Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Ojadili državu za 4,5 miliona, za Mila sve čisto * Nema dogovora sa DPS-om i njegovim satelitima * Čitava partija pristupa Demokratama * Zakon pisali u interesu tajkuna * Djecu učili o pticama * Najljepša na svijetu * Gigant u zalivu
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 20-04-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Drago Musić, trener atletičarke Slađane Perunovi&:
– Što su rezultati naših sportista bolji, to je ministarstvo prema njima gore.

Vic Dana :)

Facebook: Najbolji sam!
Youtube: I ja!
Google: Bez mene ništa!
Internet: Molim!?
Kompjuter: Bez mene nema nikog’ od vas!
Struja: O čemu vi pričate?
Tesla: What?
Teslina mama: Šta?
Teslin deda: Da nije nas, ne bi ni vas bilo!
Adam i Eva: Šta si to rekao?
Bog: Sram vas sve bilo!
Chuck Norris: Ajmo razlaz.

Dođe kompjuteraš u mesaru i kaže:
- Dajte mi 100 grama salame.
- Da vam narežem?
- Ma jok, prebaci mi na USB!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Balkan - datum: 2017-04-15 VOJNA SARADNJA SAD I HRVATSKE NA KLIMAVIM NOGAMA
Hrvatska vojska Amerikanci optužili hrvatsku vojsku za prevaru Nakon što je prikupljena municija uskladištena kod Rijeke, u skladište je došla američka vojna delegacija da bi pregledala robu prije isporuke, a, kako saznaje „Jutarnji”, američki oficir tada je utvrdio kako 90 odsto municije ne zadovoljava američke standarde, da je dio metaka kineske proizvodnje pa odbija da obavi primopredaju municije
Dan - novi portal
Voj­ni od­no­si Hr­vat­ske i Sje­di­nje­nih Ame­rič­kih Dr­ža­va mo­gli bi da bu­du po­re­me­će­ni zbog pro­pu­sta ko­ji se do­go­dio u Oru­ža­nim sna­ga­ma i Mi­ni­star­stvu od­bra­ne u re­a­li­za­ci­ji ugo­vo­ra o pro­da­ji 1,25 mi­li­o­na me­ta­ka za­po­vjed­ni­štvu ame­rič­kih sna­ga za Evro­pu.
Oru­ža­ne sna­ge SAD op­tu­žu­ju Mi­ni­star­stvo od­bra­ne RH da su po­ku­ša­li da im pro­da­ju mu­ni­ci­ju ko­ja ne od­go­va­ra nji­ho­vim stan­dar­di­ma i da im „uva­le” met­ke ki­ne­ske pro­iz­vod­nje ko­je su iz­ri­či­to na­gla­si­li da ne že­le, sa­zna­je „Ju­tar­nji list”.
U Oru­ža­nim sna­ga­ma za­gre­bač­kom li­stu je po­tvr­đe­no da je do­šlo do ne­pri­jat­ne si­tu­a­ci­je s ame­rič­kim part­ne­ri­ma, pa se na­da­ju da ne­će na­šte­ti­ti da­ljoj voj­noj sa­rad­nji dvi­je ze­mlje.
Pre­ma in­for­ma­ci­ja­ma „Ju­tar­njeg li­sta”, pred­stav­ni­ci ame­rič­ke voj­ske su pro­šle go­di­ne za­tra­ži­li da pre­gle­da­ju za­li­he raz­ne vr­ste na­o­ru­ža­nja i mu­ni­ci­je u skla­di­šti­ma Hr­vat­ske voj­ske.
Na­kon pre­gle­da oba­vlje­nog u lje­to pro­šle go­di­ne, ame­rič­ka stra­na je za po­tre­be za­po­vjed­ni­štva ame­rič­kih sna­ga u Evro­pi na­ru­či­la 2,5 mi­li­o­na ko­ma­da me­ta­ka ka­li­bra 12,8 x 108 mm. Ri­ječ je o mu­ni­ci­ji za te­ške snaj­pe­re i auto­mat­ske pu­ške. Hr­vat­ska voj­ska taj me­tak ko­ri­sti za mi­tra­ljez NSV, ko­ji je sa­stav­ni dio na­o­ru­ža­nja ten­ka M-84.
Oru­ža­ne sna­ge su tu na­rudž­bi­nu mo­gle da is­pu­ne, ali na­knad­no je ame­rič­ka stra­na pre­po­lo­vi­la na­rudž­bi­nu na 1,25 mi­li­o­na ko­ma­da, na­vo­di „Ju­tar­nji”.
Pri­pad­ni­ci ame­rič­ke voj­ske pro­šle go­di­ne su pre­gle­da­li mu­ni­ci­ju i, za­do­volj­ni nje­nim kva­li­te­tom, sa Hr­vat­skom pot­pi­sa­li ugo­vor vri­je­dan oko 30 mi­li­o­na ku­na. Na­kon što je pri­ku­plje­na mu­ni­ci­ja uskla­di­šte­na kod Ri­je­ke, u skla­di­šte je do­šla ame­rič­ka voj­na de­le­ga­ci­ja da bi pre­gle­da­la ro­bu pri­je is­po­ru­ke, a, ka­ko sa­zna­je „Ju­tar­nji”, ame­rič­ki ofi­cir ta­da je utvr­dio ka­ko 90 od­sto mu­ni­ci­je ne za­do­vo­lja­va ame­rič­ke stan­dar­de, da je dio me­ta­ka ki­ne­ske pro­iz­vod­nje pa od­bi­ja da oba­vi pri­mo­pre­da­ju mu­ni­ci­je.
Na­kon ta­kvog za­ključ­ka ame­rič­kog ofi­ci­ra, ame­rič­ka stra­na je hr­vat­skoj stra­ni sla­la ogor­če­ne do­pi­se.
Sa­go­vor­nik „Ju­tar­njeg” u Oru­ža­nim sna­ga­ma tvr­di da u ci­je­loj pri­či po­sto­je dva pro­ble­ma. Pre­ma nje­go­vim ri­je­či­ma, pro­blem oko stan­dar­da met­ka je teh­nič­ke pri­ro­de, a ri­ječ je o na­či­nu ozna­ča­va­nja i pa­ko­va­nja mu­ni­ci­je. Ame­rič­ka voj­ska mu­ni­ci­ju ozna­ča­va i pa­ku­je na je­dan na­čin, a po­nu­đe­na hr­vat­ska mu­ni­ci­ja je po­ri­je­klom sa Da­le­kog is­to­ka i ona se pa­ku­je i ozna­ča­va po dru­gim stan­dar­di­ma.
Iz­vo­ri „Ju­tar­njeg” tvr­de da je Ame­ri­kan­ci­ma pri­je mje­sec da­na po­nu­đe­na ista mu­ni­ci­ja kao i pri­je go­di­nu da­na, i da ne­ma ni go­vo­ra o po­ku­ša­ju pre­va­re. Dru­gi pro­blem je ne­ko­li­ko san­du­ka mu­ni­ci­je iz Ki­ne.
U Oru­ža­nim sna­ga­ma pri­zna­ju da je ri­ječ o nji­ho­vom pro­pu­stu, kao i da se u Za­po­vjed­ni­štvu za pot­po­ru, ko­je je bi­lo za­du­že­no za pri­ku­plja­nje i skla­di­šte­nje mu­ni­ci­je, spro­vo­di is­tra­ga da bi se utvr­di­lo ka­ko se ki­ne­ska mu­ni­ci­ja na­šla u po­nu­di.
Sa­go­vor­ni­ci „Ju­tar­njeg” tvr­de da je na­kon in­ten­ziv­nih kon­sul­ta­ci­ja ame­rič­ka stra­na, ipak, pri­hva­ti­la da se ki­ne­ski me­ci za­mi­je­ne dru­gi­ma, kao i da se cio pa­ket sa 1,25 mi­li­o­na me­ta­ka ot­pre­mi u ame­rič­ko za­po­vjed­ni­štvo za Evro­pu.
Pre­ma nji­ho­vim ri­je­či­ma, pro­blem ipak ni­je do­šao na po­li­tič­ki ni­vo, ne­go je ri­je­šen „voj­nom di­plo­ma­ti­jom”.
RTS

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"