Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za ubice iznajmili stanove * Bojkot do novih izbora * Tužilaštvo ohrabruje političku korupciju * Milo otima milione, dok Katnić prevodi * Pretvorio noć u dan * Umjetnici zavičaju * „Žena” protiv predrasuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-12-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANjA:
Teško je naći ružniji primjer mržnje prema jednom narodu od reakcije hrvatske predsjednice na srpsku čokoladicu.

Vic Dana :)

Kaže zeka zmiji:
- Izvini što sam te zafrkavao što nemaš noge.
- Ma nema veze, bilo pa prošlo.
- Dobro, evo ruka!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Balkan U MAKEDONIJI POVEĆANE TENZIJE UOČI IZBORA
Gruevski i Zaev Biraju između politike Gruevskog i Zaeva
Dan - novi portal
SKO­PLjE – U Ma­ke­do­ni­ji je ju­če po­če­la iz­bor­na ti­ši­na pred sju­tra­šnje van­red­ne pre­vre­me­ne par­la­men­tar­ne iz­bo­re za ko­je i do­ma­ći i stra­ni ana­li­ti­ča­ri ocje­nju­ju da su pre­sud­ni za da­lju sud­bi­nu ze­mlje. Ta­ko mi­sle i gra­đa­ni, pa se oče­ku­je ve­li­ka iz­la­znost.
Pre­ma po­da­ci­me Svjet­ske ban­ke, za po­sled­njih de­set go­di­na vla­da­vi­ne ak­tu­el­ne vla­sti 600.000 uglav­nom mla­dih je na­pu­sti­lo Ma­ke­do­ni­ju. Me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca je po­sli­je sko­ro dvo­go­di­šnje po­li­tič­ke kri­ze oci­je­ni­la da su ko­li­ko-to­li­ko is­pu­nje­ni uslo­vi za kre­di­bil­ne iz­bo­re, iako se i da­lje ne zna ta­čan broj upi­sa­nih bi­ra­ča, ali se pret­po­sta­vlja da pra­vo gla­sa ima iz­me­đu 1,4 do 1,8 mi­li­o­na gra­đa­na. U OEBS-u tvr­de da se na osno­vu ažu­ri­ra­nih lič­nih do­ku­me­na­ta ra­di o 1,4 mi­li­o­na gra­đa­na sa pra­vom gla­sa i iz­ra­ža­va­ju ču­đe­nje ka­ko u dr­ža­vi sa ne­pu­nih dva mi­li­o­na sta­nov­ni­ka u bi­rač­kim spi­sko­vi­ma mo­že da bu­de 1,8 mi­li­o­na bi­ra­ča. Sjen­ku na vje­ro­do­stoj­nost po­da­ta­ka o bro­ju bi­ra­ča do­dat­no ba­ca i vi­jest od pri­je tri da­na da je štam­pa­ri­ja u Bi­to­lju od­štam­pa­la 80.000 „prob­nih” gla­sač­kih li­sti­ća za ko­je ni­ko ni­je po­tvr­dio da li su, gdje i na ko­ji na­čin uni­šte­ni.
Iz­bo­re u Ma­ke­do­ni­ji će u ne­dje­lju pra­ti­ti vi­še od osam hi­lja­da do­ma­ćih i stra­nih po­sma­tra­ča, a ame­rič­ka am­ba­sa­da pro­cje­nju­je vi­sok ri­zik i mo­gu­će in­ci­den­te, pa je upo­zo­ri­la svo­je gra­đa­ne da tih da­na iz­bje­ga­va­ju Ma­ke­do­ni­ju. Po­red do­ma­ćih, za pra­će­nje iz­bo­ra akre­di­to­va­no je 75 ino­stra­nih no­vi­na­ra.
Dvi­je naj­ve­će po­li­tič­ke par­ti­je i nji­ho­ve ko­a­li­ci­je su odr­ža­le za­vr­šne mi­tin­ge. Po­ru­ka oba li­de­ra, Ni­ko­le Gru­ev­skog, ko­ji pred­vo­di ko­a­li­ci­ju VMRO-DPMNE, i Zo­ra­na Za­e­va, li­de­ra So­ci­jal­de­mo­krat­skog sa­ve­za ko­ji je u ko­a­li­ci­ji sa li­je­vo ori­jen­ti­sa­nim par­ti­ja­ma, iden­tič­ne su. Obo­ji­ca po­ru­ču­ju da su ovo pre­sud­ni iz­bo­ri za da­lju sud­bi­nu Ma­ke­do­ni­je i da 12. de­cem­bra vi­še ni­šta ne­će bi­ti isto u ovoj dr­ža­vi. VMRO-DPMNE se bo­ri da osta­ne na vla­sti, a SDSM da po­sli­je de­set go­di­na pre­u­zme vlast. Na cen­tral­nim mi­tin­zi­ma go­vo­ri obo­ji­ce su is­pu­nje­ni obe­ća­nji­ma za bo­lju sju­tra­šnji­cu po­sli­je po­bje­de i po­ru­ka­ma za­što gra­đa­ni ne tre­ba da gla­sa­ju za su­prot­nu par­ti­ju.
Gra­đa­ni mo­gu da bi­ra­ju iz­me­đu du­bo­kih de­mo­krat­skih pro­mje­na ko­je na­ja­vlju­je Zo­ran Za­ev i da­lje auto­ri­tar­ne vla­da­vi­ne Gru­ev­skog, či­ji je mo­to ovih de­set go­di­na bio „da se zna ko je ga­zda”.
Me­đu­na­rod­na za­jed­ni­ca je da­la di­jag­no­zu tre­nut­nog sta­nja u Ma­ke­do­ni­ji–Za­ro­blje­na dr­ža­va ogre­zla u ko­rup­ci­ji, kli­jen­te­li­zmu, sa ugu­še­nim gra­đan­skim pra­vi­ma i me­di­ji­ma pod kon­tro­lom vla­da­ju­će par­ti­je. I po­red uka­zi­va­nja me­đu­na­rod­ne za­jed­ni­ce da po­sli­je ovo­ga Gru­ev­ski tre­ba da se po­vu­če sa funk­ci­je, on je po­ka­zao fra­pant­no od­su­stvo smi­sla za od­go­vor­nost, a na upo­zo­re­nje me­đu­na­rod­ne za­jed­nce da li­ca za ko­ja po­sto­je in­di­ci­je da su umi­je­ša­na u kri­mi­nal ne tre­ba da se na­đu na kan­di­dat­skim li­sta­ma, dr­sko je na li­sta­ma kan­di­da­ta sta­vio upra­vo njih, uklju­ču­ju­ći i Jo­ha­na Tr­ču­lov­skog ko­ji je od­go­va­rao za rat­ne zlo­či­ne pro­tiv ci­vil­nost sta­nov­ni­štva u su­ko­bu 2000 – 2001. go­di­ne.
An­ke­te po­ka­zu­ju da je opre­dje­lje­nje gra­đa­na pri­bli­žno isto za obje po­li­tič­ke op­ci­je, po­bjed­ni­ka će, naj­vje­ro­vat­ni­je, od­lu­či­ti neo­pre­di­je­lje­ni ko­jih je sko­ro 30 od­sto od ukup­nog bro­ja bi­ra­ča.
Gra­đa­ni u pred­iz­bor­nim an­ke­ta­ma na pi­ta­nje: „ka­kvu Ma­ke­do­ni­ju oče­ku­je­te po­sli­je iz­bo­ra”, naj­če­šće od­go­va­ra­ju da se ne­će ni­šta pro­mi­je­ni­ti ili da će ze­mlja ući u dra­stič­ne re­for­me i kre­nu­ti pu­tem iz­la­ska iz kri­ze ili da je oče­ku­je da­lja pro­past. Ko je od njih u pra­vu zna­će se već u ne­dje­lju uve­če.
A.Pi­sa­rev

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"