Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Opština vrvila od braće, snaha i kumova * Za pranje para lani nijedna prijava * Za stanarine funkcionera 2,2 miliona eura * Medenici mjesečno 4.000, Vukčević dužan 265.000 * Opština vrvila od braće, snaha i kumova * Suva krv * I jare i pare
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 09-07-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miloš Konatar, potpredsjednik GP URA:
I ministar Osman Nurković je priznao da članovi odbora direktora Monteputa nemaju neke naročite obaveze osim da po nekoliko puta godišnje prisustvuju sjednicama.

Vic Dana :)

Uhvati policajac lopova. Nemoćni lopov pita policajca:
●Je li mogu da odem čas do one pekare, umrijeću gladan?
Policajac reče:
●Idi, ali odmah da se vratiš.
Policajac ga pusti, lopov pobjegne. Sjutradan isti policajac uhvati istog lopova. Lopov mu kaže:
●Ajde molim te, pusti me da odem do one pekare, umrijeću gladan.
Policajac mu kaže:
●Da bre, nisam ja od juče, ti ostani tu, a ja ću da idem da ti kupim!

Pita sudija Muju: 
- Hoćete li mi reći ko je vaš saučesnik?!
- Na koga ja vam ličim, zar da odam rođenog brata?!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo URA KRITIKUJE PROMJENE U OBRAZOVANJU Reforma nastavak politizacije
Dan - novi portal
Pla­ni­ra­na re­for­ma obra­zo­va­nja je na­sta­vak po­li­ti­za­ci­je i cen­tra­li­za­ci­je obra­zov­nog si­ste­ma, oci­je­nju­ju u gra­đan­skom po­kre­tu URA. Oni sma­tra­ju da „ne­shva­tlji­vi, im­pro­vi­za­tor­ski i eks­pe­ri­men­tal­ni na­či­ni kre­a­ci­je i re­a­li­za­ci­je obra­zov­ne po­li­ti­ke ko­ji su tre­nut­no na sna­zi, mo­gu osta­vi­ti ne­sa­gle­di­ve po­sle­di­ce na cje­lo­kup­nu stvar­nost, kva­li­tet i funk­ci­o­nal­nost škol­skog si­ste­ma”.
– Ozbi­ljan po­ku­šaj zva­nič­ni­ka no­si­la­ca obra­zov­ne po­li­ti­ke, kroz usva­ja­nje ra­di­kal­nih pro­mje­na za­kon­ske re­gu­la­ti­ve iz sfe­re obra­zo­va­nja, ko­je se pla­ni­ra­ju od 1. sep­tem­bra ove go­di­ne, do­no­si ne­ga­tiv­ne pro­mje­ne -- oci­je­ni­la je Zden­ka Gr­bav­če­vić, čla­ni­ca Pred­sjed­ni­štva po­kre­ta URA.
Ona na­vo­di da ini­ci­ja­tor ni­je sa­gle­dao ne­mo­guć­nost pri­mje­ne se­ta za­ko­na i to po ko zna ko­ji put na šte­tu uče­ni­ka i re­a­li­za­to­ra na­stav­nog pro­ce­sa iz raz­lo­ga ne­bla­go­vre­me­no­sti.
– Sma­tra­mo da pro­mje­na Obra­zov­nog pro­gra­ma za osnov­no obra­zo­va­nje i vas­pi­ta­nje je tre­ba­lo da se pri­mi­je­ni po­ste­pe­no kroz tri ci­klu­sa. Pred­la­že­mo oba­ve­zno for­mi­ra­nje ko­mi­si­ja pri­li­kom pri­je­ma na­stav­ni­ka u rad­ni od­nos ko­je obra­zu­ju is­klju­či­vo na­stav­nič­ka vi­je­ća, a ne ru­ko­vo­di­o­ci shod­no sta­tu­tar­nim ovla­šće­nji­ma. Za nas u URA je ne­pri­hva­tlji­va bru­tal­na cen­tra­li­za­ci­ja i po­li­ti­za­ci­ja obra­zov­nog si­ste­ma jer se vo­di­lo ra­ču­na o oni­ma ko­ji su oda­no re­a­li­zo­va­li par­tij­sku po­li­ti­ku. Zbog to­ga pred­la­že­mo da iz­bor di­rek­to­ra obra­zov­no-vas­pit­nih usta­no­va re­a­li­zu­ju na­stav­nič­ka vi­je­ća i škol­ski od­bo­ri i da se di­rek­to­ri­ma ne us­kra­ću­je pra­vo po­nov­nog kon­ku­ri­sa­nja – ka­za­la je Gr­bav­če­vić.
Pot­pred­sjed­ni­ca URA Su­a­da Zo­ro­njić is­ti­če da je cilj pro­svje­te da se omo­gu­ći raz­voj mo­ral­ne i obra­zo­va­ne lič­no­sti, da se te­ži te­melj­noj re­for­mi ka­ko bi se do­sti­gao re­spek­ta­bi­lan ni­vo zna­nja ko­ji bi se po­ka­zao na me­đu­na­rod­nom ni­vou.
– Ova­kva re­for­ma ne­će bi­ti ni­ka­kav is­ko­rak vla­da­ju­će par­ti­je već sa­mo uru­ša­va­nje osnov­nih eg­zi­sten­ci­o­nal­nih pi­ta­nja, što će bi­ti po­gub­no za sve gra­đa­ne Cr­ne Go­re. Br­zi­na ko­jom je spro­vo­đe­na ova re­for­ma i ne­do­vo­ljan rok za struč­nu jav­nu ras­pra­vu ima­ju za po­sle­di­cu da ključ­ne in­sti­tu­ci­je ko­je tre­ba da im­ple­men­ti­ra­ju ove za­ko­ne ni­su usa­gla­še­ne, što vi­di­mo kroz vi­še­ne­djelj­nu ras­pra­vu iz­me­đu UCG, sa jed­ne stra­ne, i Mi­ni­star­stva pro­svje­te i Vla­de Cr­ne Go­re, po­seb­no se to vi­dje­lo oko pi­ta­nja sje­di­šta Vi­so­ke me­di­cin­ske ško­le u Be­ra­na­ma – za­klju­ču­je pot­pred­sjed­ni­ca Gra­đan­skog po­kre­ta URA. M.S.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"