Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Posle proslave lomili noseve * O „Državnom udaru” 23. juna * Život u Kotoru neće stati, imamo dovoljno resursa * Parlament pretvoren u glasačku mašineriju vlasti * ​Finansije prave problem * Odgovor će biti „ne” ako ponuda bude ono što nazirem * Najveći hitovi za dobro raspoloženje
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 23-05-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Miodrag Vujović, jedan od osnivača LSCG:
– Dok je DPS na vlasti, život, sloboda i imovina nijesu sigurni.

Vic Dana :)

Sretne plavuša prijateljicu i pita je: - Šta je bilo? Djeluješ mi nešto neraspoloženo. - Ma, muž mi prije nekoliko dana izašao da kupi cigarete i još se nije vratio. - Šta je tu tako strašno, evo ti cigareta, zapali!


Razgovaraju dva seljaka i kaže jedan: Nekako ti je mršava ona krava. - Šta ću kad je praznovjerna! - Kako praznovjerna?
- Ma jede samo djetelinu s četiri lista.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Vijest dana - datum: 2020-05-13 TUŽILAŠTVO U NIKŠIĆU POKRENULO POSTUPAK PROTIV EPISKOPA BUDIMLJANSKO-NIKŠIĆKOG
Policajac uručuje vladiki Joanikiju poziv za saslušanje Joanikije na saslušanju zbog litije Na saslušanje u nikšićkom Centru bezbjednosti pozvano je devet sveštenika, koji su do zaključenja ovog broja „Dana” i dalje davali izjave Ivica Stanković kazao je da se okupljanjem u Nikšiću odstupilo od propisa nadležnih državnih organa
Dan - novi portal
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije i devet sveštenika saslušani su sinoć u nikšićkom Centru bezbjednosti nakon što je juče održana litija ulicama Nikšića na kojoj je učestvovalo na hiljade vjernika. Do zaključenja ovog broj „Dana“ nije bio poznat ishod saslušanja.
Nakon što je molitveni hod u čast Svetog Vasilija Ostroškog završen, oko 21 sat pred Eparhijski dom u Nikšiću došao je interventni vod u tri kombija i jedan policijski službenik s namjerom da episkopu Joanikuju i devetorici sveštenika nikšićkog namjesništva uruče pozive za saslušanje. U pozivima se navodi da se radi prikupljanja obavještenja odmah jave u stanicu policije, a ukoliko to ne učine biće privedeni.
Vladika i sveštenici su odbili da prime pozive i predložili da sami pođu u policiju. U međuvremenu nekoliko stotina Nikšićana došlo je pred Eparhijski dom negodujuću zbog intervencije policije. U jednom trenutku stanje je bilo na ivici incidenta, što je spriječio vladika Joanikije moleći okupljene da to ne čine i da će mirno poći u policiju i dati izjavu, što je učinio zajedno sa sedam sveštenika. Jedino je Slobodan Jokić, nikšićki arhijerejski namjesnik, otišao policijskim vozilom. Ispred nikšićke policije bilo je oko hiljadu građana revoltiranih zbog privođenja vladike i sveštenika.
Iako je vladika Joanikije tokom jutarnje praznične liturgije u Sabornoj crkvi istakao da se Sv. Vasilije u Nikšiću ove godine neće proslaviti kao svih prethodnih, na hiljade Nikšićana samoinicijativno, dok je trajao moleban, okupilo se ispred hrama u 18 časova nakon čega je krenula litija ulicama grada.
Zbog litije u Nikšiću, iz Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT) pozvali su sinoć tužilaštvo i vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da bez ikakvog odlaganja i ustezanja procesuiraju organizatore okupljanja, poručujući da je Nikšić u ovom trenutku u epidemiološkom riziku.
Svetovasilijevska litija, koja se u gradu pod Trebjesom održava od 1996, i ove godine je krenula ispred nikšićkog hrama i prošla gradom, dostojanstvena i veličanstvena kao i prethodne, bez ijednog incidenta.
– Ispoštovali smo mjere koliko je to bilo moguće, ali smo i posvjedočili ljubav Svetom Vasiliju. Ići ćemo za njim i sa njim kroz Nikšić. Naše litije nisu ni inat, ni prkos, a naročito ne danas, danas idemo da pokažemo i potvrdimo svenarodnu ljubav prema Svetom Vasiliju, istakao je vladika Joanikije nakon molebama u Sabornoj crkvi.
Hiljade građana bilo je u litiji, tokom koje je sveštenstvo i monaštvo nosilo crkvene barjake, krstove, ikone i tradicionalno i jastuk Svetog Vasilija, jednu od relikvija nikšićke Saborne crkve. Pri kretanju vladika Joanikije je zamolio okupljene da se tokom litije ne čuje nijedna ružna riječ, da se ne pominju stranke i politika, uz napomenu da se pokuša držati distanca. Kako je litija spontano organizovana od strane vjernog naroda, tako su oni sami i održavali red i mir tokom molitvenog hoda. Policije u uniformama sinoć nije bilo, ali su bili prisutni brojni policijski službenici u civilu koji su snimali i fotografisali litiju.
U litiji je bio i mitropolit Amfilohije, koji tradicionalno na praznik ostroškog svetitelja posjeti Nikšić, grad kojem je juče bila i crkvena slava. Obraćajući se vjernom narodu nakon litije ispred hrama, on je istakao da su Mitropolija i Eparhija budimljansko-nikšićka, poštujući preventivne mjere, donijeli odluku da se ovogodišnja Svetovasilijevska litija u Nikšiću održi samo u Sabornoj crkvi i oko hrama, ali vidjevši na hiljade okupljenih „nijesu se mogli odreći svetovasilijevskog naroda“, a u Crnoj Gori dogodio se narod, narod koji se oslobodio straha.
– Nije ovo ni Amfilohijeva, ni Joanikijeva, ni popova litija, već Svetog Vasilija, kazao je mitropolit Amfilohije.
Iz NKT-a su ocijenili da su udruženi napori i ostvareni rezultati svih institucija i građana na očuvanju zdravlja i života „na najgrublji način pokušani da budu urušeni protivzakonitim javnim okupljanjem u Nikšiću“.
– Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti poziva državno tužilaštvo i vrhovnog državnog tužioca da najhitnije, odmah večeras, bez ikakvog odlaganja i ustezanja, preduzmu zakonske mjere iz svoje nadležnosti i procesuiraju organizatore protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja. Dok većina građana odgovorno poštuje sve mjere, organizatori protivzakonitog javnog okupljanja u Nikšiću dovode u najdirektniji rizik ono što bi trebalo da bude najsvetije svima – a to su zdravlje i životi svih građana i oporavak crnogorske ekonomije – poručeno je iz NKT-a.
U saopštenju navode da „javnost svjedoči da je ovo grubo kršenje zakona najavljeno od strane poslanika Demokratskog fronta“.
– Činjenica je i da predstavnici Srpske pravoslavne crkve nijesu ispoštovali dogovor sa članovima NKT-a zaduženima za medicinski i bezbjednosni aspekat. Razvoj epidemiološke situacije u Nikšiću biće analiziran narednih dana sa posebnom pozornošću. U skladu sa rezultatima koji budu utvrđeni biće donosene odgovarajuće epidemiološke mjere – zaključeno je iz NKT-a.
Vršilac dužnosti (v.d.) vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivica Stanković kazao je da se okupljanjem u Nikšiću odstupilo od propisa nadležnih državnih organa.
- I zato poručujem da će svi oni za koje se, nakon prikupljenih obavještenja, podataka i dokaza od strane policije i nadležnog državnog tužilaštva, utvrdi da su svojim postupanjem prekršili donijete propise krivično odgovarati zbog toga - izjavio je Stanković za Televiziju Vijesti.
Poručio je da svima koji svjesno krše mjere i naredbe nadležnih organa - da će na taj način izazvati odlučnu reakciju tužilaštva, jer je, kako tvrdi, zakon jednak za sve.
Policijski službenici su na praznik Svetog Vasilija Ostroškog postupali profesionalno i savjesno, a sveta služba i okupljanje vjernika protekli su u najboljem redu, bez ijednog incidenta, bez prekršaja i krivičnih djela, i uz puno poštovanje privremenih zdravstvenih mjera, saopšteno je iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije, nakon posjete njihovog člana Nikšiću. Međutim, tokom popodnevne posjete članova Savjeta tom gradu konstatovano je da građani okupljeni ispred Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog ne poštuju mjere NKT, a da je pristup crkvenih vlasti sasvim drugačiji od onoga što je ispoljeno kod Ostroga.
Iz Savjeta su kazali da su neposredno pratili postupanje policijskih službenika ispred Saborne crkve, i da su u vanrednu posjetu Centru bezbjednosti (CB) Nikšić došli predsjednik i član Savjeta Aleksandar Saša Zeković i Branislav Radulović.
– Za razliku od situacije koja je registrovana na prostoru ispred manastira na Ostrogu, Savjet ne registruje aktivnosti redarske službe, niti je mogao utvrditi da se okupljenim građanima dijeli lična zaštitna oprema – kaže se u saopštenju.
Ranije juče vjerni narod, ali samo centralne regije Crne Gore, priticao je juče ostroškoj svetinji na dan kada se slavi Sveti Vasilije. Priticali su i pripadnici policije, koji u poslednja dva dana nijesu spriječili nikoga od hodočasnika da pristupi svetiteljevim moštima, ali pješice od Crkve Svetog novomučenika Stanka do Gornjeg manastira, uz upozorenje da moraju držati distancu i imati maske. Na to su ih upozoravali i radnici manastirskog kompleksa dočekujući brojne ljude sa osmijehom, dijeleći im na ulazu u plato Gornjeg manastira zaštitne maske i dezinfikujući im ruke. Kroz vjekove, besjedio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je služio svetu arhijerejsku liturgiju u Ostrogu, sila božija se projavljuje i iscjeljuje kroz Svetog Vasilija. Stotine hiljada ljudi dolaze svetitelju da dotaknu njegove mošti, te haljine Hristove, da bi dobili tjelesno i duševno iscjeljenje.
– Dobro je da naši savremeni naučnici u svijetu pronađu tu vakcinu koja bi iscijelila i ovaj virus koji je zagadio ljude i narode u naše vrijeme. Međutim, prije nego što se vakcina pronađe, evo vakcina koja ovdje djeluje i dejstvuje kroz vjekove, i ona djeluje i danas i ja sam uvjeren da blagoslovom božijim, kroz mošti Svetoga Vasilija koje cjelivamo, koje obilazimo, da se iscjeljuje i ovaj virus koji je danas zavladao svijetom, besjedio je mitropolit.
Istakao je da je nebrojeno onih kojima je ostroški svetitelj pomogao u iscjeljenju tjelesnih i duševnih bolesti i nevolja i da se iscjeljuju i oni opakiji virusi koji vladaju ljudima ovdje u ovom svijetu.
– To su virusi bogomržnje i bratomržnje, koji gospodare i za koje je nabolja vakcina upravo ovaj sveti dan i ove svete mošti Svetog oca našega Vasilija. I daj Bože da se iscijele svi virusi, a posebno virus mržnje, bratomržnje i bratskih nesreća, da se iscijele ovom silom božijom i ovim dodirom našim haljina Hristovih, moštiju Svetog Vasilija, kazao je mitropolit Amfilohije.
Daće Bog, istakao je on, da se ponovo otvore granice pa da svetitelju pristižu i vjerni i nevoljni sa svih strana svijeta, ali da se otvore granice u ljudskim srcima.
U Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Nikšiću praznik je proslavljen sa dvije liturgije uz poštovanje mjera od strane prisutnog naroda na službi. Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je istakao da je vjera najveće čudo, a da su duševno bogatstvo i zdravlje najvažniji. Slava nikšićke crkve i grada, kazao je on, ove godine neće biti proslavljeni kao ranije.
– Zaželjeli smo se da se ovako saberemo u našim hramovima. To znamo mi koliko je svakome vjerniku značajno da dođe na nedjeljnu i prazničnu službu i u bilo kojoj prilici kad osjeti potrebu. I to treba svako da zna, a to se svuda u svijetu poštuje. Ne smije se gaziti po ljudskoj savjesti, a naročito se ne smije dirati u vjeru, to je najdublji živac našega bića, besjedio je juče vladika u nikšićkoj sabornoj crkvi.B.B. - A.O.

Veljović: Organizatori će odgovarati
Direktor Uprave policije (UP) Veselin Veljović kazao je da je u Nikšiću prekršena naredba o zabrani okupljanja i da će organizatori biti procesuirani.
– Povodom okupljanja građana u organizaciji SPC u Nikšiću, prekršena je naredba o zabrani okupljanja, a organizatori će biti procesuirani. Svi koji se nijesu pridržavali dogovora i obećanja koje su dali policiji, snosiće odgovornost i posledice koje iz toga proizilaze – poričio je Veljović sa tviter naloga UP.A.O.

Protest i u Bijelom Polju
Spontano, na glavnoj gradskoj ulici je bilo nekoliko stotina Bjelopoljaca koji su mirno šetali dajući podršku očuvanju svetinja. Prethodno je bilo desetine onih koji su sa autima i upaljenim sirenama krstarili gradskim ulicama. Među šetačima je bilo najviše mladih, kao i nekoliko sveštenih lica. Među njima i protojerej-stavrofor Darko Pejić koji je kazao da zahvaljuje Svetom Vasiliju koji, kako je istakao, okuplja i drži narod i uči ga jedinstvu. Da Bog i Sveti Vasilije čuju jedan drugoga u ovoj zemlji, da nađemo zajednički jezik i pravoslavlje u Crnoj Gori da se složi, oboži i umnoži. Molitvama i milošću Svetog Vasilija. Neka on čuva vaše najmilije i sve vas. Kako smo se u miru večeras skupili, kao i ranije u litijama, tako da se i raziđemo – kazao je prota Darko.

M.N.Hapšenja i u Bijelom Polju, Tivtu...
Portal Novosti sinoć je prenio da je u Tivtu priveden Mijajlo Backović, a u Bijelom Polju sveštenik Darko Pejić, kao i aktivista Demokratskog fronta Radovan Rakočević. Privođeni su i građani u Pljevima.

Negodovali i u Beranama
Raspoređen u dugoj automobilskoj koloni veliki broj građana prokrstario je sinoć ulicama Berana uzvikujući „Ne damo svetinje” i „Ne damo sveštenike”. Oni su se nakon toga okupljali u centru grada poručujući da će nastaviti da mirno protestuju sve dok Vlada ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Prilikom sinošnjeg okupljanja, za razliku od prethodne večeri nije bilo incidenata niti vidno prisustvo pripadnika policije.
Inače, Osnovno državno tužilaštvo odredilo je juče zadržavanje do 72 sata Berancima Z.Š. i D.Š. stavljajući im na teret krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene radnje. Njih dvojica su preksinoć učestvovali u protestima na ulicama Berana u znak podrške beranskim sveštenicima protiv kojih su nakon Đurđevdanske litije podnesene krivične prijave.
Velika kolona automobila prokrstarila je sinoć i ulicama Andrijevice. Učesnici su se, uz povike „Ne damo svetinje“, kasnije uputili prema Murinu nakon čega su se mirno razišli.
D.J.

Hiljade Pljevljaka na ulicama
Više hiljada Pljevljaka sinoć je, poslije dvomjesečne pauze, šetalo gradskim ulicama u znak protesta zbog usvajanja Zakona o vjerskim slobodama. Ispred litije, koja se spontano formirala, nošena je zastava sa likom patrijarha Varnave i drugih obilježja nije bilo. Kao i tokom protesnih šetnji u periodu od decembra do marta, čula su se ista skandiranja. Više hiljada Pljevljaka je skandiralo „Ne damo svetinje“, ali i već ustaljene parole „Milo, lopove“ i „Milo, ubico“.
Pojava litije u centru grada izazvala je zbunjenost kod mnogih Pljevljaka. Dok su se neki sa radošću pridruživali protestnoj šetnji, neki, među kojima su prepoznati pojedini funkcioneri DPS-a, trudili su se da što prije napuste šetačku zonu.
Prva grupa okupljenih građana prošla je ulicom Prvog decembra, potom ulicom Mila Peruničića da bi došla u glavnu gradsku ulicu Kralja Petra. Sa pojavom ove grupe sa svih strana počele su da se okupljaju građani Pljevalja, koji su prošetali Omladinskom, ulicom Voja Đenisijevića, a potom Tršovom do Crkve Svete Petke. U portu Crkve Svete Petke se nije ulazilo, jer je kapija crkvena već bila zatvorena. Potom je objedinjena litija, u kojoj se već nalazilo više hiljada lica, uputila opet ulicom Prvog decembra, ulicom Ivana Milutinovića, Kralja Petra i Tršovom. Na raskrsnici ulica Voja Đenisijevića, Boška Buhe i Tršove litija je zastala. U kratkom zastoju uslijedila su skandiranja i pjesme o Kosovu, a potom su se svi okupljeni mirno razišli.
B. Je.

Protestna vožnja do Budve
Vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske sinoć su iz Tivta sa
više desetina automobila krenuli prema Budvi u litiji posvećenoj Svetom Vasiliju. Na ovaj način vjernici žele da revitalizuju litije jer smatraju da dok u organizovanoj koloni voze u automobilima, ne krše nijednu od aktuelnih važećih mjera NKT-a za sprečavanje širenja virusa korona.
Koloni dugoj nekoliko kilometara pridružilo se dosta automobila iz Kotora, Krtola i Grblja.
U Lastvi grbaljskoj policija je zaustavila kolonu legitimišući građane u njima. Na ulazu u Budvu specijalne jedinice policije zabranile su ulazak u grad nakon čega se kolona vratila za Tivat.
Pravoslavni vjernici iz Risna juče su u slavu Svetog Vasilija Ostroškog na brdu Gradina iznad tog grada pokušali da postave metalnu konstrukciju u obliku krsta sa četiri ocila, što je osujetila kotorska Komunalna inspekcija. Rišnjani su naime po nalogu ove opštinske službe, čiji su službenici uz asistenciju kotorske policije izašli na lice mjesta, morali sami da uklone dio konstrukcije koju su već bili postavili, pa krst iznad tog primorskog grada nije zasvijetlio u slavu velikog pravoslavnog svetitelja.
Po tumačenju načelnika Komunalne inspekcije Kotor Zorana Dragovića, u konkretnom slučaju se, kako kaže, ne radi o krstu, ni svetinji, već o privremenom objektu postavljenom bez pribavljenog odobrenja nadležnog opštinskog organa.
T.V. - B.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Dan - novi portal
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"