Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Podgoričanin pao u Argentini zbog milionskih pljački * Podgoričanin pao u Argentini zbog milionskih pljački * Kontrolisali Milov kredit, ali ćute o mogućim nepravilnostima * Svjedok otkucao vođe „kavačkog klana“ * Pedofili će robijati do 40 godina * Porfirije i Krivokapić potpisuju Temeljni ugovor * Pacijenti pokušali da provale u Klinički
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 23-04-2021

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Božena Jelušić, poslanik GP URA:
Rušenje ograde u Miločerskom parku nije dovoljan razlog za pokretanje arbitraže od strane zakupca hotela na Svetom Stefanu.

Vic Dana :)

Vratio se sin s ispita. Pita ga otac:
- Kako je bilo?
- Veličanstveno i božanstveno! - odgovori sin.
- Kako to?
- Pa veličanstveno jer smo i profesor i ja bili u odijelu, a božanstveno, kad je profesor postavljao pitanje ja sam se krstio, a kad sam ja odgovaro on se krstio!

- Zašto Perica nosi stube u školu?
- Jer želi visoko obrazovanje.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2021-04-11 OŠTRE REAKCIJE JAVNOSTI ZBOG NOVOG SLUČAJA OBLJUBE DJETATA
Kazne za pedofile blage Kazne za pedofile bestidno blage Registar je trebalo uspostaviti onog momenta kada je identifikovana i prijavljena prva žrtva, jer bi uz oštru primjenu sankcija to bila poruka potencijalnim silovateljima i pedofilima, kaže Aida Petrović Ženski klub Skupštine Crne Gore najavio je da će pripremiti izmjene i dopune zakona koji tretiraju krivično djelo obljuba nad djetetom i nedozvoljene polne radnje, prije svega, Krivičnog zakonika sa ciljem povećanja kazni
Dan - novi portal
Povodom nedavnog slučaja obljube maloljetne djevojčice, za šta je osumnjičen komunalni policajac, grupa građana je putem društvenih mreža pozvala na protest u ponedjeljak u glavnom gradu na kojem će iskazati nezadovoljstvo zbog neadekvatne zaštite djece. Sagovornici „Dana” kao i brojni građani koji su ovim povodom negodovali na društvenim mrežama su saglasni da su kazne za počinioce izuzetno blage i traže da se one hitro pooštre kako bi se konačno stalo na kraj ovako gnusnim zločinima. Ogorčeni događajem koji je uznemirio javnost, građani su na Fejsbuku pozvali na protest na kojem će ostavljanjem plišane igračke kod fontane u centru grada, na Trgu slobode, iskazati nezadovoljstvo i osuditi svaki vid nasilja nad djecom.
– Nas nekoliko građana izrazilo je želju da izađe sa porukama da se djeca zaštite od silovatelja, da se pooštre zakoni i da se sačini registar pedofila, kako bi se stvorio blagi pritisak na institucije i da se ako treba i potpiše peticija. Svakih 10 dana u 16.30 časova izlazićemo na isto mjesto i sa istim zahtjevom, jer ne želimo više da budemo taoci straha, ludila i gluposti. Hoćemo konkretne promjene po ovom pitanju – navodi se u objavi grupe građana.
U proglasu koji se širi društvenim mrežama poručuju i da je uslov da svaki građanin koji dolazi da podrži skup ponese plišanu igračku.
– Igračke bi poslije skupa ostale na Trgu zajedno sa porukama bijesa, zabrinutosti, podrške žrtvama, roditeljima, ljutnje i bez psovki. Skup nije prijavljen, a trajaće 30 minuta u tišini. Takođe, molimo sve koji budu dolazili da ponesu masku, da drže distancu i poštuju epidemiološke mjere – navodi se u pozivu.
Istovremeno, u pozivu mole političke predstavnike da ne dolaze na skup čak ni u svojstvu građana, već da probleme rešavaju tamo gdje treba.
Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je u izjavi za „Dan” da je za krivično djelo nedozvoljene polne radnje predviđena kazna od šest mjeseci do dvije godine zatvora.
– Ovdje se radi o krivičnom djelu gdje počinilac žrtvu, u ovom slučaju dijete, dodiruje po intimnim djelovima tijela. Upravo zbog činjenice da postoji i teže djelo od ovoga, odnosno silovanje, kazna je blaža. I u okruženju je kaznena politika slična, iako smatram da je isuviše blaga. Zakonodavci su očigledno prosudili da se i sa takvom kaznom može postići svrha kažnjavanja, ali visina svakako zavisi od slučaja do slučaja – poručuje Begović.
On ističe da visini kazne značajno doprinose način izvršenja, ali i težina djela te posledice i ranije ponašanje počinioca.
– To je sve splet okolnosti koje utiču na to da li će kazna biti manja ili veća. Za krivično djelo silovanja, pak, može se izreći kazna i do 15 godina zatvora. Javnost je uvijek nezadovoljna visinom kazne, jer smatra da je nedovoljna, naročito kada je riječ o ovako bestidnim napadima – izjavio je Begović.
Iz Ženskog kluba Skupštine Crne Gore najavili su da će pripremiti izmjene i dopune zakona koji tretiraju krivično djelo obljuba nad djetetom i nedozvoljene polne radnje, prije svega, Krivičnog zakonika sa ciljem pojačavanja kazni koje se odnose to krivično djelo. Iz Ženskog kluba ističu da je kazna propisana Krivičnim zakoniko nedopustivo blaga u odnosu na težinu krivičnog djela u kojem je oštećeno dijete.
– Ovo će uz predlaganje Zakona o alimentacionom fondu biti jedan od prioritetnih zakona koji će sve poslanice Skupštine predložiti na usvajanje po hitnom postupku. Ovakvi događaji, posebno kada su počinioci oni koji bi trebalo da po funkciji vode računa o sprovođenju zakona, upozoravaju nas na hitno djelovanje, jer moramo sve učiniti da maksimalno zaštitimo djecu tako što će ovakva krivična djela zakonski biti najoštrije sankcionisana – kažu iz Ženskog kluba.
Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji smatra da se predugo čeka na pooštravanje kazni, te da su se predstavnici udruženja u nekoliko navrata sastajali sa predstavnicima iz resornog ministarstva, sudstva i tužilaštva.
– Zahtijevali smo pooštravanje kaznenih odredbi, jer su preblage, a i analiza koju je radio Vrhovni sud je pokazala je da su kazne preblage i da često idu ispod zakonskog minimuma. Naročito ćemo insistirati na registru ovakvih prestupnika, jer praktično po jedan ovakav slučaj imamo jednom mjesečno, a pretpostavlja se da ih je mnogo više neprijavljenih. Mora se poraditi i na podršci žrtvama i njihovim porodicama, a registrom bi se morala riješiti evidencija, jer su pojedinci kažnjavani tek po nekoliko mjeseci zatvora. Dakle, registar bi morao da pokaže da li se počionici nakon izlaska prate, gdje rade, kuda se kreću, gdje žive, jer sada taj sistem nadzora nemamo – istakla je Mihailovićeva.
Izvršna direktorka Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović ocjenjuje da su sankcije za silovatelje dosad bile blage ili se čak nijesu ni primjenjivale uz najčešće obrazloženje „u nedostatku dokaza”.
– Počinioci seksualnog zlostavljanja imali su u nekim slučajevima šansu da se brane sa slobode, pa im je tako n„zahvaljujući” odlukama pravosudnih organa data mogućnost da utiču na porodicu žrtve da se ne pridruži gonjenju, ne libeći se da im drsko i nasilnički nude enorme stope novca kako bi ućutkali porodice žrtve. Na taj način bi postojala mogućnost da se ionako mala sankcija za silovatelja smanji što bi značilo i raniji izlazak na slobodu – upozorava Petrovićeva.
Ona ističe da, osim što treba pooštriti sankcije silovateljima, neophodno je da oni koji donose odluke o visini kazne u potpunosti primjenjuju zakonodavne norme za ovo teško krivično djelo da ne bi kao dosad bile „mrtvo slovo na papiru”.
– Registar je trebalo uspostaviti onog momenta kada je identifikovana i prijavljena prva žrtva, jer bi uz oštru primjenu sankcija to bila poruka potencijalnim silovateljima i pedofilima, posebno povratnicima, da podliježu praćenju počinjenih „djela” i da neće proći sa blagim ili nikakvim sankcijama. Registar silovatelja i pedofila omogućio bi njihov obavezan nadzor nakon izlaska iz zatvora i obavezno terapeutsko liječenje kod onih kod kojih se konstatuje neophodnost takvih mjera – istakla je Petrovićeva.
Ona ističe i da je zgražavanje javnosti permanentno prisutno kada se desi silovanje, bilo nad djecom bilo nad punoljetnom djevojkom ili ženom. M.D.S.


Djeca nedovoljno zaštićena
Građani Podgorice saglasni su da su trenutno propisane kazne za ovakva i slična djela isuviše blage te da bi ih trebalo hitno pooštriti. Upozorili su i na bezbjednost djece, kako u javnosti tako i na internetu.
Sugrađanin Marko Đurović ističe da su kazne izuzetno blage i da se moraju pooštriti.
– Ovakav slučaj ne smije ostati nekažnjen, i počinilac bi trebalo da dobije što težu kaznu, jer se usudio da djetetu i njegovoj porodici praktično uništi život. Apsolutno podržavam protest i nadam se da će uroditi plodom kako bi se ovakvim pojedincima konačno stalo na put – istakao je Đurović.
Leo Adrović je podsjetio da ovo nije ni prvi ni poslednji ovakav slučaj, ali bi se konačno moralo odlučno reagovati i sačuvati djecu.
– Djeca nijesu dovoljno zaštićena, ni napolju, ali ni na internetu. Osim ovog slučaja obljube, nedavno smo svjedočili i situaciji kada je pedofil preko društvenih mreža „lovio” maloljetne dječake. Osim što treba biti rigorozniji u kažnjavanju silovatelja i pedofila i roditelji bi trebalo da obrate pažnju na to sa kim im se djeca upoznaju preko fejsbuka ili instagrama, jer su mališani na internetu veoma lake mete – poručio je Adrović.
Nemanja Vujović naglašava da je ovaj događaj ponovo otvorio pitanje sigurnosti djece i da bi svi kao društvo trebalo da se zapitamo kuda ovo vodi.
– Kazne moraju biti mnogo rigoroznije, jer činjenica da pedofil može biti kažnjen najviše dvije godine zatvora ili samo novčanom kaznom, govori da nešto mora da se mijenja, jer su kazne male. U ovako brutalnim i okrutnim slučajevima trebalo čak razmišljati i o uvođenju smrtne kazne – poručio je Vujović.
Sugrađanka Ana Marija Pejović istakla je da je zgrožena ovim slučajem i da je počinilac ovim činom ostavio traume djetetu za čitav život.
– Kada su u pitanju ovakvi slučajevi trebalo razmišljati i o uvođenju smrtne kazne. Naročito je to problematično u našoj sredini, a ovako gnusan zločin je najgora stvar koja može da se desi jednom ljudskom biću. Apsolutno podržavam proteste i moramo se potruditi da djeci obezbijedimo sigurno odrastanje. Dakle i strože kazne, ali i veću kontrolu roditelja, jer su putem interneta djeca još lakša meta raznim pojedincima – poručila je Pejovićeva.


Javni apel nadležnim
Povodom slučaja obljube djevojčice, javnosti su se zajedničkim saopštenjem obratili i navijači podgoričke „Budućnosti” „Varvari” i moto-klub „Noćni vukovi”.
– Moramo javno upitati nadležne organe i rukovodioce: da li ste sposobni da zaštitite našu djecu i da li ćemo čekati da lica koja imate u evidenciji učine nešto slično? Nijesmo i nećemo protestovati za račun nijedne partije zakona ili, vladine uredbe, ali znamo i imamo način da bez mnogo populizma zaštitimo našu djecu – navodi se u saopštenju.Hitno mijenjati propise
Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIK Socijalni centar apeluju na poslanike i poslanice u Skupštini da što hitnije usvoje predlog inicijative za izmjene i dopune Krivičnog zakonika, koju su ove organizacije podnijele 26. januara ove godine, a kojom je traženo da se pooštre kaznene mjere za počinioce gnusnih zločina prema djeci.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"