Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Zabranili skupštinu koju je sazvala Vlada * Zabranili skupštinu koju je sazvala Vlada * Odugovlače oni koji ne žele fer izborni proces * Ukidaju radno mjesto Zorana Lazovića * Više od 45.000 djece preživljava sa dva eura dnevno * U bolnicama najteže stanje u odnosu na region * Koprivica: Brano Mićunović organizuje napade
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-02-2021

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade:
U narednim danima očekujemo ostavke ili smjene cijelog ranijeg menadžmenta, koji je postavio Veselin Veljović, kako bi reforma policije dobila svoj puni smisao.

Vic Dana :)

- Šta zaključuješ kada uđeš u stan a dočeka te nasmijana i zadovoljna žena?
- Da si pogriješio vrata!


- Znate li šta kamikaza radi kada ne leti?
- Pa ubija se od dosade:)


- Kako se zove telefon napravljen od drveta ?
- Pinokia.
​- Kako Kinezi zovu lift?
- Pritisnu dugme.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2021-02-11 KATASTROFALNO EPIDEMIOLOŠKO STANJE U CRNOJ GORI
Ministarka zdravlja u Diomu zdravlja Budva Katanci u Budvi i Tivtu, Katnić utvrđuje ko je kriv za vakcine Iz Specijalnog državnog tužilaštva "Danu" je saopšteno da je izviđaj u toku te da je SDT naložio prikupljanje informacija i dokumentacije u vezi sa nabavkom vakcina U iščekivanju smo dopremanja ruske vakcine i to sad ne zavisi od nas, već od države Rusije i proizvođača sputnjika V, kazala je Borovinić Bojović
Dan - novi portal
Iz Specijalnog državnog tužilaštva „Danu” je juče potvrđeno da je u toku izviđaj u predmetu formiranom zbog kašnjenja nabavke vakcina. Istovremeno, sve teža epidemiološka situacija dovela je do uvođenja restriktivnijih mjera koje danas stupaju na snagu. Institut za javno zdravlje registrovao je juče devet smrtnih slučajeva od posledica virusa korona i još 623 novozaraženih. Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, novim mjerama se zabranjuje međugradski saobraćaj tokom vikenda, uvodi policijski čas od 21 do 5 časova, zabranjuje rad kafića, dok se rad prodavnica, tržnih centara, kladionica i uslužnih djelatnosti ograničava do 18 časova. Ministarstvo je usvojilo posebne mjere za Budvu i Tivat, u kojima se od danas zabranjuje rad ugostiteljskih objekata, škola i vrtića i građanima preporučuje da zbog velike lokalne transmisije ne napuštaju te gradove.

Novim mjerama je propisana i zabrana orgnaizovanja ekskurzija u državi i inostranstvu.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva je saopšteno da je SDT naložio prikupljanje informacija i dokumentacije u vezi sa nabavkom vakcina.

– Od Ministarstva zdravlja je zatražena dokumentacija u vezi sa pregovorima koje je vršila prethodna vlada, kao i sve ono što je preduzimano od 4. decembra, odnosno aktivnosti nove vlade – rečeno nam je iz tužilaštva.

Kako navode, izviđaj je u toku i o rezultatima istrage će obavijestiti javnost.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović juče je na pitanje „Dana” da li je Specijalnom državnom tužilaštvu, nakon što je SDT formirao predmet protiv bivšeg ministra Kenana Hrapovića zbog sumnje da je odgovoran za kašnjenje vakcine, dala izjavu i dostavila dokumentaciju kazala da su im predali kompletnu dokumentaciju, a da je nijesu zvali da daje izjavu.

– Od mene je tražena dokumentacija u vezi sa ugovorima i pregovorima o vakcinama. Kompletnu dokumentaciju sam predala u SDT-u, kako je to od mene i traženo. U okviru te dokumentacije priložili smo ono što je rađeno od 4. decembra i ono što nam je bilo dostupno od prethodne dokumentacije. Ne znam da li je g. Hrapović dao izjavu, niti znam šta se dalje dešavalo po tom pitanju. Dosad nije podnesena nijedna krivična prijava – kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja je saopštila da će u prvom kvartalu stići 50.000 ruskih vakcina, a u prvoj isporuci između 5.000 i 15.000 doza.

– Preduzeli smo sve neophodne korake kako bi u najkraćem vremenskom intervalu obezbijedili efikasne i sigurne vakcine. Razumljivo je da je vremenski period od dva mjeseca isuviše kratak ako se zna da je za regularni tok nabavke vakcina u međunarodnim i bilateralnim pregovornima potrebno od četiri do šest mjeseci. Izjavila sam da će vakcine svaki dan stići u Crnu Goru i to je tačno. Što se tiče naših bilateralnih odnosa sa proizvođačima, u konkretnom slučaju govorim o Rusiji, mi smo ispred Vlade uradili sve što je do nas i dobili sve dozvole. U iščekivanju smo isporuke ruske vakcine i to sad ne zavisi od nas, već od države Rusije i proizvođača „sputnjika V” – kazala je Borovinić Bojović.

Ona se nada da će ubrzo obezbijediti finalni ugovor sa Kinom, a da su što se tiče Fajzerove vakcine uradili sve što je do njih.

– Iza nas su veoma iscrpni pregovori. Opštepoznata je činjenica da je Fajzer na globalnom nivou smanjio i proizvodnju i distribuciju vakcina za čitavi svijet, što je shodno tome usporilo dolazak vakcine u Crnu Goru. Bilateralni odnosi sa Fajzerom su u finalnoj verziji, ali konkretan datum dolaska ne zavisi od nas već od tempa Fajzera koji će vakcine isporučivati regionu. Kad kažu da je regionu stigao kontingent vakcina, to se ne odnosi na ugovore u poslednja dva mjeseca već odranije. Ova vlada je uradila sve što je u našoj moći da bi vakcine stigle, a pitanje zašto vakcine dosad nijesu isporučene Crnoj Gori primarno treba uputiti prethodnoj vladi koja nije uradila ništa po tom pitanju – kazala je Borovinić Bojović.

Na pitanje hoće li podnijeti ostavku nakon zahtjeva opozicije, ministarska je kazala da to neće uraditi i da je odgovorna državi i Vladi, a da povodom zahtjeva za njenu smjenu, odlučuje Vlada, a ne ona.

– Ja sam ljekar koji je iz crvene zone kovida došao na vruću ministarsku fotelju na kojoj niko ne treba da zavidi. Kao i dosad što sam radila, ostaću i biću posvećena isključivo zdravlju pacijenata i cijele nacije. Kao član Vlade i tima koji je došao na ovo mjesto u jednom veoma teškom trenu, smatram da smo uradili više nego što je bilo u našoj moći. Ne smatram da politikantstvo treba da bude opredjeljujuće za reorganizaciju, odnosno organizaciju razvoja zdravstvenog sistema CG. Kad prethodna vlast nema šta da kaže, normalno je da će optuživati one koji se tu nalaze – kazala je Borovinić Bojović.

Ministarka zdravlja je juče ujutru obišla najpogođenije gradove Budvu i Tivat. Prilikom posjete dogovoreno je da se na primorju otvori još jedan kovid centar i angažuje patronažna služba za zaražene u Budvi.

– Opštinske službe u Budvi su zatajile. Gradonačelnik Marko Carević imao je obavezu da ranije provjeri situaciju na terenu kako bismo blagovremeno reagovali. Čim smo saznali za stanje na terenu, juče cijeli dan smo radili, Savjet je radio na pripremi mjera i obišli smo te centre. DZ Budva i Tivat su zaduženi da otvore konkurse za prijem dodatnog broja medicinskih sestara i ljekara. Kadrovski kapaciteti su ograničeni i mi nijesmo u prilici da preko noći obezbijedimo ljekare. Ali svakako ćemo otvoriti konkurse za prijem ne samo u ovim, već i u opštinama koje to budu zahtijevale – kazala je Borovinić Bojović.

Na pitanje da li su u protekle dvije nedjelje pratili statističke podatke o broju oboljelih i zbog čega nijesu odmah reagovali, jer je Crna Gora po broju zaraženih prva u Evropi, Borovinić Bojović je kazala da Komisija radi svakodnevno i da je zdravstvena kriza pogodila i druge države regiona.

Ona je saopštila da je i pored zahtjeva muzičara zabranjeno puštanje muzike u svim ugostiteljskim objektima.

– Epidemija je jasno pokazala dvije osnovne karakteristike – nepredvidivost i hronično trajanje. Građani CG kao i bilo koje države dovoljno su pogođeni i iscrpljeni od ove situacije. Da ne govorimo koliko je i zdravstveni sistem iscrpljen – poručila je ministarka.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić je kazao da su nove mjere uvedene i kada je u pitanju ulazak u Crnu Goru.

– Crnogorski državljani, stranci sa privremenim ili stalnim boravkom u Crnoj Gori kao i stranci, osim onih koji dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Danske, Holandije, Irske, Malte, Litvanije, Letonije, Južnoafričke Republike, mogu da ulaze na teritoriju države samo uz negativan PCR test – pojasnio je Galić.

Iz Instituta su saopštili da su od poslednjeg presjeka od posledica korone preminule tri osobe iz Podgorice, dvije iz Nikšića, a po jedna iz Budve, Herceg Novog, Tivta i Bijelog Polja, od kojih je najmlađa imala 55, a najstarija 92 godine. U poslednja 24 sata registrovana su 623 nova slučajeva, a prijavljen je oporavak kod 475 pacijenata. U Crnoj Gori su trenutno aktivna 8.173 slučaja Kovida-19 što je 1.300 na sto hiljada stanovnika

Novooboljeli su iz Podgorice 194, Budve 103, Nikšića 78, Kotora 47, Herceg Novog 30, Cetinja 29, Berana 29, Bara 28, Bijelog Polja 16, Tivta 15, Danilovgrada 14, Rožaja 10, Ulcinja devet, Pljevalja osam, Mojkovca i Plava po četiri, Andrijevice tri, Petnjice i Tuzi po jedan.

Demokratska partija socijalista inicirala je hitnu sjednicu Kolegijuma predsjednika Skupštine gdje će se raspravljati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, ali i tražiti odgovor zašto nijesu prihvaćene donacije i nije počela vakcinacija u Crnoj Gori.

Poseban fokus je odsustvo vakcinacije. Prva smo zemlja u Evropi po broju novozaraženih i isto tako među poslednjim u Evropi gdje se nije sprovela vakcinacija, a uprkos tome smo odbili donacije koje su nam ponuđene zahvaljujući autoritetu predsjednika Mila Đukanovića i donatorima. Poručujem svim odgovornim u Vladi da nije trenutak za bilo kakva politička prepucavanja ili druga odmjeravanja već moramo svi da imamo zajednički zadatak a to je zdravlje građana – kazao je potpredsjednik DPS-a Jevto Eraković.

Mediji su juče objavili da je u Specijanoj bolnici za plućne bolesti Brezovik infekcija utvrđena kod šest pacijenata u paviljonu za oboljele od tuberkuloze.

D,B.


Ne zna se još novi direktor bolnice u Baru
Na pitanje „Dana” da li je riješen problem u vezi sa nedstatkom ljekara u barskoj bolnici i ko će biti novi direktor te ustanove, ministarka je kazala da su u Bar poslali tri anesteziologa i jednog pulmologa iz Ulcinja.

– U rad u barskoj bolnici su uključena četiri anesteziologa koji se smjenjuju na sedmodnevnom nivou, a tu su specijalizanti barske bolnice. Što se tiče direktora, obavila sam razgovor sa Tomanovićem zbog velikog broja pritužbi koje sam dobila na račun njegovog rada. On nije lično smatrao da postoji nijedna zamjerka njegovom radu. Mi smo dogovorili u Ministarstvu formiranje komisije za kontrolu kvaliteta rada koji će komisijski ispitati rad Tomanovića i ostalih na čiji račun su stizale pritužbe i na osnovu toga donijeće se odluke u vezi sa menadžmentom. Ko će biti direktor barske bolnice, ja to sada ne znam – kazala je Borovinić Bojović.


Posebne mjere u Tivtu zbog broja zaraženih
Ministarka Bojović je u Tivtu kazala da je razlog njene posjete složena epidemiološka situacija u tom gradu. Sastanku su prisustvovali direktorica Doma zdravlja Jasminka Anđelić i predsjednik Opštine Željko Komnenović.

– Osnovni cilj i zadatak svih nas je očuvanje zdravlja građana i zato i dalje molim građane da poštuju mjere, jer koliko god da su donesene mjere stroge, one ne mogu dati rezultat ako se ne poštuju osnovne. Kada bi se samo one uvažavale, bile bi dovoljne da se epidemiološka situacija dovede pod kontrolu kako ne bismo morali da uradimo kao ovo danas, nažalost, a to je uvođenje odgovarajućeg stepena zatvaranja Tivta – kazala je ministarka.
T.V.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"