Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kestnerov šverc preplavio Podgoricu * Akcije prodaju Vladi iza leđa * Pacijente pregledali u hotelu * Uhapšen kum Brana Mićunovića * Kestnerov šverc preplavio Podgoricu * Kompromis je kockanje sa samim sobom * Hrvati i Švajcarci vide Rusiju
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-11-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Mihailo Babović, Pozitivna Crna Gora:
– Ovih 35 pari klompi koje doniramo i te kako poboljšavaju zdravstvenu zaštitu sistema.

Vic Dana :)

–Sada možete da skinete masku, gospode doktore. Ja sam vas prepoznao! - reče pacijent u operacionoj sali.

Starija dama je došla kod zgodnog hirurga i pita ga:
– Doktore, možete li da me proljepšate?


– Žao mi je, odrubljivanje glave je u našoj državi zabranjeno.


Mlada pacijentkinja se po povratku iz bolnice hvali prijateljici šta je doživjela:
– Uradili su mi sve pretrage i uradili sve što je bilo u njihovoj moći: mamografiju, tomografiju, pornografiju...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo NA OKRUGLOM STOLU UMHCG PORUČENO Vlasti odgovara veliki broj nezaposlenih OSI
Dan - novi portal
Po­treb­no je kre­i­ra­ti ba­zu o bro­ju ne­za­po­sle­nih oso­ba sa in­va­li­di­te­tom (OSI) u Cr­noj Go­ri i po­bolj­ša­ti mje­re za pod­sti­ca­nje za­po­šlja­va­nja te po­pu­la­ci­je, oci­je­nje­no je na okru­glom sto­lu Udru­že­nja mla­dih sa hen­di­ke­pom Cr­ne Go­re (UMHCG).
Iz­vr­šna di­rek­to­ri­ca UMHCG Alek­san­dra Pa­vi­će­vić oci­je­ni­la je da Za­kon o pro­fe­si­o­nal­noj re­ha­bi­li­ta­ci­ji i za­po­šlja­va­nju oso­ba s in­va­li­di­te­tom mo­ra da se mi­je­nja u ne­ko­li­ko seg­me­na­ta.
– Pr­vi i naj­va­žni­ji je sta­tus Fon­da za pro­fe­si­o­nal­nu re­ha­bi­li­ta­ci­ju, pro­ce­du­re i na­čin spro­vo­đe­nja mje­ra pro­fe­si­o­nal­ne re­ha­bi­li­ta­ci­je, i po­seb­no za­bri­nja­va­ju­će što su dio za­ko­na, a po­seb­no pod­za­kon­ski ak­ti i da­lje de­fi­ni­sa­ni u me­di­cin­skom i funk­ci­o­nal­nom mo­de­lu pri­stu­pa in­va­li­di­te­tu – sa­op­šti­la je ona u pi ar cen­tru.
Ona je oci­je­ni­la da ne­ri­je­še­no pi­ta­nje Fon­da za pro­fe­si­o­nal­nu re­ha­bi­li­ta­ci­ju od­go­va­ra vla­sti .
– Ja­sno je da mi­li­on­ska sred­stva ko­ja se ko­ri­ste na ra­čun OSI uka­zu­ju na to da vla­sti­ma čak od­go­va­ra ve­li­ki broj ne­za­po­sle­nih OSI, od­no­sno po­slo­da­va­ca ko­ji umje­sto za­po­šlja­va­nja bi­ra­ju da pla­te po­seb­ne do­pri­no­se u Fond. Iako su se po­ne­kad iz vla­sti mo­gle ču­ti po­ru­ke da se pi­ta­nje Fon­da tre­ba ri­je­ši­ti, to se ni do da­nas ni­je de­si­lo – na­gla­si­la je ona.
Pred­sjed­nik skup­štin­skog Od­bo­ra za zdrav­stvo, rad i so­ci­jal­no sta­ra­nje Su­ad Nu­ma­no­vić oci­je­nio je da po­sto­ji ne­do­volj­na za­po­sle­nost OSI. On sma­tra da su raz­lo­zi za to pred­ra­su­de po­slo­da­va­ca, ne­pri­stu­pač­no okru­že­nje, kao i ne­pri­la­go­đe­nost rad­nih mje­sta i obje­ka­ta.
– Ne­ki od raz­lo­ga su i po­sto­ja­nje jed­nog bro­ja ne­za­po­sle­nih oso­ba ko­ji­ma ni­je utvr­đen sta­tus OSI, či­nje­ni­ca da je je­dan broj OSI ostva­rio pra­vo na in­va­lid­sku i po­ro­dič­nu pen­zi­ju iako su rad­no spo­sob­ni, ni­zak ni­vo so­ci­jal­ne po­dr­ške, ne­mo­ti­vi­sa­nost za tra­že­nje po­sla, kao i ne­a­de­kvat­na obra­zov­na struk­tu­ra ne­za­po­sle­nih OSI, kao i mno­go­broj­ne ba­ri­je­re u obla­sti sti­ca­nja obra­zo­va­nja – uka­zao je Nu­ma­no­vić.
Za­mje­nik za­štit­ni­ka ljud­skih pra­va i slo­bo­da Si­ni­ša Bje­ko­vić re­kao je da se fo­ku­si­ra­njem na Fond mo­že do­go­di­ti da „ne­svje­sno u naj­bo­ljoj na­mje­ri vr­ši­mo segre­ga­ci­ju OSI”.
– Ako po­gle­da­mo sta­ti­stič­ke po­dat­ke ve­za­ne za za­po­šlja­va­nje ovih li­ca, vi­dje­će­mo da se naj­ve­ći broj njih za­po­šlja­va u or­ga­ni­za­ci­ja­ma ci­vil­nog sek­to­ra ko­je su ma­nje ili vi­še usmje­re­na ka za­šti­ti pra­va OSI. Ako bi se fo­ku­si­ra­li sa­mo na je­dan in­stru­ment, či­ni mi se da bi se iz­gu­bi­li u šu­mi stra­te­ških do­ku­me­na­ta, ko­je je po­treb­no pra­ti­ti sa raz­li­či­tih aspe­ka­ta – na­gla­sio je on.A.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"