Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Milovom kumu šest miliona državne pomoći * Ne potpisujemo sporazum prije Radojkine ostavke * Novac uzeo da podmiti vještake, a ne Katnića * Prodavali i opasnu opremu za bebe * Milovom kumu šest miliona državne pomoći * Oteo avion da bi predao pismo bivšoj ženi * „Božji prorok” u američkom Kongresu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 30-03-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Vuk Maraš, direktor Monitoring programa MANS-a:
I 2012. godine projekat „Hiljadu plus stanova” pokrenut je uoči parlamentarnih izbora, a veliki broj siromašnih građana ostao je bez neriješenog stambenog pitanja nakon što su prethodno morali da glasaju za DPS.

Vic Dana :)

Čovjek gleda svjetsko prvenstvo u fudbalu. Dolazi dijete i kaže:
- Tata, tata, mamu su zgazila kola!
Čovjek ne pomjera pogled s televizora i kaže:
- Počni ti da plačeš, sad ću ja da dođem.

Prije mnogo godina, jedan mladić je pitao djevojku da se uda za njega.
Rekla je NE!
Tako je on dugo živio srećno!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2016-03-29 OMBUDSMAN TRAŽI TEMELJNU KONTROLU ZBOG NADZORA KOMUNIKACIJA Utvrditi da li su sudije prekršile prava
Dan - novi portal
In­sti­tu­ci­ja za­štit­ni­ka ljud­skih pra­va oče­ku­je od Agen­ci­je za za­šti­tu lič­nih po­da­ta­ka i slo­bo­dan pri­stup in­for­ma­ci­ja­ma da te­melj­no pro­vje­ri da li su is­tra­žne su­di­je pre­kr­ši­le pra­va gra­đa­na tra­že­ći li­stin­ge za sve ko­ri­sni­ke mo­bil­ne te­le­fo­ni­je. Iz te in­sti­tu­ci­je „Da­nu” su ka­za­li da om­bud­sman do sa­da ni­je pri­mio ni­jed­nu pri­tu­žbu u ve­zi na­ve­de­nih ak­tiv­no­sti mo­bil­nih ope­ra­te­ra i is­tra­žnih su­di­ja.
– Ima­ju­ći u vi­du da je Agen­ci­ja za za­šti­tu lič­nih po­da­ta­ka kao pri­mar­no nad­le­žan or­gan već po­kre­nu­la po­stu­pak nad­zo­ra, ne mo­že­mo ko­men­ta­ri­sa­ti i da­va­ti ocje­ne u okol­no­sti­ma ka­da ne vo­di­mo po­stu­pak i ne ras­po­la­že­mo sa do­volj­no in­for­ma­ci­ja. Oče­ku­je­mo da će Agen­ci­ja u po­kre­nu­tom po­stup­ku nad­zo­ra te­melj­no pro­vje­ri­ti da li po­sto­je ne­za­ko­ni­to­sti i ne­pra­vil­no­sti pri­li­kom ob­ra­de lič­nih po­da­ta­ka gra­đa­na, na ko­je se uka­zu­je ob­ja­vlje­nom in­for­ma­ci­jom, i da će na te­me­lju stan­dar­da Evrop­skog su­da za ljud­ska pra­va o za­šti­ti pra­va na pri­vat­nost iz čla­na osam Evrop­ske kon­ven­ci­je, do­ni­je­ti od­go­va­ra­ju­će rje­še­nje – ka­žu u in­sti­tu­ci­ji Za­štit­ni­ka ljud­skih pra­va i slo­bo­da na či­jem je če­lu Šuć­ko Ba­ko­vić.
„Dan” je ra­ni­je ob­ja­vio da su is­tra­žne su­di­je od po­čet­ka go­di­ne od mo­bil­nih ope­ra­te­ra če­ti­ri pu­ta tra­ži­le da im za po­tre­be po­li­ci­je i tu­ži­la­štva do­sta­ve te­le­fon­ske li­stin­ge svih gra­đa­na ko­ji ko­ri­ste mo­bil­ne te­le­fo­ne, ali i spi­sak lo­ka­ci­ja sa ko­jih su te­le­fo­ni­ra­li. Tu in­for­ma­ci­ju po­tvr­di­li su i u Agen­ci­ji za za­šti­tu lič­nih po­da­ta­ka ko­ja je na sjed­ni­ci Sa­vje­ta 17. mar­ta do­ni­je­la od­lu­ku da za­poč­ne po­stu­pak nad­zo­ra kod mo­bil­nih ope­ra­te­ra. Kon­tro­lo­ri će pro­vje­ra­va­ti ko­je po­dat­ke i u kom obi­mu su ope­ra­te­ri do­sta­vlja­li is­tra­žnim su­di­ja­ma, te da li je na taj na­čin gra­đa­ni­ma na­ru­še­na pri­vat­nost.
Iz De­le­ga­ci­je Evrop­ske uni­je u Cr­noj Go­ri po­ru­či­li su u iz­ja­vi za „Dan” da oče­ku­je od Agen­ci­je za za­šti­tu lič­nih po­da­ta­ka i slo­bo­dan pri­stup in­for­ma­ci­ja­ma da te­melj­no is­pi­ta­ju i usta­no­ve da li su is­tra­žne su­di­je pre­kr­ši­le prava gra­đa­na tra­že­ći li­stin­ge za sve ko­ri­sni­ke mo­bil­ne te­le­fo­ni­je.
Ka­ko je „Da­nu” po­tvr­đe­no u Agen­ci­ji za za­šti­tu lič­nih po­da­ta­ka, na­red­be is­tra­žnih su­di­ja pre­ma mo­bil­nim ope­ra­te­ri­ma sa­dr­že na­lo­ge za „pre­tre­sa­nje te­le­ko­mu­ni­ka­ci­o­nog sa­o­bra­ća­ja” za sve gra­đa­ne Cr­ne Go­re, od­no­sno za te­ri­to­ri­je op­šti­na, na­se­lja ili kon­kret­nih uli­ca i to za pe­ri­od od ne­ko­li­ko da­na do mje­sec. Ti po­da­ci su to­kom 2015. tra­že­ni osam pu­ta, a kom­pa­ni­ja Te­le­nor je od Sa­vje­ta Agen­ci­je još 24. apri­la 2015. tra­ži­la mi­šlje­nje da li je u skla­du sa za­ko­nom da do­sta­ve tra­že­ne po­dat­ke. Po­stu­pak nad­zo­ra ta­da ni­je po­kre­nut, jer Agen­ci­ja ni­je ima­la do­volj­no kon­tro­lo­ra. Ka­ko se prak­sa is­tra­žnih su­di­ja na­sta­vi­la, Sa­vjet je ju­če od­lu­čio da for­mi­ra tim ko­ji će iz­vr­ši­ti nad­zor kod mo­bil­nih ope­ra­te­ra.M.S.


Za­šti­će­ni Usta­vom i kon­ven­ci­jom

U in­sti­tu­ci­ji Za­štit­ni­ka pods­je­ća­ju da je pra­vo na pri­vat­nost za­ga­ran­to­va­no, ka­ko Usta­vom ta­ko i Evrop­skom kon­ven­ci­jom o ljud­skim pra­vi­ma.
– Sva­ko za­di­ra­nje u slo­bod­no uži­va­nje ovog pra­va mo­ra bi­ti u gra­ni­ca­ma utvr­đe­nim za­ko­nom, jer sva­ko pre­ko­ra­če­nje za­kon­skih ovla­šće­nja vo­di u po­vre­du sva­kog, pa i ovog ljud­skog pra­va – po­ru­ču­je om­bud­sman.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"