne smi­je da se is­po­sta­vi kao „ot­kup“ od­go­vor­no­sti za pro­pu­ste osnov­nih dr­žav­nih tu­ži­la­ca u Be­ra­na­ma Ja­dran­ke Mi­ćo­vić i Go­ri­ce Go­lu­bo­vić i vi­šeg dr­žav­nog tu­ži­o­ca u Bi­je­lom Po­lju Ri­fa­ta Ha­dro­vi­ća da bla­go­vre­me­no spro­ve­du is­tra­gu ko­ja je mo­gla da ot­kri­je po­či­ni­o­ce i na­lo­go­dav­ce na­pa­da. Osta­je pi­ta­nje za vr­hov­nog dr­žav­nog tu­ži­o­ca (VDT) Ivi­cu Stan­ko­vi­ća da li na­mje­ra­va da pre­du­zme bi­lo što po­vo­dom pro­pu­sta u ra­du dr­žav­nog tu­ži­la­štva ko­me je na če­lu – na­gla­si­la je Gor­janc Pre­le­vić.
Iz Sin­di­ka­ta me­di­ja Cr­ne Go­re (SMCG) su ju­če ka­za­li da je od­lu­ka Ustav­nog su­da pri­zna­nje da dr­ža­va ni­je uči­ni­la do­volj­no da za­šti­ti no­vi­na­ra u oba­vlja­nju nje­go­vog po­sla. Sma­tra­ju da bi ova od­lu­ka ko­nač­no tre­ba­lo da otvo­ri i pi­ta­nje od­go­vor­no­sti nad­le­žnih ko­ji su po­stu­pa­li u is­tra­zi na­pa­da na Sof­ti­ća.
– Nji­ho­vim ne­či­nje­njem ili ne­do­volj­nim či­nje­njem ugro­že­na su osnov­na ljud­ska pra­va jed­nog no­vi­na­ra, kao i mo­guć­nost da slo­bod­no ra­di svoj po­sao. In­di­ka­tiv­no je da ni­ko do sa­da ni­je ma­kar di­sci­plin­ski od­go­va­rao za broj­ne pro­pu­ste u is­tra­ga­ma na­pa­da na no­vi­na­re pa vje­ru­je­mo da će ova pre­su­da ma­kar za­mi­sli­ti nad­le­žne u po­li­ci­ji i tu­ži­la­štvu da utvr­de po­je­di­nač­nu od­go­vor­nost. U Sin­di­ka­tu me­di­ja že­li­mo da vje­ru­je­mo i da će tu­ži­la­štvo uči­ni­ti sve da po­no­vo is­tra­ži sve de­ta­lje na­pa­da na Sof­ti­ća, kao i dru­ge ne­ri­je­še­ne slu­ča­je­ve – za­klju­ču­je se u sa­op­šte­nju.
A.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"