Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Vesnin otac prodao „Carinama” plac za 440.000 * Vesnin otac prodao „Carinama” plac za 440.000 * Ispitaćemo je li bilo pokušaja političke korupcije * Mitropolit obnovio 750 crkava * Još tri žrtve virusa, nove mjere početkom nedjelje * Zakonom o lustraciji uspostaviti demokratiju * Zbog fotografije sa „bolničarkama” vraćen u zatvor
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-12-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Nebojša Medojević, lider PzP-a:
– Podnijeću ostavku na funkciju poslanika poslije rasprave u parlamentu o budžetu.

Vic Dana :)

Djeca pitala učitelja koji je sjedio pored peći razne stvari. Njemu dosadilo pa im kaže:
- Kad hoćete nešto da mi kažete prvo u sebi izbrojte do 100.
Mali Mujo to ozbiljno shvati pa ga učitelj vidi da miče ustima i pita ga šta mu je?
A Mujo: -..., 97, 98, 99, 100, učitelju gori vam kaput.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2020-12-04 BURNA RASPRAVA U SKUPŠTINI DRUGOG DANA POLEMIKE O NOVOJ VLADI, DRITAN ABAZOVIĆ PORUČIO
Juče u Skupštini - Foto: SRDJAN BOLJEVIC Podnijeću ostavku ako ne očistim zemlju od kriminala i korupcije Pitam gospodina Abazović, pošto je najavio neki spisak hapšenja i procesuiranja dok je gledao u DPS, da li to znači da će procesuirati Mila i Aca Đukanovića, Edina i Anu Kolarević, pitao je Milan Knežević
Dan - novi portal
Nastavak skupštinske rasprave o izboru predsjednika i sastavu buduće vlade i drugog dana je protekao u burnoj atmosferi. Atmosferu je na početku rasplamsao poslanik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović rekavši da će predloženu vladu, kako god je ko zvao, činiti pošteni ljudi, među kojima niko ništa ukrao nije, za razliku od Demokratske partije socijalista (DPS) među kojima čak i u Skupštini sjedi mnogo onih koji su nešto ukrali, te da će svi za to i odgovarati.

– Ako bude prošla vlada, a sticajem okolnosti budem zadužen za sektor bezbjednosti i za koordinaciju službi, svi ćete odgovarati, na spisku ste (na dobacivanje poslanika Luiđa Škrelje, Abazović mu se obratio sa „i vi ste na spisku”). I možda budem neuspješan, a ako budem, nećete morati da me smjenjujete, sam ću dati ostavku, ali vam poručujem da ću uprijeti prstom u svakoga ako pravi opstrukcije da se zemlja ne oslobodi kriminala i korupcije jer Crnom Gorom više nikad neće vladati mafija. I samo da vam kažem, IQ86 rasturi ovu zemlju i ne zanima me 1918, zanima me vizija 2024. godine. A što se tiče odnosa sa susjedima, želimo da gradimo najbolje odnose, sa Srbijom ćemo krenuti od nule – poručio je Abazović

Kazao je i da je sve što se desilo poslije izbora bilo skoro fenomenalno, a DPS-u poručio da kad su oni došli na vlast devedesetih, svugdje u regionu je buktio rat, a da je njihov predsjednik bio sastavni dio politike koja je vršila deportacije, ratne zločine i raznorazne aktivnosti, a da sad kad oni preuzimaju vlast njima ne fali dlaka sa glave.

– I samo da kažem građanima da mi vladu preuzimamo sa 600 miliona eura nedostajućih sredstava za 2020. godinu i sa četiri milijarde eura duga i pričate da nije spržena – jeste. Vi pričate o jednonacionalnoj vladi, kako vas nije sramota. Mi smo građanska država. Ko ste vi da brojite krvna zrnca nekome da li su Crnogorci, Srbi... Vi ste 30 godina radili sve da podijelite, opljačkate i posvađate Crnu Goru– kazao je Abazović.

U plenarnoj sali je nastao pravi metež među poslanicima DPS-a koji su tražili riječ.

U ime kluba DPS-a Andrija Nikolić je poručio Abazoviću da mu je izlaganje bilo i više nego prepotentno „a da se iza svake prepotencije krije neka impotencija”.

– Višak decibela u vašem glasu znači prikrivanje slabosti. Pitao nas je Abazović nekoliko pitanja, spočitavajući nam da smo progonili manjine, pa vas pitam da li vas je sramota da na taj način govori o politici koja je obezbijedila 150.000 njegovih sunarodnika sa Kosova da pobjegnu i spasu živu glavu. Pitao nas je i je li nas sramota da primamo 2.000 eura, a da ne znamo Ustav, a mi ga pitamo da li je vas sramota da ste četiri godine sjedili kući a primali platu. Plus ste od Administrativnog tražili i novac za mjesečno rentiranje stana u Podgorici – kazao je Nikolić.

Poslanik DPS-a Luiđ Škrelja je Abazoviću poručio da bi volio da bude prvi koji će biti procesuiran od strane „vas kao budućeg potpredsjednika zadužnog za bezbjednost i špijunažu jer ti je to u krvi i to voliš da radiš”.

– Ako držiš riječ, ništa si čovjek i nula si roba ako ne počneš od mene – poručio je Škrelja.

Šef poslaničkog kluba DPS-LP Danijel Živković je pozivao više puta Abazovića da javno kaže šta zna o njemu i njegovoj porodici, ističući da će se povući iz politike ako sud utvrdi da je to istina, a da će ga smatrati političkim diletantom ako to ne učini. Abazović je odbio da kaže šta zna navodeći da bi morao pominjati ljude koji nijesu iz politike niti su u sali, i dodao da će se i on povući iz politike ukoliko bi se pokazalo da to što zna nije istina.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao da je Abazovićev govor bio sjajan u političkom, a licemjeran u ljudskom smislu, te da je imao namjeru da bude premijer a ne zamjenik premijera, i to zato što je pogurao političke ciljeve URA što nije bio slučaj sa zalaganjima DF-a, odnosno koalicije „Za budućnost Crne Gore” na čijoj listi je bio mandatar.

Abazović je odgovorio da nema namjeru da bude premijer, a da je možda imao šansu, kao i da nije adresa za ucjene.

Nakon kraće pauze, rasprava je nastavljena u znatno mirnijoj atmosferi.

Poslanik DF-a Milan Knežević je kazao da će svijetla obraza i uzdignutog čela glasati vladu i sastav Zdravka Krivokapića jer su ga i predložili za mandatara, i dodao „Učen sam tako da je bolje i časnije biti prevaren nego da prevariš nekog”.

– Najmanje što može da mu se desi je da postane predsjednik Vlade, ali se postavlja pitanje zbog čega neki drugi Srbi iz DF-a nijesu bili poželjni u ovoj vladi, zato što bi se beskompromisno uhvatili u koštac sa kriminalom i korupcijom, sa hapšenjima i procesiuranjima polubožanstava i božanstava DPS-a. A pošto je gospodin Abazović najavio neki spisak hapšenja i procesuiranja gledajući u DPS, da li to znači da će procesuirati Mila i Aca Đukanovića, Edina i Anu Kolarević – pitao je Knežević.

Za buduću ministarku odbrane Oliveru Ignjac je kazao da je depeesovka sa dna kace i najzaslužniji jurišnik sigurnog glasa DPS-a, te da bi bilo poštenije mandataru da je na tu poziciju ostavio ministra Boškovića.

– Abazović je sa svoja tri poslanika ostvario svoj ideološko programski cilj, jasno ističući da neće dozvoliti da niko od nas Srba bude na čelu MUP-a, ANB-a, UP-a, MO, MVP, VOA i MVP-a i u tome je i uspio – kazao je Knežević.

Poslanik Ujedinjene Vladimir Dobričanin je rekao da će punog srca glasati za novu vladu i napomenuo da se ona toliko napadala „taman da je u njoj 41 prestupnik ZIKS-a bila bi poštenija i manje štetna nego što je to bio DPS”.
Poslanik Demokrata Dragan Krapović je istakao da zdrav razum nalaže da vlast mora biti formirana u punom kapacitetu i mora odmah početi da radi punom parom.

– Poslanički klub „Mir je naša nacija” vidi našu ulogu dvostrano kao partner vladi i kao njen najznačajniji kontrolni mehanizam – poručio je Krapović.

Poslanik Prave Marko Milačić je minutom ćutanja odao počast preminulom mitropolitu Amfilohiju.

– Nijeste sami, gospodine Krivokapiću, u ovome iako tako danas izgleda. Imate bratsku ruku Prave Crne Gore i ruku naroda, što je najvažnije da se na nju oslonite i prionete na ovako težak posao – poručio je Milačić.

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić je poručila da je za tu partiju neprihvatljiv predlog za sastav vlade u kojoj nema niti jednog ministra iz korpusa hrvatskog, bošnjačkog i albanskog naroda, te da je to jednonacionalna skupina ljudi za koju niko nije glasao i koja će uvijek visiti o raspoloženju samo jednog poslanika – poručila je Strujić Harbić.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić pitala je mandatara hoće li podržati buduću ministarku Bratić ukoliko odluči da uvede vjeronauku u školama.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović, najavljujući podršku vladi, kazala je kako očekuje da nova izvršna vlast riješi pitanje dječjeg dodatka, kao i nadoknade majkama sa troje djece.

Poslanik DF-a Radoš Zečević je podsjetio da niko nije dao veći doprinos u rušenju DPS režima od DF-a, a da je umjesto zasluženog mjesta u Vladi, DF dobio poniženje i omalovažavanja od onoga od koga su najmanje očekivali, od nosioca njihove liste.

S.R.


Vuksanović Stanković: Varheljiju bi bolje bilo da se nije „prčio”
Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković kazala da nije tačno da je ovo prva demokratske vlada, jer je bila 1998. godine kad je potpredsjednik bio tadašnji predsjednik SDP-a Žarko Rakčević. Kazala je i da predložena vlada nema legitimitet ni legalitet. Imala je i poruku za komesara za proširenje Olivera Varheljija.

– Bolje bi bilo gospodinu Varheljiju da se manje prčio, a da je više pročitao istoriju Crne Gore, jer biti na tako važnoj poziciji a ne znati osnovne lekcije iz istorije Crne Gore je zastiđe za one koji su ga predložili – kazala je Vuksanović Stanković.


Nimanbegu: Učinite da se Albanci i manjine ne osjećaju diskriminisano
Poslanik Albanske liste Genci Nimanbegu je poručio da svima treba vladavina zakona, najviše Albancima i manjinama jer se osjećaju diskriminisano, i ukazao mandataru da ima odgovornost da to pokuša da eliminiše.

– U vašem ekspozeu sam pročitao lijepe rečenice, ali one, nažalost, ni u jednoj riječi ne tretiraju manjinska pitanja, a veoma su značajna. Dosadašnjim koalicionim partnerima poručujem da ne liju krokodilske suze što nema manjina u ovoj vladi jer da ih ima ko zna kakve bi etikete dobijali. Želim svu sreću vama i vašoj vladi, ali vaša vlada je precedent u političkoj istoriji Crne Gore. Oni koji će vas podržati ne podržavaju vas i najviše vas kritikuju. Želim da krenemo sa time da budemo odgovorni u političkim izjavama, pogotovo lideri – poručio je Nimanbegu.


Bošnjak: Vas je, Krivokapiću, teren prepoznao, mene nije
Poslanica PzP-a Branka Bošnjak je poručila mandataru da mora da se promijeni, jer se na njihovoj žrtvi uzdigao i sve pogazio.

– Uostalom, vas je teren prepoznao, jer vas je DPS vlada birala na mjesto predsjednika Upravnog odbora za akreditaciju i Radmila Vojvodić za direktora doktorskih studija, a mene nije teren prepoznao zato me ta ista Vojvodić protivzakonito dislocirala iz Rektorata. I dugujete mi objašnjenje zašto ste rekli da bi naše učešće u vladi bilo protiv opšteg dobra – pitala je Bošnjak.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"