Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Narod se bori za goli život, političari za fotelje * Narod se bori za goli život, političari za fotelje * Izglasavanjem bismo prešli „crvenu liniju“ sa EU * Direktor „Morskog dobra“ priveden pa pušten * Arhijereji će odlučivati po svojoj savjesti * Katnić: DF ucjenjivao Vladu oko presude * Sponzorisali festivale koji nijesu održani
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 17-02-2021

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Branko Lukovac, bivši šef diplomatije:
Smjena ambasadora bez ukaza predsjednika države presedan je u diplomatskoj praksi.

Vic Dana :)

Na času matematike učiteljica pita Pericu:
- Koliko je 5-5?
- Ne znam.
- Pa, ako imas 5 šljiva i 5 šljiva pojedeš koliko ti ostane?
- Pa, pet košpica.


Bježe Mujo i Haso od domorodaca i naiđu na kanjon širok 13m.
- Haso, poginućemo, svjetski rekord je 8m!
Haso:
- A jesi li ti čuo za troskok?Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2021-02-13 MILIVOJE KATNIĆ OPSTRUIRA UKIDANJE SPECIJALNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA
Milivoje Katnić Traže hapšenje da bi izbjegli glasanje Potpuno je jasno da je zahtjev za skidanje imuniteta, uz nedavno saslušanje i objavljivanje mjera tajnog nadzora, smišljen radi osujećivanja namjere da se donesu izmjene tužilačkih zakona. Međutim, mislim da je i njima jasno da u tome neće uspjeti, kazao je Krapović Informaciju da je moguće da Vlada zatraži povlačenje predloga izmjene zakona zbog njihove dodatne dorade i time odloži glasanje zakazano za četvrtak sinoć je indirektno demantovao Dritan Abazović
Dan - novi portal
Iz Demokratske Crne Gore optužili su glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da protivpravnim radnjama pokušava da omogući hapšenje jednog broja poslanika te stranke kako 18.februara ne bi moglo da se glasa o izmjenama zakona o pravosuđu na osnovu kojih bi Specijalno državno tužilaštvo (SDT) bilo ukinuto. Iz te stranke su to saopštili nakon što je SDT Skupštini dostavilo zahtjev za skidanje imuniteta njihovom poslaniku Draganu Krapoviću jer je, kako su obrazložili, početkom juna u Budvi formirao kriminalnu organizaciju u cilju izvršenja više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i pozivanje na otpor.
Informaciju da je moguće da vlada Zdravka Krivokapića zatraži povlačenje predloga izmjene zakona zbog njihove dodatne dorade i time odloži glasanje zakazano za četvrtak sinoć je indirektno demantovao vicepremijer Dritan Abazović, ističući da parlamentrana većina ima, kakao je rekao, praktično jednoglasje da 18. februara u parlamentu usvoji pomenute zakonske izmjene.Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je glavni specijalni tužilac prekršio zakon o mjerama tajnog nadzora jer nije bilo zakonskog osnova da prati funkcionere Demokrata. On je ocijenio da je SDT oružje protiv političkih protivnika DPS-a.

Krapović je za „Dan“ rekao da je jasno zašto je baš sada od SDT-a Skupštini stigao zahtjev za skidanje imuniteta.

– Krajem juna, u skladu sa zakonom, moji advokati su SDT-u podnijeli zahtjev za obavještenje o svakoj preuzetoj radnji vezanoj za ovaj slučaj. Iz tužilaštva nisu naveli da su preduzeli bilo kakve radnje, jer da jesu, po zakonu bi bili obavezni da to saopšte mojim advokatima. Da bi sada ekspresno stigao zahtjev za skidanje imuniteta. Mislim da je potpuno jasno da je ovaj zahtjev, uz nedavno saslušanje, objavljivanje mjera tajnog nadzora, objavljivanje rješenja sa kojeg je Katnić skinuo oznaku tajnosti, smišljen u cilju osujećivanja namjere da se donesu izmjene tužilačkih zakona koje bi omogućile početak reforme pravosuđa u Crnoj Gori, što bi svakako uticalo na položaj glavnog specijalnog tužioca i SDT-a. Međutim, mislim da je i njima jasno da u tome neće uspjeti – istakao je Krapović.

Iz SDT-a je saopšteno da su razgovori čiji su transkript juče objavili dokaz pokušaja političkog uticaja Demokratske Crne Gore na specijalnog tužioca Živka Savovića davanjem novca njegovom sinu Mišu.

Upitan da li je tačno da ipak zna ko je sin specijalnog državnog tužioca Živka Savovića, Krapović je odgovorio da lično ne poznaje tužioca Savovića i da očekuje da mu građani vjeruju.

– Nikad nisam upoznao specijalnog tužioca Savovića, nikada nisam razgovarao sa njima. Takođe, nikada nisam razgovarao ni sa Mišom Savovićem – rekao je Krapović.

On nije potvrdio autentičnost audio-snimka razgovora, ističući da ne može da se sjeti da li je tačno ono što je rekao.

– Obrazloženje SDT-a je svakako skandalozno jer se mjere tajnog nadzora koriste radi otkrivanja i dokazivanja krivičnih djela, a ne, kako su oni sada obrazložili, radi objektivnog informisanje javnosti – kazao je Krapović.

SDT je ranije juče obrazložilo zašto traži skidanje imunuteta Krapoviću.

– Iz do sada prikupljenih dokaza u izviđaju i do sada sprovedenoj istrazi, kao i iz odbrane drugih okrivljenih, proizilazi da je Dragan Krapović, sada poslanik Skupštine Crne Gore, svjestan svoga djela, čije je izvršenje htio i znajući da je njegovo djelo zabranjeno, početkom juna 2020. godine na teritoriji opštine Budva organizovao kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koje se može izreći kazna zatvora od četiri godine ili veća – piše u obrazloženju zahtjeva.

Specijalno tužilaštvo objavilo je, kako su saopštili, snimak razgovora kao dokaz pokušaja političkog uticaja na specijalnog tužioca Ž.S., uz tvrdnju da se snimci odnose na Krapovića i njegovog partijskog kolegu Borisa Bogdanovića.

– Razgovor je 19. septembra 2017. godine vođen između sadašnjih poslanika B.B i D.K., gdje B.B poziva D.K., koji je u to vrijeme bio predsjednik opštine Budva, i jasno kaže da bi bilo dobro da se specijalnom tužiocu S., odnosno njegovom sinu M., plati novac kako bi se održale relacije sa specijalnim tužiocem jer daje dosta informacija – navodi se u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva.

Naveliu su da su prezentovali dio materijala dobijenog po naredbama sudije za istragu Višeg suda u Podgorici o sprovođenju mjera tajnog nadzora prema više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili ili vrše krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, iznuda, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

– Upravo iz tog razgovora proizilazi da poslanik B. sam sebe demantuje kada u svom saopštenju za medije od 11.februara 2021.godine kaže da je tek od policije tog dana saznao da je M.S. sin specijalnog tužioca Ž.S. – piše u saopštenju SDT-a.

Kako tvrde, transkript razgovora koji objavljuju odnosi se razgovor koji je 19.septembra 2017.godine vođen između B.B. i D.K., koji je u to vrijeme bio predsjednik opštine Budva.

D.K.: Molim...

B.B.: Vidi, jedno pitanje...

D.K.: E...

B.B.: Sin onog specijalnog državnog tužioca S...

D.K.: E...

B.B.: M., onaj ekonomista i tako dalje...

D.K.: E...

B.B.: Ide na neko takmičenje u Rusiji i treba mu 400 eura za karte. Mi smo mu obezbijedili 200 eura, možeš li mu ti što obezbijediti? Dobro bi bilo da držimo te relacije, jer imamo dosta informacija i tako...

D.K.: Daćemo mu, brate, iz džepa, brate, što ne znam, što. Bolje tako, najbolje tako...

B.B.: E kako?

D.K.: A?

B.B.: Šta, nisam, nisam te čuo?

D.K.: Daćemo mu iz džepa, brate.

B.B.: Aha, aha...

D.K.: Znam, neko, i ako `oćeš, ne znam, neka sponzoriše Opština. Sad, ne znam kolko je to pametno, ovi će u lude...

B.B.: Da, da...

D.K.: Stari...

B.B.: Da, da...e pa ne znam. On se obratio svima, ovaj, svim institucijama i tako dalje. On je rek`o samo, mi smo mu dali 200 eura, odobrili, on je rek`o neću da uzmem dok ne prikupim ostatak, jer ako ne budem prikupio, neću da uzimam novac.

D.K.: Pa neka mi pošalje onda zahtjev, odobriću mu ja to, i to je to.

B.B.: E pa dobro, znači 200 eura samo, pošto smo mi 200 eura odredili, i tako da je to to.

D.K.: Dobro, dobro, neka mi pošalje zahtjev.

Prema navodima SDT-a, sam po sebi ovaj razgovor je više nego jasan jer B.B., sadašnji poslanik, sasvim jasno kaže da bi bilo dobro da se specijalnom tužiocu S., odnosno njegovom sinu M., plati taj novac kako bi se održale relacije sa specijalnim tužiocem jer daje dosta informacija.

– Veoma je jasno da ova dva sadašnja poslanika nastoje da vrše politički uticaj na specijalnog tužioca, pa su spremni da taj uticaj pojačaju i davanjem novca specijalnom tužiocu – navodi se u saopštenju.

B.B.: Aj, pa zamisli ti to, upalu veliš ušnog nerva... E zvao sam te zbog onoga M.S., M...

D.K.: E...

B.B.: Nisam te, nisu mu uplaćivali ništa.

D.K.: B., ja sam odobrio rešenje, pa onda uplata, znači biće mu do... do ove sad nedelje će mu bit` sigurno.

B.B.: E znaš što je...

D.K.: E...

B.B.: Jer on 26. mora da kupi kartu...

D.K.: Evo ja ću da, da kažem onda u ponedeljak 25. da se to završi.

B.B.: E molim te.

D.K.: `Oću.

B.B.: Pošto mora da kupi kartu i tako... a dobili smo neke značajne informacije.

D.K.: B., slobodno neka, znači sve mu je odobreno, rješenje potpisano, sve. Neka kupi kartu, to mu stiže sigurno. Znači, ako može neka kupi danas, znači to nije uopšte pitanje...

B.B.: E...e važi, odlično, odlično.

D.K.: Slobodno mu tako kaži. Nije pitanje, sve je odobreno, samo mora proć` trezorsku proceduru i to.

Iz SDT-a tvrde da upravo ovaj razgovor potvrđuje da se prema specijalnom tužiocu Ž.S. ostvaruje politički uticaj, a sve, kako i sam B.B. navodi, da bi dobijali neke značajne informacije od tog tužioca. U transkriptima se pominje i A.B., sa aluzijom na šefa Demokrata Aleksu Bečića.

A.B.: Alo.

D.K.: Znaš ih?

A.B.: Ja mislim da znam, ja ne znam bliže te, ali sam posla sestri tamo tati da pokaže, pa neka vidi on. Mislim da znam, to su oni rođaci, znam ja Đura i Branka, ali ih nisam vidio odavno.

D.K.: E, to im je izdato sad 11.

A.B.: Da, da...reko sam, ovo mora da im je neki investitor i neka kombinacija.

D.K.: Pa neka su još dvojica s njima na zahtjev, evo pogledaj tamo ima njih troica i neki B.2...

A.B.:A vidio sam, vidio sam, neki, neki iz Loznice.

D.K.: Iz Loznice...e, vjerovatno su im to investitori, koliko sam pogled`o one rešenje.

A.B.: Da, da.

D.K.: Sve je ok, objavljeno je sve na sajtu, formalno je sve u redu, komunalije su sve plaćene...

A.B.: Da, da, ja sam mislio da je to ona druga varijanta, da je ona što smo pominjali (..)...

D.K.: Nije, nije, nije... to je pored, nije onaj, onaj ga neće prolazit`...

A.B.: Da, da, da... e pa odlično. Znaš što sam htio da te pitam još.

D.K.: E...

A.B.: Ima li đe, ima li đe u Bečiće, prva linije onđe uz more, da postoji neđe 20 do 30 hiljada metara kvadratnih za gradnju iznova velikog hotela?

D.K.: Ima 10 hiljada.

A.B.: A sad ja ne znam čije ono, ja ne znam čije one onđe pored Naftagasa.

D.K.: Imam deset one što, što je, pa tu ti je, tu su ti ovi Kapitalelsejd, ali ima ovo od Gugija što smo mi uzeli...

A.B.: A đe, to je...

D.K.: 12 hiljada (...) odma1 blizu onamo pored svetog (...)

A.B.: A to, to je onaj parking svetog (...). Da, da...

D.K.: E...

A.B.: Kolko je tu, 10 je l`?

D.K.: Pa jedno 10-12 hiljada, hotel ucrtan, projekat, sve...

A.B.: Da, da, a dobro poslaću.

Po navodima SDT-a, ovaj razgovor takođe je veoma jasan i očigledno se radi o dogovaranju da se velika površina zemljišta, vlasništvo Opštine Budva, mimo zakonskih procedura, javnih oglasa, tendera, preda drugom licu.

D.K.: Pa dobro, ođe ima baš vrhunsko i mjesto i sve...

A.B.: Da, da...

D.K.: Znači, sve mu je ful...

A.B.: Da, da... što onaj potez je sad parking one ispred svetog (...)

D.K.: Tako je, tako je...

A.B.: E...

D.K.: Prilaz direktno sa puta i direktno na plažu ti je hotel.

A.B.: Na plažu, da,da... važi, važi.

D.K.: Ne može bolje od toga.

A.B.: Dobro, ništa, ja ću...

D.K.: Mog`o bi odma` da dobije hotelsku plažu, mog`o bi da dobije da mu se raščiste privremeni objekti ispred njega, tamo je lijepo, ono oko Svetog Tome...

A.B.: Tako je, tako je...ništa prenijeću im ja, pa neka razmisle...

D.K.: Ako je volja, neka sedne da popričamo i da vidimo što kako.

A.B.: E važi...

D.K.: Nama bi to veliki plus bio da to, razumiješ, odma` valorizujemo.

A.B.: Kako ne, to bi, to bi bilo sjajno.

D.K.: To je procijenjeno na...na... na milion i četiristo, vještaci procijenili.

A.B.: Da, da...

D.K.: Mislim, to vrijedi svaku paru.

A.B.: Da, (........) eto tako, važi...

D.K.: Tako, pedsjedniče...

A.B.: Čujamo se mi...

Kako tvrde iz SDT-a, jasno je da se radi o tajnim dogovorima.

M.V.


Vuković: Duguju odgovore 
​Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da se, ako je vjerovati SDT-u, sada ispostavlja da su čelnici Demokrata lagali da ne poznaju Miša Savovića i da su ga sponzorisali jer zahvaljujući tome imaju dosta informacija.

– Ranije sam napisao da nam lider Demokrata Bečić duguje odgovor na pitanje zašto insistira na antiustavnom i antievropskom rušenju tužilačke organizacije. Izgleda da smo dobili odgovor.

Sad je na potezu tužilaštvo – naveo je Vuković.

Advokat Nikola Martinović kazao je da zahtjev da skine imunitet poslaniku Krapoviću i objavljivanje prisluškivanih razgovora znači da je SDT poručio Demokratama – tražili ste, gledajte.

– U svakom društvu, pa i u našem, polemika između političara i nosilaca najviših tužilačkih funkcija oko motiva i ciljeva za najavljenu izmjenu zakona o tužilaštvu predstavlja temu od najvećeg interesa javnosti – kazao je Martinović.

N.S. SDT zatražilo skidanje imuniteta i Ivanoviću
Specijalno državno tužilaštvo zatražilo je juče od Skupštine skidanje imuniteta i poslaniku DPS-a Predragu Ivanoviću zbog optužbi u aferi oko Abu Dabi fonda.
Ranije juče predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić pozvao je SDT da, umjesto zahtjeva za skidanje imuniteta poslaniku Draganu Krapoviću, to zatraži za bivšeg ministra Petra Ivanovića. Savović: Zlonamjerne kreacije
​Povodom objavljenih transkripata razgovora reagovao je Mišo Savović, sin specijalnog tužioca Živka Savovića. On je istakao da Katnić pribjegava zlonamjernim kreacijama i da se postavlja pitanje zašto do sada nije reagovao.
– Još 2017. godine, kao u tom trenutku nezaposlena osoba, dobijam poziv iz Rusije da predstavljam Crnu Goru na svjetskom događaju koji je okupio više hiljada ljudi iz cijelog svijeta. Pošto nijesam imao dovoljno novca da sam finansiram avionsku kartu, obraćao sam se različitim institucijama dopisima za sponzorstvo i od Opštine Budva sam dobio 200 eura, zbog čega je, vjerovali ili ne, ispitivan Dragan Krapović, bivši gradonačelnik Budve. Znajući za pošten i skroman život mog oca i moje porodice, kao i to da nema za šta da se uhvati i diskredituje, Milivoje Katnić pribjegava nekim zlonamjernim kreacijama, po kojima je inače prepoznat u javnosti. Dodatni cilj je diskreditacija političkog subjekta Demokratska Crna Gora, a sve zbog najavljenih izmjena u tužilaštvu – rekao je Savović.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"