Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Izrešetali bivšeg šefa urbanizma * Izbori ili bojkot do kraja mandata * Vođama klana javljao za hapšenje * Dodijelili posao od 24 miliona, a nemaju ni dozvole * Tramp traži istragu protiv Baraka Obame * Rusi pronašli lijek za rak * Makedonizacija balkanizacije
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 06-03-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Neđeljko Rudović, poslanik Građanskog pokreta URA:
Važno je zanemariti sve žaoke koje su upućivane od nekih opozicionih subjekata ka drugima i usmjeriti se na zajednički cilj.

Vic Dana :)

Žena: Da nismo muž i žena, bi li me opet zaprosio?
Muž: Majke ti, ne započinji svađu!

- Gotovo je, ostavljam te!
- Zašto, bre?
- Ti si zavisnik od pokera!
- Blefiraš!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo IZ CGO-A OCIJENILI DA IZVJEŠTAJ STEJT DEPARTMENTA PREDSTAVLJA REALNU SLIKU CRNOGORSKOG DRUŠTVA SAD prepoznale korupciju u obrazovanju
Dan - novi portal
U di­je­lu iz­vje­šta­ja Stejt de­part­men­ta o ljud­skim pra­vi­ma u Cr­noj Go­ri, ko­ji se ba­vi ko­rup­ci­jom i ne­do­stat­kom tran­spa­rent­no­sti u Vla­di, po pr­vi put je po­seb­no aspo­tro­fi­ra­na ko­rup­ci­ja u vi­so­kom obra­zo­va­nju, sa­op­šti­li su iz Cen­tra za gra­đan­sko obra­zo­va­nje. Is­ti­ču da je to pro­blem na ko­ji CGO go­di­na­ma uka­zu­je, zbog če­ga tr­pi „ru­žne na­pa­de“ od Uni­ve­zi­te­ta Cr­ne Go­re (UCG).
– Bi­će za­ni­mlji­vo ka­ko će UCG re­a­go­va­ti sa­da ka­da ko­rup­ci­ju u vi­so­kom obra­zo­va­nju vi­di i Stejt de­part­ment i ho­će li sa istim ža­rom mo­ći i Stejt de­part­ment na­pa­sti – ka­za­la je sa­rad­ni­ca na pro­gra­mi­ma u CGO Sve­tla­na Pe­šić.
Ona je oci­je­ni­la da iz­vje­štaj pred­sta­vlja vjer­nu sli­ku cr­no­gor­ske stvar­no­sti, te da je nje­go­va po­seb­na vri­jed­nost što u zna­čaj­noj mje­ri ko­ri­sti na­la­ze ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja, ko­je su, ka­ko je uka­za­la, ne­ri­jet­ko pred­met naj­pri­zem­ni­jih na­pa­da u Cr­noj Go­ri zbog uka­zi­va­nja na stvar­ne pro­ble­me­ko­ji op­te­re­ću­ju na­še dru­štvo.
– Na­ma u Cen­tru za gra­đan­sko obra­zo­va­nje je po­seb­no va­žno što se iz­vje­štaj u ne­ko­li­ko obla­sti ko­je su nam u fo­ku­su po­zi­va na na­še iz­vje­šta­je i ocje­ne. To se, pri­je sve­ga, od­no­si na pi­ta­nje ne­tran­spa­rent­nog i se­lek­tiv­nog ula­ga­nja jav­nih sred­sta­va u me­di­je ko­je uvo­di „me­ku cen­zu­ru“ i ugro­ža­va kri­tič­ki ori­jen­ti­sa­ne me­di­je na tr­ži­štu. Na­da­mo se da će i ova opo­me­na ko­ja do­la­zi SAD do­pri­ni­je­ti na­šim na­po­ri­ma da se kre­i­ra­ju ja­sni me­ha­ni­zmi kon­tro­le fi­nan­si­ra­nja me­di­ja iz jav­nih fon­do­va i do­dje­le dr­žav­ne po­mo­ći me­di­ji­ma u Cr­noj Go­ri. Pod­sje­ća­mo da su na­la­zi iz ove obla­sti, ko­ji­ma se CGO go­di­na­ma ba­vi, po­bu­di­li, od sa­mog po­čet­ka ob­ja­vlji­va­nja, pa­žnju mno­gih re­le­vant­nih me­đu­na­rod­nih ak­te­ra, za raz­li­ku od cr­no­gor­skih nad­le­žnih in­sti­tu­ci­ja ko­je upor­no ig­no­ri­šu pro­blem prav­no ne­u­re­đe­ne obla­sti fi­nan­si­ra­nja me­di­ja iz jav­nih fon­do­va i prak­tič­nog fa­vo­ri­zo­va­nja po­je­di­nih me­di­ja u pro­ce­su ovih iz­dva­ja­nja, od­no­sno onih ko­ji po­zi­tiv­no iz­vje­šta­va­ju o Vla­di – sa­op­šti­la je Pe­šić za „Dan“.
Po­sje­ća da je CGO to­kom pro­šle go­di­ne do­ku­men­to­vao da „Vla­da, kroz ne­tran­spa­rent­nu upo­tre­bu dis­kre­ci­o­nih sred­sta­va, igra ak­tiv­nu ulo­gu u od­lu­či­va­nju ko­je će ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je do­bi­ti dr­žav­nu po­moć a ko­je ne“.
– CGO je u svom iz­vje­šta­ju upo­zo­rio da pri­mje­ri ne­po­sto­ja­nja kon­kur­sa i kri­te­ri­ju­ma do­dje­le dr­žav­nog ze­mlji­šta i imo­vi­ne ne­vla­di­nim or­ga­ni­za­ci­ja­ma, uz ma­njak tran­spa­rent­no­sti i mo­guć­nost dis­kre­ci­o­nog od­lu­či­va­nja pred­sta­vlja­ju i ri­zik za ko­rup­ci­ju, što je po­sle­dič­no loš pri­log ugle­du NVO u cje­li­ni. Na ovaj na­čin se otva­ra pro­stor da se vr­ši di­rek­tan uti­caj na NVO, fa­vo­ri­zo­va­njem i na­gra­đi­va­njem od­re­đe­nih NVO, a ka­žnja­va­njem onih ko­je ni­je­su u „mi­lo­sti“ vla­sti. Ovo je po­seb­no va­žno i u svje­tlu po­sled­nje od­lu­ke Skup­šti­ne Glav­nog gra­da da se pre­ko 3.500 kva­dra­ta grad­sko-gra­đe­vin­skog ze­mlji­šta, uz pra­te­će ko­mu­na­li­je, ustu­pi sa­mo za tri NVO – Gra­đan­skoj ali­jan­si, CDT-u i Fak­tu, na je­dan na­čin ko­ji je ne­tran­spa­ren­tan i sa upit­nom za­kon­skom osno­vom, a što vo­di ne­jed­na­kom tret­ma­nu svih osta­lih NVO u od­no­su na ove tri – do­da­je ona.
Pe­šić sma­tra da ovaj na­čin uva­ža­va­nja do­pri­no­sa ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja od stra­ne me­đu­na­rod­nih ak­te­ra mo­že sa­mo slu­ži­ti kao pod­strek da i da­lje kva­li­tet­no ra­de na una­pre­đe­nju i iz­grad­nji de­mo­krat­skog dru­štva, u ko­jem se oni­ma ko­ji kri­ti­ku­ju, ka­ko je is­ta­kla, ne­će ogra­ni­ča­va­ti pro­stor za rad, već će se nji­ho­vi na­la­zi ko­ri­sti­ti ka­ko bi za­jed­no rje­ša­va­li po­sto­je­će pri­lič­no ve­li­ke pro­ble­me.
A.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"