Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Dobro je, kako je * Kod Murića novac i oružje za likvidaciu * Od septembra ignorisali žarišta epidemije * Graditelj Možure duguje 1,4 miliona za poreze * Nova vlada da ispuni uslove iz poglavlja 23 i 24 * Zatvaraju kafiće do ponedjeljka * Sud pozvao Tačijeve žrtve da se prijave, moguća hapšenja u Albaniji
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 07-11-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Andrija Mandić, lider DF-a i predsjednik Nove:
– Mandatar nam je predstavio spisak novih članova vlade sa koga poznajem samo jednog čovjeka. Ne znam ko su ti ljudi, ne znam ko je za njih glasao. Ispostavlja se samo jedno – da je za tim foteljama trčao neko drugi.

Vic Dana :)

Napala Fata Muju: - Mujo, zašto me varaš s komšinicom? - Ja imam tebe, ti mene, a ona nema nikoga, jadnica - odgovara Mujo.


Dolazi Muž kući i sa vrata pita ženu:
- Draga, šta ima za ručak?
- Ništa! odgovara žena.
- Kako ništa? I juče je bilo ništa!
- Pa kuvala sam za dva dana.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2020-11-06 MANDATAR ZDRAVKO KRIVOKAPIĆ OBJELODANIO SPISAK KANDIDATA ZA VLADU
Krivokapić Dritan potpredsjednik i ministar odbrane Na spisku predloženih kandidata za ministre su: Nikola Terzić (MUP), Đorđe Radulović (MVP), Milojko Spajić (finansije i socijalno staranje), Vesna Bratić (nauka, kultura i sport), Jelena Borovinić Bojović (zdravlje), Jakov Milatović (ekonomski razvoj), Mladen Bojanić (kapitalne investicije), Tamara Srzentić (javna uprava, digitalno društvo i mediji), Ratko Mitrović (ekologija), Aleksandar Stojović (poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda) i Vladimir Leposavić (pravda i manjinska prava)...
Dan - novi portal
Mandatar Zdravko Krivokapić predstavio je juče kandidate za ministre u novoj vladi, među kojima je samo jedno ime bilo iz domena politike i to Dritan Abazović, lider Građanskog pokreta URA, kome je predloženo potpredsjedničko mjesto i Ministarstvo odbrane. Kako je poručeno nakon sastanka kod mandatara, ukoliko se svi ne usaglase oko predloga za Abazovića, rezervno rješenje za ministra odbrane je Krsto Perović, koji je savjetnijk za odbranu u Misiji CRne Gore pri NATO u Briselu. Međutim, mandatar Krivokapić je nakon sastanka i u predstavljanju kadrovskih rješenja kazao da Ministarstvo odbrane u tom trenutku nije personalno popunjeno i nije pominjao nijedno ime.
Na spisku predloženih kandidata za ministre su: Nikola Terzić (MUP), Đorđe Radulović (MVP), Milojko Spajić (finansije i socijalno staranje), Vesna Bratić (nauka, kultura i sport), Jelena Borovinić Bojović (zdravlje), Jakov Milatović (ekonomski razvoj), Mladen Bojanić (kapitalne investicije), Tamara Srzentić (javna uprava, digitalno društvo i mediji), Ratko Mitrović (ekologija), Aleksandar Stojović (poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda) i Vladimir Leposavić (pravda i manjinska prava).

Krivokapić je poručio i da želi da djeluju timski, kao i da je njihov moto rezultat a da bi taj rezultat ostvarili pridržavaće se modela – rad stručnost i odgovornost.

– Prilikom dosadašnjeg rada, opredijelili smo se da naš prvi korak bude jedna racionalizacija koja je vidljiva, a koja će dati efikasan odgovor na sve izazove koji su u ovom trenutku specifični i karakteristični samo za Crnu Goru. Da bismo to odradili napravili smo specifičan model, koji počiva na jednoj šemi koju smo uradili, a ona podrazumijeva da u fundamentu imate četiri dijela koja su vezana i nedjeljiva i odnose se na vladavinu prava i, ono što najviše interesuje naše građane, u tom dijelu će biti iskazana borba protiv korupcije i teškog i organizovanog kriminala. Drugi dio su finansije i ekonomija. Mi želimo da naše finansije budu stabilne, a ekonomija da bude tako održiva da vidimo boljitke svakim danom, što kažu u svakom pogledu. Sledeći element koji mora biti obrađen u dijelu fundamenta je obrazovanje jer samo onaj ko ima znanje danas može da bude na tržištu znanja verifikovan, vrednovan bez obzira da li se nalazio u ili izvan Crne Gore. I pošto svi živimo u periodu kad je naše zdravlje ugroženo i to kovid virusom koji ne zaobilazi Crnu Goru – zdravlje je četvrti dio fundamenta – kazao je Krivokapić.

Poručio je i da je Vlada bazirana na sedam stubova.

– Pet stubova su prepoznati kao elementi kojima se prepoznaje rad na prostorima Evropske unije i taj prvi stub obuhvata zelenu ekonomiju. Drugi stub je digitalna transformacija, treći regionalna saradnja, povezanost, četvrti je unapređenje konkurentnosti, a peti stub po pravilu nije tako definisan, ali zbog toga što želimo da iskažemo jedan posebni odnos prema svim socijalnim problemima, mi smo ga nazvali socijalna zaštita. Taj šesti stub je poznat kao društveno jednake šanse i sedmi stub je dobrota upravljanja kojom želimo da krenemo u proces integracija ka Evropskoj uniji. U tom dijelu opredijelili smo se za 12 ministarstava. Prvo, Ministarstvo ekonomskog razvoja, koje za razliku od svoje dosadašnje djelatnosti predstavlja sve ekonomske akcije koje će doprinijeti da Crna Gora bude prepoznata i na taj način pospješiti i industriju i turuizam i ono što je najvažnije IT sektor. To znači da smo se opredijelili za društvo znanja u kome dominiraju informaciona tehnologija, vještačka inteligencija i pametni pristupi. To je jedno novo i drugačije koncipirano ministarstvo sa težnjom da postignemo najznačajniji efekat koji se tiče softverskog inžinjeringa i obučenosti ljudi koji bi mogli biti prepoznati kako u Crnoj Gori, tako i izvan nje.

Sledeće je ministarstvo kapitalnih investicija, pošto smo se opredijelili da kroz ovih sedam sledećih godina zajedno sa EU izgradimo infrastrukturu Crne Gore, onda kao što vam je poznato tu postoji sedam projekata koji se tiču prevashodno energetike i saobraćaja pa će ovo ministarstvo biti u suštini izvučeni dio energetike sa jednim dodatkom i naravno saobraćaja koji je već postojao. Značajno je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje treba da podstakne upravo ono što je naš osnovni zadatak – da pojačamo poljoprivrednu proizvodnju, da se u šumarstvu okrenemo ka onim izvorima koje obezbjeđuju više i konkretnije a ostaje građanima Crne Gore, a ne kao što je dosad bilo, a da naravno kroz vodoprivredu vodimo računa i obezbijedimo sve preduslove da očuvamo i taj dio našeg potencijala koje je dosad pomalo ugrožen. Sledeće ministarstvo je Ministarstvo zdravlja i ono je u sadašnjem konceptu bukvalno identično ovome koje je do sada postojalo – pojasnio je Krivokapić.

Tu je i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, koje iz kulture isključuje dio koji se odnosi na medije, a iz nauke isključuje dio koji se tiče informacione tehnologije i sasvim je drugačije od onog koje je do sada postojalo.

– Ministarstvo pravde je izmijenjeno i ima sadržaj koji se odnosi i na ljudska i manjinska prava. Ministarstvo finansija je doživjelo dodatak koji je sada vezan za socijalno staranje. Smatrali smo da je dosadašnji pristup koji je vrlo često donosio i pomalo neuravnotežen odnos između socijalnog staranja i finansija, jer je ministar finansija u svim državama svijeta kočničar pa nekako na kraju najlošije prođu ta socijalna izdvajanja. Iz toga ministarstva je izvučen dio koji se tiče unapređenja poslovanja i on je uključen u okviru Ministarstva ekonomskog razvoja. Drugačije je koncipirano i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, jer je nekadašnji MORT imao elemente, ali nikad vidljive koji predstavljaju bukvalno suštinu djelovanja gdje mi ni dan-danas nijesmo napravili ono što predstavlja obavezu države da dođemo do DUP-ova da PUP-ovima i urbanizmom predstavimo prostore namijenjene za buduće investicije. Naša je želja da Crna Gora u dogledno vrijeme bude i suštinski ekološka država i promociju takve države ćemo raditi kroz svako ministarstvo – kazao je Krivokapić.

Kako je poručio, među resorima koji su zadržali svoj klasičan oblik su Ministarstvo unutrašnjih poslova sa težnjom da mu se pripoji Uprava policije, te Ministarstvo odbrane i Ministarstvo vanjskih poslova.

– Novo ministarstvo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, koje označava direktnu okrenutost ka građanima, privredi, zainteresovanim stranama i onome što svi želimo – da vidimo kvalitet javne uprave koji zaslužuju naši građani. Dodali smo taj dio digitalnog društva jer smatramo da u vremenu u kom živimo to zaslužuje posebnu pažnju. I na kraju mediji koji zaslužuju posebnu pažnju i nadam se da će time biti pospješen dobar odnos sa medijima koje doživljavamo kao nekoga ko sa nama treba permanentno da komunicira, da nas kritukuje za sve ono što ne valja i ukazuje šta je bolje. A za nešto dobro ne očekujemo pohvale, one će biti iskazane kod građana koji očekuju boljitak i drugačiju Crnu Goru– kazao je Krivokapić.

Predvidjeli su i da kancelarija za evropske integracije ostane u okviru kabineta premijera.

– Nećemo licitirati godinama kad ćemo ući u Evropsku uniju, već je naš zadatak da za četiri godine ispunimo 80 odsto zahtjeva koje proizilaze iz pojedinačnih poglavlja – zaključio je Krivokapić i pozvao građane na strpljenje ističući da je pred svima nimalo lak posao, ali ostvariv ukoliko se ima volje i zasuču rukavi.

Prije nego što predlog Krivokapića bude dostavljen parlamentu, mandatar treba da dobije saglasnost partijskih organa vladajućih koalicija.

Jučerašnjem sastanku sa mandatarom pprisustvovali su Vladimir Martinović i Danilo Šaranović iz Demokratske Crne Gore, Dritan Abazović i Zoran Mikić iz Građanskog pokreta URA, Andrija Mandić i Milan Knežević, lideri Demokratskog fronta, kao i Vladimir Joković, lider Socijalističke narodne partije.

S.RADEVIĆ


Abazović: Žrtvovaću se ako Krivokapić smatra da mogu biti od pomoći
Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je nakon sastanka da bi imao neke korekcije pri predlogu kandidata koje je saopštio mandatar, ali podržava Krivokapića da izabere svoj tim. Poručio je i da će URA uskoro na stranačkim organima donijeti konačnu odluku, kao i da se nada da će isto učiniti i druge partije na vlasti.

– Što se tiče URA, nama ovaj koncept odgovara jer je riječ o ekspertskoj vladi. Ovaj koncept je jako blizak onome za šta smo se mi borili. Imao bih neke korekcije kada je u pitanju sastav buduće vlade. Mislim da nijesu baš ispoštovani svi mogući principi i sve što je Crna Gora u malom, ali do kraja stojim uz podršku Krivokapiću da on izabere tim sa kojim će da radi – kazao je Abazović.

Komentarišući to što je jedini na spisku od političara među predloženim kandidatima, kazao je i da ne vjeruje da će biti ministar odbrane.

– Iznenađen sam što sam sebe vidio na tom spisku. Ja nijednu moguću poziciju ne tražim za sebe. Što se mene tiče, Krivokapić nema nikakvu specijalnu obavezu prema meni. Ako mandatar smatra da mogu biti od pomoći, ja sam spreman da se žrtvujem. Ako neko od kolega takav stav ospori, to neće biti prepreka nijedne sekunde – kazao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje da li je za njega prihvatljiv sastav vlade u kome ima i kadra odlazećeg premijera Duška Markovića, tačnije kadra MVP-a Đorđe Radulović, Abazović je kazao da lično ne poznaje Radulovića da bi komentarisao, ali da vjeruje da se mandatar prilikom sastavljanja spiska vodio principom iz sporazuma da neće biti revanšizma.


Knežević: Mandatar na testu narednih 200 dana, biće naš dužnik u narednom periodu
Jedan od lidera DF-a Milan Knežević je nakon sastanka kazao da je pobijedio koncept u kojem ne važi izborna volja građana, koncept medijskih reketaša, švercera cigareta, narkotika i ratnih profitera i da će taj koncept u narednih 200 dana biti na testu i u parlamentu i u Crnoj Gori.
– Mandatar Krivokapić je predložio sastav vlade za koji smo mi sve vrijeme ukazivali da će biti baziran na tome da autentični predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori, u parlamentu i na političkoj sceni, ne mogu da budu ni na jednoj važnoj funkciji, posebno ne mogu da budu na bezbjednosnim funkcijama. Na tim pozicijama je precizirao izvjesnog gospodina Terzića kao ministra unutrašnjih poslova i Abazovića kao ministra odbrane. Kada sam ja saopštavao da se Srbima ne dozvoljava da budu u Vladi i da zauzmu bezbjednosni sektor, govoreno nam je da mi želimo fotelje. Nijednom mi od mandatara nijesmo tražili nijedan resor, tražili smo samo da bude ispoštovana izborna volja. Građani su večeras vidjeli kako je ispoštovana izborna volja. Imamo dva različita koncepta. Mandatar će imati test narednih 200 dana i mi smo mu saopštili da nas ne interesuju njegovi kandidati za ministre, da nas interesuje isključivo on i on će biti naš dužnik u narednom periodu – poručio je Knežević.
Poslao je, kako je kazao, jasnu poruku da neće biti popisa 2021. godine, neće biti rješavanja nacionalnih i identitetskih pitanja za koja su se zalagali za vrijeme njihove izborne kampanje i pokušaće se na svaki način asimilovati srpski narod u Crnoj Gori.
Ipak, i Knežević i Mandić su sinoć izbjegli odgovore na novinarska pitanja, pa se nijesu izjasnili o tome kako gledaju na sastav vlade u kom nekolicina kandidata ima veoma visoke pozicije u vladi odlazećeg premijera Duška Markovića.


Mandić: Proći će i ovo brzo, imaćemo slobodne izbore pa će se narod izjasniti
Lider Nove i jedan od čelnika DF-a Andrija Mandić kazao je da narod nije glasao za predložene kandidate za ministre u novoj vladi, ali da će brzo biti novi izbori na kojima će narod slobodno izraziti svoju volju.
– Napokon su se stvari razbistrile u Crnoj Gori. Mnogo je trpio DF, protiv nas su se vodile čitave kampanje kako smo mi okrenuti foteljama, kako smo gramzivi političari i kako želimo da uzmemo nešto što nam ne pripada, što nam narod nije dao. Evo, mandatar nam je predstavio spisak novih članova vlade sa koga poznajem samo jednog čovjeka. Ne znam ko su ti ljudi, ne znam ko je za njih glasao. Ispostavlja se samo jedno da je za tim foteljama trčao neko drugi. Tu priliku da mijenjamo Crnu Goru neko nam uzima na nedemokratski način, neko mijenja volju građana i mi sada imamo priliku da se na stranačkim organima odredimo u odnosu na tu činjenicu. Što se tiče Demokratskog fronta, svi znaju da smo mi najveći protivnik Demokratske partije socijalista i da ni po koju cijenu nećemo dozvoliti da se jedna ovakva žalosna situacija zloupotrijebi tako što bi se možda uspostavili nekakvi uslovi da se ponovo ona najgora vlast u Crnoj Gori – DPS i dalje zadrži na političkoj sceni u ovoj državi – kazao je Mandić.
Poručio je i da je znao da će istina u konačnom pobijediti i da će svako pokazati svoje pravo lice.


Medojević: Milova vlada kontinuiteta
Nema ništa od reformi i demontaže sistema. Sve je jedna velika prevara naroda i opasno igranje sudbinom države, poručio je sinoć Nebojša Medojević, lider Pokreta za promjene, na svom fejsbuk profilu. Kako je kazao, predloženi sastav vlade je Milova vlada kontinuiteta.
– Vlada kontinuiteta. Eksperimentalna vlada koju su kreirali Gojko Perović, Vlado Božović, Miško Perović i Željko Ivanović. Vlada koju su obećali Milu Đukanoviću. Mandatar koji ne može jedan dan da održi datu riječ. Ovo su ti čuveni „eksperti”. Sve anonimusi bez ikakvog iskustva i referenci. U ovoj vladi ima više depesovaca nego u vladi Duška Markovića. Vlada teokrata i tajkuna. Idemo nazad u srednji vijek. Ovakav upliv Crkve u upravljanje državom ugrožava sekularni karakter Crne Gore. Ovo je autokratska, teokratska, nedemokratska i antireformska, antievropska i antigrađanska vlada. Ovo je istorijska prevara birača koji su glasali za promjene – poručio je Medojević.


Vukićević: Među kandidatima nema kadra DPS-a
Član ekspertskog tima mandatara Zdravka Krivokapića, Boško Vukićević kazao je da među predloženim kandidatima za novi sastav vlade nema kadra DPS-a.
– Samo da istaknem, inače se na tu stvar neću više osvrtati – među ponuđenim rješenjima za ministarstva koje je predložio profesor Zdravko Krivokapić nema niti jednog jedinog bivšeg kadra Demokratske partije socijalista. I to je dobro – kazao je Vukićević.


Prava jednoglasno podržala vladu, političar u njoj neprihvatljiv
Predsjedništvo Prave Crne Gore, na sinoć održanoj sjednici, kojom je presjedavao predsjednik partije Marko Milačić, jednoglasno je podržalo predlog mandatara Zdravka Krivokapića za sastav vlade Crne Gore. Kazali su i da je za Pravu neprihvatljiv predlog, da u vladi, osim eksperata bude i partijska ličnost, to zato što su svi lideri političkih partija prethodno prihvatili koncept potpune ekspertske vlade. – Povjerenje mandataru Krivokapiću, koje je proisteklo iz slobodno izražene volje građana na minulim izborima, a formalizovano potpisima 41 poslanika vladajuće većine u parlamentu, ključni je razlog naše podrške večerašnjem predlogu sastava vlade Crne Gore. Večerašnji predlog istorijski je čin imajući u vidu da je riječ o predlogu prve vlade bez DPS-a od uvođenja višestranačja u Crnu Goru. Rad i rezultati ove vlade umnogome će zavisiti od cjelokupne društveno-političke podrške – poručeno je nakon sjednice.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"