Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Podgoričanin pao u Argentini zbog milionskih pljački * Podgoričanin pao u Argentini zbog milionskih pljački * Kontrolisali Milov kredit, ali ćute o mogućim nepravilnostima * Svjedok otkucao vođe „kavačkog klana“ * Pedofili će robijati do 40 godina * Porfirije i Krivokapić potpisuju Temeljni ugovor * Pacijenti pokušali da provale u Klinički
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 23-04-2021

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Božena Jelušić, poslanik GP URA:
Rušenje ograde u Miločerskom parku nije dovoljan razlog za pokretanje arbitraže od strane zakupca hotela na Svetom Stefanu.

Vic Dana :)

Vratio se sin s ispita. Pita ga otac:
- Kako je bilo?
- Veličanstveno i božanstveno! - odgovori sin.
- Kako to?
- Pa veličanstveno jer smo i profesor i ja bili u odijelu, a božanstveno, kad je profesor postavljao pitanje ja sam se krstio, a kad sam ja odgovaro on se krstio!

- Zašto Perica nosi stube u školu?
- Jer želi visoko obrazovanje.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2021-04-09 ZBOG NAJAVE O PROMJENI USLOVA ZA PRIJEM U CRNOGORSKO DRŽAVLJANSTVO
Sa jučerašnjeg protesta ispred zgrade Vlade - Foto: IVAN PETROVIC Protesti građana širom Crne Gore zbog državljanstva Premijer Zdravko Krivokapić optužio j predsjednika države Mila Đkanovića da pokušava da destabilizuje državu, na što mu je on odgovorio da je "nemoralno tvrditi da sam ja organizator skupa"
Dan - novi portal
Protest ispred zgrade Vlade Crne Gore završen je uz tenzije, ali bez incidenata nakon što je izvršna vlast odložila razmatranje dokumenta koji reguliše pitanja dobijanja crnogorskog državljanstva, što je bio povod protestnog okupljanja. Protest je formalno organizovao Patriotsko-komitski savez, a okupljeni građani kazali su da protestuju zbog najavljene namjere Vlade da spusti kriterijume za dobijanje državljanstva, a time i biračkog prava zasad nepoznatom broju ljudi koji žive u Crnoj Gori. Kako je saopšteno iz Vlade, izmjena Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva nije bila na dnevnom redu jučerašnje sjednice. Navedeno je da će se odluka razmotriti na Vladi kada prođe procedure koje podrazumijevaju odobrenje dva vladina tijela – Sekretarijat za zakonodavstvo i Komisiju za politički sistem. Po ranijoj najavi, Vlada je trebalo da na sjednici razmotri Odluku kojom bi bilo omogućeno da državljanstvo Crne Gore steknu i osobe koje imaju dozvolu o privremenom boravku u državi. Dosad su za crnogorsko državljanstvo mogle da apliciraju samo osobe kojima je odobren stalni boravak u Crnoj Gori.

Uz crnogorske zastave i druga nacionalna obilježja, okupljeni su skandirali: „Nije naša Vlada”, te „Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana”, ali i „Nije ovo Srbija”, „Kosovo je pored Srbije” uz uvredljive poruke upućene čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti, posebno premijeru Zdravku Krivokapiću. U jednom trenutku, policija je okupljene upozorila da se raziđu, pošto je zabranjeno okupljanje u skladu sa epidemiološkim mjerama. Okupljeni građani su vrijeđali policiju, gađali ih jajima i pokušali da sruše zaštitnu ogradu, u čemu su ih spriječili policajci.

Dok je ispred Vlade trajalo okupljanje jednog broja građana, u više gradova pojedini građani su blokirali saobraćajnice. Na Cetinju su se okupili na kružnom toku na ulazu u taj grad. Takođe, blokirani su kružni tokovi u Budvi, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom i Bijelom Polju, kao i magistrale na ulazu u Spuž i Kolašin.

Premijer Zdravko Krivokapić se oglasio povodom protesta, optužujući predsjednika Crne Gore i DPS-a Mila Đukanovića da destabilizuje državu.

– Pozivam predsjednika Đukanovića da ne destabilizuje državu i da narod koji je izveo na ulice pozove da se vrati kućama – napisao je Krivokapić na Tviteru.

On poručuje da neredi koje produkuje Đukanović neće zaustaviti ruku pravde i pravnu državu.

– I tužilački zakoni i odluka o izmjeni kriterijuma za sticanje državljanstva biće usvojeni u interesu države Crne Gore i njenih građana i to nikakvi skupovi u organizaciji DPS-a neće zaustaviti. Građane Crne Gore pozivam na razum i da ne nasijedaju na provokacije onih koji su spremni da ih žrtvuju radi odbrane svog kapitala – zaključio je Krivokapić.

Đukanović je potom reagovao ocjenjujući da je krajnje nemoralno od premijera Krivokapića da insinuira da on organizuje proteste koji mu se ne sviđaju.

– Uzaludni su pokušaji da sve svoje neznanje, neposvećenost i nepostojanost pokušava prikriti time što će papagajski dosadno za sve okriviti bivšu vlast – kazao je Đukanović ističući da je „sada krenuo da to čini i prema njemu lično”, navodeći da je „u trenucima euforičnog raspoloženja, nakon pobjede na izborima govorio i sam premijer, da sam uložio i ulažem sav napor da se izvršna vlast konstituiše, i da što kvalitetnije profunkcioniše”.

Dodaje da je to činio isključivo iz odgovornosti prema državi „za čiji napredak i dalje radim”, te da ima „sve manje poštovanja prema Vladi i njenom premijeru”.

Poručio je Krivokapiću da iza bučnih kritika njegove vlade ne stoji da o tome ne brine. Đukanović je istakao da nikada neće preduzeti nešto što bi ugrozilo stabilnost države.

– Ne samo zato što se ne skrivam kada kritikujem, nego zato što nikada nijesam, a i neću preduzeti ništa što bi potencijalno ugrožavalo stabilnost Crne Gore – tvrdi šef države.

On je naglasio da nijedan pojedinac, pa ni Zdravko Krivokapić, ili makar i loša vlada, ne mogu ga isprovocirati na takvu neodgovornost prema državi.

– Vjerujem da svi zajedno imamo političke zrelosti i kapaciteta da sačuvamo mir, da pokažemo odgovornost prema strateškim državnim ciljevima za koje smo se svi deklarisali, kao i prema svim građanima Crne Gore, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali – zaključio je Đukanović.

Oko stotinu građana je ostalo do 17 časova ispred Vlade. Upućivali su uvredljive povike i poslanicima partija koje čine parlamentarnu većinu koji u to vrijeme stizali u zgradu Vlade na sastanak kod premijera.

Ž.Bo. – M.V
Marković: Došla sam da branim državu
Medijima se obratila Jelena Marković, predsjednica odbornica Liberalne partije iz Nikšića, ističući da nije došla u Podgoricu kao predstavnica te stranke, nego kao Crnogorka, građanka, kao neko i kao svi drugi okupljeni želi da odbrani ovu državu i da sačuva njen identitet, narod i sve ono što su oni krenuli da sruše.

– Ovo što sad čine Crnogorci, protestne vožnje koje su organizovane u svim gradovima, brojne, nijesu vožnje DPS-a. Niti danas niko od nas zastupa i jednu partiju. Branimo interese države i branimo svoj narod. Ustao je crnogorski narod, nijesu ustale političke partije, nego svi oni rodoljubi i patriote koji iznad svega vole svoju državu. Jedan termin je odložiti, a drugi termin je odustati. Znači, mi nijesmo tu da bi oni danas odložili, jer smo 29. decembra svjedoci da oni to mogu da odrade i u toku noći. Tako da mi ne tražimo odlaganje, nego odustajanje od zakona koji je na dnevnom redu. Nijesam iznenađena brojem okupljenih. Ne smatram da nas je malo – rekla je Markovićeva poručujući da ne planiraju da odustanu.

Cetinjanka Ivana Pajović, jedna od okupljenih na protestu, kazala je da apsolutno nije tačno da je DPS organizator, kao što to tvrdi premijer Krivokapić.

– Nijesmo svi DPS, iako poštujemo DPS pošto se većina crnogorskog glasačkog tijela opredijelila za njih. Jesu li imali ili nijesu drugog izbora, to je druga priča. Tu su svi iskrene patriote, jedina partija je Crna Gora. Tu su mnogi moji poznanici, građanski aktivisti, NVO i drugi – navela je Pajovićeva.


Službeno vozilo sa premijerovom kćerkom učestvovalo u incidentu
Na putu Nikšić–Podgorica, u mjestu Bogetići, juče je došlo do incidenta kada je službeno vozilo naišlo na grupu okupljenih građana. Kako se vidi na snimku, nakon što su građani okružili vozilo, dvojica demonstranata sjela su na haubu automobila koji je u tom momentu bio u maloj brzini, onda je vozač dao gas i nastavio put i vozilo je ovu dvojicu „streslo” sa vozila. S obzirom na to da se nije znalo ko se vozi u automobilu državnih tablica, premijer se nedugo nakon incidenta oglasio i saopštio da je u vozilu bila njegova kćerka koja ima status štićene ličnosti, ocjenjujući da je riječ o napadu.

– Kao otac, neću vam zaboraviti njene suze i strah. Kao premijer, neću vam dozvoliti divljaštvo i bezakonje. U zemlji će vladati red i zakon na koje nijeste navikli. Uskoro ćete to da vidite – napisao je premijer.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović osudio je incident na putu Podgorica–Nikšić, kazavši da napad na službeni automobil i štićenu ličnost, u ovom slučaju kćerku premijera Zdravka Krivokapića, predstavlja „alarm za sve i upozorenje gdje nas mogu odvesti politički populizam i smišljeno podizanje tenzija.”

– Ovakvo ponašanje prevazilazi vandalsko i nasilničko ponašanje. Posebno brine jer je usmjereno protiv štićene ličnosti, pa je kao takvo izuzetno opasno po društvo u cjelini, sa mogućim nesagledivim posledicama – kazao je Sekulović.

Ministar je, kako je saopšteno iz MUP-a, dao nalog unutrašnjoj kontroli da hitno ispita postupanje policijskih službenika koji su bili u blizini lica mjesta, sa zahtjevom da se izvještaj u što kraćem roku dostavi ministru.

Predstavnici pojedinih stranaka parlamentarne većine optužili su građane koji su napali službeno vozilo za brutalno kršenje zakona, tražeći da policija detaljno ispita slučaj.

Socijademokrate su saopštile da je premijerova izjava „čista i neukusna manipulacija”, te da Krivokapić „otvoreno i lično sa pozicije moći u koju se uživio, prijeti svim građanima, što je sramno i skandalozno poslije svega što se izdešavalo”.

Iz Uprave policije saopšteno je da će sve činjenice i okolnosti ovog događaja „a posebno ugrožavanja bezbjednosti štićnih ličnosti i policijskog službenik biti utvrđene policijskim i tužilačkim aktivnostima”.


Policija zaustavila njih, a oni saobraćaj
Oko 50 pristalica Patriotsko-komitskog saveza (PKS) i Demokratske partije socijalista (DPS) juče su od 10 do 21 sat blokirali saobraćaj na magistralnom putu Nikšić–Podgorica u mjestu Bogetići. Nikšićani iz PKS-a i DPS-a uz partijske potvrde za međugradski saobraćaj pokušali su da dođu do Podgorice i protestuju ispred Vlade. Policija ih je zaustavila jer potvrde shodno epidemiološkim mjerama nijesu bile važeće, nakon čega su blokirali put. Predsjednica PKS-a Tanja Knežević Perišić kazala je da im ministar Sergej Sekulović ograničava slobodu kretanja, zbog čega će podnijeti krivične prijave.

– Krenuli smo na protest ispred Vlade jer nećemo dozvoliti usvajanje izmjena odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva koje Crnogorce u svojoj državi svodi na nacionalnu manjinu – kazala je ona.

Okupljeni su nosili crnogorske i komitske zastave, uzvikivali „Nije ovo Srbija”, psovali su četnike, a onda i pocijepali promotivni materijal Demokrata i liste „Crne na bijelo“ sa bilborda pored puta.

Osim incidenta sa vozilom u kome je bila štićena ličnost, došlo je i do prvo verbalnog, a potom i fizičkog sukoba nakon što je policija zabranila prolaz autobusa sa pripadnicima Vojske Crne Gore. „Danu” je iz policije pojašnjeno da je jedan pripadnik Vojske je izašao iz autobusa, nakon čega je došlo do verbalnog, a potom i fizičkog sukoba. To lice je zadobilo lakše povrede, a policija je spriječila veći incident.

B.B.
Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"