Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Za ubice iznajmili stanove * Bojkot do novih izbora * Tužilaštvo ohrabruje političku korupciju * Milo otima milione, dok Katnić prevodi * Pretvorio noć u dan * Umjetnici zavičaju * „Žena” protiv predrasuda
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 10-12-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
ALEKSANDAR VULIN, MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANjA:
Teško je naći ružniji primjer mržnje prema jednom narodu od reakcije hrvatske predsjednice na srpsku čokoladicu.

Vic Dana :)

Kaže zeka zmiji:
- Izvini što sam te zafrkavao što nemaš noge.
- Ma nema veze, bilo pa prošlo.
- Dobro, evo ruka!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Balkan PRED HAŠKIM SUDOM POČELO IZNOŠENJE ZAVRŠNIH RIJEČI ODBRANE BIVŠEG GENERALA VOJSKE RS
Mladić Mladić kriv samo zato što je Srbin General Mladić je nevin čovjek, rekao je njegov branilac Branko Lukić. Naglasio je da je bivši komandant VRS, po tužilaštvu, „kriv samo zato što je Srbin i što je branio srpski narod u ratu koji su drugi započeli”
Dan - novi portal
HAG – Od­bra­na Rat­ka Mla­di­ća po­če­la je ju­če u Ha­škom tri­bu­na­lu iz­no­še­nje za­vr­šne ri­je­či tvrd­nja­ma da ni­je kriv za zlo­či­ne ko­ji mu se sta­vlja­ju na te­ret, a me­đu ko­ji­ma su op­tu­žbe za rat­ne zlo­či­ne uklju­ču­ju­ći ge­no­cid nad vi­še hi­lja­da mu­sli­ma­na u Sre­bre­ni­ci 1995. go­di­ne.
Bran­ko Lu­kić, advo­kat od­bra­ne re­kao je da su se bo­san­ski mu­sli­ma­ni pri­pre­ma­li za rat i da su stvo­ri­li rat­nu at­mos­fe­ru i pri­je nje­go­vog iz­bi­ja­nja 1992. go­di­ne, pre­no­si Roj­ters.
U za­vr­šnoj ri­je­či pred Ha­škim tri­bu­na­lom, od­bra­na ge­ne­ra­la Rat­ka Mla­di­ća je tvr­di­la da je do­ka­za­la da ge­ne­ral Rat­ko Mla­dić „ni­je kriv” za ge­no­cid i dru­ge zlo­či­ne to­kom ra­ta u BiH za ko­je je op­tu­žen.
Ge­ne­ral Mla­dić ni­je mon­strum ne­go voj­nik ko­ji se bra­nio od islam­ske rat­ne ma­ši­ne ko­ju je s lan­ca pu­stio Ali­ja Izet­be­go­vić, spro­vo­de­ći dži­had, re­kao je bra­ni­lac Bran­ko Lu­kić.
– Ge­ne­ral Mla­dić je ne­vin čo­vjek – re­kao je nje­gov bra­ni­lac Bran­ko Lu­kić. Na­gla­sio je da je ge­ne­ral Mla­dić, po tu­ži­la­štvu, „kriv sa­mo za­to što je Sr­bin i što je bra­nio srp­ski na­rod u ra­tu ko­ji su dru­gi za­po­če­li”.
Mla­dić je, ka­ko je is­ta­kao Lu­kić, „u skla­du sa za­ko­nom” bra­nio svoj na­rod od ne­pri­ja­te­lja ko­ji se slu­žio „islam­skim fa­na­ti­zmom” ka­ko bi do­šao na vlast.
Po mi­šlje­nju bra­ni­o­ca, tu­ži­o­ci su to­kom pro­ce­sa „sva­ko­ga ko je Sr­bin” pro­gla­si­li od­go­vor­nim za zlo­či­ne u BiH.
– To ni­je ni­šta dru­go ne­go ne­do­zvo­lji­va ko­lek­tiv­na kri­vi­ca – oci­je­nio je advo­kat Lu­kić.
Lu­kić je „ne­do­zvo­lji­vom” na­zvao „po­li­ti­ku tu­ži­la­štva” o „ko­lek­tiv­noj kri­vi­ci svih Sr­ba za udru­že­ni zlo­či­nač­ki po­du­hvat” i „okri­vlja­va­nja ge­ne­ra­la Mla­di­ća za sve zlo­či­ne ko­je su po­či­ni­li zna­ni i ne­zna­ni”.
Kao „ap­surd”, za­sno­van na „se­lek­tiv­nom” pri­ka­zi­va­nju do­ka­za op­tu­žbe, bra­ni­lac je na­veo da bi „za­jed­no sa Mla­di­ćem pro­gla­šen kri­vim mo­gao bi­ti sva­ki ofi­cir ko­ji je ika­da slu­žio u bi­lo ko­joj ar­mi­ji”.
Lu­kić je re­kao da su se tu­ži­o­ci osla­nja­li na „pro­pa­gan­du i manj­ka­ve do­ka­ze da bi osu­di­li Mla­di­ća”.
Bra­ni­lac je, po­red to­ga, op­tu­žio i dvo­ji­cu od tro­ji­ce su­di­ja da su „iz­ri­či­to Mla­di­ća pro­gla­si­li kri­vim na dru­gim su­đe­nji­ma pri­je ne­go što je on imao šan­su da se bra­ni”.
To se od­no­si na pred­sje­da­va­ju­ćeg Al­fon­sa Ori­ja i su­di­ju Kri­sto­fa Fli­gea, ko­ji su ra­ni­je iz­re­kli osu­đu­ju­će pre­su­de Mla­di­ću pod­re­đe­nim ofi­ci­ri­ma Sta­ni­sla­vu Ga­li­ću i Zdrav­ku To­li­mi­ru, a i Mom­či­lu Kra­ji­šni­ku.
– Isto­ri­ja će va­ma su­di­ti – da li je prav­da bi­la za­do­vo­lje­na i da li se vi­de­lo da je za­do­vo­lje­na – po­ru­čio je Mla­di­ćev bra­ni­lac su­di­ja­ma.
Osvr­ću­ći se na do­ka­zni po­stu­pak Tu­ži­la­štva, Lu­kić je re­kao da su tu­ži­o­ci na­sto­ja­li da ge­ne­ra­la Mla­di­ća pri­ka­žu kao „su­per­čo­vje­ka” ko­ji je „znao sve i kon­tro­li­sao sva­ko­ga u BiH”.
Po tu­ži­o­ci­ma, „Sr­bi su sa­mi dje­lo­va­li u va­ku­u­mu”, a Mu­sli­ma­ni i Hr­va­ti bi­li su sa­mo „ne­vi­ni po­sma­tra­či”, tvr­dio je Mla­di­ćev bra­ni­lac.
Tu­ži­lac je, na­vo­di AFP, re­kao da je „do­šlo vri­je­me da ge­ne­ral Mla­dić od­go­va­ra za zlo­či­ne pro­tiv sva­ke svo­je žr­tve i za­jed­ni­ce ko­ju je uni­štio”.
Tim od­bra­ne će na­sta­vi­ti iz­no­še­nje svo­jih ar­gu­me­na­ta 12. i 13. de­cem­bra.
Sva­ka stra­na će ima­ti po sat i po za od­go­vor u če­tvr­tak, 15. de­cem­bra, na­ja­vlje­no je ra­ni­je iz Tri­bu­na­la u Ha­gu.
AP pre­no­si da bi pre­su­da mo­gla da se oče­ku­je kra­jem sle­de­će sed­mi­ce.
Mla­dić (74) je op­tu­žen po dvi­je tač­ke op­tu­žni­ce u ve­zi sa ra­tom u BiH ka­ko bi se raz­dvo­ji­la et­nič­ki či­sta srp­ska dr­ža­va od mul­ti­et­nič­ke BiH, po­red po­li­tič­kog li­de­ra bo­san­skih Sr­ba Ra­do­va­na Ka­ra­dži­ća, ko­ji je osu­đen u mar­tu na 40 god­na za­tvo­ra.
Mla­dić po­ri­če op­tu­žbe.
Su­đe­nje ge­ne­ra­lu Voj­ske Re­pu­bli­ke Srp­ske Rat­ku Mla­di­ću po­če­lo je u ma­ju 2012. go­di­ne.
On je go­di­nu da­na ra­ni­je, na­kon 12 go­di­na skri­va­nja, bio uhap­šen u Sr­bi­ji i iz­ru­čen u Hag.
(Tan­jug)

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"